2023. december 2. szombat
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Aki ellentmond von der Leyennek

Aki ellentmond von der Leyennek

Orbán Viktor két éve már megtapasztalta, hogy az unió jogállami ügyekben illetékes biztosa igencsak kemény tud lenni, olyannyira, hogy Vera Jourová a minap Ursula von der Leyennek is beintett, amikor az engedni látszott Varsónak.  Pedig a cseh politikust eredetileg azért nevezték ki, hogy elsimítsa a kelet-európaiak vitáját Brüsszellel. Ám pont az ellenkezőjét csinálta, csinálja. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

A magyar kormányfőről azt mondta az ominózus nyilatkozatban., hogy az beteg demokráciát épít, amire Orbán annyira felháborodott, hogy a lemondását követelte, persze hasztalanul. A Bizottság alelnöke az egyre erősödő autoriter magyar és lengyel politika ügyében világosabb és határozottabb álláspontot foglal el, mint a főnöke. Így pl. a hatálybalépés után azonnal be akarta indítani a jogállami mechanizmust, de a vége az lett, amit von der Leyen akart: megvárták vele az Európai Bíróság jóváhagyását.

Jourová ugyanakkor büntetést sürgetett Varsó ellen, bár a pénzekre nincs közvetlen befolyása, jóllehet az az egyetlen eszköz, amivel hatni lehet a két renitens kormányra. Az Európai Parlament többsége ugyanakkor mellette áll – a Bizottság elnökével szemben. Daniel Freund német zöld EP-képviselő úgy nyilatkozott, hogy Jourová és több kollégája is komolyan veszi a jogsértéseket, nem úgy, mint von der Leyen.

Utóbbi főként a lengyelekkel igyekszik zöld ágra vergődni, ehhez jó alkalomnak látszott a háború. Ezért megszavaztatta a Bizottsággal a járvány utáni lengyel újjáépítési tervet, Jourová azonban keresztbe feküdt. Ilyen ügyekben nem szabad rossz kompromisszumot kötni – mondja. Strasbourgban pedig kijelentette, hogy a lengyel engedmények nem ütik meg a mércét, további lépésekre van szükség az igazságszolgáltatás önállóságának helyreállítására.

Ily módon dugába dőlt Kaczynskiék reménye, hogy gyorsan megkapják a támogatást. Ezért azután ismét harcot hirdettek az EU ellen. Vagyis hála Jourovának, von der Leyen nem tud elvtelen alkut kötni.

 

New York Times

 

Magyarországot és Lengyelországot is azokhoz az államokhoz sorolja az újság, ahol veszély fenyegeti a demokráciát a világban. A részletekről szólva rámutat, hogy Orbán Viktor, aki a globális populista jobboldal előőrsének tekinti magát, úgy alakította át a bíróságokat, az alkotmányt és a választási törvényeket, hogy azzal bebetonozta saját uralmát. Egyben az ellenzék ellen használja fel az állami és magán sajtót, dezinformáció és nacionalista jelszavak segítségével.

Szerinte ezekre a lépésekre azért van szükség, mert meg kell védeni a magyarokat a faji sokszínűség, az Európán kívülről érkező bevándorlás és az EU ártalmas hatásaitól. Az ellenzéki pártok feljöttek a hatalommal szembeni elégedetlenség miatt, ám a Fidesz továbbra is jelentős mértékű támogatottságot élvez.

A lengyelekről az összefoglaló azt írja, hogy az ország a rendszerváltás utáni időszak sikertörténete volt, mára azonban erősen megosztott. A hatalmat gyakorló jobboldali PiS próbálja ellenőrzése alá vonni a független igazságszolgáltatást és a médiát. Kirohan az Unió ellen, miután az megkérdőjelezi, hogy Varsó ragaszkodik a jogállamhoz.

Az utóbbi időben némileg enyhültek az aggályok a lengyel jogállam kapcsán, mert a kormány igyekszik javítani a viszonyt Brüsszellel az orosz fenyegetés árnyékában. Jogvédők szerint azonban továbbra is lefelé vezet a lengyel demokrácia útja.

Azok az országok, ahol szintén súlyos gondok vannak a jogállami normák betartásával: Kenya, Sri Lanka, Brazília, a Fülöp-szigetek, India, Törökország, Salvador, Venezuela, továbbá Csehország és Szlovénia, de ott Andrej Babis és Janez Jansa bukásával már javultak az állapotok.  

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az újság isztanbuli tudósítója úgy ítéli meg, hogy Zaporissja ügyében sem Oroszország, sem Ukrajna nem különb a Deákné vásznánál: mindkettő zsarolásra használja az egyik Európa legnagyobb atomerőművét. Azaz nem területnyerés céljából fenyegetik a létesítményt. Az oroszok részéről persze eleve benne volt a pakliban, hogy harcászati nukleáris fegyvert vetnek be, mert az egy csapásra véget vetne a háborúskodásnak és a Nyugat aligha reagálna hasonló ellencsapással.

Ám ez esetben az atomveszély más formában jelenik meg, mivel a hat reaktor közelében rakéták és gránátok robbannak. Ha valamelyik eltalálja bármelyik blokkot vagy a hűtőrendszert, netán a környéken tárolt, kimustrált fűtő rudakat, akkor harci övezetben nukleáris katasztrófa áll be.

Az erőmű katonai szempontból csak azért fontos, mert jelentős mértékben zsarolni lehet vele. A világ viszont azt lesi, miként lehet megálljt parancsolni ennek az őrületnek. A kiszabaduló sugárzás ugyanis könnyen elérheti a lengyeleket, cseheket, magyarokat, románokat, sőt a németeket. Mellesleg Dél-Oroszországot is, bár Putyin számára az emberi életek nem számítanak.

Moszkva a személyzettel együtt túszul ejtette a létesítményt, nukleáris védőpajzsként veti be. De ez esetben az ukránok sem jobbak, mert ők meg azt remélik, hogy ezen az úton-módon nagyobb támogatást kapnak a Nyugattól. A Kreml ezzel szemben abban bízik, hogy a fokozódó kockázatok miatt Kijev szövetségesei megpróbálják rávenni Ukrajnát az orosz békediktátum elfogadására.

 

FT

 

Giorgia Meloni jelenti az európai szélsőjobb új mosolygó arcát, a politikus a legjobb úton halad afelé, hogy Benito Mussolini óta az olaszok első szélsőséges miniszterelnöke legyen. Az Olaszország Fivéreinek gyökerei a háború utánig, a fasizmus által befolyásolt politikai viszonyokig nyúlnak vissza. Népszerűsége jelenleg 24 %-nál tart, 4 éve még csak 4 %-ig jutott, de megerősödött főként azoknak a jobboldali pártoknak a rovására, amelyek beléptek Draghi egységkormányába.

Meloni egész nyáron azért kampányolt, hogy mindenkit meggyőzzön: nem szélsőséges és szavatolja a stabilitást, valamint az ország helyét Európában. A hármas koalíció vázlatos programja támogatja az EU-t, a NATO-t és Ukrajna harcát. Nem lehet kijelenteni, hogy a párt fasiszta, de vannak fasiszták benne. És nem is határolódott el kellőképpen a múltjától, az elődszervezetektől. Nem beszélve a keményen jobbos retorikáról. A pártvezér többször kikelt a migráció, az iszlám radikalizmus és az LMBT-jogok ellen.

A szövetség akár kétharmadot is szerezhet, amivel átírhatja az alaptörvényt, A középbal éppen arra figyelmeztet, hogy a jobbos opció magában rejti a lopakodó tekintélyelvűség és a marginalizálódás veszélyét, ahogy az az orbáni Magyarországgal is történt. Hogy olyasvalaki kerülhet Olaszország élére, aki csodálja Mussolinit, az nagy nyugtalanságot kelt az európai fővárosokban. Egy olyan kormány, amelyben három populista is van, aligha megnyugtató az ország és a földrész szemszögéből.

 

2022. augusztus 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább

Ukrajnának új ellensége lett: az, hogy a Nyugat belefárad a háborúba

Az egyik neves amerikai biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy mindenképpen el kell kerülni Ukrajnában a vereséget, >

Tovább

Miért védem Izraelt?

Saját bevallása szerint Bernard-Henry Lévy egész életében a palesztinok ügyéért küzdött, ám most mégis Izrael támogatja >

Tovább

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról >

Tovább

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább

Izrael elvesztette a háború ellenőrzését

Minél tovább tart a tűzszünet, annál nagyobb lesz a nyomás Netanjahura, hogy folytassa az erőfeszítéseket a >

Tovább

Orbán Viktor az uniós kilépéssel kokettál

Így kemény feladat elé néz ma Budapesten az Európa Tanács első embere. A magyar vezetés ugyanis >

Tovább

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Ezt Timothy Garton Ash állítja a Financial Times-ban, aki szerint a migráció ügyében hozott kemény intézkedések >

Tovább

A megszűnt nemzeti szuverenitás nyomában

A diktátorokat általában a realitásoktól elszakadt, magányos emberként írják le a politikai elemzők. Tévednének? Ez a >

Tovább