2021. április 16. péntek
Ma Csongor, Bernadett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán viszonya feszült lesz Bidennel

Orbán viszonya feszült lesz Bidennel

Trump nacionalizmusát sokan támogatták, pl. olyan feltörekvő autokráciák, mint Magyarország és Brazília. Ő volt a jelentős nacionalista és tekintélyelvű fordulat vezére. Megtestesítette a lázadást a nyugati demokráciákkal szemben, amelyeket úgy állítottak be, hogy ott vége a családnak, egyháznak, nemzetnek és a házasság, illetve nem hagyományos fogalmának. Ellenezte a migrációt, a sokszínűséget és a fehér uralom hanyatlását. Orbán Viktor, aki szintén bevándorlás-ellenes és Trump nagy híve, kijelentette nemrégiben, hogy az amerikai demokraták erkölcsi imperializmust kényszerítettek a világra. Viszonya bizonyosan feszült lesz Bidennel. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

New York Times

 

Trump kicserélődött világot hagy hátra Bidennek, Amerika ragyogása oda van, de azért senki fogadjon az ország végére. Még akkor sem, ha a tengerentúli demokratikus eszmények ellaposodtak és a trumpizmus még sokáig fog kísérteni. Továbbá még jó ideig nem állnak be az új kormányzat mögé azok az országok, amelyeket felvillanyozott, hogy a távozó elnök a nemzeti érdekek elsődlegességét hirdette. Az amerikai belső törésvonalak szintén korlátozzák az USA külső mozgásterét.

Az elemzés idézi a luxemburgi külügyminisztert, aki bűnözőnek, politikai piromániásnak nevezte Trumpot, hozzátéve, hogy bíróság előtt volna a helye. Asselborn szerint a politikust demokratikusan választották meg, de a demokrácia egy cseppet sem érdekelte. De hát az elnököt az vezérelte, hogy felháborodást keltsen, egyben támadást indított az igazság ellen. Mindezt csak betetézte, amikor a csőcselék elfoglalta a törvényhozást. Ily módon Biden számára az örökség: a nagy globális bizonytalanság.

A müncheni Biztonsági Konferencia elnöke ezt úgy fogalmazza meg, hogy veszélyben a világ. Ugyanakkor Trump nacionalizmusát sokan támogatták, pl. olyan feltörekvő autokráciák, mint Magyarország és Brazília. Ő volt a jelentős nacionalista és tekintélyelvű fordulat vezére. Megtestesítette a lázadást a nyugati demokráciákkal szemben, amelyeket úgy állítottak be, hogy ott vége a családnak, egyháznak, nemzetnek és a házasság, illetve nem hagyományos fogalmának. Ellenezte a migrációt, a sokszínűséget és a fehér uralom hanyatlását.

Orbán Viktor, aki szintén bevándorlás-ellenes és Trump nagy híve, kijelentette nemrégiben, hogy az amerikai demokraták erkölcsi imperializmust kényszerítettek a világra. Viszonya bizonyosan feszült lesz Bidennel.

Ugyanakkor megy tovább a világméretű kulturkampf, mert változatlanul fennállnak a feltételei. A szabadság meggyengült, Kína és Oroszország pedig minden eddiginél jobb pozícióból űzhet gúnyt a demokráciából, folytathatja politikáját a liberalizmussal szemben. A legnagyobb kihívás Peking, amely az évszázad közepére az első számú világhatalom kíván lenni. Bidennek tömörítenie kellene vele szemben a demokráciákat, ám Trump miatt nagy támogatásra nem számíthat.

A világ és az Egyesült Államok is megroggyant az utóbbi négy évben. De az amerikai alkotmány kitartott, és állták a csapásokat megsorozott demokratikus intézmények is. Ezek után senki ne vegyen mérget arra, hogy az USA nem képes megújulni, mert igenis képes, még a legrosszabb időkben is.

 

FT

 

A kommentár úgy látja, hogy a 2. világháború óta egyetlen amerikai elnökre sem nehezedett akkora teher, mint most Bidenre, és erősen úgy néz ki, hogy rámegy a demokrácia, ha kudarcot vall. Hogy a mai beiktatás előtt katonák özönlötték el Washingtont, az propaganda ajándék a világ autokratáinak. Mondhatják, hogy tessék: eddig tartott a híres liberalizmus. A gond csak az, hogy a készültség feltehetőleg indokolt.

Persze nem mintha a tekintélyuralmi rendszereknek különösebben fényezniük kelleme magukat. A kínai gazdaság növekedési pályára állt, a pekingi vakcinákat viszik, mint a cukrot, Indonéziától Magyarországig.

Ha Biden rendbe tudja tenni a gazdaságot, megszervezi a tömeges oltásokat, megnyugtatja a belpolitikát, akkor megállíthatja az USA tekintélyvesztését. A Nyugat ki van éhezve a sikersztorira – részben saját erkölcsei, részben a külső szavahihetősége miatt.

Ha viszont kudarcba fullad az elnök próbálkozása, akkor alighanem végzetszerű lesz a kínai nyomulás. Az országot példának tekintik majd olyan rendszerek, amelyek nagyjából a többpárti demokrácia és az abszolutizmus közé sorolhatóak be. Az Egyesült Államokban pedig előkészíti a terepet a populista visszatéréshez, egy tehetségesebb Trump alatt.

Az elnököt és a liberális demokráciát az alapján fogják megítélni, hogy mennyire hozzáértő. Ráadásul pont akkor, amikor Amerika ereje már nem a régi a világban, a hazai közélete pedig olyan, mint egy rossz tévésorozat. Így ha felsül az új kormányzat, akkor az az autokrata agitprop tálalásában az egész liberalizmus fiaskóját jelenti majd. Mindezek alapján erősen úgy néz ki, hogy olyan „utolsó esély”-jellege van a dolognak.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A vezető német újság úgy látja, hogy Trump az államcsíny és a polgárháború szélére taszította országát, és négyéves uralma alapján látszik: még a megállapodott demokráciák is zsákmányt jelenthetnek az autokraták számára, akár egy olyan országon belül is, mint az USA.  Ezek után mindenképpen az év egyik legjobb híre, hogy a politikus ma szedi a sátorfáját a Fehér Házból. A kommentár szerint a veszedelmes elnöki időszak 5 tanulsággal szolgál, már mint hogy hol vannak a jogállam gyenge pontjai.

1. A mérgező propaganda. A terepet a Fox News és a botránymédia több része készítette elő Trump számára, amikor módszeresen aláásta a közbizalmat a rendszer iránt, így az emberek várták, hogy végre jöjjön a „törvény és rend” képviselője, aki majd rendet tesz. 

2. Izgalmat hoz a törvényszegő. Amikor a nép jelentős hányada úgy érzi, hogy a politika magára hagyta, illetve igazságtalanul bánik vele, akkor fogékony arra, amit az egománok és a törvénysértők kínálnak. Trumpnál biztonságot kerestek, gátlástalansága és rasszizmusa ellenére, vagy éppen azért.

3. A hivatal nem mindig kötelez. A búcsúzó elnök végig káoszt és egyenetlenséget igyekezett kelteni. Egy ideig sikerült a jog talaján tartani, de választási kudarc után teljesen elszabadult.

4. Dicstelenül kimúlhat az igazság. Trump igazi fasiszta módjára úgy állította be, hogy csakis ő az igazság birtokosa. Ezerszámra terjesztette a hazugságokat, álhíreket, rágalmakat. Ami azután elvezetett a Kongresszus megszállásához.

5. Az erőszak nem jelent tabut. Aki a rendszer elutasítójaként kerül hatalomra, annak nincsenek gátlásai, amikor szétveri a fennálló viszonyokat. Hogy a jogállamot belülről le lehet szalámizni, arra ott van példaként Magyarország és Lengyelország is.

Ezek alapján látnivaló, hogy még egy szilárd demokrácia is nagy bajba kerülhet, ha megvannak a kellő összetevők: a teljes gátlástalanságig terjedő önimádat, a hazugság és gyűlölet folyamatos össztüze és a köz meggyengült védekező ereje. A trumpizmus azonban még akkor is fontos leckét jelent, ha a demokráciák összeszedik magukat és rájönnek, hogy még a lehetetlen is lehetséges.

 

Guardian

Európában olyan mély nyomokat hagyott maga után Trump négy éve, hogy a lakosság nagyobbik része úgy gondolja: Biden képtelen lesz megreparálni az amerikai politikai rendszert. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az Európai Külkapcsolati Tanács a múlt  év végén 11 országban, 15 ezer ember megkérdezésével végzett.

Jó 50 % mondta azt, hogy az USÁ-ban immár nem lehet megbízni, ugyanakkor Kína 10 éven belül a világ ura lesz, ezzel szemben az Egyesült Államok nem tud visszatérni vezető hatalomként. Hanyatlása csak folytatódni fog. Az ellenérzések immár olyan erősek, hogy legalább 6 országban úgy látja a többség: kormányának semlegesnek kell maradnia, ha Washingtonnak netán viszálya támad Pekinggel. Az oroszokkal szemben pedig csupán 40 % támogatná Amerikát. A többség egyedül Magyarországon és Lengyelországban nyilatkozott úgy, hogy még mindig meg lehet bízni a tengerentúli szövetségesben.

Viszont felerősödött az a meggyőződés, hogy az EU nem is rossz, és ezt a tanulmány egyik gondozója, Ivan Krasztev szerint Brüsszelnek ki kellene használnia. Amibe beletartozik, hogy kétharmad szerint Európának meg kell szerveznie saját védelmét.

 

Reuters

 

A koronavírus beleköpött a levesbe Szlovéniában, így az ellenzéknek vissza kellett vonnia a bizalmatlansági indítványt, amelyről ma kellett volna szavazni. A baloldal azért kívánja megbuktatni a Jansa-kormányt, mert az szerinte rosszul kezeli a járványt, veszélyezteti a sajtószabadságot, továbbá az EU-val szemben Magyarország és Lengyelország pártját fogja a jogállami vitában.

Ám kiderült, hogy a javaslat támogatói közül többen is megbetegedtek, pedig az ügy eleve erősen kétesélyesnek látszott. Ily módon azonban most elölről kell kezdeni az egész aláírásgyűjtést a szlovén törvényhozásban.

 

FAZ

 

Nyugaton jól mennek a tőzsdék, a Raiffeisen és az Erste szakértői ugyanakkor befektetésre ajánlanak több kelet-európai pénzpiacot is, mert azok várhatóan beindulnak, hogy behozzák a lemaradásukat. Igazából persze csupán két börze felel meg minden kívánalomnak: a varsói és a bécsi, a többinél csupán néhány kiemelkedő szereplő van, a forgalom pedig csekély. És ennek azért vannak kockázatai. Mégis a kilátások jók, mert kedvezően alakult a magánfogyasztás, és az nagyot lendít majd a gazdaságokon, amint lecseng a járvány. Emellett a régió továbbra is fontos terep a nyugati autógyártás számára.

Emellett sok pénz leesik majd az európai gazdasági segélycsomagból, illetve a következő költségvetésből. A lelkesedést hűti viszont, hogy a politikai beleavatkozhat a dolgokba, ahogy az a magyaroknál és a lengyeleknél is történt. Az Unicredit ugyanakkor azzal számol, hogy Biden alatt erősödnek a demokratikus értékek ezen a tájon, miután Budapest, Varsó és Ljubljana idáig Trump nagy barátja volt.

 

2021. január 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Die Welt óva inti Magyarországot a meggondolatlan nyitás miatt

Senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a >

Tovább

Alternatív valóság

A többségnek fogalma sincs a valós helyzetről. Ez abból derül ki leginkább, hogy a felnőtt népesség >

Tovább

Mi lesz a sorsa a jogállami mechanizmusnak?

Magyarország és Lengyelország idáig tiszteletben tartotta az EUB ítéleteit, de nem lehet tudni, hogy ez így >

Tovább

A szerb vakcinadiplomácia nagyvonalúsága szégyenbe hozza az EU-t

Szerbiában teljesen egyszemélyes hatalom, mindent Vučić elnök szab meg. Persze, hogy európai jóváhagyás nélkül vett orosz >

Tovább

Terítéken a magyarországi sajtóhelyzet

„Az Európai Unió túl gyenge ahhoz, hogy érdemben tudjon valamit kezdeni Orbán hazugságaival és propagandájával”. Ezt >

Tovább

Zsírosparaszti gőg és nemzeti rezervátum

Hiába tűnik el a NER, felnőtt egy generáció – legalábbis azokban a családokban, ahol nem volt >

Tovább

A Nagy Kínai Coming Out

Amint történt ez a minap egy szecsuani konferencián, ahol a végletekig gátlástalan, kommunista Kína járványügyi központjának >

Tovább

A Vaseline-t hogy mondják magyarul?

odafigyelni, ki rendezi Brüsszelben a legjobb melegpartit a szigorú lezárás idején. Majd hozzáteszi, hogy Szájert a >

Tovább

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább