2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. Ugyanakkor Nancy Pelosi értelmetlenül és életveszélyesen provokált a tajpeji úttal. Így látja ezt Paul Lendvai, aki szerint a látogatás világméretű következményekkel járhat és idővel a Biden-kormányzat végzetes tévedésének bizonyulhat. Az elnök vagy nem tudta, vagy nem akarta megakadályozni a programot, pedig félreérthetetlen jelzések érkeztek Pekingből. Az USA 3. közjogi méltósága, akit bármilyen személyes megfontolás is vezérelt, új válságot idézett elő. Hszi Csin-ping, aki harmadszor is újra akarja magát választatni, az elhibázott járványkezelés és az abból következő gazdasági gondok miatt minden eddiginél jobban rájátszik a nacionalista kártyára. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

Elsősorban Magyarországot hozza nehéz helyzetbe, hogy egy hete leállt az olajszállítás a Barátság-vezeték déli ágán. A csövön a magyarok, szlovákok és csehek normális körülmények között napi 250 ezer hordónyi kőolajat kapnak, de a magyar ellátás került leginkább veszélybe.

Pletser Tamás az Erste elemzője azt mondja, hogy ha szerencsésen alakulnak a dolgok, akkor pár napon belül megoldódik a vita, amelyet moszkvai közlés szerint az okoz, hogy az orosz fél a szankciók miatt nem tudja átutalni Ukrajnának a tranzitdíjat. De ha függőben marad, akkor a MOL-nak pár hétre elegendőek a tartalékai, utána pedig igénybe kell venni a stratégiai készleteket.

Orbán Viktor számára igen rosszkor ütött be a baj, mert több olajcég is már csökkentette, illetve leállította az importot, mivel nem kért az ársapka miatti veszteségből. Ugyanakkor újabb csapást szenvedett az európai energiabiztonság.

 

Guardian

 

Lengyelország ráerősített a Kaczynski által megfogalmazott fenyegetésre: a kormánypárt főtitkára azt közölte, hogy kormánya minden lehetséges fegyvert bevet az Unió ellen, így még az is lehetséges, hogy szövetséget hoz létre a Bizottság elnökének megbuktatására. Krzysztof Sobolewski közölte: ha Brüsszel megpróbálja a falnak szorítani a varsói kormányt, akkor annak nem lesz más választása, mint hogy bevesse az összes rendelkezésére álló eszközt.

Azaz a lengyel fél jogi eljárást indít és megvétózza a döntéseket, ha nem kapja meg az újjáépítési alapból neki járó 35 milliárd eurót. A rendszer erős embere előzőleg kijelentette, hogy az ország az eddigieken kívül semmilyen további engedményre nem hajlandó, bármennyire is követeli azt az EU a demokratikus normák helyreállítására hivatkozva.

Felmérések azt tanúsítják, hogy a lakosság hatalmas többsége a tagság mellett van. Ugyanakkor ellenzéki vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a PiS egyre agresszívabb megnyilvánulásai miatt az Unió kiteheti az ország szűrét.  A Polgári Platform egyik vezéralakja úgy ítéli meg, hogy senki sem vesz komolyan egy olyasvalakit, aki lehetetlené teszi a támogatások folyósítását, viszont szegénységet, törvénytelenséget, és jogi kiszolgáltatottságot kényszerít a lengyelekre. Az ilyen ember az őrültség és a hanyatlás jelképe.

 

New York Times

 

Paul Krugman megkockáztatja, hogy az amerikai demokraták megmentették az emberi civilizációt az inflációt csökkentését célzó törvény elfogadásával, mert az igen nagy hatással lesz a klímavédelemre. A Nobel-díjas közgazdász szerint óriási fejleményről van szó, hiszen katasztrófát kell elhárítani. Márpedig a jogszabály megnyitja az utat a zöld technológiához, növeli az USA hitelét a világban, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ország vezesse a globális küzdelmet az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának mérséklésére.

A republikánusok persze ezúttal is farkast, azaz inflációt kiáltottak, egyöntetűen a javaslat ellen voksoltak. Ám aki ért a kérdéshez, az nagyon fontosnak tartja a fejlődést. Komoly közgazdászok szerint egyáltalán nem kell aggódni az árak emelkedése miatt. Igen lényeges emellett, hogy Amerika úgy döntött: csakis mézesmadzaggal ösztönzi az éghajlat megóvását, korbács, azaz büntetés ezúttal nem lesz.

Ráadásul a megújuló források fokozott bevonása viszonylag jól fizető állásokat teremt. A demokraták többé-kevésbé betartották, amit ígértek. A jobboldal viszont kizárólag azért feküdt testületileg keresztbe a Szenátusban, nehogy a hatalom nyerjen. A jó hír az, hogy az indítvány a kicsinyes akadékoskodás ellenére is átment. Így a világ most több reményt nyújt, mint pár héttel ezelőtt.

 

Der Standard

 

Putyin vabankot játszik Ukrajnában, a kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. Ugyanakkor Nancy Pelosi értelmetlenül és életveszélyesen provokált a tajpeji úttal. Így látja ezt Paul Lendvai, aki szerint a látogatás világméretű következményekkel járhat és idővel a Biden-kormányzat végzetes tévedésének bizonyulhat.

Az elnök vagy nem tudta, vagy nem akarta megakadályozni a programot, pedig félreérthetetlen jelzések érkeztek Pekingből. Az USA 3. közjogi méltósága, akit bármilyen személyes megfontolás is vezérelt, új válságot idézett elő. Hszi Csin-ping, aki harmadszor is újra akarja magát választatni, az elhibázott járványkezelés és az abból következő gazdasági gondok miatt minden eddiginél jobban rájátszik a nacionalista kártyára. A jelszó: az anyaország újraegyesítése, vagyis Tajvan erőszakos visszahódítása. Ha sikerül, Hongkong példája mutatja, hogy véget érne a demokrácia a gazdaságilag sikeres szigetországban.  

A súlyos gazdasági nehézségek mindkét tekintélyuralmi rendszerben óriási társadalmi robbanás veszélyét idézik fel. Gyakorlatilag vége a jelentős kínai gazdasági növekedésnek. Visszaesés és a fiatalok körében tömeges munkanélküliség fenyeget. A volt ausztrál kormányfő, Kevin Rudd úgy értékeli, hogy az autokraták kutyaszorítóba kerültek, mert hatalmukat beárnyékolja, hogy szakadék van a törekvéseik és a gazdasági valóság között.

 

 

 

2022. augusztus 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább