2023. november 28. kedd
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Szovjetunió a mostani háborúval ér véget

Szovjetunió a mostani háborúval ér véget

Azért, mert főleg a nagy birodalmak haláltusája lassú és nem békés. A viszályt az orosz elnök idézte elő, aki a független Ukrajna felszámolásával akarta helyreállítani az orosz állam nagyságát, de ami lejátszódik, az összefügg azzal, hogy jó 30 éve felbomlott egy óriási hatalom. Ám sajnálatos módon az utórezgések sorában nem ez lesz az utolsó fegyveres viszály. Ukrajnának jutott a legrosszabb, mert a harcok különösen hevesek és Putyin az egész országot le kívánja törölni a térképről. Ennek közvetlen oka, hogy az orosz rezsim totalitárius, ezért egyrészt különösen agresszív, másrészt külső ellenségre van szüksége. De a válság azzal is összefügg, hogy annak idején Kijev kinyilvánította függetlenségét és ezzel újabb szeget vert be a szovjet állam koporsójába. Bárhogy is zárul a konfliktus, továbbra is forrnak a régi ellentétek az egész régióban. Különösen nagy az erőszak veszélye Közép-Ázsiában, de erősen számítani kell fegyveres küzdelemre Belaruszban is, ahol a tét az ország helye Oroszország és a Nyugat között. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

Manfred Weber megerősítette, hogy változatlanul eltérő a Bizottság kezdeményezésének fogadtatása, mármint hogy a tagállamok önkéntes alapon 15 %-kal fogják vissza a gázfogyasztás. Magyarország pl. ellenzi, Spanyolország pártolja. Az Európai Néppárt elnöke, aki sokáig védelmezte a Fideszt, amely akkor még az EPP tagja volt, azért fordult végleg szembe Orbán Viktorral, mivel az megakadályozta, hogy a bajor politikus az EU végrehajtó testületének elnöke legyen.

Weber most azt mondta, hogy a kérdést ősszel csúcsértekezleten kell tisztázni. Ő maga egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy Oroszország végleg elfordítsa a gázcsapot, hiszen Moszkva arra is képes volt, hogy megtámadja egyik szomszédját. Ellenlépésként a német vezető támogatja, hogy korlátozzák az orosz polgárok részére kiadható vízumok számát, ám ez nem vonatkozhat azokra, akik végleg távozni akarnak az országból, vagy menedékjogot kívánnak kérni. Az orosz társadalomnak is éreznie kell azonban, hogy nem elfogadható a rendszer, élén a diktátorral.

Ugyanakkor az interjúalany nem tartja komoly ellenérvnek, hogy ez a lépés csak Putyin kezére játszik, mert minden szankció előtt ugyanígy terítékre került, hogy az intézkedések nyugatellenes érzelmeket keltenek.

 

Bloomberg

 

Hal Brands, a Johns Hopkins Egyetem professzora úgy értékeli, hogy az egykori Szovjetunió a mostani háborúval ér véget, mert főleg a nagy birodalmak haláltusája lassú és nem békés. A viszályt az orosz elnök idézte elő, aki a független Ukrajna felszámolásával akarta helyreállítani az orosz állam nagyságát, de ami lejátszódik, az összefügg azzal, hogy jó 30 éve felbomlott egy óriási hatalom. Ám sajnálatos módon az utórezgések sorában nem ez lesz az utolsó fegyveres viszály.

Az első világháború hozta el a véget az orosz, az osztrák-magyar, az ottomán és a német birodalom számára. A 2. világháború után Tokió, Róma és Berlin temethette el nagyhatalmi álmait. A gyarmatosítás alkonyával a brit, francia és portugál uralomnak áldozott le. A hidegháború lezárulta a Szovjetuniónak vetett véget.

A Balkánon és a Közel-Keleten tapasztalható feszültség az osztrák-magyar, illetve a török idők öröksége. A Szovjetunió helyén instabil államok jöttek létre, ez pedig előrevetítette a küzdelmet az egykori központ, Oroszország és az új egységek között, amelyek szabadulni igyekeztek Moszkva szorításából. Megindultak az ún. örökösödési háborúk, és az utórengések még napjainkban is megingatják a nemzetközi rendszert.

Ukrajnának jutott a legrosszabb, mert a harcok különösen hevesek és Putyin az egész országot  le kívánja törölni a térképről. Ennek közvetlen oka, hogy az orosz rezsim totalitárius, ezért egyrészt különösen agresszív, másrészt külső ellenségre van szüksége. De a válság azzal is összefügg, hogy annak idején Kijev kinyilvánította függetlenségét és ezzel újabb szeget vert be a szovjet állam koporsójába.

Bárhogy is zárul a konfliktus, továbbra is forrnak a régi ellentétek az egész régióban. Különösen nagy az erőszak veszélye Közép-Ázsiában, de erősen számítani kell fegyveres küzdelemre Belaruszban is, ahol a tét az ország helye Oroszország és a Nyugat között.

 

New York Times

 

Paul Krugman valami furát érzékel a levegőben: úgy tűnik, hogy a jelenlegi washingtoni kormányzat ért ahhoz, amit csinál. Ez normális körülmények között egyáltalán nem volna meglepő, csak hát miután a republikánusok erősen jobbra fordultak, a szakértelem hirtelen sokként hat. Szokásos blogjában a Nobel-díjas közgazdász óv azonban attól, hogy bárki túllihegje a legújabb eredményt, az Inflációellenes törvényt, mivel az csupán apró részsiker ahhoz képest, amekkora gondokkal kénytelen szembenézni az ország.

Mert a jogszabály ugyan minden mércével mérve korszerűnek számít, de teljesen mindennapinak tűnne, ha nem radikalizálódott volna ennyire az ellenzék. Ám azóta szinte lehetetlen valós megoldást találni a problémákra. A szakértő úgy értékeli, hogy Joe Biden három fő belpolitikai céllal lépett a szorítóba: közülük már nagyjából kipipálhatja az infrastruktúra fejlesztését, és hogy keményen szembeszáll a klímaváltozással. A szociális háló kiterjesztése ügyében viszont még bőven van mit tennie.

Az áremelkedés megfékezésére hozott törvénnyel a hatalom végre lép korunk legnagyobb veszélyforrása ellen. Hozzáértők úgy látják: elvezet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Az előirányzott összeg azonban egyáltalán nem annyira horribilis. Csak éppen a faramuci belpolitikai viszonyok folytán döbbenetet vált ki, hogy olyan erő irányítja az USÁ-t, amely ért ahhoz, amit csinál és politikáját a valóságra alapozza.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Populista szellemiségű oktatásba vág bele Hollandiában az erősen szélsőjobbos Fórum a Demokráciáért elnevezésű euroszkeptikus, nacionalista párt. Vezetője, Thierry Baudet azért szánta rá magát egy magán általános iskola indítására szeptembertől, mert jobboldali, párhuzamos társadalmat kíván kialakítani.

18 gyerek már jelentkezett, ám idáig csupán egyetlen tanár akadt, viszont az épület már megvan. Két-három osztállyal kezdenének. A további cél másik öt elemi iskola, de azok már állami támogatással működnének. Az elképzelésnek alighanem még nagy visszhangja lesz, hiszen a diákokat a Fórum világképe, illetve értékei alapján oktatnák, de úgy is mondhatni, hogy annak megfelelően mossák át az agyukat.

Hogy ez mit jelent, az kiderül abból, hogy a pártvezér a 19. századot tekinti etalonnak, mert akkor még minden rendben volt: az európaiak egyértelműen különváltak az egyéb népségtől. A politikus újabban erősen radikalizálódott, sűrűn hangoztatja identitárius nézeteit. Putyint remek fickónak tartja, szerinte a klímaváltozás nem egyéb fake newsnál, a járvány elleni intézkedésekben pedig kísérletet lát a digitális önkényuralom bevezetésére.

Mind sűrűbben terjeszt antiszemita összeesküvés elméleteket is. Befolyása azonban ezzel együtt nő. Azokat gyűjti zászlaja alá, akik ellenzik a Covid-elleni oltást, gazdaként dühösek a kormányra és megcsömörlöttek az államtól.

 

2022. augusztus 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább

Izrael elvesztette a háború ellenőrzését

Minél tovább tart a tűzszünet, annál nagyobb lesz a nyomás Netanjahura, hogy folytassa az erőfeszítéseket a >

Tovább

Orbán Viktor az uniós kilépéssel kokettál

Így kemény feladat elé néz ma Budapesten az Európa Tanács első embere. A magyar vezetés ugyanis >

Tovább

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Ezt Timothy Garton Ash állítja a Financial Times-ban, aki szerint a migráció ügyében hozott kemény intézkedések >

Tovább

A megszűnt nemzeti szuverenitás nyomában

A diktátorokat általában a realitásoktól elszakadt, magányos emberként írják le a politikai elemzők. Tévednének? Ez a >

Tovább

A holland szélsőjobb: az eredeti mindig legyőzi az utánzatot

Ezt emeli ki a Le Monde vezércikke. Adott esetben hiba lett volna, ha a migráció kimarad >

Tovább

A holland választások tanulságai

A Guardian vezércikke úgy ítéli meg, hogy a holland választás eredménye láttán Európának okulnia kell a >

Tovább

Új fejezet indult a magyarországi rágalomhadjáratban

Orbán Viktor új szintre emeli a vitát Brüsszellel. Ideértve a von der Leyen elleni plakátokat, valamint >

Tovább

Kezd hatni a nyomás Netanjahura – a tűzszünet lehetősége arra utal, hogy valami megváltozott

Ezt fejti ki Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai szemleírója. Nincs arról szó persze, hogy felpuhult volna >

Tovább

Von der Leyennek a szempillája nem rebbent, amikor megnézte az őt ábrázoló magyar óriásplakátot

Ez az Orbán Viktor által kezdeményezett kampány része. A német politikus személyes célpont lett a hadjáratban, >

Tovább

A Biden-kérdés

És ha Biden egy ciklusú elnök lenne? Semmi szégyellnivaló nem lenne ebben. Jó társaságba kerülne, és >

Tovább

Micsoda aljas csapda...

..., hogy most aláírást gyűjtenek a Nemzeti Színház dolgozói körében, Vidnyánszky maradása érdekében. Ezzel árulóvá és >

Tovább