2022. augusztus 12. péntek
Ma Klára, Hilária, Diána névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Jupiter-Macron visszazuhant a földre és most meg kell tanulnia kompromisszumot kötni

Jupiter-Macron visszazuhant a földre és most meg kell tanulnia kompromisszumot kötni

Ezért igen valószínű, hogy hosszú politikai instabilitás kezdődik, miközben dúl a háború Ukrajnában, illetve egyre nagyobb a francia gazdaság visszaesésének veszélye. De hát a franciák úgy határoztak, hogy megbüntetik az államfőt, amiért csak tessék-lássék módon kampányolt, illetve mivel állítólag nem kínált ésszerű tervet az infláció megfékezésére. Ily módon Macronnak el kell sajátítania, hogy miként kell egyeztetni és egyezségre jutni, ami nem lesz könnyű számára.

Wall Street Journal

 

A vezércikk úgy foglalja össze a francia parlamenti választás 2 fordulójának eredményét, hogy ez nem Emmanuel Macron napja volt. Az elnök elvesztette a többséget, ellenben feljött a szélsőjobb-, illetve bal. A politikus idáig élvezte a politikai rendszer előnyeit, a széles körű felhatalmazást, ám a következő időszakban igencsak megnehezül a dolga.

Az 5. köztársaságban nem sűrűn fordult elő, hogy a hatalom konszenzusos kormányzásra kényszerül, szemben pl. Németországgal. Senki sem tudja megjósolni, Párizs miként birkózik meg a helyzettel. A nemrégiben kinevezett miniszterelnöknek alighanem le kell mondania. Lehet, hogy Macron Együtt mozgalma szövetségre tud lépni a jobboldali köztársaságiakkal, és ez esetben örvendetes módon kudarcot vallana az államfő terve, hogy balra mozdul el a következő periódusban. A másik eshetőség a kisebbségi kabinet, amely mindig az adott kérdéshez próbálja megszerezni a szükséges támogatást a törvényhozásban. De lehet, hogy idő előtti választás lesz a vége, bár még nem látni, hogy az feloldaná-e a jelenlegi holtpontot.

Mivel odahaza immár megvan kötve a keze, lehet, hogy Macron külföldön igyekszik nagyobb mozgástérhez jutni. Hiszen eleve úgy állítja be, hogy a nemzetközi politika fontos szereplője. Ám a retorika messze nincs arányban diplomáciai képességeivel és ösztöneivel, illetve Franciaország erejével. Kulcsszerepet kíván betölteni Ukrajna jövőjének meghatározásában, ám eddigi produkciója aláásta tekintélyét a földrész nagy részén.

Úgy hogy a választás több kérdést hagy maga után, mint amennyire választ adott. Egyben aggasztó jövőt vetít előre a franciák számára. Ha Macron nem képes újra beindítani a gazdasági reformokat, akkor egy radikális lehet az ország jövendőbeli elnöke – a következmények igen súlyosak volnának – messze a határokon túl is.

 

Economist

 

Megrázó fordulatot hozott a választás a francia elnöknek, aki most különösen nehéz és bizonytalan időszak elé néz. Egy sor minisztere alighanem kénytelen lesz lemondani. Ráadásul az elnök pártja alig erősebb, mint Mélenchon radikális baloldali szövetsége. Így utóbbi megkísérel majd megbuktatni minden olyan kezdeményezést a törvényhozásban, ami nem fekszik neki. Jó eredménye nagy csapás baloldal számára, amelyet éveken át emésztett a belső civakodás.

A legnagyobb döbbenetet azonban Marine Le Pen keltette, mert nacionalista-populista pártja minden eddigi eredményét felülmúlta. Előreláthatólag 10-szer több helye lesz, mint idáig. Mindez azt jelzi, hogy a francia politika hármas osztatú lesz: a középet Marcon uralja, vele szemben áll a radikális bal, illetve a nacionalista jobboldal.

Kemény és meglepő pofon ez az elnöknek, aki hasztalan szorgalmazott a szavazópolgároknál stabil viszonyokat. Úgy tűnik, az emberek megelégelték, hogy a politikus azt csinál, amit akar. Más kormányzást várnak tőle, ideértve, hogy vegye figyelembe az eltérő nézeteket. A rendelkezésre álló alternatívák alapján nem lehet szilárd viszonyokra, kiegyensúlyozott politizálásra számítani.

Ennélfogva vagy kukába kerül, vagy alapos átdolgozásra szorul az elnök néhány kulcsfontosságú ígérete. Így az is, hogy felemeli a nyugdíjkorhatárt. Hogy Mélenchon ilyen mértékben tarolt, az jól illusztrálja a szándék tömeges elutasítását, hiszen ő kilátásba helyezte, hogy a jövőben már 60 évesen abba lehet hagyni a munkát. Macron idáig is küszködött – a sárga mellényes mozgalommal, a Coviddal, a háborúval, az inflációval, de úgy néz ki, hogy a következő időszak még viharosabb lesz a számára.

 

Guardian

 

Jupiter-Macron visszazuhant a földre és most meg kell tanulnia kompromisszumot kötni – emeli ki Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű washingtoni kockázatelemző intézet európai igazgatója. De egyelőre nem világos a hogyan tovább. Az biztos, hogy sokheti kemény kormányalakítási tárgyalások következnek, de még az sem kizárt, hogy a francia parlament folyamatosan döntésképtelen les. Beavatott források szerint az Elysée-palota éppen ez utóbbi eshetőségtől tart leginkább, illetve attól, hogy az ellenzéki képviselők minden határozatot meghiúsítanak. Pont akkor, amikor a gazdasági nehézségek és a nemzetközi válságok sürgős lépéseket követelnek meg.

Macron persze igyekszik vagy tartós, vagy alkalmi szövetséget létrehozni a középjobb köztársaságiakkal, de ez azzal járna, hogy irányvonalát jobbra kellene módosítania, holott a közvélekedés idáig az volt, hogy inkább balra tendál. Így elképzelhető, hogy nem lesz képes egységes politikát folytatni. Az első kulcsfontosságú vizsga a rövidesen esedékes bizalmi szavazás lesz. Miközben a törvényhozásban igen jelentős arányban képviselteti magát a szélsőjobb, illetve a radikális bal. Mindkettő mélyen ellenséges az elnökkel szemben.

Ezért igen valószínű, hogy hosszú politikai instabilitás kezdődik, miközben dúl a háború Ukrajnában, illetve egyre nagyobb a francia gazdaság visszaesésének veszélye. De hát a franciák úgy határoztak, hogy megbüntetik az államfőt, amiért csak tessék-lássék módon kampányolt, illetve mivel állítólag nem kínált ésszerű tervet az infláció megfékezésére. Ily módon Macronnak el kell sajátítania, hogy miként kell egyeztetni és egyezségre jutni, ami nem lesz könnyű számára.

Wall Street Journal/Economist/Guardian/Szelestey Lajos

 

2022. június 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább