2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A zsaroló Putyin és az ő hasznos idiótái

A zsaroló Putyin és az ő hasznos idiótái

Putyin hidegvérrel zsarolni próbálja a világot a gázzal és az élelmiszerrel, és akadnak hasznos idióták, akik engednének neki, ám ezt nem szabad, mert akkor újra beveti a trükköt. A vezércikk szerint az elnök igyekszik hiányt előidézni, illetve az égbe felnyomni az árakat, ami máris rengeteg szenvedést okoz, ám őt ez a legkevésbé sem érdekli. Holttesteken gázol át, hogy elérje célját. Gátlástalanul kihasználja, hogy Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, Ukrajna pedig idáig az 5. volt. Nem engedi ki a búzát, kukoricát a dél-ukrán kikötőkből, közben viszont a trolljai azt szajkózzák, hogy az afrikai és ázsiai éhínségért a szankciók a felelősek. A mind tragikusabb helyzet következményei kézenfekvőek: kemény megmozdulások várhatóak a 3. világban, amint az Sri Lankán történt, ahol a tömegek megrohamozták az elnöki palotát, miután az idegenforgalom a járvány miatt csődbe jutott, majd az ukrán válság miatt felszöktek az élelmiszerárak. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

A luxemburgi külügyminiszter azt mondta, hogy nem kell hadüzenetnek tekinteni, amikor időnként sarkosan fogalmaz egy-két európai politikussal kapcsolatban, de az ilyen kijelentések jelzik az embereknek, hogy gond van. Jean Asselborn szerint ilyen volt, amikor 6 éve nyilvánosan rákérdezett, minek kell Orbán Viktort benntartani az EU-ban, amikor az felszámolta a sajtó és a bíróságok függetlenségét, továbbá szögesdrót mögé dugta a menedékkérőket.

A politikus, aki német kollégájával együtt adott interjút, elárulta, hogy megnyilatkozásai előtt nem egyszer egyeztetni szokott Németországgal, mert egy kisebb tag könnyebben mondhat ki bizonyos dolgokat. Pl. amikor figyelmeztette Lengyelországot, hogy az nem számolhatja fel a  jogállamot, illetve az igazságszolgáltatás önállóságát. Ha a német politika mondta volna ugyanezt, Varsó azonnal a 2. világháborút kezdte volna emlegetni. Ezt Annalena Baerböck megtoldotta azzal, hogy a két diplomácia bejáratott tandemet alkot a jogállami mechanizmus ügyében is. Asselborn pedig közölte, hogy a jogállam a szabadság alapja. A békét nem szerződések, hanem a gyakorlatba átültetett értékek garantálják.

Így a két ország egyértelművé tette az Európai Tanácsban, hogy sokba kerülhet bizonyos kormányoknak, ha megszegik a közös normákat. A menekültkérdésre rátérve Asselborn sokkolónak nevezte, hogy egyes országok számára különbség van aközött, hogy Ukrajnában, vagy netán Szíriában hullik-e bomba az emberek fejére, mert utóbbiakat továbbra sem hajlandóak befogadni. Ebben a kérdésben éles árok fut végig Európán, ám be kell fedni, mert az emberi jogokat nem lehet nemzetiség, kultúra vagy vallás szerint szavatolni. Ezt a német diplomácia vezetője azzal egészítette ki, hogy ha nem sikerül egységes menedékpolitikát kialakítani, akkor szükség lesz a kétsebességes EU-ra.

Mint rámutatott, a háború elősegítette az egységet, ám közben pokolian ügyelni kell arra, nehogy a földrész szétszakadjon. Hiba volna exkluzív klubot létrehozni az unión belül. Ugyanakkor a korábbi bővítések tanulságaként nem szabad engedményeket tenni az elvekben, viszont nem lehet üres ígéretekkel sem hitegetni a jelölteket. De már az is fontos előrelépés lesz, ha sikerülne áttérni a többségi döntések rendszerére a külpolitikában.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a hosszú távú cél a szövetségi Európa megteremtése: önálló államfővel és miniszterelnökkel, kormánnyal, parlamenttel, illetve a tagállamokat tömörítő felsőházzal. Még akkor is ha vannak, akik nyíltan hirdetik, hogy vissza kell térni a nemzetállamhoz.

Baerböck kitért arra, hogy a bucsai mészárlás meggyőzte: az orosz elnökkel jelenleg nem lehet tárgyalni, mert az mindenáron pusztítani akar, még azon az áron is, hogy gyerekek halnak bele.

 

Washington Post

 

A vezércikk felszólítja az amerikai kormányzatot, hogy az küldjön Ukrajnának még több tüzérségi eszközt, mert az segít az ukrán védőknek, miközben az orosz elnök csak még arcátlanabb lesz a keleten aratott sikerek folytán. Úgyhogy Joe Biden jól reagált, amikor további 400 millió dolláros segélyt jelentett be, benne 4 új HIMARS rakétavetővel.

A döntés két szempontból is helyes: egyrészt taktikailag, mivel a háború véres tüzérségi párbajba ment át, és a fölény jelenleg az oroszok oldalán van, mert jobbak a fegyvereik és a több a muníciójuk. Simán szétlövik a célul kiszemelt városokat, amire a válasz az, hogy az ukrán fél felrobbantja a raktárakat, ahol a lőszereket tárolják. Ebben segíthetnek sokat az új amerikai eszközök.

Másrészt stratégiailag is jót húzott az elnök, mivel Kijev csak akkor tud kedvező békefeltételeket kicsikarni, ha a Kreml számára túlságosan is költségessé válik a harcok folytatása. Ezzel együtt sajnos, igaza van Vlagyimir Putyinnak, amikor azt gondolja, hogy az idő neki dolgozik. A szankciók ugyanis ártanak a nyugati hatalmaknak, Ukrajna pedig hatalmas áldozatokat szenved.

De az ukránokat azért is támogatni kell, hogy képesek legyenek az ellentámadásra délen. Remény van arra, hogy vissza tudják foglalni Herszont. Hogy azután tárgyalnak-e a tűzszünetről, az csakis tőlük függ. Amerika viszont lehetővé tudja tenni, hogy az erő pozíciójából kezdjék meg a párbeszédet.

 

Die Presse

 

Putyin hidegvérrel zsarolni próbálja a világot a gázzal és az élelmiszerrel, és akadnak hasznos idióták, akik engednének neki, ám ezt nem szabad, mert akkor újra beveti a trükköt. A vezércikk szerint az elnök igyekszik hiányt előidézni, illetve az égbe felnyomni az árakat, ami máris rengeteg szenvedést okoz, ám őt ez a legkevésbé sem érdekli. Holttesteken gázol át, hogy elérje célját. Gátlástalanul kihasználja, hogy Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, Ukrajna pedig idáig az 5. volt.

Nem engedi ki a búzát, kukoricát a dél-ukrán kikötőkből, közben viszont a trolljai azt szajkózzák, hogy az afrikai és ázsiai éhínségért a szankciók a felelősek. A mind tragikusabb helyzet következményei kézenfekvőek: kemény megmozdulások várhatóak a 3. világban, amint az Sri Lankán történt, ahol a tömegek megrohamozták az elnöki palotát, miután az idegenforgalom a járvány miatt csődbe jutott, majd az ukrán válság miatt felszöktek az élelmiszerárak.

A történelem megismételheti önmagát, hiszen 7 éve a migránsválság azután robbant ki, hogy szír menekülttáborokban adagolni kezdték az élelmet. Ez jól jönne Putyinnak, mivel számára minden kedvező, amivel destabilizálhatja Európát. Ezért el fogja zárni a gázcsapot a tél beállta előtt, hogy egész gazdaságokban idézzen elő zűrzavart. Aminek következtében sorozatosan buknak majd meg kormányok. Ezt a félelmet igyekszik elültetni, hogy az EU beadja a derekát és cserbenhagyja Ukrajnát.

Egy lélektani sikert máris aratott, mivel az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke megkérdőjelezte a megtorló intézkedések célszerűségét. Pont egy olyan intézmény vezetője, amely szerepet játszott, hogy Ausztria ilyen függő helyzetbe került. Annál szégyentelibb a tisztségviselő defetizmusa.  Ám aki odadobná az ukránokat, hogy földházhoz jusson, annak tudnia kell, hogy Putyin bármikor újra előkapja ezt az eszközt. Európa nem lesz biztonságosabb, ha meghajlik az orosz követeléssel szemben. Éppen ellenkezőleg, mert a zsarolókat nem lehet engedményekkel és az alávetettség gesztusaival megállítani. 

 

 

 

2022. július 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább