2022. augusztus 12. péntek
Ma Klára, Hilária, Diána névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat csak kamu. Olyan, mint egy díszes csomag, és ha leszedjük róla az újabb és újabb borítórétegeket, akkor legbelül nincsen semmi. Nem több, mint jelzés a két ország lakosságának, de az akadályok továbbra is leküzdhetetlenek. Ez mutatja, hogy mennyire képtelen színjáték az egész csatlakozási folyamat, ám ezen mindenképpen változtatni kell. A tagjelölti státusz megítélése jogilag semmire sem kötelezi az EU-t, az egész kategóriát azért találták ki annak idején, hogy lehiggasszák, illetve ösztökéljék vele a nyugat-balkáni államokat. Egyáltalán nem szükséges, hogy legyen is belőle valami. Ezzel együtt lehet igazolni a lépést, mert azt sugározza az ukrán népnek, hogy Európához tartozik, jutalmazza az ukránok békevágyát. De hogy utána mi lesz, az teljesen homályban marad. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Orbán Balázs kijelentette a brüsszeli csúcs margóján, hogy nincs szükség több szankcióra Oroszország ellen, inkább tárgyalni kell. A Miniszterelnökség stratégiai igazgatója hozzátette, hogy tűzszünetet kell hirdetni és le kell ülni a zöldasztal mellé. A tanácsadó azért tartja feleslegesnek a további megtorló intézkedéseket, mert magyar megítélés szerint minél jobban meg akarja büntetni az EU Moszkvát, annál inkább saját magát lövi lábon vele, miközben az oroszok átvészelik a megpróbáltatásokat. De még ennél is rosszabb, hogy nyomulnak előre a fronton.

A végén pedig Európa szívja meg a háborút a gazdasági kihatások miatt – tette hozzá. Mint mondta, egyértelmű, hogy az európai stratégia rosszul végződik, ha így megy tovább. Tehát a kiút: párbeszéd, tűzszünet, béke. Diplomácia, ez a magyar indítvány.

Hogy a külföldi olvasó képben legyen, milyen kormányt is képvisel Orbán Balázs, a hírügynökség megjegyzi, hogy Európában nemigen van Putyinnak még egy olyan barátja, mint Magyarország, amely erősen függ az orosz energiahordozóktól, de Paks 2-őt is az oroszokkal építteti. Emellett a Fidesz-kabinet feltartóztatta a legutóbbi szankciós csomagot. Álláspontjából csak akkor engedett, amikor elérte, hogy a vezetékes olajra ne vonatkozzon a tilalom.

 

Die Welt

 

A konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat csak kamu. Olyan, mint egy díszes csomag, és ha leszedjük róla az újabb és újabb borítórétegeket, akkor legbelül nincsen semmi. Nem több, mint jelzés a két ország lakosságának, de az akadályok továbbra is leküzdhetetlenek. Ez mutatja, hogy mennyire képtelen színjáték az egész csatlakozási folyamat, ám ezen mindenképpen változtatni kell.

A tagjelölti státusz megítélése jogilag semmire sem kötelezi az EU-t, az egész kategóriát azért találták ki annak idején, hogy lehiggasszák, illetve ösztökéljék vele a nyugat-balkáni államokat. Egyáltalán nem szükséges, hogy legyen is belőle valami. Ezzel együtt lehet igazolni a lépést, mert azt sugározza az ukrán népnek, hogy Európához tartozik, jutalmazza az ukránok békevágyát. De hogy utána mi lesz, az teljesen homályban marad.

Ne legyen kétség, a következő 10-15 évben sem Ukrajna, sem Moldova nem fog bekerülni az unióba. De addigra feltehetőleg mindkettő szuverenitása sokkal kisebb területre terjed majd ki, mint jelenleg. Ennélfogva a státusz ugrás az ismeretlenbe. Viszont jó volna valamilyen köztes megoldást találni, nehogy az elhúzódó felvétel kiábrándulást eredményezzen. Ez a megoldás irányadó volna azután Grúzia és a Nyugat-Balkán számára is. Közben úgy néz ki, hogy a bolgár belpolitikai vita folytán megint hoppon marad Észak-Macedónia. Ideje volna véget vetni ennek a cirkusznak.

 

FT

 

Az észt fegyveres erők főparancsnoka szerint a NATO-nak meg kell mutatnia, hogy komolyan gondolja a védelmet az orosz agresszióval szemben. Így Martin Herem a vendégkommentárban azt sürgeti, hogy a katonai szervezet állítson fel olyan gyors reagálású egységet, amelyet pillanatok alatt be lehet vetni, ha valamelyik tagállamot támadás éri.

Ukrajna lerohanásával Moszkva bizonyította, hogy kész katonasággal érvényt szerezni geostratégiai céljainak és ebbe beletartozik az is, hogy nukleáris csapásméréssel fenyegetőzik. Nem vált be az elrettentés, tehát innentől kezdve minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni. Az orosz számításokat csakis erős védelemmel lehet keresztülhúzni. De immár azt sem lehet kizárni, hogy agresszió éri valamelyik NATO-országot. Ezt azonban eleve meg kell akadályozni, ennek érdekében erősebb védelmet kell kiépíteni, amihez a kormányoknak

1. ki kell adniuk az utasítást a hadseregeknek

2. jelentős pénzt kell áldozniuk a katonai fejlesztésekre

3. a NATO-val együtt képesnek kell lenniük, hogy bárhol, az agresszió első jelére közbelépjenek

4. szükség esetén akciókkal kell bizonyítaniuk az elszántságukat, pontosan megmagyarázva, hogy mit tesznek és miért. 

 

Guardian

 

Tony Blair volt stábfőnöke arra figyelmeztet, hogy Putyin még nincs kész a háború lezárására, de a világnak fel kell készülnie arra, hogy Vlagyimir Putyin rászánja magát erre a lépésre. Johathan Powell szerint nem szabad ellentétbe állítani egymással a békét és az igazságot, mert az csak a Kremlnek volna jó. Ehelyett olyan feltételeket kell kidolgozni, amelyek mindkét fél számára elfogadhatóak.

A konfliktus megoldást illetően két nézet rajzolódott ki. Az egyik képviselőjeként Henry Kissinger, a legendás amerikai külügyminiszter területi engedményeket sürgetett ukrán részről. Ezzel szemben pl. Anne Applebaum és Timothy Snyder azt szorgalmazza, hogy a harcokat a teljes ukrán győzelemig kell folytatni. Csakhogy itt nem lehet az ukránok feje fölött dönteni, nekik kell megszabniuk, hogy tárgyalnak-e, és mik a kikötéseik.

A Kreml alighanem a kelet-ukrajnai küzdelmek kimenetelének ismeretében határoz a hogyantovábbról. Lehet, hogy fegyvernyugvást rendel el, ez esetben befagy a konfliktus. De Kijev számára a legnagyobb biztonságot az EU jelenti. Ha megindul a tagság felé vezető úton, akkor Moszkva sokkal nehezebben tudja csak legközelebb lerohanni. Egyben az ukrán kormány ösztönzést kap a reformokra, hogy felszámolja az oligarchák és kleptokraták szovjet időket idéző uralmát.

De az orosz-ukrán párbeszédnek ki kell majd terjednie az olyan kijevi követelésekre is, mint a háborús bűnösök felelősségre vonása, az ország újjáépítése és a nemzeti szuverenitás elismerése. Ha azt akarjuk, hogy ez legyen az utolsó fegyveres viszály a földrészen, akkor jól elő kell készíteni a párbeszédet.

 

Economist

 

Szlovéniába vette a kalapját az Orbán-barát miniszterelnök, az ország nyomban megindult felfelé. Megállt az autoriter sodródás, száguld a gazdaság. Az április végi választás eredménye nem sok figyelmet keltett külföldön, pedig a fanatikus Orbán- és Trump-hívő Janez Jansa bukása fordulatot jelez. A politikus egyfolytában kirohant a feltételezett kommunisták „mély állama” ellen, ellenségeit azzal támadta, hogy azok Soros ügynökei, és uralma alatt a szlovénok magyar mintára szilárdan haladtak a tekintélyuralom irányában.

Ám azóta csaknem 10 %-kal fejlődik a gazdaság, habár az infláció 8,1 %-os. Viszont visszatértek a turisták, az ipar óvatosan derűlátó. Az új vezetés a külpolitikában nem csupán szakítani akar az orbáni módszerek koppintásával, hanem új barátokat nézett ki. A külügyminiszter ezt úgy fogalmazta meg, hogy vége a szövetségnek az európai értékekhez kétes módon viszonyuló Magyarországgal és Lengyelországgal, most arccal Franciaország, Olaszország és Németország felé.

 

Deutsche Welle

 

Bulgáriában a koalíciós kormány bukásával befellegzett a reformok álmának. A kabinet mindössze fél év után kényszerült lemondásra, miközben az EU egyik leginstabilabb országáról van szó, ahol folyamatosan naprenden vannak vaskos korrupciós ügyek, megszegett választási ígéretek, szociális és pénzügyi válságok, tömegtiltakozások, valamint polgári lázadások.

Kiril Petkov miniszterelnök kabinetje a bizalmi szavazást nem élte túl, de a belső vita miatt a vég csupán idő kérdése volt.  A belső viták formálisan arról folytak, hogy az ország támogassa-e az uniós felvételi dialógus megkezdését Észak-Macedóniával, de a kiváltó ok valójában a reformprogram és a korrupció elleni küzdelem volt. No meg, Ukrajna is megosztotta az érintett pártokat. 

A hatalom a lehető legrosszabb időpontban dobta be a törülközőt, mind a bolgárok, mint az unió szempontjából. Hiszen a Kijevnek szánt fegyverszállítások, illetve a szankciók megosztják a közösséget. A szófiai vétó kikezdi az EU szavahihetőségét a nyugat-balkáni bővítés kapcsán. De a folyamatos akadékoskodással az ország ugyanúgy elszigetelődött, mint a kötekedő Orbán Viktor Magyarországa. 

A bolgár kibontakozás szempontjából azért nagy csapás a lemondás, mert évek óta ez a garnitúra volt az első, amely érdemben próbált valamit tenni a mélyen korrupt és láthatólag menthetetlen politikai szerkezet felszámolására. A kudarc csak még rosszabb bizonyítványt állít ki a társadalom számára az elitről, fokozza a kilátástalanság érzetét a választások kapcsán.

 

FAZ

 

Le Pen pártja, amely immár a legnagyobb ellenzéki erő a francia törvényhozásban, a választási siker birtokában úgy véli, hogy túl van az anyagi nehézségeken. Ezért az elnök azt ígéri, hogy visszafizeti az érintett, időközben csődbe ment orosz-cseh banknak a 8 éve felvett 9 millió eurós hitelt.

A lap emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Tömörülés tavasszal Orbán Viktor közreműködésével jó 10 millió eurós kölcsönhöz jutott az MKB bank jóvoltából. A szélsőséges párt a következő öt évben 52 millió eurós állami támogatásra tarthat igényt. Tartozásai 23 milliót tesznek ki.

Viszont most neki jár a Költségvetési Bizottság vezetői széke a törvényhozásban, amivel igencsak a kormány, illetve az állami vállalatok körmére tud nézni.

 

The Times

 

Az orosz vakcina kísérletek olyan adatokat produkáltak, hogy arra csupán egyetlen magyarázat kézenfekvő: manipulálták a statisztikákat. Az oroszok azt állítják, hogy a Szputnyik V hatékonysága meghaladja a 91 %-ot, tehát ennyi esetben gátolja meg a fertőzést, függetlenül attól, hogy melyik korcsoportoknak adták be. Csakhogy más vakcináknál az derült ki, hogy ott nagyon is számít az érintettek kora.

A gyártó moszkvai Gamaleja Intézet elfogult támadásnak minősítette a nyugati kutatók által közzétett véleményt. A szóvivő szerint a szer hatékonysága kétségtelenül bebizonyosodott több mint 50 országban, mind a gyakorlatban, mind a klinikai tesztek során. Ehhez több mint 12 millió embert vizsgáltak meg. A készítményt  - orosz közlés szerint – 71 államban jegyezték be és 400 millió adagot használtak fel belőle.

 

2022. június 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább