2022. augusztus 14. vasárnap
Ma Marcell, Maximilián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Európa-ellenes Komintern

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő Orbánnal, Salvinival és Le Pennel, továbbá a spanyol és német szélsőjobbal. A Gazeta Wyborcza főszerkesztője úgy véli: Európa-ellenes Kominternt igyekeznek tető alá hozni, hogy véget vessenek a melegek, a kozmopoliták és a liberálisok vélt uralmának. Amíg Trump volt Amerikában az elnök, a próbálkozás sokkal nagyobb sikerrel kecsegtetett, de azóta Isten sajnálatos módon a hátsó fertályát fordította a lengyelek erős embere felé – tette hozzá. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő Orbánnal, Salvinival és Le Pennel, továbbá a spanyol és német szélsőjobbal. A Gazeta Wyborcza főszerkesztője úgy véli: Európa-ellenes Kominternt igyekeznek tető alá hozni, hogy véget vessenek a melegek, a kozmopoliták és a liberálisok vélt uralmának. Amíg Trump volt Amerikában az elnök, a próbálkozás sokkal nagyobb sikerrel kecsegtetett, de azóta Isten sajnálatos módon a hátsó fertályát fordította a lengyelek erős embere felé – tette hozzá.

A PiS vezetője egyfolytában káoszt akar előidézni a földrészen, noha – minden Moszkva-ellenesség dacára – pont azt csinálja, ami Putyinnak jó. De ők ketten demokráciaellenes államban gondolkodnak. Kaczynski ugyanakkor feladatának tekintik, hogy megmentse országát az iszlámtól, a melegektől, az elváltaktól és a drogosoktól. Hogy az EU-val mit kezdjen, arról feltehetőleg nincs elképzelése, a lényeg, hogy dőljön továbbra is pénz Brüsszelből.

A kilépés nem szerepel az elképzelései között, az más kérdés, hogy amit csinál, az óhatatlanul odavezet. Belpolitikai okokból megy folyton neki a szervezetnek, mert folyamatosan ellenségre van szüksége, hogy az ország megmentőjeként tüntethesse fel magát. Viszont amit az állammal tervez, az élesen ütközik az európai elvekkel. Így a lengyeleket az elszigetelődés fenyegeti.

A tét a demokrácia. Az igazságügyi tárca radikális vezetője, Ziobro teljes engedelmességekre próbálja rávenni a bíróságokat, akárcsak egykor a bolsevikok. A gond ott van, hogy a megosztott társadalom egyik fele bedől a nacionalista, EU-ellenes lózungoknak. Segít ebben neki az egyház, főként az ország keleti felén. Kaczynski ugyanakkor kiválasztottként tekint magára és közvetlen gárdájára.

Michnik úgy látja, hogy a rendszert csak olyan összefogással lehet megbuktatni, mint amilyet Magyarországon hozott létre az ellenzék. Ám mivel Lengyelországban a hatalomellenes erők is polarizáltak, inkább az valószínű, hogy két tömb lép koalícióra, és így már kormányképesek lehetnek. Vezetőjük az interjúalany által igen okosnak, tapasztaltnak tartott Tusk lehet, aki ráadásul eligazodik a világban. Ám mivel nem akármilyen személyiség, a tisztes középszer meglehetősen irigyen tekint rá.

 

Deutsche Welle

 

Hogy az új berlini seprű (kormány) mennyire jól seper, az majd kiderül, mindenesetre a hármas koalíció új irányt kíván szabni az EU-nak. Merkelhez képest keményebb akar lenni a jogállam ügyében, bátrabban járna el a klímaváltozás visszaszorítására és határozottabb lenne Oroszországgal, valamint Kínával szemben.

Szóval tervben nincs hiány, de az első próbatétel hamarabb eljöhet, mint ahogy azt Scholz szeretné, hiszen az orosz mozgósítás miatt Ukrajna kapcsán már rég nem volt ennyire fenyegető a helyzet. Az előző kancellár brillírozott hasonló esetekben a tárgyalóasztalnál, utódjának még ki kell találnia magát. Ám ha harciasan lép fel, azzal kivívhatja a béke barátainak ellenállását az SPD-n, illetve a zöldeken belül. Kérdés, hogy eszközként mennyire jöhet szóba az Északi Áramlat 2 engedélyezésének megtagadása.

Azon kívül a szövetség szerint Európának gyorsabban és határozottabban kell cselekednie a jogállam védelmében – Magyarországon és Lengyelországban. Ráadásul egy-két utánzó már a populista budapesti és a varsói autokraták farvizén halad. Itt az eddigi kormány gyengesége mutatkozik meg. Nagy megértést tanúsított a kelet-európai átmenet nehézségei iránt, ám közben ott egyesekből a demokrácia ellensége lett, és ezt az irányzatot most már nehéz megfékezni.

De még mindig nem túl késő. A sajtószabadság, a bíróságok és a demokratikus intézmények függetlensége, a civil társadalom szabadsága, az emberi jogok tiszteletben tartása nem puszta dísz, hanem Európa lényege. Itt az új német vezetésnek szélsebesen le kell vernie egy-két cölöpöt, és akkor is ha ez először felháborodást kelt az EU-ban.

A többi területet illetően igazságos menedékrendszert kell kialakítani, de ebbe már Merkelnek is beletört a foga. Kínával szemben a földrésznek egy nyelven kell beszélnie, de ebbe lépten-nyomon beleszólnak a nemzeti érdekek.

Az jó, ha Németország nagyot akar fogni, ám itt be fognak inteni a partnerek, meg kell küzdeni a reálpolitikával, a vég nélküli válságokkal. Az jó, hogy Scholz ismeri az unió működését és türelmet tudott tanulni elődjétől. De már az is nagy teljesítmény volna a részéről Európa szempontjából, ha legalább egy párat el tud érni céljai közül a következő években.

 

Wall Street Journal

 

A konzervatív lap óv a pániktól a járvány 4. hulláma kapcsán, a vezércikk szerint azonban a legnagyobb veszélyt nem a tőzsdék zuhanása, hanem az jelenti, hogy még több kormány rendel el újabb zárlatot rendel el, megint fizikai távolságot kell tartani, holott arra semmi szükség. Vagyis a félelem oka nem az új vírusváltozat maga.

Ám nem indokolt a hatalmas riadalom, mert ahhoz még túl keveset tudunk az Omicronról, viszont jelentős ismeretek halmozódtak fel a ragály hónapjai során. Az biztosnak látszik, hogy a kórokozó könnyebben terjed, és elképzelhető, hogy helyenként képes megkerülni a szervezet immunrendszerét. De ez már más variánsoknál is pontosan így volt. Mutálódik és ehhez petricsészeként szolgálnak a krónikus betegségekkel küszködő páciensek.

Azon kívül akadt több törzs is, amely csak helyben tarolt, pl. a kaliforniai Epszilon vagy a brazil Gamma. Nem árasztották el a világot, pedig nagy volt a félelem. Az viszont jó hír, hogy az Omicron ellen szükség esetén gyorsan meg lehet tenni az ellenlépéseket, amint az a Pfizer jelezte. A gyártók azonban nem szívesen módosítanak a szer szerkezetén, mert attól félnek, hogy soha nem érnek a végére. Nem beszélve arról, hogy ily módon ronthatnak a hatékonyságon más változatokkal szemben.

Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy az utazási megkötések sokat nem segítenek, mégis elképzelhető, hogy a kormányok újra lezárják a határokat. Éppen ez a félelem vezérli a piacokat. Pedig a tanulság az, hogy a zárlat többet árt, mint használ. Az emlékeztető oltások segíthetnek átvészelni a téli hullámot. Nagyobb gond viszont, hogy a szegényebb országokban csak kevesen kapták meg az ellenanyagot.

De még ennél is súlyosabb, hogy változatlanul nagy az ellenállás a vakcinákkal szemben. A világnak meg kell tanulnia együtt élni a folytonosan változó vírussal, és ez vonatkozik a politikusokra is.

 

Bloomberg

 

A kommentár arra figyelmeztet, hogy nagy baj volna, ha blablának bizonyulna a nem egészen két hét múlva megrendezendő washingtoni demokrácia csúcs, ha az kimerülne zengzetes nyilatkozatokban és ünnepélyes fényképeszkedésben. Hogy Biden kiket hívott meg, az már önmagában vitát váltott ki, hiszen pl. Kína kénytelen távol maradni, Tajvan viszont ott lehet. Igaz, utóbbi eleven demokrácia, ami persze nem mondható el olyan részvevőkről, mint, mondjuk, Pakisztán.

Ugyanakkor meghívót kapott Brazília, India és a Fülöp-szigetek, noha azok ékes példái a demokrácia visszaszorulásának. Populista erős embereik a tekintélyelvűek forgatókönyvét veszik át, amikor egymás után borogatják fel a liberális elveket. De mostanában maga az USA sem jeleskedik, időnként nagyon hasonlít valamiféle szappanoperára, amit meredten néz a világ.

De másutt is bajban van a jogállam. Mianmar, Afganisztán, Belarusz erősen tart a zsarnokság felé, de leszalámizzák a demokráciát Magyarországon és Törökországban is – ez az öt állam nem lesz jelen a közelgő nemzetközi konferencián.

Az emberiség kb. kétharmada tekintélyuralomban, illetve hanyatló demokráciában él. Időnként nagy gond a grasszáló korrupciós, a lakosság bizalmatlan, apátiába süllyed. Máskor a hatalom számolja fel a fékeket és ellensúlyokat, ahogy az a lengyeleknél zajlik a bíróságok függetlenségének bedarálásával. A járvány azután csak rátett egy lapáttal, mert mentséget ad az autokratáknak.

Szinte mindenütt megjelenik a dezinformáció és az összeesküvés elmélet, rásegít a megosztottságra és a cinizmusra. E kampányok mögött gyakorta tette érni Putyint és Hszit, a liberális demokrácia önjelölt ellenségeit.

Biden azért hívta össze a fórumot, hogy szövetséget kovácsoljon a tekintélyuralmak ellen. De nagy a veszély, hogy csupán semmitmondásra futja belőle, utána mindenki ott folytatja, ahol abbahagyta. Senki sem lesz szabadabb, mint előzőleg, viszont még jobban terjed a kiábrándultság. 

De jó volna, ha a részvevők rájönnének, hogy két ellenféllel néznek farkasszemet: az egyik külső, lásd Oroszországot és Kínát. Az alattomosabb viszont belülről leselkedik rájuk, a szabadság belső árulóinak és defetistáinak képében. Mert igaza volt Reagannek, hogy a szabadságért minden nemzedéknek meg kell harcolnia.

 

Die Presse

 

Ausztriában újabb 15 embercsempészt vettek őrizetbe, akik az utóbbi hetekben jó 700 illegális bevándorlót juttattak be az országba – a magyar-szerb határtól kiindulva. A banda magyar rendszámú kocsikat használt, egy-egy járműben 12-.15 migránst helyeztek el, többségük szír, libanoni, és egyiptomi volt. Több esetben külön megerősítették a lengéscsillapítókat, hogy elbírjon ekkora súlyt.

Az útvonal Szlovákián és Csehországon át Alsó-Ausztriában vezetett. A tarifa fejenként 4-5 ezer euró volt, vagyis 700 fővel számolva a bevétel 2,5 millió felé jár. A becsempészett embereket Bécs északi részén rakták ki, a főkolomposok szintén az osztrák fővárosban működtek. A sofőröket Moldáviában, Ukrajnában, Üzbegisztánban és Lengyelországban, a közösségi hálón keresztül toborozták, a jutalékuk havi 2-3 ezer euró volt.

Az osztrák hatóságok az idén idáig 337 embercsempészt kapcsoltak le, tavaly ez a szám 311 volt. A rendőrség illetékes vezetője azonban arra figyelmeztet, hogy a helyzet egyelőre aligha enyhül, mert a Balkánon 50 ezer migráns vár az átjutásra.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Az osztrák terrorelhárítás rajtaütött a rettegett Hamasz  szélsőséges szervezet vezetőjének fián, aki közönséges menekültként Magyarország felől a zöld határon lépett be az országba és kérelme elbírálására várt Kismartonban. Azért csaptak le a 39 éves Szuhaib Juszefre, a sejk gyermekére, mert erős a gyanú, hogy pro forma ugyan nyilvánosan szakított az apjával, ám pontosan tudja, hogy radikális iszlamisták milyen merényleteket terveznek Európában, ideértve zsidó intézmények elleni támadásokat.

A feltételezést megerősíti több más ország titkosszolgálata is, függetlenül attól, hogy az őrizetbe vett férfi korábban meglehetősen nagy feltűnést keltett, amikor az izraeli tévében rasszista terrorcsoportnak minősítette a Hamászt, mondván, hogy az veszélyes a palesztin népre. Azon kívül korrupcióval és luxuséletmóddal vádolta meg az apját, aki egyébként valahol külföldön rejtőzködik.

Az osztrák hatóságok úgy gondolják, hogy a fiúnak titkos megbízatásként adományokat kellett volna begyűjtenie Európában iszlám fanatikusoktól zsidó célpontok ellen.

 

2021. november 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Baráti látogató

A texasi útja sem volt másra jó, a magyar kormányfő itt is vabankot játszott annak reményében, >

Tovább

Az orosz medve megtalálta a magyar sakált

Orbánhoz húznak a kárpátaljai magyarok és már csak ezért sincs túl nagy kedvük harcolni a háborúban, >

Tovább

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább