2021. szeptember 23. csütörtök
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán szembe megy mindennel, ami közös európai érték

Orbán szembe megy mindennel, ami közös európai érték

A hivatalos politika gerjeszti a homofóbiát. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyáshoz jutnak olyan vallási-fundamentalista civil csoportok, mint az Alapjogokért Központ. Ráadásul be van kötve a hittársakhoz az egész világon. Példaképnek a putyini Oroszországot tekintik. Az új törvény is nagyon emlékeztet a vonatkozó orosz jogszabályra, ideértve, hogy megbélyegzi a nemi kisebbségeket, és ellenségképeket gyárt. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Daily Telegraph

 

A francia Európa-miniszter azt közölte, hogy országa behatóan figyelni fogja a fejleményeket az új magyar jogszabály ügyében, mert senki sem gondolhatja, hogy bárki tetszése szerint válogathat az unió alapvető témái közül. Bécsi látogatása során Beaune (aki bevallottan meleg – a szerk. megj.) hozzátette, hogy a központi témákat megingás nélkül meg kell védeni.

A konzervatív újság úgy értékeli, hogy a frissen elhatározott tilalom miatt Magyarország megint csak meg fog ütközni Brüsszellel, amely már aggodalmát fejezte ki a média elleni intézkedések, továbbá a jogállami elvek megsértése miatt is.

 

Voice of America

 

Roth, német külügyi államminiszter azt írta a Twitteren: a friss magyar parlamenti döntés újabb súlyos diszkriminációt jelent a nemi kisebbségekkel szemben. Szembemegy mindennel, ami közös európai értéknek számít. A politikus teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a magyar LMBT-közösséget.

Az Európa Tanács elítélte a magyar jogszabályt, mondván, hogy az félrevezető és hamis. Ugyanígy ítéli meg a dolgot több nemzetközi civil szervezet, köztük az Amnesty International is. Lydia Gall, a Human Rights Watch vezető kelet-európai kutatója kijelentette: alávaló és méltatlan egy uniós tagállam esetében, ha egy nevezőre hozza a pedofíliát, valamint a LMBT-embereket, betiltja a nemi felvilágosítást és elfojtja a szabad beszédet. A szakértő egyben cselekvésre bíztatta a Bizottságot.

 

Spiegel

 

Az egyenlőségért felelős uniós biztos megpendítette, hogy a Bizottság visszafoghatja a Magyarországnak járó támogatásokat, ha az Orbán-kormány utasítására valóban cenzúrázzák a homoszexualitással foglalkozó felvilágosító anyagokat. Helena Dalli rámutatott, hogy nem jogosultak a pénzre azok a tagországok, amelyek nem védik meg az olyan értékeket, mint a demokrácia és az egyenlőség. Egyben emlékeztetett arra, hogy már több lengyel város elesett a szubvencióktól, miután LMBT-mentes övezetté nyilvánította magát.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Az Európai ügyek osztrák miniszter asszonya azt hangsúlyozta a magyar jogszabály kapcsán: a földrész azért egyesült, hogy ne lehessen semmiféle diszkrimináció. Edtstadler egyben reményét fejezte ki, hogy a magyar parlamenti határozat nem ütközik a közösségi értékekkel. Az osztrák zöldek szóvivője elítélte, hogy Orbán aljas játékot űz, amikor egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé. A szociáldemokraták egyik EP-képviselője aggasztónak tartja, hogy leszalámizzák az LMBT-emberek jogait és így próbálják láthatatlanná tenni a közösséget. Mint mondta, egy ilyen uszítás ellentétben áll a földrész alapértékeivel.

 

Yahoo/AFP

 

Az Európai Parlament Magyarország ügyében illetékes jelentéstevője úgy foglalt állást, hogy a törvény sérti az európai értékeket és kísérlet, mármint hogy a gyerekek védelme ürügyén az LMBT-jogokat támadják. Delbos-Corfield arra szólította fel a tagállamokat, hogy vonják kérdőre a magyar kormány a jövő kedden esedékes EP-meghallgatás során, amelynek témája éppen a jogállam lesz.

 

NZZ

 

Orbán Viktor orosz mintára lép fel a „homoszexuális propaganda” ellen, ám ily módon a nemi kisebbségekkel szembeni liberális nemzeti hagyományokat teszi kockára. Ugyanakkor a kulturkampf eszkalálódása nagy tiltakozásokat vált ki. A tegnap elfogadott törvény tökéletesen mutatja, miként keveri össze a Fidesz a különféle társadalompolitikai témákat, hogyan élezi ki és használja ki azokat politikailag. A javaslat kiindulópontja a Kaleta-botrány volt, ugyanakkor a szabályozásból kimarad a katolikus egyház, pedig ott is volt azért pár pedofil ügy.

A politikus előre számolt azzal, hogy az ellenzék jó része bojkottálni fogja az ülést, de ő ily módon értékkonzervatívnak tüntetheti fel magát a választás előtt megerősödött ellenféllel szemben. Mondhatja, hogy az gyengekezű olyanokkal szemben, akik gyerekeket becstelenítenek meg. Azon kívül megosztja a másik oldalt, lásd a Jobbikot. Civilek ugyanakkor azt kifogásolják, hogy a törvény nagymértékben korlátozza a szólásszabadságot, valamint a gyerekek jogait és mérgezi a közhangulatot.

A hivatalos politika gerjeszti a homofóbiát. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyáshoz jutnak olyan vallási-fundamentalista civil csoportok, mint az Alapjogokért Központ. Ráadásul be van kötve a hittársakhoz az egész világon. Példaképnek a putyini Oroszországot tekintik. Az új törvény is nagyon emlékeztet a vonatkozó orosz jogszabályra, ideértve, hogy megbélyegzi a nemi kisebbségeket, és ellenségképeket gyárt.

 

Deutsche Welle

 

Az LMBT jelenti a legújabb első számú közellenséget Orbán Viktor számára. Ötvözi a pedofília elleni harcot, illetve a kiskorúak védelmét a „meleg propagandával”, de az egész arra jó neki, hogy elvonja a figyelmet a kudarcokról és éket verjen az ellenzék közé. Ő maga nem megcsontosodott ellensége a homoszexualitásnak. Ám politikai megfontolásból időről időre homofób megjegyzéseket tesz. Ezek a legtöbbször méltatlanok, esetenként szabályosan zavaróak.

Az egész hátterében az állt, hogy a Fidesz környezetében több gyerekmolesztálási botrány is kirobbant és ezeket nem sikerült túl jól eltussolni. Lásd a perui nagykövet esetét. Úgy hogy Orbán ezúttal nyilvánvalóan támadásba ment át, mert el akarja hárítani a gyanút, hogy pártja nem lép fel elég határozottan a gyerekek molesztálása ellen.

A kormány nem válaszolt a DW kérdéseire, Bozóki András, a CEU professzora viszont úgy véli, hogy a törvény egyértelműen ütközik az EU értékeivel, egy európai bíróság alighanem jogellenesnek minősítené. Az elterelés mellett ugyanakkor az is magyarázza, hogy a politikus kifogyott a húzós témákból. Ezért folyamodik a radikális homofóbiához, tudatosan rájátszva a társadalom polarizálására.

A miniszterelnök szénája tényleg nem áll jól az utóbbi időben. A közvéleménynek egyre inkább elege van a legfelső szintű korrupcióból és a járványkezelés módjából. Ezért Orbán mind inkább defenzívába szorul. Pl. visszalépett a Fudani Egyetem ügyében. Ugyanakkor ily módon szakítópróba elé kerül az ellenzék. Bozóki szerint a Fidesz-ellenes erők számára rossz hír, hogy a Jobbik a kormánypárttal együtt szavazott.

 

Frankfurter Rundschau

 

A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniónak nem szabad engednie, mert az LMBT-ellenes szabályozással Magyarország újabb lépést tett a jogtalanság állama felé. Hiszen hazavágja a melegek és a transz neműek jogait. Csöpög a homofóbiától, betiltja az olyan ábrázolásokat, amelyek nem felelnek meg az állítólag isten által megkívánt heteroszexuális rendnek, mert hogy a hatalom azt tekinti normának.

A család az apából, az anyából és a gyerekből áll – és punktum. Úgy hogy mostantól kezdve nem kaphatnak tanácsot szakértőktől az olyan fiatalok, akik nem biztosak a saját nemiségükben. De bizonyosan megkapják a magukét azok a sajtóorgánumok, amelyek LMBT-témákkal foglalkoznak. Az igazán alávaló azonban az egészben az, hogy próbálja úgy beállítani, mintha a világon semmi különbség nem volna a nemi kisebbségek tagjai és a pedofilok között. Nagyon régi közhely ez, de a Fidesz támogatói szívesen adják tovább a gyűlöletet.

Orbán már megint a kisebbségek és az emberi jogok rovására politizál. Neki folyton ellenségekre van szüksége, lehetnek azok a menekültek, az egyetemek, a polgárjogi szervezetek és most az LMBT-emberek. De csak a figyelmet igyekszik elterelni, mert a járvány 30 ezer áldozatot követelt, zajlik a jogállami eljárás és az ellenzék közösen kíván indulni a választáson. Szóval nem meglepő, hogy újabb csontot hajít oda a nyilvánosságnak.

Ebben  a helyzetben Brüsszelnek ott kell célba vennie ezt az autokratát, ahol az fáj neki, az pedig a pénz. Vidéki táborát már az a lehetőség megrendítheti, hogy kevesebb pénz érkezik az EU-ból. Hiszen vazallusai európai pénzekből szedték meg magukat, miközben megkapták az egykori állami földek nagy részét. Szóval az EU-nak segítenie kell, hogy meg lehessen szabadulni tőle, miután semmibe veszi a demokráciát.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Kommentár Orbán újabb szellemi selejtjének minősíti a „pedofília elleni” törvényt, amelyben a politikus vegyíti a komolyat a visszataszítóval, nehogy a bírálók differenciáltan érvelni tudjanak. Az meg különösen alattomos, hogy aki megszavazza a gyerekek szexuális bántalmazásának szigorúbb büntetését előirányzó szabályozást, az egyben abba is belemegy, hogy szűnjön meg a nemi felvilágosítás. A Fidesz szívesen dolgozik ilyen árukapcsolással, kisajátítja és ideológiailag megmérgezi a témákat.

A mintakép Oroszország, amely csaknem napra pontosan 7 éve fogadta el a „homoszexuális propagandáról” szóló jogszabályt. Orbán ily módon egyre inkább a jobbos-nemzeti, fundamentalista sarokba tereli a Fidesz és az országot. Oda, ahol lábbal tapodják az európai értékeket. A törvény ellentmond az Európai Emberi Jogi Konvenciónak és a folytatás alighanem jó pár per lesz.

De Orbánnál pont ez a lényeg: maximális figyelemfelkeltés, maximális ütközés. Azt hangoztatni, hogy az ország idegen hatalmak áldozata, és hogy a saját európai értékeit és fiataljait sem védheti meg a gonoszoktól, akik lehetnek pedofilok, melegek, vagy mindkettő egyszerre. 10 hónap múlva jönnek a választások és Orbán veszíthet. Ezért mozgósítja törzsszavazóit a szélsőséges propagandával. Ezért provokál, ahol csak tud. Ezért közeledik Moszkvához és Pekinghez. Tudja, hogy már nemigen talál barátokat az unióban.

 

Der Standard

 

Magyarország hadjáratot folytat a melegek ellen, a jobboldali-nemzeti kormány még az eddiginél is jobban száműzni kívánja a homoszexualitást a nyilvánosságból, ám az veszélyes, hogy agyon akarja hallgatni a jelenséget. Nagyon úgy néz ki, hogy a politika még akár napjainkban is a Felvilágosodás évszázados ideáljai ellen fordulhat. A módszer: homályos előítéleteket vet be, elutasítja a nyílt vitakultúrát, megkérdőjelezi a tudományt és kvázi vallási küldetéstudatot mutat.

A felvilágosult társadalom elleni harc kevés helyen követhető oly egyértelműen nyomon, mint az új magyar törvény esetében. Mindent ellenez, ami segíthet a segíthet a fiataloknak szexuális érésük során, toleranciára taníthatja őket. Önmagában persze nem rossz ötlet, hogy az egészet belefoglalják abba a jogszabályba, amely az eddiginél szigorúbb büntetést irányoz elő a gyerekekkel szembeni nemi erőszak elkövetői ellen.

A két témát összekeverni azonban nem csupán megengedhetetlen, hanem veszélyes is. Az égvilágon semmi sem támasztja alá ugyanis, hogy megvédené a felnőttek túlkapásaitól a serdülőket, ha eltitkolják előlük a nemi valóság egy részét.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Nagy kérdés, hogy az egyesült magyar ellenzék meg tudja-e azt csinálni, amit Izraelben a Netanjahu-ellenes erők, tehát hogy olyan koalíciót alkot, amely túllép minden belső ellentétükön és így el tudja űzni a hivatalban lévő miniszterelnököt. A másik oldalról viszont az a dilemma, hogy csak akkor lehet kiseprűzni az olyan populista vezetőket, mint ők ketten, ha összefog az egész ellenzék az erősen megosztott társadalomban?

A magyar politikusnak jövő tavasszal nem lesz olyan könnyű dolga, mint idáig háromszor is. A felmérések azt mutatják, hogy sikerülhet az ellentábor nagy terve. Az Országgyűlés éppen most adta áldását egy igazán ördögi tervre, amivel a Fidesz látványosan szembehelyezkedett az európai értékekkel, a Jobbik azonban megszavazta.

Ám ezzel együtt bejöhet a korszakváltás, bár a hivatalos kampánygépezet mindent felhasznál Karácsony lejáratására, mondván, gyenge és puhány, nem alkalmas nagy feladatokra és még angolul sem tud. De mivel az EBESZ tisztességtelennek minősítette a legutóbbi választást, a fővárosi polgármester tudja, hogy az ellenzéknek nagyarányú győzelmet kell aratnia, másként nem megy semmire sem. Hiszen a választási törvény a Fidesz javát szolgálja, bár azt a politikus el sem tudja képzelni, mi lenne az utcákon, ha kiderül, hogy Orbán kevesebb voksot kapott, mint az ellenoldal, ám a választási rendszer jóvoltából mégis ő jutna többséghez.

Kijut a gyűlöletből Gyurcsány Ferenc oldalán Dobrev Klárának is, de szerinte a kampány csupán azt bizonyítja, hogy Orbán pánikban van. Jakab Péter ugyan igyekszik előtérbe tolni saját magát az előválasztás előtt a másik két riválissal szemben, de azt is hangoztatja, hogy a nagy ellenfél a szélsőjobbos Orbán. Homofób, rasszista, nacionalista, illiberális demokráciát épít., Az értékeléssel egyetért Dobrev is.

A Fidesz már teljes választási üzemmódban működik, bár ehhez Orbánnak nem kellett magasabb fokozatba kapcsolnia. Számára a politika csakis fekete-fehér alapon működik. Megint előszedte a menekülteket, osztogatja a közpénzeket. De úgy hírlik, hogy most új képet igyekszik elhitetni magáról, mármint hogy többet fordul meg az egyszerű nép soraiban, és időként még önkritikát is meg-megereszt. Vagyis a jelek szerint mégiscsak hat az ellenzék kritikája, amely a korrupt Fideszről és közbeszerzésekkel kistafírozott oligarchákról szól.

Az örök győztes ellenszelet érez. Hamarosan indul a jogállami eljárás Magyarország és Lengyelország ellen. Hogy kilépett a Néppártból, azzal sok befolyást veszített. Lényegesen csökkent a mozgástere az EU-ban. Erre alapoznak az ellenfelek. Karácsony szerint a hatalom gazdasági és sajtóbirodalma közpénzeken alapul. Ha sikerül elzárni a forrásokat, hamar lehanyatlana Orbán csillaga.

 

Politico

 

Több EP-képviselő is ki van akadva, miután megkapta, hogy a Bizottság miként képzeli el a gyakorlatban a jogállami mechanizmus alkalmazását pl. a magyar és a lengyel kormány ellen. Moritz Körner, a német szabaddemokraták nevében úgy értékelte, hogy Brüsszel csupán időt akar nyerni a 28-oldalas tervezettel, de az csupán lufi. Daniel Freund, a német zöldek törvényhozója kifejtette, hogy az irányelvek megerősítik a gyanút: von der Leyen csapata húzza az időt és nem érthető, miért kellett hat hónap a dokumentum megalkotásához, amikor abban ennyire nincs semmi a jogállami elvek és az uniós támogatások összekapcsolása ügyében.

A Néppárt egyik finn tagja szerint nem az irányelvek a fontosak, hanem hogy a Bizottság képes legyen hatékonyan cselekedni. Az EU végrehajtó testületének egyik illetékese erre úgy reagált, hogy pontosan azért küldték meg a javaslatot a képviselőknek, mert azt szeretnék, ha azok elmondanák aggályaikat. Merthogy csak akkor lehet hatékonyan használni az új mechanizmust, ha pontosan meghatározzák az alkalmazás feltételeit.

A jelentés emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács a múlt év végén hozott határozatban – magyar és lengyel nyomásra – megígérte: az új rendszert kizárólag azután élesítik be, hogy az Európai Bíróság előbb véleményt nyújt róla. Ám még gyorsított eljárás mellett is csupán október közepén lesz a tárgyalás Luxemburgban.

 

Die  Welt 

 

Az Európai Parlament két német alelnöke is aggódik amiatt, hogy mit fog művelni a szlovén kormányfő az EU soros elnökeként a 2. félévben. A szociáldemokrata Katarina Barley azt kérte az uniós intézményektől, a tagállamoktól és a sajtótól, hogy ne adjanak teret a politikus demokráciaellenes megnyilvánulásainak, illetve húzásainak. Úgy véli, hogy Jansa nagyon hasonlóan jár el, mint Orbán, hogy maga alá gyűrje az államot: megvonja a támogatást a neki nem tetsző médiától, megfélemlíti az újságírókat. Úgy hogy nehéz időszak elé néz a szervezet.

A szabaddemokrata Nicola Beer arra figyelmeztetett, hogy a miniszterelnöknek az európai megoldásokért kell dolgoznia, és nem lehetséges, hogy ő maga legyen a probléma. Hiszen nem kíván együttműködni az új Európai Ügyészséggel, viszont a sajtószabadságot veszélyezteti, amikor nekiment az ország távirati irodájának.

 

Kurier

 

Kovács Zoltán úgy reagált Paul Lendvai tegnapi interjújára, hogy a magyar származású Kelet-Európa-szakértő orbanofóbiában szenved, annak legrosszabb jeleit mutatja. A magyar származású elemző előzőleg azt mondta a bécsi Kurier főszerkesztőjének adott nyilatkozatban, hogy Magyarországon hibrid politikai rendszer van érvényben, csak jól álcázzák a diktatúrát.

2021. június 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az EU átlépi a Rubicont

A Financial Times úgy tudja, hogy az Európai Parlament és néhány főváros nyomására Brüsszel valóban össze >

Tovább

Egyetért-e Ön azzal, hogy legyen tényleg vége?

Ez a népszavazás elfogadja az új alkotmányt és megsemmisíti az akadályt jelentő törvényeket, megszünteti a főtisztviselők >

Tovább

Szégyenfolt Merkel politikai örökségén

A Német Marshall Alapítvány elemzője úgy látja, hogy a kancellár hiába vette jól az akadályt a >

Tovább

Kurz megalkuvás politikája

Paul Lendvai ki van akadva azon, hogy az osztrák kancellár és külügyminisztere több megértést sürget a >

Tovább

Süddeutsche Zeitung: Karácsony most is nyerhet

Kemény próba vár a magyar ellenzékre, hiába nyílik most esélye Orbán legyőzésére. A miniszterelnöknek ugyanis van >

Tovább

Még egyszer a pápa budapesti üzeneteiről

A mostani pápáról közismert, hogy nyíltan elmondja, ami a szívét nyomja, Orbán Viktorról ugyanakkor köztudomású, hogy >

Tovább

Karácsony arra készül, hogy megzavarja Orbán köreit

Az ellenzék pedig felismerte, hogy azt kell csinálnia, mit a klasszikus antifasiszta küzdelemben szokás: népfrontot hozott >

Tovább

Magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia

Megtörte a jobboldali populisták felemelkedését, csak kérdés, hogy képes-e tartósítani a kedvező folyamatot. A meghatározó ok >

Tovább

A pápa szembe megy az európai félelmekkel

Azt üzente a földrész vezetőinek, hogy bátornak és kreatívnak kell lenni. Az emlékezetbe persze beivódott, amit >

Tovább

A jövő vasárnapi német választásoktól Európa sorsa is függ

Ezt írja Timothy Garton Ash a Guardianben. Megállapítja, hogy az új koalíciónak, amely alighanem három párti >

Tovább

A kereszt nem zászló, amelyet politikai célból lengethetnek

Erre emlékeztetett szlovákiai  tartózkodása 2. napján a pápa és a lap szerint a kemény hangú üzenet >

Tovább

Erkölcsi intelem a magyar autokratának

A látogatás időtartamát pedig olyan rövidre szabták, hogy az arculcsapással ér fel Orbán számára. Hogy a >

Tovább