2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az álnok

Az álnok

Moszkva teljesen elszigetelődött, ugyanakkor esélyt lát a függőségben. Szerinte az olyan fegyver, amit be lehet vetni az Európa elleni csörtében. Lavrov ugyanakkor arról beszélt Szijjártó Péternek, hogy országa közbelép és nem engedi meg, hogy az unió beleszóljon a bilaterális együttműködésbe. Olyan megoldást keresnek, amely kizárja az európai szeszélyeket és büntetési próbálkozásokat. Az álnok. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Magyarország több gázért Moszkvába küldte külügyminiszterét, aki azt bizonygatta a megbeszélések után, hogy károkat okozna a magyar gazdaságnak, ha gyorsan leválna az orosz energiaforrásokról. Az invázió óta nem sok európai tisztségviselő bukkant fel az orosz fővárosban. Szijjártó ragaszkodott ahhoz, hogy fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat az oroszokkal.

A jó ideje fennálló, szívélyes kétoldalú viszony nyugtalanítja a nyugati partnereket. A magyar kormány semleges álláspontra helyezkedett az ukrán válságban, szemben a többi közép-európai állammal. A miniszter különben pont akkor ment el az oroszokhoz, amikor az EU mélyülő energiaválságra számít. A Kreml ellen az a vád, hogy zsarolja az uniót. Az Északi Áramlat ugyan újra indult, de csak 40 %-os kihasználtsággal. Ez pont annyi, mint június elején, az árak már attól megkétszereződtek.

Sok fővárosban kedvezőtlenül fogadják az újabb magyar-orosz összefonódást, hiszen Moszkva sok európai országot kizárt a szállításokból. Attól tartanak, hogy a külön út aláássa az egységet. A magyar vendég egyébként arról beszélt orosz kollégája társaságában, hogy azonnal tűzszünetet kell elrendelni a béke érdekében. Mert nem lenne jó egy olyan világrend, ahol ismét a periférián találnának magunkat Ütközőövezetben, vagy annak közelében. Ezt már tudjuk milyen, évtizedeket vesztettünk miatt. Közölte ugyanakkor, hogy jelen pillanatban nincs napirenden Orbán-Putyin-találkozó.

 

Euronews

 

Az uniós szankciók ellenére Magyarország csaknem egymilliárd köbméternyi földgázt akar beszerezni Oroszországtól. Az osztrák kancellárt leszámítva, aki áprilisban járt Moszkvában, Szijjártó az első magas rangú európai politikus, aki felkeresi az orosz fővárost a háború kezdete óta. A vendéglátó Lavrov azt közölte, hogy a megbeszéléseken áttekintik a harcokat a kárpátaljai magyar kisebbség szempontjából, továbbá, hogy orosz megítélés szerint miként alakul a különleges katonai művelet.

 

FAZ

 

A függőség cselekvésre serkenti a magyar kormányt, amely most még több gázt szeretne venni az oroszoktól. Bele megy abba, hogy a teljes mennyiség a Török Áramlaton át érkezzen. Ez azért szükséges, mert Ausztria felől csökkentek a szállítások, a piaci bizonytalanság miatt. Ezzel szemben Szerbiában stabilak a viszonyok.

A magyar miniszterelnök nem sokkal az ukrán háború kirobbanása előtt abban állapodott meg, hogy Oroszország 15 éven át ad gázt, de úgy, hogy éve 3,5 milliárd köbméter szerb, egy milliárd pedig osztrák földön át jut célba. A most megigényelt mennyiség azonban csekély ahhoz mérten, hogy az éves magyar felhasználás csaknem 11 milliárd köbméter.

 

Libération

 

Orbán Viktor 700 millió köbméter gázért kész elkótyavetyélni a szankciókat, amelyeket egyébként maga is megszavazott. De Budapest, amely jelenleg az EU tagja, ellentmondásosan viszonyul Oroszországhoz. Azt mondja, aggasztják a büntető intézkedések. A kormányfő, aki vaskézzel fogja országát szembeszegült az olajembargóval. Azóta egyfolytában kifogásolja megtorlást, szerinte az a felelős a magyar gazdasági helyzet romlásáért.

Moszkva teljesen elszigetelődött, ugyanakkor esélyt lát a függőségben. Szerinte az olyan fegyver, amit be lehet vetni az Európa elleni csörtében. Lavrov ugyanakkor arról beszélt Szijjártó Péternek, hogy országa közbelép és nem engedi meg, hogy az unió beleszóljon a bilaterális együttműködésbe. Olyan megoldást keresnek, amely kizárja az európai szeszélyeket és büntetési próbálkozásokat. Az álnok.

 

FT

 

A brit hírszerzés főnöke úgy ítéli meg, hogy elfogy az orosz lendület Ukrajnában, de Putyin stratégiai hibát követett el az egész hadművelettel. Richard Moore szerint ily módon az ukránok ellentámadásba tudnak átmenni. Az MI6 igazgatója az aspeni Biztonsági Fórumon beszélt – kinevezése óta most először állt a nyilvánosság elé. Azt hangsúlyozta, hogy a támadók számára a következő hetekben gondok lesznek az utánpótlással, ideértve a katonák célba juttatását. Ezért kénytelenek lesznek némi pihenőt közbeiktatni, ez ad lehetőséget Kijevnek az ellencsapáshoz.

De az oroszok előrenyomulása egyébként is csupán néhány kilométerben mérhető, bár a viszálynak még koránt sincs vége. Ha el is foglalnak egy-egy várost, ott csakis romok vannak. Viszont az ukrán ellenállás igen fontos a védők harci morálja szempontjából és fontos üzenet Európának. Az mutatja, hogy lehetséges győzelem, miközben a földrész kemény télre készül.

Az ukránoknak nagyon jól jöttek a hatékony amerikai rakétarendszerek, szét tudják velük lőni az ellenséges hadianyag raktárakat és lelassítják az egész orosz hadigépezetet. Ezzel szemben az orosz tüzérség tűzereje alábbhagyott, azaz a HIMARS-ok máris elérték a kívánt hatást.

Moore arra is kitért, hogy Tajvan miatt Kína éberen figyeli a fejleményeket. Ám mivel Hszi Csin-pingnek meggyőződése, hogy a Nyugat gyenge, ez arra ösztökélheti, hogy lebecsülje az USA erejét. 

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Lázadni próbálnak a magyar kisvállalkozók, miután Orbán Viktor ugyan igen büszke volt a KATÁ-ra, ám kiderült, hogy az kellemetlen mellékhatásokkal járt, így a kormány módosítja a törvényt. A tüntetések egy hete zajlanak, mert a részvevők magasabb járulékoktól félnek, amikor gazdaságilag amúgy is nehéz idők járnak.

Pedig nem is olyan rég a Pénzügyminisztérium még arról értekezett nyilvánosan, hogy Európában sehol másutt nincs ilyen egyszerű adórendszer a kisvállalkozók számára. A hatalom természetesen abban bízott, hogy ebből a rétegből még többen voksolnak majd rá.

Mára azonban elillant a miniszterelnök eufóriája. Inkább az a gyanú, hogy a katások csalnak. Amúgy az államnak jól jönnek a megemelt adóból származó többletbevételek. Merthogy Orbán sok ajándékot osztott szét a választás előtt a kiszemelt társadalmi csoportoknak, ám ez nagy lyukat ütött a költségvetésen. 

Továbbá félő, hogy az infláció kicsúszik az ellenőrzés alól. Az árak észrevehetően kúsznak egyre feljebb. És csak ráerősít, hogy a forint igen gyenge az euróval szemben, mivel megdrágítja az importot. Ám a Fidesznek ezzel együtt sem kell egyelőre tartania a tiltakozásoktól. Nincs szó népmozgalomról, legfeljebb pár ezer ember megy ki az utcára.

 

Die Presse

 

Magyarország jó 70 év elteltével visszaállít olyan közjogi elnevezéseket, mint a főispán és a vármegye. A jobboldali-nacionalista Orbán Viktor megint a nemzeti kártyát játssza ki. Az alaptörvény immár 11. módosítását simán megszavazta a kétharmad, ily módon réges régi hivatalos megnevezések bukkannak fel ismét a jogrendben.

A lépéssel a Fidesz ismét utat talált, hogy a nemzeti hagyományok megjelenjenek az Alkotmányban, Akárcsak 10 éve, amikor bekerült a Nemzeti Hitvallás. Ám a legfrissebb felmérés szerint a megkérdezettek 80 %-a nemmel válaszolt arra, vajon erősíti-e a nemzeti tudatot, hogy a kormánymegbízottakat ezúttal főispánnak hívják.

 

Politico

 

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége lesújtó véleményre jutott a lengyel jogállam helyzetéről. A delegáció, a CSU-s Monika Hohlmeierrel az élén, három napon át tárgyalt Varsóban – politikusokkal, bírákkal, a civil társadalom képviselőivel, újságírókkal. Arra jutott, hogy a kormány miatt rendszerszintű gondok mutatkoznak, ez tette szükségessé, hogy az EU visszatartsa a Lengyelországnak szánt támogatást.

A jelentésben a legkülönbözőbb frakciókat képviselő EP-képviselők egyáltalán nem fogják vissza magukat. Úgy foglalnak állást, hogy hiányzik az átláthatóság, a jogállami elvek folyamatosan sérülnek. Egy valamit viszont egyértelműen pozitívnak minősítettek: azt, hogy mekkora segítséget nyújtanak a lengyelek az ukrán menekülteknek.

 

2022. július 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább