2021. október 24. vasárnap
Ma Salamon, Antal névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Süddeutsche Zeitung: Karácsony most is nyerhet

Süddeutsche Zeitung: Karácsony most is nyerhet

Kemény próba vár a magyar ellenzékre, hiába nyílik most esélye Orbán legyőzésére. A miniszterelnöknek ugyanis van gyakorlata abban, hogy bevessen minden lehetséges eszközt a szabad és tisztességes választások meghiúsítására. És ez még akkor is így van, ha netán kiderül, hogy az ellenzéki digitális rendszer kudarcát nem a Fidesz idézte elő.  Ám az ellenzéki erő már 2019-ben eredményesen fogott össze és Karácsony most is nyerhet. De ehhez a kompromisszumos fővárosi jelölt mellett arra is szükség van, hogy megnyerjék maguknak a vidéket, a kételkedőket, a bátortalanokat. És még 8 hónapig egységet kell felmutatni, miközben a hatalom propaganda gépezete vadul csapkod maga körül. Így abból kell kiindulni, hogy ennyire elkeseredett választási kampány még nem volt a rendszerváltás óta. A magyarok többsége egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy Orbánt ki lehessen ütni a nyeregből. Pedig meg lehet csinálni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Beintett a lengyel kormány az Európai Bíróságnak, noha az azonnali hatállyal napi félmillió eurós büntetést szabott rá, mivel Varsó nem hajlandó eleget tenni a testület májusi 21-i döntésének és nem állítja le még átmenetileg sem a Turow-i lignitbányát. A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes közölte, hogy az ítélet rablás és lopás fényes nappal, jogi eszközökkel, ám az EU nem kap egy centet sem. (Ha a lengyel fél nem fizet, a bírságot levonják a neki járó brüsszeli támogatásokból – a szerk. megj.)

A jó 100 éve működő üzem miatt a szomszédos Csehország fordult az EUB-hoz, miután nemrégiben új szénmezőt nyitottak meg, és úgy ítéli meg, hogy a felszíni kitermelés súlyos gondokat okoz a határ túloldalán lévő cseh településeknek. Csökkenti a talajvíz szintjét, nagy zajjal jár és szennyezi a levegőt. A lengyelek szerint ugyanakkor a bánya szavatolja a környék áramellátását, sok embernek ad munkát, ugyanakkor a friss verdikt gátolja a megegyezést a csehekkel. Amúgy pedig a kirótt összeg aránytalan, a tények nem támasztják alá.

A legfelső európai ítélőszék szerint viszont nagyon is szükséges a lépés, mert ily módon el lehet riasztani más államokat attól, hogy semmibe vegyék a luxemburgi testület határozatait. Mint emlékezetes, Lengyelországnak főként a jogállam miatt egyébként is komoly vitája van az unióval.

 

Euractiv

 

Az unió illetékes biztosa azt közölte, hogy a jövő évi francia választás után várhatóan megkötik az új európai migrációs egyezséget. Schinas szerint ki kell várni, mire jutnak a németek most szombaton, majd még hátravan a küzdelem a francia elnöki posztért, mert a kampány miatt úgysem lehet sokat csinálni. Utána viszont várhatóan gyorsan nyélbe tudják ütni a megállapodást. A színfalak mögött ugyanis jól haladnak az egyeztetések, megvan hozzá a kellő politikai lendület. 

Úgy vélte, hogy a középpártoknak a politikai spektrum mindkét oldalán érdekük a helyzet rendezése, viszont nagy ellenállást tanúsít a szélsőjobb, illetve a szélsőbal. Mindkettő elutasítja az integrációt, és mindkettő arra igyekszik felhasználni a bevándorlást, hogy bizonyítsa: az EU nem képes megoldani az emberek gondjait. Ugyanakkor az egyik ragaszkodik a határokhoz, a másik ezzel szemben a szabad mozgást pártolja.

Schinas azt is elmondta, hogy az asztalon lévő javaslat kiváltaná a Dublini rendszert. Az összes gondot kezelné, mivel megfelelő arányban vegyítve eleget tenne a határvédelem, illetve az emberség és a menedék követelményeinek.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A feltételezett hackertámadás miatt a magyar ellenzék kénytelen fékezni a kanyarban, a számítógépes rendszer leállása káoszt okozott az előválasztás során és lehangolja Orbán ellenfeleit. Az egyesült ellenzék ugyanakkor igyekszik meglovagolni a korrupt és mind inkább demokráciaellenes kormány miatt érzett felháborodást. Egyben ki akarja használni a választási rendszert, amelyet a miniszterelnök a maga javára alakított át.

Ám a lelkesedést megtorpedózta, hogy összeomlott a weboldal, az ellenzék mégis azt üzente Orbánnak, hogy az nem tudja megállítani a történelmi folyamatot, a polgárokat nem lehet megakadályozni abban, hogy kinyilvánítsák véleményüket. A két fél jelenleg fej-fej mellett áll a felmérésekben. A hatalom párti média szerint ugyanakkor az egész túlterheléses támadás csupán kitaláció, de ha a hat párt egy ilyen piti feladatot nem tud megoldani, akkor miként volna képes kormányozni?

Az állami sajtó, illetve az Orbán-közeli orgánumok már hetek óta azt szajkózzák, hogy a másik oldalon a szálakat Gyurcsány mozgatja és Karácsony csupán a bábfigurája. Ez a kampány határozza meg a hangulatot a következő hónapokra.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A legnagyobb német lap arra figyelmeztet, hogy kemény próba vár a magyar ellenzékre, hiába nyílik most esélye Orbán legyőzésére. A miniszterelnöknek ugyanis van gyakorlata abban, hogy bevessen minden lehetséges eszközt a szabad és tisztességes választások meghiúsítására. És ez még akkor is így van, ha netán kiderül, hogy az ellenzéki digitális rendszer kudarcát nem a Fidesz idézte elő. 

Ám az ellenzéki erő már 2019-ben eredményesen fogott össze és Karácsony most is nyerhet. De ehhez a kompromisszumos fővárosi jelölt mellett arra is szükség van, hogy megnyerjék maguknak a vidéket, a kételkedőket, a bátortalanokat. És még 8 hónapig egységet kell felmutatni, miközben a hatalom propaganda gépezete vadul csapkod maga körül. Így abból kell kiindulni, hogy ennyire elkeseredett választási kampány még nem volt a rendszerváltás óta. A magyarok többsége egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy Orbánt ki lehessen ütni a nyeregből. Pedig meg lehet csinálni.

Mindenesetre már az eddigi ellenzéki megállapodáshoz is rengeteg bizalmas egyeztetés, csendes háttéralku szükségeltetett. Hogy összejött, az már önmagában nagy eredmény. De kilátás csak akkor van a győzelemre, ha a hat párt továbbra is azt keresi, ami összeköti őket. Miközben a jobboldali konzervatívok hosszú távra berendezkedtek és lehető legbusásabban kistafírozták a klientúrát a költségvetésből, valamint az uniós pénzekből.

 

Euronews

 

A tudósító, Kester Eddy ott volt 1994-ben, amikor a 2. szabad választás előtt Orbán Viktor egy kocsmában egy krigli sör társaságában kifejtette: nem szereti Budapestet, azóta pedig ez az érzés csak erősödhetett benne, miután a főváros lakói két éve kinyilvánították: mit gondolnak a politikájáról. Most pedig már a hatalma is veszélybe kerülhet. A fő fenyegetés számára Karácsony Gergely, a maga gyakorlatias, egyenes stílusával, ami bevált a kozmopolita településen, miután az belefáradt a 11 évnyi orbánságba.

Mindazonáltal a polgármester jelenleg le van maradva Dobrev Klára mögött, de a 2. fordulóban sokan gondolhatják úgy, hogy a DK jelöltje Gyurcsány feleségeként túlságosan is megosztó és inkább Karácsony neve mellé húzzák be az ikszet az előválasztáson. Mivel ő inkább képes mozgósítani a kiábrándult konzervatívokat.

A retorikában Karácsony pontosan Orbán ellentéte. Az ígéri, hogy ahol csak lehetséges, együtt akar működni Brüsszellel, ugyanakkor megvizsgálja, mennyire lehet visszacsinálni a legdrágább és leginkább eltitkolt terveket, mint a Belgrád-Budapest vasútvonalat, valamint a paksi bővítést. Virág Andrea a Republikon Intézettől ugyanakkor arra int, hogy a politikusnak minden erejét össze kell szednie, ha be akarja hozni hátrányát Dobrevvel, illetve Jakab Péterrel szemben.  

Egy kormányszóvivő nem kívánt kommentálni a kérdést. A vetélkedést egyszerűen Gyurcsány-shownak minősítette.

 

Guardian

 

Jan-Werner Müller arra figyelmezteti a liberálisokat, hogy alaposan tévednek, ha alábecsülik a populistákat, mondván, hogy azok képtelenek olyan feladatokat megoldani, mint a járvány, hiszen csak a szájuk nagy. A Princetoni Egyetem politológusa rámutat, hogy a demagógok nagyon is képesek tanulni a saját hibáikból, szükség esetén módosítják a vonalat, azon felül pedig átveszik egymástól a módszereket, hogy miként lehet igen hatékonyan két vállra fektetni a demokráciát.

Úgy hogy Trump ugyan ment, de a populizmus – minden ellenkező jóslat ellenére – maradt. Nagyon is különböző viszonyok között gyakorolják a hatalmat az olyanok, mint Bolsonaro, Erdogan, Kaczynski és Orbán, de az alkalmazott eszközök visszaköszönnek. Céljuk az, hogy a maguk javára változtassák meg a választás szabályait, baráti üzletemberek közbeiktatásával rátenyereljenek a médiára és terrorizálják a civil szférát.

A demagógok azt hirdetik, hogy kizárólag ők testesítik meg az igazi népet, amivel két fronton is alávágnak a demokráciának, hiszen ily módon megkérdőjelezik a riválisok legitimitását, azokat korruptnak és tisztességtelennek tüntetik fel. Továbbá – és ez a súlyosabb – a kiszemelt ellenfeleket kirekesztik a társadalomból, ideértve a kisebbségeket, de leginkább az migránsokat. Ez pedig előbb-utóbb az utcára is ki fog hatni.

Az utat Orbán Viktor töri, mármint hogy miként kell a törvények ide-oda hajlítgatásával befolyás alá vonni a bíróságokat, továbbá a médiát. Azt is megmutatta, hogyan kell lóvá tenni az uniót, illetve az Európa Tanácsot, ily módon bebiztosítva a kicsikart előnyöket. Felismerte azon kívül, hogy először az igazságszolgáltatást, a választási rendszert és elsősorban a televíziót kell megszállni, majd utána már tetszés szerint következhet a kisebbségek elleni küzdelem, a kulturharc.

Az alkalmazott technika egy része roppant veszélyes, amit az izraeli kémprogram felhasználása is bizonyít. De ezzel együtt nem felel meg a valóságnak, hogy az emberek nagy része lemond a jogállamról. Valójában úgy áll, hogy csupán egyszerűbb lett megcinkelni a jogállamot. Merthogy annak követői nem állnak ki hatékonyan az alapnormák mellett, és nem néznek szembe azzal, mekkora veszélyt jelentenek a populisták.

 

Spiegel

 

A lap úgy látja, nagy veszélyt zúdíthat az EU a saját fejére, ha 3 év múlva tényleg belép az euróövezetbe Bulgária, a szervezet egyik legkorruptabb tagja, ahol igen jelentős pénzmosás folyik. Még az ügyvivő kormány pénzügyminisztere is arra figyelmeztet, hogy az előző vezetés éveken át minden pályázat nélkül ítélte oda a közbeszerzéseket, és a végrehajtást még most sem ellenőrzik igazából.

Viszont formálisan az ország megfelel az előírásoknak, így a csatlakozási folyamat megfordíthatatlan. Már csak az időpont kérdéses. Ugyanakkor a német zöldek két EP-képviselője, Giegold és Freund a közelmúltban tett tényfeltáró út után arra figyelmeztetnek: az unió nem engedheti meg, hogy újabb pénzmosoda jöjjön létre az euróövezetben, hiszen ez ügyben már vannak rossz tapasztalatok, pl. Ciprussal. De még bolgár politikusok is azt mondják, hogy a súlyos gondok miatt érdemes volna kivárni. Hiszen az eltitkolt bajok folytán annak idején a kicsiny Görögország majdnem szétrobbantotta az egész Valutauniót.

Novemberben a bolgárok az idén már harmadszor járulnak az urnákhoz, a kimenetel azonban teljesen nyitott. Még az is belefér, hogy Boriszov visszatér, márpedig az katasztrófával érne fel Európa számára. Hiszen az eltelt években nagyon is céltudatosan kiüresítette a demokráciát. Engedelmességre kényszerítette az igazságszolgáltatást, állami megbízásokkal tömte az oligarchákat. Ám mivel diszkrétebben csinálta, mint a magyar vagy a lengyel kormány nem kellett következményektől tartania sem Brüsszel, sem Berlin részéről. Öröksége még sokáig meghatározza az országot.

Emellett a gazdaság sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy az a számokból következne. De a legnagyobb hátulütő, hogy tömegesen vándorol ki a jól képzett, fiatal szakember gárda. A maradó fiatalok közül sokan nem jutnak munkához, illetve nincs semmiféle képzettségük. Az euró pedig csak még jobban kiélezni a problémákat.

Ennélfogva nyugaton nő az ellenállás a bolgár tagsággal szemben, csak nem biztos, hogy a folyamatot meg lehet még akasztani. Az EU részéről nagy ellengőzre nem lehet számítani. Az USA viszont nem hagyja, hogy palira vegyék. Nemrégiben tilalmi listára helyezett három oligarchát és 64 vállalatot. Ez beutazási tilalmat, illetve vagyonbefagyasztást jelent a korrupció ellenes harc jegyében. A bolgár reformerek ugyanakkor úgy látják, ezen a téren semmiféle segítségre nem számíthatnak Brüsszeltől, illetve Berlintől. Valamint hogy változások csak addig lesznek, amíg a levát nem váltja fel az euró. Utána leáll megint minden.

 

2021. szeptember 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán fő ellenségei: Brüsszel és Washington

Gyújtó beszéddel nyitotta meg a választási hadjáratot a magyar kormányfő. Indulatokkal teli beszédében Orbán azt állította, >

Tovább

Nem kellett volna

„Hazának mindig olyankor nevezi magát az állam, amikor tömegmészárlásra készül”, mondja Dürrenmatt. Ezt ugyan megúsztuk, de >

Tovább

Októberi forradalom Közép-Európában

Nagyon úgy néz ki, hogy októberi forradalom zajlik Közép-Európában a rossz kormányzás ellen: az EU küzdelme >

Tovább

Newsweek: Márki-Zay szerint a választások immár élet vagy halál kérdése

A magyar miniszterelnök-jelölt az amerikai hetilapnak adott interjújában felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb választási csalás >

Tovább

Magyarországon a tét a szabadság, de Orbánt le lehet gyűrni a szavazóurnáknál

Ezt hangoztatta Márki-Zay Péter a Die Presse-nek adott telefoninterjúban. Véleményét fenntartja, még annak ellenére is, hogy >

Tovább

Godot megjött és dolgozik

Az előválasztás tekintetében obligón kívüli Fidesz háromszázhetvenmillió forintot áldozott arra a kampányra, amelyhez valójában semmifajta köze >

Tovább

Aki legyőzheti a Halál csillagát

Magát hagyományos konzervatívként jellemzi. Támogatja a meleg jogokat és olyan országot akar, ahol a szeretet uralkodik, >

Tovább

Az előválasztók varázslatos döntése

A Guardian stratégiai döntésnek nevezi, hogy a magyar ellenzék élén Márki-Zay Péter száll szembe jövőre a >

Tovább

Márki-Zay egy lidércnyomással felérő vetélytárs a Fidesz számára

Önfejű stílusával és vitatott nézeteivel kezdettől fogva feltűnt. Orbán- és korrupcióellenes megnyilvánulásai vallásos vonásokat mutatnak, ami >

Tovább

Az ellenzéknek még soha nem volt ilyen jó esélye elzavarni Orbánt

A magyar ellenzék egységesen felsorakozott az előválasztás győztese mögött, hogy elűzze a szélsőjobbos Orbánt, aki leszalámizta >

Tovább

„Bárki, csak ne Orbán!”

A magyar ellenzék azzal a jelszóval készül a tavaszi választásokra. Az előválasztáson ketten maradtak állva: a >

Tovább

A cseh siker lebegjen a magyar ellenzék szeme előtt

A hat pártnak csak akkor van esélye, ha összefog, nem riad vissza és közösen lép fel. >

Tovább