2023. december 6. Szerda
Ma Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Oroszország ismételt kudarcai

Moszkva új ukrajnai stratégiája pont olyan téves, mint az előző

Oroszország ismételt kudarcai

Egy neves amerikai szakértő szerint Oroszország most ugyanazokat a stratégiai hibákat követi el Ukrajna keleti részén, mint korábban Kijevnél, de ez nem hozza közelebb a békét. Dara Massicot az USA fegyveres erői számára elemzéseket készítő, nonprofit Rand Corporation munkatársa úgy látja, Moszkva mindjárt a legelején túl nagy feladat elé állította saját haderejét, így az ki volt téve a rajtaütéseknek, ellentámadásoknak, de utánpótlási gondokkal is küszködött. Ez pedig hatalmas emberi és anyagi áldozatokkal járt. A Kreml egyszerűen túlságosan magabiztos volt, lebecsülte az ellenfelet, továbbá a várható nyugati támogatást. Tévedéséből azonban hat hónap elteltével sem okult, mert most meg azt akarja, hogy a kimerült egységek foglaljanak el, illetve tartsanak meg négy megyét, illetve körzetet keleten. Csakhogy a támadók az eddigi harcok során olyan korszerű fegyvereket vesztettek, amelyek nem tudnak pótolni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Foreign Affairs

 

Egy neves amerikai szakértő szerint Oroszország most ugyanazokat a stratégiai hibákat követi el Ukrajna keleti részén, mint korábban Kijevnél, de ez nem hozza közelebb a békét. Dara Massicot az USA fegyveres erői számára elemzéseket készítő, nonprofit Rand Corporation munkatársa úgy látja, Moszkva mindjárt a legelején túl nagy feladat elé állította saját haderejét, így az ki volt téve a rajtaütéseknek, ellentámadásoknak, de utánpótlási gondokkal is küszködött. Ez pedig hatalmas emberi és anyagi áldozatokkal járt.

A Kreml egyszerűen túlságosan magabiztos volt, lebecsülte az ellenfelet, továbbá a várható nyugati támogatást. Tévedéséből azonban hat hónap elteltével sem okult, mert most meg azt akarja, hogy a kimerült egységek foglaljanak el, illetve tartsanak meg négy megyét, illetve körzetet keleten. Csakhogy a támadók az eddigi harcok során olyan korszerű fegyvereket vesztettek, amelyek nem tudnak pótolni. Nem beszélve a több tízezer katonáról, akik között igen képzettek is voltak.

Viszont nagyon úgy néz ki, hogy a politikai vezetés az őszre be akarja kebelezni a kiszemelt és részben megszállt területeket. Ha ezeket az ország részének nyilvánítja, ott tűzszünetet hirdethet, viszont kinyilváníthatja, hogy az ukrán ellentámadás immár Oroszország ellen irányul. És még az atomfegyver bevetése is szóba kerülhet, abban a reményben, hogy ezzel elrettenti a Nyugatot, így az majd kifarol Kijev mögül.

Nem lehet várni, hogy az ukránok belemenjenek a fegyvernyugvásba, mint ahogy továbbra is kérni fognak külföldi segítséget. Ugyanakkor rövidtávon mindenképpen jobb helyzetben vannak, mert az orosz erők eléggé kivéreztek. Ily módon pedig nehezen tudják megtartani, elfoglalni, amit szeretnének. Ahhoz nagyarányú utánpótlás kellene, ami nincs. Még általános mozgósítás esetén is az új alakulatok csak hét hónap múltán lennének hadra foghatók. Miközben a hadvezetés már a stratégiai tartalékokhoz is hozzányúlt. A hadiipar viszont szenved, mert a nyugati korlátozások miatt nincs elég alkatrész.

Ám mindebből még messze nem következik, hogy az ukránok győzelemre állnának. Nekik is jelentősek a veszteségeik, de muszáj előretörniük, ha nem akarnak nagy országrészekről lemondani. A harctéren kell meggyőzniük a másik felet, hogy nincs remény az érintett megyék bekebelezésére. Ezt el is tudják érni a parancsnoki pontokra, katonai raktárakra mért csapásokkal, illetve ha sok orosz fegyveres veszti életét.

Viszont még ha be is válik Putyin terve keleten, az csupán egyetlen elem az elnök terveiben, mert célja változatlanul Ukrajna demilitarizálása és bábkormány hatalomra juttatása. Ennélfogva hosszú háborúra kell felkészülni.

 

Wall Street Journal

 

Az orosz turisták kitiltásával nem lehet megbüntetni a putyini Oroszországot, mert a lépés erkölcsileg megkérdőjelezhető, ugyanakkor mutatja, hogy a szankciók nem érik el céljukat. Erre figyelmeztet kommentárjában William Natrass, a Prágában élő szabadúszó brit újságíró. A vízumok megtagadása az ukrán elnöktől származik és az ötlet egyre népszerűbb az EU-ban.

Az utat Csehország törte: már az invázió másnapján elrendelte a tilalmat és később kiterjesztette a beloruszokra is. Ám módszer nem állja ki a próbát és csupán azt igazolja, hogy az Unió képtelen nagyobb fájdalmat okozni a Kreml rendszerének. A csehek arra hivatkoztak, hogy kell egy szűrő, különben beszivárognak az orosz ügynökök.

Igaz, ami igaz, van okuk a gyanakvásra, hiszen pl. a prágai orosz nagykövetség egészen a közelmúltig Moszkva közép-európai kémközpontjának számított. Csak éppen vegyül abba némi McCarthysmus az 50-es évek Amerikájából, hogy minden oroszt biztonsági fenyegetésnek kell tekinteni, csupán csak a származásuk miatt. Így azt az 50 ezret is, aki jelenleg is cseh földön él.

Hogy Kijev újabb lépéseket sürget, az persze érthető, mert nem Európa háborúzik Oroszországgal, viszont tovább is erősen függ Putyin rendszerétől. Jól megfigyelhető volt ez  a pánikon, ami a földrész középső részén a hónap elején tört ki, miután az oroszok átmenetileg felfüggesztették az olajszállításokat. A végén a térség országai fizették a tranzitdíjat, csak, hogy jöjjön a kőolaj.

Sőt egyes országok még több gázt akarnak, mint Orbán, aki pótlólag 700 millió köbméter beszerzéséről állapodott meg. Viszont az EU-nak nincs több ötlete, miként tudná gazdasági eszközökkel jobb belátásra bírni az orosz elnököt. Az utazási tilalom ugyanakkor ellentétben áll a szabadság és a tolerancia elvével, pedig az ukránok éppen ezekért küzdenek.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk szerint Hszi Csin-ping elnök politikai hibái folytán esik vissza a kínai gazdaság, az ország így fizeti meg a pártvezér tévedéseinek az árát.  Ám a következményeket érezni lehet majd az egész világon, annál is inkább mivel Pekingnek láthatóan nincsenek további ötletei a hanyatlás feltartóztatására.

Erősen lanyhult a kereslet az értékpapírok iránt, az infláció és a fiatalok munkanélkülisége egytől egyig rossz irányba megy. A válasz szokás szerint a pénzügyi ösztönzés, a kamatcsökkentés, miközben a világ egészen más módszert alkalmaz. Így nem lehet csodálkozni, hogy a yüan majdnem 6 %-ot gyengült a dollárral szemben. És nagyon úgy néz ki a kínai ellenlépések láttán, hogy a mélyrepülés folytatódik.

De hát változatlanul napirenden vannak a váratlan, ám átfogó lezárások a járvány miatt, ez pedig megingatja a vásárlók bizalmát, valamint a termelést. A hatalom lecsapott az ingatlanpiacra, pedig ott – más lehetőség híján – nagyon sok magánember is befektetett, ám ők most azt tapasztalják, hogy elolvadnak a megtakarításaik.

A következmény az, hogy padlóra kerül a kereslet. de hamarosan nagy bajok lesznek a kínálattal is. Nem vesznek igénybe hiteleket, főleg a magáncégek nem, mert a tulajdonosok félnek, hogy mit csinál a kormány. A jelek szerint Peking abban bízik, hogy kedvező hatással jár az utóbbi csaknem 15 év legnagyobb közmunka programja.

Csakhogy az ország tele van presztízsokokból végrehajtott beruházásokkal, az adósság szintje hatalmas. A vállalkozókra hárulna a feladat, hogy megélénkítsék a kínálati oldalt, ám ahhoz az kellene, hogy a Kommunista Párt enyhítse a politikai ellenőrzést. Ez pedig alighanem több, mint amit Hszi el tud viselni, így Kína további gazdasági gondoknak néz elébe.

 

2022. augusztus 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az orosz hatóságok hozzanak létre új birodalmat Európában

Ezt sugallták a Kreml propagandistái az Russia-1 orosz állami televízióban. Az ötletet Vlagyimir Szolovjov, a Kreml-sajtó >

Tovább

Az EU-nak van B terve Orbán ellen

A Die Presse brüsszeli tudósítója úgy tudja, hogy az EU-nak van B terve arra az esetre, >

Tovább

Mit tesz Európa, ha Trump nyer?

A konzervatív lap körképe arra jut, hogy benne lesz Európa a slamasztikában, ha Amerikában Trump nyer >

Tovább

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább