2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán a közösség rossz fiúja lett

Orbán a közösség rossz fiúja lett

Sorra érkeznek a vádak Brüsszelből, hogy lebontja a demokratikus normákat, továbbá több tagállam is kifogásolja a támogatások eltüntetését, illetve a kulturkampfot. Uniós vezetők azt mondják, a zárt ajtók mögötti egyeztetéseken a magyar delegáció a pénzre és időre utazik. De így sem látják biztosnak, hogy Budapest beáll az új csomag mögé, még akkor sem, ha teljesítik anyagi követeléseit. Ám elemzők szerint a politikusnak ajánlatos alaposan megfontolnia lépéseit, nehogy még jobban elidegenítse magától az olyan barátokat, mint Lengyelország. Fabian Zuleeg, a brüsszeli Európai Politikai Központ nevű kutatóintézet vezetője úgy látja, hogy Orbán továbbra is a lehető legtöbbet próbálja kipréselni az unióból. Rövidtávon meg kell kötni az egyezséget, de ennek hosszú távon az lesz az ára, hogy Magyarország igencsak elszigetelődik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Figaro

 

A francia Európa-ügyi államtitkár reméli, hogy még a héten tető alá hozzák a megállapodást az orosz olajembargóról. Keményen dolgoznak rajta, így tényleg csak napok kérdése. Beaune hozzátette, hogy gyorsan kell cselekdni, de biztos benne, hogy lesz 6. szankciós csomag, amely igen erőteljesnek bizonyul majd. Mint megjegyezte, fokozatosan haladnak, és az olaj után sorra kerül majd a földgáz is. Szerinte kétféle módon segíthetnek azoknak az országoknak, amelyek nagymértékben ki vannak szolgáltatva az orosz energiahordozóknak: hosszabb átmeneti időt adnak nekik, illetve garanciákat, hogy más forrásból is tudnak  energiahordozót venni.

 

Politico

 

Az unió arra készül, hogy pénzzel veszi rá Orbán Viktort az orosz olajtilalom elfogadására. Brüsszel ily módon igyekszik áthidalni az egyre nagyobb ellentéteket a szankciók ügyében. Mert különben Európa nem tud erőteljesen és egységesen szembeszállni Putyinnal a háború kapcsán. A Bizottság a jövő szerdán bejelentendő energia stratégia, a REPowerEU keretében szeretne jelentősebb összeget átutalni Budapestre.  Az új fizetési mechanizmusnak is az a célja, hogy már jóval 2030 előtt fokozatosan kifuttassák az orosz szénhidrogének vásárlását.

Egy európai illetékes szerint a magyarok esetében az idő és a pénz közlekedő edényként működik. Azaz minél nagyobb összeget folyósítanak, annál gyorsabban fel tudják adni a magyarok az orosz olaj további beszerzését.

Az ugyanakkor külön szál, hogy Brüsszel visszatart forrásokat a jogállami nézetkülönbségek miatt. Az említett nyilatkozó elárulta, hogy egyik fél sem igyekszik összemosni a kettőt.  Borrell, a külpolitikai főmegbízott mindenesetre reménykedik, hogy túl tudnak lépni a nehézségeken, mielőtt hétfőn összeülnek a tagállamok külügyminiszterei. Ha nem, akkor rájuk hárul a feladat, hogy modus vivendit találjanak. Egy uniós diplomata azt hangsúlyozza: némi késedelem nem egy tragédia, amíg fennáll az egység Oroszország megbüntetése ügyében.

 

Wall Street Journal

 

Orbán az unió egységét veszélyezteti Oroszországgal szemben. Európai diplomaták igyekeznek rávenni a politikust, hogy csatlakozzon az embargóhoz, miközben régóta húzódó ellentétek feszítik Budapest és Varsó viszonyát. A kialakult helyzet azt támasztja alá, hogy évek óta egyre jobban elfekélyesedik a bizalmatlanság a két fél között. A miniszterelnök gátolja a megállapodást, több pénzt és időt követel, hogy országa átálljon más beszerzési forrásokra.

Európai illetékesek és több tagállam ugyanakkor ellenzi, hogy a szervezet meghajoljon a kormányfő minden kívánsága előtt, annál is inkább, mivel jönnek a hírek az uniós alapok lenyúlásáról, valamint Orbán és Putyin barátságáról. Hogy most sikerül-e dűlőre jutni, az kemény próbatétel az EU számára, amelynek fenn kell tartania az egységet, ugyanakkor határozottan cselekednie kell az orosz agresszió miatt. 

Orbán a közösség rossz fiúja lett, miután sorra érkeznek a vádak Brüsszelből, hogy lebontja a demokratikus normákat, továbbá több tagállam is kifogásolja a támogatások eltüntetését, illetve a kulturkampfot. Uniós vezetők azt mondják, a zárt ajtók mögötti egyeztetéseken a magyar delegáció a pénzre és időre utazik. De így sem látják biztosnak, hogy Budapest beáll az új csomag mögé, még akkor sem, ha teljesítik anyagi követeléseit.

Ám elemzők szerint a politikusnak ajánlatos alaposan megfontolnia lépéseit, nehogy még jobban elidegenítse magától az olyan barátokat, mint Lengyelország. Fabian Zuleeg, a brüsszeli Európai Politikai Központ nevű kutató intézet vezetője úgy látja, hogy Orbán továbbra is a lehető legtöbbet próbálja kipréselni az unióból. Rövidtávon meg kell kötni az egyezséget, de ennek hosszú távon az lesz az ára, hogy Magyarország igencsak elszigetelődik.

 

Reuters

 

Magyarország beássa magát az orosz olajembargó ügyében, miközben a Bizottság azon van, hogy Budapest segítségére siessen, pl. az olajvezetékek, a tárolók és a finomítók korszerűsítésével. Ez utóbbit egy brüsszeli szóvivő jelentette be, hozzátéve, hogy tegnapelőtt este von der Leyen pont erről tárgyalt Budapesten. A nyilatkozó szerint rendkívül fontos, hogy megőrizzék az egységet a szankciók ügyében. Az uniós nagykövetek éppen ma vitatják meg ismét a lehetőségeket.

A hivatalos magyar kijelentések azonban nem azt jelzik, hogy küszöbön áll az áttörés. Ugyanakkor egyesek felvetik Brüsszelben a Bizottság felelősségét, miután az bírálja Orbánt a jogállam miatt és elzárta a magyarok elől az újjáépítési alapot. Továbbá megindította a jogállami eljárást, merthogy a magyar kormánynak nem akaródzik fellépni a korrupció ellen.

Az Eurointelligence agytröszt szerint a miniszterelnök egyértelműen plusz pénzt igyekszik kiharcolni, továbbá hogy a von der Leyenék ne forszírozzák annyira az új eljárást. Mások viszont amiatt nyugtalanok, hogy Orbán elhúzza a vitát az embargó ügyében a hónap végén esedékes uniós csúcstalálkozóig. Egy európai diplomata azt hangsúlyozta, hogy már a haladék győzelmet jelentene a politikus számára, hiszen az ellentétek azok malmára hajtják a vizet, akik egyébként is kifogásolják az EU hatékonyságát.

 

Washington Post/AP

 

Magyarország az egyik fő akadály, hogy az EU elfogadja a 6. szankciós csomagot. A nacionalista magyar kormány, amely igencsak barátságos Moszkvával szemben, kitart amellett, hogy nem szavazza meg az újabb büntető intézkedéseket, mert az az orosz olajszállításokat veszi célba. Merthogy az ország erősen függ az orosz energiahordozóktól.

Orbánt Putyin egyik legszorosabb európai szövetségesének tartják, a korábbi szankciókat is csak erős fenntartásokkal támogatta. Ugyanakkor 2010 óta csak fokozta az ország kiszolgáltatottságát az orosz szénhidrogénekkel szemben. Azt állítja, hogy nem lehet elzárni a vezetéket, mert a finomítók az orosz olaj feldolgozására lettek beállítva. Emellett a rezsicsökkentés is azt diktálja neki, hogy a viszonylag olcsó olajat és gázt vegye.

A Bizottsági szóvivő elismerte, hogy Magyarország különösen nehéz helyzetben van, ehhez kell hozzáigazítani a megoldást. Így azt, hogy hosszabb időt kapjon az átmenetre. Ugyanígy nyilatkozott Marcon hivatala is, miután az elnök tegnap telefonon egyeztetett Orbánnal. Utóbbi viszont a szankciók blokkolásával ösztökélheti az előrelépést más konfliktusok rendezésére. A magyar gazdaság ugyanakkor magas inflációval és jelentős költségvetési hiánnyal küszködik, ezért nagyon kell neki az uniós pénz. Az alapok felszabadításának lebegtetése adu lehet az EU kezében.

 

EUobserver

 

Egy neves lengyel szakértő szerint a mostani, éles ellentétektől függetlenül fenn fog maradni a visegrádi együttműködés, de a szövetség széttöredezik. Veronika Józwiak a varsói Világpolitikai Intézettől felidézi, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely súlyos biztonsági aggályokat hangoztat az orosz olajszállítások tervezett leállítása kapcsán, ám hozzáállása mutatja, milyen messzire került az európai szövetségesektől, és főleg Lengyelországtól.

Úgyhogy mélypontra kerültek a kapcsolatok a V4-eken belül, mert a háború történelmi idegeket érintett a másik 3 tagállamnál. Ily módon számukra tarthatatlanná vált, hogy Orbán oroszbarát politikát folytat. Az éles nézetkülönbségből az következik, hogy a kormányfő ezúttal nem tudja kihasználni a csoportot, mármint hogy az regionális ellensúlyt alkosson a német-francia tandemmel szemben.

Viszont a visegrádi keret még jól jöhet Magyarországnak, hiszen alternatív beszerzési utat kínál. Csak éppen – teszi hozzá a lengyel elemző – Orbán nem sok hajlandóságot mutat, hogy leváljon az orosz olajról. Ám ettől Budapest és Varsó előreláthatólag továbbra is támaszkodik bizonyos mértékben egymásra a jogállami eljárás kivédésére. Ám téves volt a feltételezés, hogy a két ország azonos módon ítéli meg a világot. A lengyelek úgy értékelik, hogy az ő biztonságukat is fenyegeti a magyar-orosz kooperáció.

 

 

 

 

 

2022. május 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább