2021. október 24. vasárnap
Ma Salamon, Antal névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia

Magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia

Megtörte a jobboldali populisták felemelkedését, csak kérdés, hogy képes-e tartósítani a kedvező folyamatot. A meghatározó ok alapvetően a Covid-19. A baloldal jól áll Németországban, bevette a Fehér Házat, a hatalom részese az olaszoknál és éppen elhódította a hatalmat Norvégiában. A tekintélyuralomra hajló Magyarországon pedig a hiteles ellenzéki mozgalom élére állt. Nagy visszatérésről persze még korai volna beszélni, mert az előretörés törékeny. De mindenképpen szembemegy az utóbbi évtized alapvető jellemzőjével: a demagóg jobboldal etnonacionalizmusával és erősember-politikájával. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

A napokban lezajlott kötvénykibocsátás után nagyon úgy néz ki, hogy a külföldi pénzügyi befektetők beálltak Orbán Viktor mögé. A tranzakcióval a miniszterelnök időt szerez magának a választás előtt, mivel a Brüsszellel kialakult jogállami vita folytán késhet az uniós anyagi támogatás.

Mindenesetre a pénzügyi világot meglepte, hogy a magyar kormány hitelt vett fel, sőt az állami adósságkezelő bejelentette, hogy az idén a tervezettnél kétszer nagyobb kölcsönt tervez. A háttérben az van, hogy a demokratikus normák kikényszerítésére a Bizottság visszatarthatja a gazdasági segélycsomagból előirányzott alapokat. Erre az ÁKK is utalt. A pótlólagos pénzforrás bevonása viszont segíthet a miniszterelnöknek, hogy még tovább kitartson kemény álláspontja mellett.

A Raiffeisen International egyik szakértője szerint a mostani tőkebőség idején nincs értelme az unió részéről a pénzügyi korbácsot meglengetni. Ennek megfelelően a magyar papírokat sokszorosan túljegyezték, úgy hogy csökkenteni lehetett a kamatlábat. Pedig a magyar vezetés korábban azt sulykolta, hogy mérsékelni kívánja függőségét a külföldi tőketulajdonosoktól.

Egy német elemző szerint a fordulatba az is belejátszott, hogy az országnak több pénzre van szüksége a járvány következményeinek felszámolásához. Ugyanakkor nem igazolódtak be azok a vélemények, miszerint az európai alapértékekről szóló vita miatt magasabb kockázati felár alakul ki. A piac ugyanis hozzászokott az ilyesfajta csörtékhez. De ha éleződnek az ellentétek, akkor azért elképzelhető hevesebb reakció befektetők részéről.

Ugyanakkor a magyar gazdaság állapota stabil, a 81 %-os államadósság kezelhető, az állam teljesíti fizetési kötelezettségeit. És sok üzletember szívesen vesz a kötvényektől, amelyek bővítik Orbán mozgásterét. Az EU viszont nem tud semmit sem tenni ellene.

 

Euractiv

 

Orbán Viktornak nagy felelőssége van abban, hogy elakadt az uniós menekültügy korszerűsítése. Erről beszélt a luxemburgi külügyminiszter, aki részt vett Budapesten a tartós demokráciáról rendezett nemzetközi tanácskozáson, a fővárosi önkormányzat, a CEU és a Political Capital szervezésében. Asselborn hangsúlyozta, hogy Európában az emberek nem illiberalizmust akarnak, a szabadelvűséget pártolják. Azaz a demokráciát. Merthogy az illiberális alagút túlsó végén a tekintélyuralom van.

A politikus hozzátette ugyanakkor a globális migráció a földrészt csupán kevéssé érinti, invázióról meg végképp nem lehet beszélni. Tavaly csupán tizedannyian érkeztek, mint 2015 –ben és ez a nagyjából 100 ezres szám teljes mértékben kezelhető. Már ha megvan hozzá a kellő szolidaritás és felelősségérzet.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy minden jóakarat ellenére Schengennek befellegzett, ha a 26 tagállamból 10 továbbra is ragaszkodik a járvány miatt bevezetett korlátozásokhoz a határokon. Pedig a polgárok az euróért és a szabad utazásért szeretik az EU-t, a külvilág pedig pont ezért irígyli. Ám mindez tovatűnhet, ha nincs meg hozzá az akarat és a széthúzás érvényesül. Kijelentette: továbbra is mélyen igaz, amit Golda Meir még 1938-ban mondott, hogy ti. a migráció embereket jelent és megoldása az alapvető humanizmuson múlik. 

A miniszter arról is beszélt, hogy az unió nem hagyhatja cserben mindazokat, akik segítettek Afganisztában életre lehelni a jogállam embrióját. Ő maga pl. úti papírokat adott Budapesten egy fiatal afgán nőnek, akinek nemigen lett volna esélye menedékjogot kapni Magyarországon. Kis lépés ez, de meg kell tenni, mert az asszony mindössze 26 éves és teljesen magányos, így segítségre szorult - hangsúlyozta. 

 

Süddeutsche Zeitung

 

A német zöldek kancellárjelöltje azt mondja, mielőbb meg kell reformálni az unió menedékpolitikáját, nem lehet megvárni, míg Orbán Viktor is hajlandóságot mutat rá. A jövő vasárnapi választás előtt Baerbock kifejtette: ha másként nem megy, nem 27-es, hanem szűkebb körben kell nekilátni a változtatásnak. Olyan országokkal, amelyek hajlandóak véget vetni az EU külső határain tapasztalható szenvedésnek és humánus, illetve rendezett menekültpolitikát bevezetni.

Szerinte immár nem lehet elfogadni semmiféle kifogást, hogy Németország miért nem vág neki a feladatnak 11-12 partnerrel. Felelőtlenség azt figyelni, hogy a magyar miniszterelnök mikor lesz kész egyáltalán beszélni a kérdésről. Hozzátette, hogy az egyes kormányokat különféle ösztönzőkkel kell rávenni a közreműködésre. Pl. anyagi forrásokat kapnak az EU-tól, ha átvesznek menedékkérőket és lefolytatják ügyükben az eljárást. Amelyikük erre nem kapható, az viszont köteles volna pénzt betenni a közös kalapba.

A lényeg, hogy ellenőrizni kell a külső határokat, és tudni kell, ki jön Európába. De a menedékjogot alkalmazni kell, az európai értékek nem merülhetnek hullámsírba a Földközi-tengeren. Mert tévedés azt hinni, főként a konzervatív pártok részéről, hogy a bezárkózás nagyobb rendet eredményez. Ily módon a földrész csupán az olyan autokraták játékszere lenne, mint a török elnök.

 

Le Monde

 

A lap olyan „bűnbánó” neonáciként mutatja be Jakab Pétert, aki meg akar mérkőzni Orbán Viktorral. 10 éve még nem győzte szapulni a romákat, ma inkább a fizetésekről és a korrupcióról lamentál, és az ellenzék élére kíván állni a jövő tavaszi választásokon. A Bécsből átrándult tudósító elkísérte Miskolcra a Jobbik elnökét, aki egy gyűlésen arról beszélt: nem köztudott, hogy Magyarország mára a földrész egyik legkorruptabb és szegényebb állama lett. Pedig a rendszerváltás után az ígéret még szabadságról és jólétről szólt. Ám egyikből sem lett semmi.

A politikus célkeresztjéből eltűntek a romák és a zsidók, helyükbe Orbán lépett, akiről Jakab azt mondja: már ki sem mer lépnie a kastélyából, viszont a családja az ország pénzéből gazdagszik meg. Jakab látványos pálfordulása mögött az van, hogy az ellenzéki pártok vezére akar lenni. A Jobbikot nemzeti, keresztény, konzervatív, középjobb, szociálisan érzékeny erőként határozza meg. Szerinte ugyanakkor a Fidesz elcsúszott a szélsőjobb felé.

Hangsúlyozza továbbá, hogy megtisztította pártját és nem tűri el az antiszemitizmust. Annál is inkább, mert túlélő családból származik, ám ezt nem közölte a világgal időben. Viszont a hatalompárti sajtó szíves-örömest az orra alá dörgöli a múltbeli kisiklásokat, amikor a Fidesz le akarja járatni az ellenzéket, ha az bírálja a hatalom nacionalista hozzáállását vagy Orbán kódolt zsidóellenes utalásait.   

Jakab népszerű a jobboldalon és járja az országot, míg Karácsony és Dobrev főként Budapesten kampányol. A politikus azt emeli ki hármuk programjából, ami közös, ugyanakkor hallgat az olyan vitás kérdésekről, mint az euró bevezetése, a bevándorlás vagy az LGBT-jogok.

 

FAZ

 

Minden hivatalos cáfolat dacára erősödik annak az esélye, hogy Lengyelország kiválik az unióból. A kormány persze már csak azért is tagad, mert a lakosság 80 %-a támogatja a tagságot. Azon kívül a kormánypárt győzni akar a két év múlva esedékes választáson és ehhez nagyban épít a Brüsszelből befolyó pénzekre. Csakhogy alapvető vita robbant ki a PiS és az EU között az alapértékekről, miután Varsó ellenőrzése alá vonta az igazságszolgáltatást és az Európai Bíróság ítélete ellenére sem hajlandó felszámolni a bírák megzabolázására létrehozott Fegyelmi Tanácsot.

A torzsalkodás már odáig fajult, hogy kétséges: elfogadja-e a lengyel fél az uniós jog elsőbbségét. A hatalom persze tudatosan élezi az ellentéteket. Hogy az Alkotmánybíróság ebben a Jog és Igazságosság ukázát követi, az nem kétséges. A testület összes tagját a jelenlgi vezetés nevezte ki, az elnök asszony pedig Kaczynski bizalmasa, márpedig a fontos kérdésekben mindig az ország erős emberéé a döntő szó. Az alkotmánybírák elvileg a jövő szerdán döntenek, bár idáig már háromszor elhalasztották az ítéletet. A Bizottság viszont addig nem hajlandó utalni a milliárdokat a gazdaság újraindítását szolgáló alapból, amíg nincsenek meg a felhasználás jogállami biztosítékai.

A paláver elhúzódásával a lengyel oldalon egyre élesebbé válik a hangnem. Ez persze összefügg azzal, hogy a kabinet nemrégiben elvesztette a többséget, így rá van utalva a szélsőjobb segítségére. Ennélfogva igyekszik azt megnyerni a retorikával is. Viszont emiatt csak felerősödött az EU-párti erők félelme, hogy a folyamat kicsúszik az ellenőrzés alól és onnantól kezdve nem lehet feltartóztatni. Azaz saját dinamikájával fogva egyszer csak a kiválásba torkollik. Hiszen az ország a médiatörvény kapcsán már az USÁ-val is összerúgta a patkót. Vagyis látszik, hogy a külpolitikában a józan észt felülírja a hatalom megtartásának parancsa. 

 

New York Times

 

Úgy néz ki, hogy magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia és megtörte a jobboldali populisták felemelkedését, csak kérdés, hogy képes-e tartósítani a kedvező folyamatot. A meghatározó ok alapvetően a Covid-19. A baloldal jól áll Németországban, bevette a Fehér Házat, a hatalom részese az olaszoknál és éppen elhódította a hatalmat Norvégiában. A tekintélyuralomra hajló Magyarországon pedig a hiteles ellenzéki mozgalom élére állt.

Nagy visszatérésről persze még korai volna beszélni, mert az előretörés törékeny. De mindenképpen szembemegy az utóbbi évtized alapvető jellemzőjével: a demagóg jobboldal etnonacionalizmusával és erősember-politikájával. Kiemelkedő populisták elakadtak, illetve valamelyest visszaestek. De a folyamat már 2018 óta megfigyelhető. Európában ezeknek a pártoknak a fele csökkenő támogatással küszködik. Vonatkozik ez a magyar, a lengyel és a szlovén kormányra is. Az ellenzék mindhárom országban jön fel, gyakran a középbal irányításával.  

De nincs jobb helyzetben az ellenzéki Le Pen szélsőjobbos pártja, valamint az AfD sem. Ám nem tudni, hogy meddig tart a kedvező széljárás a szociáldemokraták számára. Így maradnak az instabil koalíciók, a választók jelentős része pedig ide-odacsapódik. 

 

2021. szeptember 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán fő ellenségei: Brüsszel és Washington

Gyújtó beszéddel nyitotta meg a választási hadjáratot a magyar kormányfő. Indulatokkal teli beszédében Orbán azt állította, >

Tovább

Nem kellett volna

„Hazának mindig olyankor nevezi magát az állam, amikor tömegmészárlásra készül”, mondja Dürrenmatt. Ezt ugyan megúsztuk, de >

Tovább

Októberi forradalom Közép-Európában

Nagyon úgy néz ki, hogy októberi forradalom zajlik Közép-Európában a rossz kormányzás ellen: az EU küzdelme >

Tovább

Newsweek: Márki-Zay szerint a választások immár élet vagy halál kérdése

A magyar miniszterelnök-jelölt az amerikai hetilapnak adott interjújában felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb választási csalás >

Tovább

Magyarországon a tét a szabadság, de Orbánt le lehet gyűrni a szavazóurnáknál

Ezt hangoztatta Márki-Zay Péter a Die Presse-nek adott telefoninterjúban. Véleményét fenntartja, még annak ellenére is, hogy >

Tovább

Godot megjött és dolgozik

Az előválasztás tekintetében obligón kívüli Fidesz háromszázhetvenmillió forintot áldozott arra a kampányra, amelyhez valójában semmifajta köze >

Tovább

Aki legyőzheti a Halál csillagát

Magát hagyományos konzervatívként jellemzi. Támogatja a meleg jogokat és olyan országot akar, ahol a szeretet uralkodik, >

Tovább

Az előválasztók varázslatos döntése

A Guardian stratégiai döntésnek nevezi, hogy a magyar ellenzék élén Márki-Zay Péter száll szembe jövőre a >

Tovább

Márki-Zay egy lidércnyomással felérő vetélytárs a Fidesz számára

Önfejű stílusával és vitatott nézeteivel kezdettől fogva feltűnt. Orbán- és korrupcióellenes megnyilvánulásai vallásos vonásokat mutatnak, ami >

Tovább

Az ellenzéknek még soha nem volt ilyen jó esélye elzavarni Orbánt

A magyar ellenzék egységesen felsorakozott az előválasztás győztese mögött, hogy elűzze a szélsőjobbos Orbánt, aki leszalámizta >

Tovább

„Bárki, csak ne Orbán!”

A magyar ellenzék azzal a jelszóval készül a tavaszi választásokra. Az előválasztáson ketten maradtak állva: a >

Tovább

A cseh siker lebegjen a magyar ellenzék szeme előtt

A hat pártnak csak akkor van esélye, ha összefog, nem riad vissza és közösen lép fel. >

Tovább