2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az Európai Parlament nagy pártcsaládjai elítélték Orbán „nyíltan rasszista beszédét”

Az Európai Parlament nagy pártcsaládjai elítélték Orbán „nyíltan rasszista beszédét”

Követelik, hogy az EU változatlanul fagyassza be a koronaalapot. A közös nyilatkozatban a legfőbb frakciók vezetői úgy foglaltak állást, hogy megbocsáthatatlan, amit a magyar kormányfő előadott a fajról és az unióról. Az Elnökök Bizottsága, amelyben ott van az EP –t irányító Roberta Metsola is, kiemeli, hogy nincs helye a nyugati társadalmakban a rasszizmusnak, a diszkriminációnak és a gyűlöletbeszédnek. Rámutatnak továbbá, hogy Orbán megjegyzései ellentétesek az európai alapszerződések elveivel. Ezért úgy vélik, hogy minden lehetséges eszközt be kell vetni, mert a beszéd megsértette a 2. paragrafusban felsorolt értékeket. A jelentés hozzáteszi: a Bizottság nagyon visszafogottan reagált Tusványosra, nem volt hajlandó azt közvetlenül értékelni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Az Európai Parlament nagy pártcsaládjai elítélték Orbán „nyíltan rasszista beszédét” és azt követelik, hogy az EU változatlanul fagyassza be a koronaalapot. A közös nyilatkozatban a legfőbb frakciók vezetői úgy foglaltak állást, hogy megbocsáthatatlan, amit a magyar kormányfő előadott a fajról és az unióról. Az Elnökök Bizottsága, amelyben ott van az EP –t irányító Roberta Metsola is, kiemeli, hogy nincs helye a nyugati társadalmakban a rasszizmusnak, a diszkriminációnak és a gyűlöletbeszédnek.

Ezért felszólítják a tagállamok kormányait, hogy tegyenek lépéseket, ideértve hogy ne válhasson egyre inkább elfogadottá a rasszizmus és az idegengyűlölet. Rámutatnak továbbá, hogy Orbán megjegyzései ellentétesek az európai alapszerződések elveivel. Ezért úgy vélik, hogy minden lehetséges eszközt be kell vetni, mert a beszéd megsértette a 2. paragrafusban felsorolt értékeket. A jelentés hozzáteszi: a Bizottság nagyon visszafogottan reagált Tusványosra, nem volt hajlandó azt közvetlenül értékelni.

 

Die Welt

 

Brüsszelben egyre hangosabbak a követelések, hogy nem szabad annyiban hagyni Orbán Viktor újabb kisiklását, sőt ezúttal drasztikus lépéseket kell tenni, noha a politikus az utóbbi 12 évben rendre éles beszédekkel vétette magát észre. Megbízhatóan fordította maga ellen a földrész közvéleményét.

A kormányfő a kiszámított provokáció nagy mestere, megosztja vele a bírálókat Brüsszeltől kezdve az Európai Néppártig, ugyanakkor eszmei táplálékot nyújt vele a saját szavazóinak. Ám most úgy tűnik, hogy elvesztette az ellenőrzést a helyzet felett ez a politikai garázda, akiről úgy vélik, hogy nagyon is tudatosan, célirányosan veti be a nyelvet.

Ezzel együtt az EU központja általában meglehetősen takarékosan bánik a bírálattal, nemigen szokta Orbánt néven nevezni. Magyarországon viszont mindig nagy a felzúdulás. A tusványosi megnyilvánulás azonban most jelentősebb következményekkel járhat. Hegedűs Dániel a német Marshall Alapítványtól úgy ítéli meg: újdonság, hogy a miniszterelnök ennyire központba helyezte a faj témakörét, hiszen a kevert faj fogalma egyértelműen az egykori náci párt szótárából származik. Így árthat az Izraelhez fűződő kapcsolatoknak is.

A szakértő szerint a politikus PR-offenzívát szeretett volna indítani az európai országokban, ám az most bajos lesz. Nagyon úgy néz ki, hogy elvesztette a diplomáciai realitásérzékét.

Így a Bizottság számára nem ígérkezik egykönnyűnek, hogy igazolja az alapok megnyitását az európai közvélemény, illetve a határozott fellépést sürgető EP előtt. Sőt, Orbán inkább újabb indokot szállított, hogy miért ne fizessék ki neki a pénzeket. Azon felül a botrány mérsékelheti a befolyását az amerikai konzervatívok körében, mert vezető republikánusok elhatárolódhatnak tőle.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az osztrák kancellár ugyan azt ígérte, hogy kerek-perec megmondja a véleményét Orbán Viktornak bécsi tárgyalásukon, ám ebből nem lett semmi, mert Karl Nehammer kitért az összecsapás elől. Budapesten persze nem aggódnak, sőt fölöttébb örülnek a tusványosi kijelentés okozta felzúdulásnak.

Orbán nagyon is céltudatosan mondta Tusványoson, amit mondott, azt szállította, amire a Fidesz-klientúra vágyik. Élesen támadta Brüsszelt és az USÁ-t, propagandával vádolta meg Ukrajnát, hibásnak minősítette az EU szankciós politikáját, végezetül azt sürgette, hogy az unió tartson egyenlő távolságot Kijevtől, illetve Moszkvától. Ám igazán az verte ki a biztosítékot, amit a „lakosságcseréről” kifejtett.

Megint csak az identitárius jobboldal ideológusának szerepkörébe helyezkedett, de nála már visszaköszön, hogy a magyar nemzetnek nem szabad iszlám bevándorlókkal vegyülnie, és hogy Soros az európai elit közreműködésével ki akarja szorítani a földrészről a fehér őslakosságot.

Ezek után vezetett az útja Bécsbe, ám a házigazda adós maradt a téma felemlegetésével, már ha egyáltalán szóba akarta hozni a vállalhatatlan értekezést fajról és identitásról. A kudarcban három tényező játszott közre: a kancellár maga, a téma, valamint Orbán. Mert aki a migrációról akar beszélni, az tudja, hogy a magyar vezető ezt a kérdést az önigazolásra és fenyegetésre szokta felhasználni. Azt állítja, hogy Magyarország tűzfal, védi és megmenti a Nyugatot.

De miként is próbált Nehammer hitelesen szót emelni a rasszista megnyilvánulás ellen, amikor Bécsben drámai  gondnak tekintik a migrációt? Ugyanakkor a vendég a sajtótájékoztatón ügyesen kihasználta a figyelmet, hogy újracsócsálja a múlt heti beszéd bizonyos elemeit. Rákérdezni nem lehetett, mert mit ad isten, a Kancellári Hivatal az egyetlen kérdés lehetőségét a magyar állami tévének, illetve az ORF-nek adta.

Orbán azt hangoztatta, hogy időnként félreérthetően fogalmaz. Tényleg? A házigazda viszont inkább nem mondta meg neki, hogy senki sem hiszi el egy szavát sem.

 

Die Presse

 

Kormányválságot idézhet elő Romániában, hogy az RMDSZ elnöke határozottan Orbán Viktor védelmére kelt a tusványosi botrány kapcsán. Kelemen Hunor azt fejtegette, hogy a beszéd cseppet sem volt rasszista, és hogy manapság trendi fasisztának vagy rasszistának minősíteni azt, aki csupán más véleményen van. Meg hogy jól ismeri a miniszterelnököt és az egyáltalán nem rasszista, és nem is híve Putyinnak, csak azért, mert békét akar.

A következő hetek mutatják meg, hogy a másik két szövetséges mennyire hajlandó lenyelni a békát, a liberálisok szóvivője mindenesetre közölte, hogy össze kell hívni a hármas egyeztető bizottságot. A független román sajtó pedig azt sürgette, hogy haladéktalanul tegyék ki a hatalomból a romániai magyarok pártját.

 

FAZ

 

Kemény idők elé néz Közép-Európa, mert nem túl jó kilátásokkal kecsegtet az háború, az infláció és a politikai vita. Ezért ajánlatos, ha óvatosak a befektetők. Az orosz-ukrán viszály várhatóan eltart még egy jó ideig, és hosszú távon kihat a térségre, mind gazdaságilag, mind politikailag – figyelmeztet az Unicredit tanulmánya. Elemzők arra számítanak, hogy a gázszállítások korlátozása nélkül is technikai recesszió köszönt be a magyaroknál, cseheknél és lengyeleknél.

A Raiffeisen International arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, hogy tartósan magasak maradhatnak az árak, lassulhat a növekedés, megugorhat a kereskedelmi mérleg, illetve az államháztartás hiánya, továbbá megszakadhatnak a szállítási láncok, illetve leállhat az orosz energiahordozók beszerzése. A 3 országban már jó ideje egyre csak mennek fel a kamatok, amit a kínálati sokk idéz elő.

Sok szakértő szerint az infláció őszre tetőzik. De hogy mekkora megrázkódtatásról van szó, az kiderül abból, hogy a magyar jegybank kerek 1 %-kal vitte feljebb az alapkamatot és ez várhatóan még nem a vég, mert az árak az őszre jövendölt csúcsponton előreláthatólag 17 %-kal múlják felül a tavalyi szintet. 

A frankfurti DZ Bank regionális szakembere szerint a kormányok kiadási programmal reagálnak, ami meggátolhatja a visszaesést, ám a növekedés elmarad a lehetséges szinttől. Ugyanakkor nagyobb lesz az államadósság. És akkor még ott vannak a politikai tényezők. Az ING úgy véli, hogy a legnagyobb fenyegetés a forintra leselkedik a jogállami vita folytán. 

Dan Bucsa az Unikredittől nem zárja ki, hogy elvtelen kompromisszum születik a Bizottság és a térség között. További kockázat a politikai bizonytalanság, a populista lengyel politika, a magyar energiastratégia, valamint az akadozó reform a cseheknél, románoknál és szlovákoknál.

 

FT

 

Nagy kérdésnek nevezi az elemzés, hogy fenn lehet-e tartani az európai egységet, amikor láthatólag elhúzódik a háború, lesújt az infláció, nyakunkon a megélhetési válság, sőt, lehet, hogy adagolni kell az energiát. Úgyhogy az EU vezetői ijesztő próbával néznek farkasszemet.

Hozzáértők azt mondják: a gázcsap elfordításával Vlagyimir Putyin igen egyszerű taktikát követ: minél nagyobb bajt okoz ily módon a nyugati gazdaságoknak, illetve a magánfogyasztóknak, annál nagyobb lesz a nyomás az unión, hogy enyhítse a szankciókat.

Ugyanakkor a megtorló intézkedések azt eredményezik, hogy az oroszok nem tudják teljes egészében felhasználni a szénhidrogénekkel megkeresett valutát, nem jutnak hozzá high-tech cikkekhez, és anélkül nem működik az iparuk. Továbbá nem képesek pótolni az elvesztett/felhasznált harceszközöket. Arról nem beszélve, hogy előrejelzések szerint az orosz gazdaság az idén 10 %-ot zuhan.

Brüsszelben visszautasítják, hogy töredezne az összefogás. Egy európai diplomata szerint azonban itt robbanásveszélyes politikai kérdésről van szó és a választ a tagállamok hazai viszonyai szabják meg. Ezért nehéz olyan megoldást találni, amely mindenkinek megfelelő. Magyarország engedményt csikart ki magának az olajimport kapcsán. Ragaszkodik ahhoz, hogy gyakorlatias kapcsolatokat tartson fenn Moszkvával és nemrégiben az orosz fővárosba küldte Szijjártó Pétert, hogy az újabb gázszállítmányokat kérjen. De nem tudni, mennyire tart ki a szankciók mellett az őszi választások után megalakuló olasz kormány.

 

New York Times

 

Oroszország kaszál az olajbevételekből, mert a Nyugat rosszul csinálja, pedig megálljt lehet parancsolni az orosz nyerészkedésnek – írja a vezércikk, kiemelve, hogy a szankciókkal nem a kivitelt, hanem a jövedelmet kell célba venni. Merthogy a megszigorítások folytán megugrottak az árak, az pedig jelenleg bőven ellensúlyozza a kivitel csökkenését.

És a helyzet várhatóan csak még rosszabbra fordul, mert a vásárlások zöme az év végére előreláthatólag leáll, az pedig csak még jobban megdobja az árat, így az európai gazdaság recesszióba fordulhat. A Biden-kormányzatnak azonban van terve, hogy kivédje a bajt: árkartellt hozna létre, amelynek tagjai, csak annyit fizetnének az energiahordozóért, amennyi még szavatol bizonyos nyereséget Moszkvának, ezért az folytatná a kivitelt.

Az elképzelés új és merész, de mindenképpen a legjobb választási lehetőségnek tűnik. Ha beválik, megfosztja a Kremlt a pénzesőtől, viszont nem teszi tönkre az Ukrajna mögött álló államok gazdaságát. Nem lesz azonban könnyű, mert Kínát és Indiát aligha lehet rávenni a csatlakozásra. De ezzel együtt ki lehet kényszeríteni, ha megtiltják a javarészt európai társaságoknak az olajküldemények biztosítását. Ám az oroszok ellen az egyetlen hatékony fegyvert az jelenti, ha visszaszorítják az olajkeresletet.

Ez persze csak átmeneti megoldás, viszont közben fenn kell tartani Ukrajna támogatását.

 

2022. július 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább