2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Továbbra is tünékeny az újabb orosz ellenes szankció

Továbbra is tünékeny az újabb orosz ellenes szankció

Ennek egy oka van: Orbán Viktor. Ugyan jól alakulnak az egyeztetések a G7-ek által felvetett olajársapka ügyében, ám a nagykövetek arra készülnek, hogy újabb, elhúzódó csata lesz ez ügyben is Magyarországgal (továbbá feltehetőleg Ciprussal és Máltával). Az egyezség elvben már a héten létrejöhet, ám Brüsszel attól tart, hogy a magyar kormány megint beleköp a levesbe. Az alkudozás részleteinek jó ismerői úgy számolnak, hogy a javaslat akár már ma az állandó képviselők asztalára kerülhet, így a hét végén meg is születhet a megállapodás, de a menetrend borulhat, ha a magyar fél (illetve bizonyos fokig Ciprus és Málta) nem adja hozzá a nevét. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Továbbra is tünékeny az újabb orosz ellenes szankció, de hogy miért, annak egy oka van: Orbán Viktor. Ugyan jól alakulnak az egyeztetések a G7-ek által felvetett olajársapka ügyében, ám a nagykövetek arra készülnek, hogy újabb, elhúzódó csata lesz ez ügyben is Magyarországgal (továbbá feltehetőleg Ciprussal és Máltával).

Az egyezség elvben már a héten létrejöhet, ám Brüsszel attól tart, hogy a magyar kormány megint beleköp a levesbe. Az alkudozás részleteinek jó ismerői úgy számolnak, hogy a javaslat akár már ma az állandó képviselők asztalára kerülhet, így a hét végén meg is születhet a megállapodás, de a menetrend borulhat, ha a magyar fél (illetve bizonyos fokig Ciprus és Málta) nem adja hozzá a nevét.

Amit Orbán tegnap kifejtett, az nem úgy hangzott, mintha nagyon hajlana a kompromisszumra. Azt mondta: Európa a brüsszeli válaszra vár, hogy meddig forszírozzuk még a saját magunkat sújtó szankciókat. Ám pont az ellenkezője az igaz: az EU lesi, hogy ő kirukkol-e valamilyen megoldással.

 

Die Presse

 

Megfeneklett az újabb szankciók terve az Unióban, mert tabunak minősül több szóba jöhető szektor is. Úgyhogy hiába hív fel főként Lengyelország és a három balti állam az orosz atomipar bojkottálására, mert több kormány sem tudná helyettesíteni a Roszatom szolgáltatásait. Ez főleg Magyarországra vonatkozik. Orbán Viktor egyébként is azon van, hogy be kell szüntetni ezt az egész szankciósdit.

Azon kívül a Gazprombankot ezután sem zárják ki a nemzetközi elszámolások rendszeréből, a SWIFT-ből, mert a gázért valahogy fizetni kell és abban az orosz pénzintézetnek kulcsszerepe van. Listára lehetne ugyanakkor tenni az orosz drágakő exportot, de annak jelentősége legfeljebb jelképes.

 

FAZ

 

Begyorsul Magyarországon a kamatkörhinta, az MNB tegnap intézkedése nyomán a térségben sehol másutt nem fizetnek ekkora kockázati felárat. A vágtató infláció és a forint értékvesztése folytán a jegybank jó egy éve igyekszik mind magasabb kamatokkal megfékezni a drágulást – mérsékelt sikerrel. A reálkamat azonban így is negatív. A maginfláció már 19 %-nál jár, amiből az következik, hogy a reálkamat mínusz 7,25. %.

A gazdaság nyomás alatt áll, mivel nagy a veszély, hogy elúszik az EU 7,5 milliárdos támogatása. Ha így lesz, akkor erősen bizonytalan, hogy hozhat-e bármiféle eredményt akár egy még agresszívabb kamatpolitika is a Nemzeti Bank részéről.

 

Le Figaro

 

Az olasz jobboldal jó választási szereplése nyomán Orbán Viktor azt reméli, hogy ismét nyeregbe kerül. A kormányfő évek óta támogatja Giorgia Melonit és most abban bízik, hogy az szövetségese lesz az Európai Parlamentben. Németh Zsolt úgy gondolja, hogy az olasz hármas koalíció sikere radikálisan átrajzolhatja az erőviszonyokat a pártcsaládok között. Egyelőre azonban a Fidesz továbbra is elszigetelt. Az Olaszország Fivéreinek ellenállásába ütközött a Ligával közös próbálkozása, mármint hogy új frakciót hozzanak létre Strasbourgban.

A geopolitika meghiúsíthatja a rég várt románcot Rómával. A leendő olasz miniszterelnök szilárdan atlantista, míg Orbán Washingtont és Kijevet okolja a háborúért. Ezért sokat nem várhat az új olasz vezetéstől, mármint hogy ki tudjon törni abból a sarokból, amelybe beszorult a viszály miatt.

A politikus jó sok politikai barátját veszítette el az utóbbi két évben, Kurzot, Babišt, Janšát és a CDU-CSU-t. Mégsem mondott el arról, hogy szerepet játszott a nemzetközi színtéren. A svéd és az olasz szélsőjobb sikere bátorítja, hogy folytassa „konzervatív ellenforradalmát”.Vigyázó tekintetét most Izraelre, illetve az USÁ-ra veti, mert reménykedik, hogy visszatér két legközvetlenebb támogatója, Benjamin Netanjahu és Donald Trump.

 

Libération

 

Az utóbbi 12 évben Orbán Viktor aprólékosan legyűri a jogállamot, mivel kényelmes többsége van a törvényhozásban, írja a lap abban a körképben, amelyben azt mutatja be, miként alakul az abortusz, a szólásszabadság, a bevándorlás helyzete azokban az európai országokban, ahol a szélsőjobb van hatalmon.

Eszerint az ultranacionalista Fidesz a járványra hivatkozva a kétharmadot megfejelte a rendeleti kormányzással. A demokrácia gépezete: az alkotmányos működés, a választási rendszer, az igazságszolgáltatás függetlensége, az érdekütközések kivédése, a sokszínűség, támadás alatt áll. Akárcsak egy sor szabadságjog, illetve a kisebbségek jogai.

A Bizottság 7,5 milliárd eurót be akar fagyasztani az országot sújtó ragályos korrupció miatt. A bejelentés után 3 nappal a magyar vezetés bekeményített a magzatelhajtás ügyében: az alanyoknak meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját, mielőtt rászánják magukat a beavatkozásra.

 

New York Times

 

A demokrácia támadása célkeresztjébe került a tekintélyuralmi rendszerek, a közösségi média és saját hibái folytán. Jönnek fel az autokráciák, még Európában is, és a felkavarodott világrend nem egyszerűen a demokrácia és a tekintélyuralom harcát jelenti. A populisták és az autokraták azt állítják, hogy a korlátlan államhatalom több előnnyel szolgál a polgárok számára, a demokráciák túl zajosak és megosztottak, ezért nem képesek betölteni a feladatukat.

Az EU-n belül súlyos kihívások érték a liberális demokráciát és a jogállamot Magyarország és Lengyelország részéről. Előbbit az EP nemrégiben választási autokráciának minősítette. Az USA és szövetségesei úgy határozták meg, hogy Ukrajnában a demokrácia csatározik az önkényuralommal, ami nem igaz, mert leegyszerűsít, ám politikai jelszónak éppen megfelel.

De nem szabad megfeledkezni arról, hogy a NATO-ból a magyarok és a törökök, továbbá az egész Dél, Indiát is beleértve, nem támogatja a szankciókat. Az orosz energiahordozók kiváltásán dolgozó nyugati demokráciák kénytelenek levett kalappal járulni a földkerekség egy-két legszörnyűbb autokrata vezetőjének a színe elé.

Oroszország és Kína próbálja megbuktatni a nemzetközi rendet, ám ahogy az FT egyik elemzője megfogalmazta, a küzdelem alapvetően a jogállam és az ököljog között folyik. És ebben fontos szerepet játszik, hogy Amerika mélyen megosztott, illetve a tengerentúlon egyre jobban sérül a demokrácia szövete.

Ám Peking jelenleg inkább a status quo fennmaradásában érdekelt. Ahogy egy kínai megállapította: az Oroszországgal fennálló barátság korlátlan, de nincs arról szó, hogy az összefogás mindent megér. 

 

Kurier

 

Holtpontra jutottak az osztrák-magyar tárgyalások arról, hogy a Mosoni-Dunából emelnék meg a Fertő-tó veszedelmesen leapadt vízszintjét. Az illetékes burgenlandi tanácsnok ezért azt közölte, hogy esetleg saját területen építenének csatornát a folyótól a tóig. Az Orbán-kormány felültette Ausztriát, amely ezek után nem szeretné függő helyzetbe kerülni a másik féltől. Nem látszik ugyanis, hogy egyhamar közös megoldás jönne létre. A nyáron egy csomó sós tó kiszáradt a hőség miatt a Tószögben.

 

2022. szeptember 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább