2020. szeptember 28. hétfő
Ma Vencel, Salamon névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Már megint ellopták Fehér-Oroszország jövőjét

Már megint ellopták Fehér-Oroszország jövőjét

Úgy néz ki, hogy Tyihanovszkaját előbb több órára őrizetbe vették, majd arra kényszerítették, hogy hagyja el az országot. Amit felolvastattak vele, arról ordít, hogy a rendőrállam adta a szájába. De az is az elnök vereségét tanúsítja, hogy lekapcsolták az internetet és a karhatalom elárasztotta az utcákat. Ilyesmit nem az csinál, aki nyert. A politikus alighanem abban bízik, hogy átvészeli a vihart, ha lelkitársához, Putyinhoz törleszkedik, legalábbis egy időre. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

Washington Post

A vezércikk megállapítja, hogy már megint ellopták Fehér-Oroszország jövőjét. Lukasenko, a régi vágású orosz gondolkodásmód dinoszaurusza a szavazócédulákkal együtt ismét csak elodázta a lakosság reményét, hogy új hajnal virrad. Ám a helyzetben teljesen új, hogy a társadalom hatalmas rétegei hagyták faképnél az elnököt és voksoltak a karizmatikus ellenzéki jelöltre. Tyihanovszkaja már a kampánygyűléseket óriási tömegeket vonzott azzal az ígérettel, hogy szabad és tisztességes választásokat ír ki, elengedi a politikai foglyokat (köztük saját férjét) és véget vet a diktatúrának.

A polgárok leküzdötték félelmüket és változást akarnak. Szabadulni az államfő stagnáló, paternalista és sorvadó rezsimjétől. Az ellenzéki kihívó valószínűleg nyert az urnáknál, de Lukasenko meghamisította az eredményt. Úgy néz ki, hogy Tyihanovszkaját előbb több órára őrizetbe vették, majd arra kényszerítették, hogy hagyja el az országot. Amit felolvastattak vele, arról ordít, hogy a rendőrállam adta a szájába.

De az is az elnök vereségét tanúsítja, hogy lekapcsolták az internetet és a karhatalom elárasztotta az utcákat. Ilyesmit nem az csinál, aki nyert. A politikus alighanem abban bízik, hogy átvészeli a vihart, ha lelkitársához, Putyinhoz törleszkedik, legalábbis egy időre. Ám azzal nem tud mit kezdeni, hogy alapvetően megváltoztak a 9,5 milliós lakosság érzelmei. Merthogy az embereknek elegük van. Előbb vagy utóbb eljön a hajnal, amire most vasárnap szavaztak.

FT

A belorusz fejlemények megvilágítják, hogy az EU-nak egyre nagyobb gondot okoz, miként reagáljon az autokratákra. Bírálók szerint a szervezet sokszor vonakodik szembeszállni azokkal, akik megsértik az emberi jogokat, Minszktől, Kairón át Hong Kongig. Nem nagyon akaródzik neki határozottan fellépni. Nem fűlik a foga egyértelmű lépésekhez, mert fontosabbak a politikai megfontolások, illetve azok a kompromisszumok, amelyekre mind inkább rákényszerül a soraiban terjedő visszaélések és lopakodó tekintélyelvűség miatt.

Charles Grant, az Európai Reformközpont nevű agytröszt igazgatója ezt úgy ragadja meg, hogy az unió kettős mércét alkalmaz a külpolitikában, pedig több következetességre és egységre volna szükség. A belorusz viszály pedig éppen azt tanúsítja, amit egyes elemzők már jó ideje hangoztatnak, hogy ti. mélyebb ellentét van az integráció érdekei és értékei között. Így feloldotta a szankciók egy részét Fehér-Oroszország ellen, nehogy Putyin karjaiba terelje Lukasenkót, ám az ilyen egyezség nemigen egyeztethető össze azzal a kinyilatkoztatással, miszerint Brüsszel a külkapcsolatokban az „egységes és oszthatatlan emberi jogok megőrzésére helyezi a fő hangsúlyt.

Bajban van Hong Kong miatt is, aminek a háttere az, hogy az idén elvileg alá kellene írni a régen várt befektetési megállapodást Kínával. Emellett félő, hogy a belső gondjai aláássák nemzetközi hitelét. Fegyelmi eljárást indított Magyarország és Lengyelország ellen, mivel azok a tekintélyelvűség felé tartanak. A Carnegie Europe elemző intézet vezetője, Rosa Balfour arra figyelmeztet, hogy a lopakodva nyomuló autokraták érdeke a megosztott Európa, amelynek nincs ereje vagy akarata, hogy szembeszálljon más autoriter rendszerekkel. Ám ez igen veszélyes.

A bajok részben abból erednek, hogy a külpolitikai döntéseket egyhangúan kell meghozni, ám annak révén Magyarország, illetve kicsiny országcsoportok megakadályozhatják a közös akciókat. Vagy csak engedmények fejében adják áldásukat azokra. A holnapi on-line külügyminiszteri konferencia megmutatja, hogy a 27-ek megtalálták-e a módját, miként segítsenek lazítani a mind keményebb szorítást, amit az olyan vezetők fejtenek ki saját országukra, mint Lukasenko.

Tagesspiegel

A luxemburgi diplomácia vezetője azt mondta, nincs mese szankciókat kell hozni a belorusz elnök ellen, ezúttal nem lehet elfordítani a fejet és semmit sem tenni. Ám mégsem valószínű, hogy már holnap eredményre jutnának a tagállamok, mert lényeges nézeteltérések vannak közöttük. Először is – hangsúlyozta Asselborn – egységes álláspontot kellene kialakítani, hogy nyomást tudjanak gyakorolni Lukasenkóra. Annál is inkább, mert a fehéroroszok közül igen sokan számítanak az EU-re.

Csakhogy ehhez előbb meg kellene győzni az olyanokat, mint Orbán Viktor. Ám ő nemrégiben a még érvényben lévő megtorló intézkedések eltörlése mellett foglalt állást, beleértve a fegyverszállítási tilalmat. Válaszul az államfő arról szólt a minszki találkozón, hogy az EU-n belül Magyarországot tekinti legszorosabb partnerének. Ehhez képest a lengyel kormányfő most az uniós csúcsértekezlet összehívását sürgeti, miután a belorusz ellenzék azt követeli, hogy vessenek véget a korrupciónak és szavatolják a véleményszabadságot. 

Spiegel

Az Egyesült Államok és Magyarország nem esznek éppenséggel egymás tenyeréből, de azért Orbán és Trump jól megérti egymást, miután a magyar kormányfő az elnök nagy támogatójának számít. És a magyar kormány most az eddigi legnagyobb fegyverüzletet köti meg az USÁ-val: majdnem egymilliárd dollárért vesz közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákat, amelyekkel a szovjet időkből származó rendszert cserélik le.

Amúgy Pompeo az orosz és kínai befolyásról, továbbá az amerikai csapatok állomásoztatásáról tárgyal jelenleg a térségben, de Budapestre nem megy el. Washingtonnak nem tetszik, hogy Orbán ilyen szoros együttműködést alakított ki Moszkvával és Pekinggel. A magyar vezető ezzel szemben pragmatikusnak minősíti külpolitikáját és Kínával szerződést kötött a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről. Azon kívül az amerikai tiltakozás ellenére is a Huaweitől szerző be a technológiát a 5G-mobilhálózat kiépítéséhez. Viszont a védelmi kiadásokat illetően eleget tesz Trump követelésének és tavaly már a GDP 1,21 %-ra emelte a katonai költségvetést, szemben a 2013-as 0,95 %-kal.

Süddeutsche Zeitung

Európa sorsa hajtja Soros Györgyöt, aki fizikailag már törékeny, de harci szellem változatlan” – írja a legnagyobb példányszámú német lap az üzletember 90. születésnapján. Szavaira odafigyelnek, nézik, mit csinál. Az újságírók özönlenek, amikor a Davosi Világgazdasági Fórumon felszólal – a legtöbbször az öreg kontinensről beszél. A pénzvilág legvitatottabb nagyságai között tartják számon. Alapkezelőként egész országok ellen fogadott, viszont emberbarátként hatalmas összegeket áldoz, főleg Kelet-Európában a nyílt társadalom előmozdítására. 

Soros megoszt. Neve sorra bukkan fel összeesküvés elméletek kapcsán. Antiszemita felhanggal fináncspekulánsnak nevezik, aki Európát „menekültekkel akarja elárasztani” és diktálja a migránspolitikát az EU-nak. A magyar, lengyel, román és izraeli kormánykörökből származó szemrehányások egymásra hajaznak: azért támogat civil szervezeteket, hogy zűrzavarba döntse ezeket az államokat. A demokrácia örve alatt hatalmakat próbál megingatni, a nemzeti identitást kívánja szétzúzni.

Főleg szülőhazájában minősítik közellenségnek és keresztapának. Miközben Orbán a milliárdos ösztöndíjával tanulhatott Oxfordban. A Nyílt Társadalom Alapítványok sokfelé lettek támadások célpontjai. Amerikában meg akarja gátolni az elnök újraválasztását. Amikor egyszer megkérdezték, mi vezérli, azt válaszolta: Sokan álmodnak arról, hogy megjavítják a világot. Nos, én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy meg is tehetem. És ezen dolgozom, amíg csak élek.

Die Welt

Európában minden 5. ember a bevándorlást tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélynek. Összesen 21 % tette a migrációt az első helyre, míg 17 % az éghajlatváltozásra voksolt abban a reprezentatív felmérésben, amelyet a YouGov a firenzei Európai Egyetemi Intézet felkérésére végzett 13 uniós tagállamban, köztük Magyarországon. Leginkább a görögök tartanak az idegenektől, a németeknél 24 %. A terrorizmus – 13. %-kal – a 3 helyre került a közvélemény kutatásban.

 

2020. augusztus 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az EU új migrációs politikája megvalósíthatatlan

Ha az unió a következő hónapokat azzal tölti, hogy az új migrációs terv hasznosságáról győzködi a >

Tovább

A liberalizmus pereztrojkája

Timothy Garton Ash szerint az európai liberálisoknak lassan stratégiai választ kell adniuk a többi közt a >

Tovább

Közép- és Délkelet-Európában a helyzet csöppet sem reménytelen

Legutóbb a bolgárok mutatták meg, hogy elegük van, miután Boriszov rendszere olyan, hogy amellett eltörpül még >

Tovább

NYT: Egészségbiztonsági káosz a szuperdöntőn

A nemzetközi drukker szövetség elnöke elmeséli, hogy a határon a hatóságok nem tudtak mit kezdeni a >

Tovább

A Szuperkupa döntőjének megrendezése Magyarországon – felelőtlenség

A Szuperkupa-projekt már egy hónapja kudarcra ítéltetett, amikor világossá vált, hogy Budapest a jelenlegi napi fertőzésszámokkal >

Tovább

A történelmi egyházak „küldetése”

Az első világháborúban megáldották a fegyvereket, a második világháborúban szó nélkül asszisztáltak százezrek elhurcolásához, meggyilkolásához, és >

Tovább

Nagy nap ez az Orbán-fajta demagógok számára

A kulcskérdés azonban az, hogy az EU belátta: nem tudja a menekültek átvételére kényszeríteni a kelet-európaiakat, >

Tovább

A veszélyes lufi

Az európai szövetség vezetői tegnap ismét egyeztettek a magyar kormánnyal, illetve egészségügyi hatóságokkal, mivel a dolgokat >

Tovább

Orbán Viktor búcsút int a Nyugatnak

Az utóbbi hónapokban ráerősített a hangra. Lehet, hogy részben azért mert drámaian megnőtt a vírusfertőzöttek száma. >

Tovább

Von der Leyen harmatgyenge szűzbeszéde

Az egyik neves amerikai EU-szakértő úgy látja, hogy von der Leyen igen gyenge a jogállam kérdésében, >

Tovább

Sein Kampf

A hatalmi ágak szétválasztásának montesquieu-i elve Orbán illiberális demokráciájában is maradéktalanul érvényesül. Ennek mindenki által érzékelhető >

Tovább

A Nyugat végét jelentheti, ha Trump újrázni tud

Ha Trump marad, akkor a nagyhatalmak vetélkedése közepette Európa csakis magára lenne utalva. A NATO számára >

Tovább