2022. május 22. vasárnap
Ma Júlia, Rita, Emil névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Kelet-Európában nem volt a rendszerváltás után politikai öntisztulás

Kelet-Európában nem volt a rendszerváltás után politikai öntisztulás

A csehek kivételével sehol sem történt meg a kommunisták eltávolítása, a háború utáni nácítlanítás mintájára. Ennek okai közé tartozik, hogy a szocialista diktatúrák nem engedték meg a független civil társadalom kialakulását, így nem tudott az ellenelit kifejlődni. Az ellenzéknek viszont nem volt elképzelése, miként kellene sort keríteni az elitcserére. Aztán az egész ügy gyorsan pártviták tárgya lett. A korábbi állampártok utódszervezeteit általában hamar felvették az európai szociáldemokrata pártcsaládba. Részben ennek a következménye a régióban az új típusú jobboldaliság, és az EU-val szembeni borúlátás. Merthogy ilyen történelmi tapasztalatokkal jár az átmenet a diktatúrából a demokráciába. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Washington Examiner

 

Orbán Viktor egy NATO-ország élén abban a különleges helyzetben van, hogy egyaránt imádják az amerikai konzervatívok és a kínai kommunisták, ami azért meglehetősen szokatlan jelenség – írja az amerikai főváros kisebbik, jobboldali lapja. Tucker Carlson a múlt hónapban Budapestről a menybe menesztette a politikust, ugyanakkor tapsol neki Hszi, amiért ilyen szoros kapcsolatot épített ki Pekinggel, noha Amerika figyelmezteti: a nagy barátságnak kínai megfigyelés, sőt, az lehet a vége, hogy a politikus kényszerhelyzetbe kerül a kínaiakkal szemben.

Az újságnak nyilatkozó Szijjártó Péter azonban nem tart semmi ilyesmitől, mondván, hogy a tárgyalásokon soha nem hallott politikai követeléseket a másik fél részéről. Szóval szó sincs arról, hogy Magyarország eladná magát. Ám ebben sokan mások korántsem ennyire biztosak. A miniszter szerint azonban attól sem kell tartani, hogy Kína aláásná az európai egységet, mert ilyesmi sem merült fel a megbeszéléseken.

Egy uniós illetékes szerint Orbán úgy gondolja, hogy eredményeket kell felmutatnia a gazdaságban, ezért forszírozza Pekinggel az együttműködést, a többi meg nem érdekli. Szijjártó ezt úgy közelíti meg, hogy a magyar fél az EU és a NATO tagjaként sem pártol egy új hidegháborút, és a két nagyhatalom remélhetőleg pragmatikus alapokon képes fejleszteni a kapcsolatait. Szerinte attól sem kell félni, hogy Kína túl nagy gazdasági befolyásra tesz szert Budapesten. Úgy gondolja, hogy a Nyugat egyszerűen irigyli Magyarországot a kétoldalú kooperációért.

A magyar fővárosban működik a Huawei regionális központja, jóllehet az USA úgy látja, hogy a cég a kínai hírszerzés előretolt helyőrsége, feladata a szabadság lebontása a nyugati demokráciákban. Szijjártó ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy Magyarország csak gazdagabb és erősebb lesz, mind a Belgrád-Budapest vasút fejlesztése, mind a Fudan Egyetem révén.

Az ellenzék tiltakozik a szoros viszony miatt és ez reményt ad Orbán nyugati bírálóinak, akik fenyegetést látnak a politikusban a jogállammal szemben. Ugyanakkor a magyar diplomácia vezetője szerint nálunk az égvilágon semmi gond nincs a sajtószabadsággal. Mint mondja, a Riporterek Határok Nélkül úgy minősítette le az országot, hogy munkatársai közül senki sem beszél magyarul. Ugyanakkor a hazai médiapiacon bizonyos szektorok teljesen kormányellenesek. Továbbá a liberálisok gyűlölik a fennálló hatalmat, noha az a kereszténydemokráciára épül, a külpolitika pedig konzervatív és hazafias.

 

Economist

 

A bizonytalanság időszaka köszöntött be Németországban, mert a tegnapelőtti választásokon az derült ki, hogy csupán a szavazatok 50 %-át szerezte meg a két nagy párt, noha korábban összesen 90 %-on osztozkodott. Úgy hogy most a zöldek és a liberálisok lehetnek a királycsinálók, ha meg tudnak állapodni közös programban, ideértve, hogy ki kapja meg a kulcsfontosságú pénzügyminiszteri tárcát. A CDU történelmi mélypontra jutott, de legalább  annak örülhet, hogy némely előrejelzés túlzottan is borúlátónak bizonyult. Ettől azonban még nagy a kiábrándultság a soraiban.

Egészen más viszont a hangulat a szociáldemokraták háza táján, annál is inkább, mert a friss közvélemény kutatások azt mutatják, hogy az emberek sokkal inkább Scholzot akarják kancellárnak, semmit Laschetet. Ráadásul a párt a győzelem felé tart Mecklenburgban és úgy úgy néz ki, hogy meg tudta tartani Berlinben a főpolgármesteri széket.

A zöldek nem túl boldogok, noha ilyen jó eredményt még soha nem tudtak felmutatni, ám elmaradtak saját reményeiktől. Főtitkáruk azonnal gratulált az SPD-nek, ami erős felkérés Scholznak a táncra, mármint hogy kezdjenek hozzá a koalíciós egyeztetésekhez, az FDP-vel közösen. De a helyzet olyan bonyolult, hogy még bőven okozhat meglepetéseket. Ám az nem kérdés, hogy jelenleg az előny a baloldal kancellár várományosánál van.

 

Die Welt

 

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy a szélsőséges AfD azért szerepelt kiemelkedően a vasárnapi választásokon Szászországban, mert az a tartomány ugyanolyan patológiás tüneteket mutat a politikában, mint amilyet Magyarországon és Lengyelországban tapasztalni. Az elemző, aki az európai és főként a német ügyek nagy szakértője, nyugtalanítónak tartja pl., hogy az emberek arrafelé szintén másodrendű polgároknak tartják magukat, noha 30 év telt el az újraegyesítés óta és rengeteg beruházás érkezett.

Ez identitárius jelenség, ám az a jó benne, hogy csupán átmeneti, azt a korszakot kíséri, ami a kommunizmusból a demokráciába vezet. Társulnak hozzá viszont Trump vagy Le Pen révén ismert populizmus elemei.

Ash úgy véli, további válságok jönnek, így Németországnak fel kell adnia merev álláspontját a költségvetési szigor és a deficitkorlát ügyében. Erre pedig Scholz sokkal alkalmasabb, mint Laschet. Meg kell értetnie a lakossággal, hogy az eurózóna sokat hozott az országnak, de nincs szó arról, hogy az integráció az Európai Egyesült Államok felé tartana. 

Azt ugyanakkor sajnálatosnak nevezi, hogy a kampány során szinte alig került elő a külpolitika, mert a németek a boldogság szigeteként nem érzékelik a külső veszélyeket. Azt mondja, az euró-atlanti együttműködést semmi mással nem lehet helyettesíteni, még az európai stratégiai alternatívával sem. Az EU és az USA csak együtt tud szembeszállni főként az új szuperhatalommal, Kínával.

Pekingggel szemben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a demokráciára, az emberi jogokra. Továbbá a biztonságpolitikai szempontokra, pl. Tajvan és a Dél-Kínai-tenger kapcsán. De már a német gazdaság sem annyira lelkes a Kína-kapcsolatért, mert érzi, hogy Peking hosszabb távon ki akarja szorítani az ottani piacról.

 

Reuters

 

Az öt érintett lengyel régióból négy már engedett az EU nyomásának és visszavonta két évvel ezelőtt hozott határozatát, amellyel LMBT-mentes övezetnek nyilvánította magát. A Bizottság a támogatások megvonásával fenyegette meg őket, mert azon a véleményen van, hogy a korábbi határozat sérti a közösségi szabályozást, miszerint a nemi irányultság miatt senki sem szenvedhet el hátrányos megkülönböztetést. A körzetek viszont annak idején arra hivatkoztak a túlnyomórészt katolikus országban, hogy a konzervatívoknak meg kell védeniük a liberálisokkal szemben a hagyományos értékeket, márpedig szerintük azokat fenyegetik a meleg jogok.

Ugyanakkor most az egyik önkormányzat úgy foglalt állást, hogy meg kell óvni az iskolákat és a családokat, továbbá szavatolni kell mindenki számára a jogot, mármint hogy saját belátása szerint éljen. Ugyanakkor a testület támogatja a szülők jogát, hogy saját meggyőződésük alapján neveljék fel a gyerekeket.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Csehországot leszámítva Közép- és Kelet-Európában jóformán csírájában elhalt a rendszerváltás után a politikai öntisztulás. Az egykori kommunista káderek közül sokan még ma is hangadók, a térségben az új konzervativizmus egyfajta válasz az elmaradt elitváltásra. Így értékeli a helyzetet Hubertus Knabe, akinek szakterülete a Würzburgi Egyetemen az, miként néznek szembe múltjukkal az egyes országok.

Magyarországon pl. Horn Gyula és Medgyessy Péter személyében a titkosszolgálat két egykori munkatársa is miniszterelnök lehetett, de Orbán alatt is akadt olyan államtitkár, aki annak idején főállásban a 3/3-as ügyosztálynak dolgozott. Pedig voltak próbálkozások, hogy kiszorítsák a kulcspozíciókból a régi rend embereit. A térségen belül csupán a horvátok, szlovénok és szlovákok nem hozták meg az idevágó törvényt.

Csak éppen a gyakorlatban nem hozott sok eredményt a szabályozás. Általában csupán az állambiztonság titkos munkatársait érintette, a pártfunkcik viszont megúszták. A bizonyítás nehéz volt, mert sok aktát megsemmisítettek, illetve továbbra sem lehet hozzájuk férni. Az alkotmánybíróságok sokszor külön koloncot jelentettek, mert nem ritkán hatályon kívül helyezték az átvilágítási jogszabályokat.

A csehek kivételével sehol sem történt meg a kommunisták eltávolítása, a háború utáni nácítlanítás mintájára. Ennek okai közé tartozik, hogy a szocialista diktatúrák nem engedték meg a független civil társadalom kialakulását, így nem tudott az ellenelit kifejlődni. Az ellenzéknek viszont nem volt elképzelése, miként kellene sort keríteni az elitcserére. Aztán az egész ügy gyorsan pártviták tárgya lett.

A korábbi állampártok utódszervezeteit általában hamar felvették az európai szociáldemokrata pártcsaládba. Részben ennek a következménye a régióban az új típusú jobboldaliság, és az EU-val szembeni borúlátás. Merthogy ilyen történelmi tapasztalatokkal jár az átmenet a diktatúrából a demokráciába. 

 

Neue Kronen Zeitung

 

A kommentár egyaránt botrányosnak tartja a magyar futballhuligánok megnyilvánulásait, valamint azt, hogy az Orbán-kormány próbálja eltussolni, bagatellizálni a történteket. Az ironikus hangú elemzés úgy fogalmaz: még jó, hogy vannak válogatott mérkőzések, mert különben mi lenne a Carpathian Brigade ifjú titánjaival, akik nem csupán a „Futballal az európai rasszizmus ellen” nevű civil szerveződés szerint neonáci, félkatonai csoportot alkotnak.

Ezek a kényelmetlen figurák a hazai mérkőzéseket kénytelenek a stadionok előtt beérni az üvöltözéssel, mert az MLSZ meglepő módon nulla toleranciát hirdet a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben. Ám szerencsére vannak nemzetközi találkozók is, ahol rettenetes fellépésükkel kedvük szerint okozhatnak félelmet és riadalmat. Legutóbb kihasználták, hogy az UEFA két mérkőzésre szóló eltiltása nem vonatkozott a VB-selejtezőkre, ezért Anglia ellen rasszista sértésekkel vétették észre magukat. Ily módon azonban most újabb zártkapus meccs következik.

Ez már idáig meglehetősen tragikus, de Szijjártó Péter még rátett egy lapáttal, amikor kirohant az EUFA ellen. Azzal vádolta meg a nemzetközi szövetséget, hogy az spicliket küld a lelátókra, amin a jelek szerint tök komolyan az Ellenőrző, Etikai és Fegyelmi Bizottságot értette. A nyilatkozatot nem lehet másnak venni, mint a tények lehető legarcátlanabb tagadásának. Azaz a magyar kormány nyíltan eltűri ezeket a zavarkeltésben utazó brigádokat. Ám mivel a stadionban lezajlott események teljesen egyértelműek, még a magyar vezetés számára is óriási bökkenőt jelenthetett, miként szépítse meg a dolgot. Szóval, Keleten a helyzet változatlan.

 

2021. szeptember 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Trump és Bayer

Trump üzenetet küldött Budapestre a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) kihelyezett tanácskozására, ám ezzel egy platformra >

Tovább

Mintha a kormány azt szeretné, hogy a menekültek kerüljék el az országot

Az ENSZ adatai szerint Ukrajnából idáig jó 620 ezren érkeztek, ám hivatalos források azt közölték, hogy >

Tovább

A kis államok mindig megverték a nagyokat

Timothy Snyder szerint törvényszerű, hogy Oroszország elveszítse a háborút. Merthogy megkésve ugyan, de ugyanazon a folyamaton >

Tovább

Ha Kijev alulmarad, sötét évtizedek következnek

Ha az oroszok legyűrik az ukránokat, az nem egyszerűen a demokrácia felszámolását jelenti erő útján, hanem >

Tovább

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

A Handelsblatt a német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a >

Tovább

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, >

Tovább

Putyin vesztésre áll, de a padlón is veszélyes lehet

A Washington Post vezércikke arra figyelmeztet, hogy Oroszország vesztésre áll Ukrajna ellen, ezért Putyin még veszélyesebb >

Tovább

Nem a Nyugat folytat háborút Oroszország ellen

Viszont a következmények az egész világot érintik és egyes területeken máris drámaiak. Az élelmiszerek, az áram >

Tovább

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy >

Tovább

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

A Bloomberg azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az >

Tovább

Szankciók és az orosz gazdaság

„Az Egyesült Államok és Európa előre tekint, és fő célja az orosz fenyegetés semlegesítése. A szankciók >

Tovább

Semmi remény a diplomácia megoldásra

Az oroszoknál nem az a fontos, hogy mit állítanak, hanem hogy mit csinálnak. Hiszen folyamatosan hazudtak, >

Tovább