2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Liman elvesztése hatalmas pofon az agresszornak

Liman elvesztése hatalmas pofon az agresszornak

Az ukránok most már ellenőrzés alá vonhatják Luhanszk megye északi részét, elvágták az egyik legfőbb orosz utánpótlási vonalat. Ez azonban aligha zavarja az elnököt, hiszen ő már régen ideológiai párhuzamos világban él. Ezt bizonyítja, hogy valószínűleg az oroszok robbantották fel a két gázvezetéket a Balti-tenger alatt. Továbbá, hogy formálisan Oroszországhoz csatolták a megszállt területeket, de az is, hogy az államfő kirohant az USA, a „sátán, az ellenség, a pusztulás forrása” ellen. Ám az is látszik, hogy visszatér a hibrid hadviseléshez. Az Északi áramlatot azért vette célba, hogy megüzenje: a háború átterjed a nyugatra. Véget kíván vetni az eddigi nemzetközi rendnek, ideológiai csatát vív az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. És közben a jelek szerint egyre jobban radikalizálódik, veszélyesen bekeményít, egyre kevésbé valószínű, hogy képes ésszerű megközelítésre, ezt bizonyítja a legutóbb beszéd. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

Romano Prodi nem fél attól, hogy a leendő olasz miniszterelnök asszony már a közeljövőben szembefordul az EU-val, mert az ország gazdasági helyzete folytán az öngyilkossággal érne fel számára.  Középtávon azonban nagyon is belefér, hogy felmondja az együttműködést a németekkel és az olaszokkal, és inkább Magyarország felé fordul.

A volt kormányfő, aki a Bizottság első embere is volt, a kétoldalas interjúban emlékeztet arra, hogy Giorgia Meloni nagyon is megtalálta a közös hangot Orbán Viktorral, illetve a PiS-szel és ebből könnyen kinőhet egy Európa-ellenes tengely. Ily módon újfajta nacionalizmus terjedhet el a kontinensen – pont akkor, amikor mindennél fontosabb az együttműködés.

Így könnyen előfordulhat, hogy az Unió részlegesen működésképtelenné válik. Az integráció elmélyítése a messzi távolba vész. Meloni miatt nem csupán a balkáni bővítés lesz nehezebb, hanem a közös biztonság- és védelmi politika is, pedig az most nagyon kellene, tekintettel Oroszországra és Kínára.

Persze az olaszoknál úgy van, hogy pártok jönnek-mennek, nincsenek erős gyökereik a társadalomban, az emberek a szívükkel szavaznak. Ezért könnyen lépre mennek azoknak, akik reményt kínálnak nekik. Meloni ügyesen csinálta, mert a kampányban el tudta titkolni a posztfasiszta indíttatást. Különösen aggasztó, hogy elnöki rendszerrel kívánja felváltani a parlamenti demokráciát. De gátat szab neki, hogy a jogállam erős, az ország közelebb áll Franciaországhoz és Németországhoz, mint Magyarországhoz.

Viszont az aggályos, hogy lopva, lépésről-lépésre hajtja végre a változásokat, á la Orbán, aki egymás után támadta meg a jegybankot, a médiát és az igazságszolgáltatást.

 

FAZ

 

A jobboldali populisták jönnek fel az egész világon, elég csak Trump, Orbán, Meloni, Chávez, Maduro, Bolsonaro, Duterte és Erdogan nevét említeni, ám azt is látni, hogy hathatós működésük nyomán lefelé tart az életszínvonal. Erre hívja fel a figyelmet a recenzió a párizsi Science Po-n tanító orosz emigráns közgazdász, Szergej Gurijev és Elias Papaioannou, a London School of Economics oktatójának most megjelent tanulmánya kapcsán (A populizmus közgazdaságtana, Journal of Economic Literature).

Az ilyen pártok fölöttébb demokrácia-ellenesek, általában megtalálható náluk az identitárius, gyakran rasszista vonal, tagadják a kisebbségi jogokat. Egyszerű jelszavakkal operálnak, programjukat össze lehet fogni egy söralátéten. A gazdaságban a jövedelmek és a vagyon radikális újraelosztását ígérik, elutasítják a globalizációt és az állam gazdasági beavatkozását.

Ha kilyukad a szociális háló, az a populizmus felé tereli a veszteseket, mint ahogy ez volt a pénzügyi válság és a migráció következménye is. Szintén sokat segít a demagógoknak a közösségi média.

Viszont Latin-Amerikában már számtalan példa mutatja, hogy zsákutcás modellről van szó, mert ezek a rendszerek először nagy osztogatással, eladósodással indítanak, de a gazdaság mindenesetre beindul. Utána azonban szűkül a kínálat, jön az infláció, csak szűkösen áll rendelkezésre külföldi fizetőeszköz. Majd elszabadul az áremelkedés, leértékelődik a hazai pénz, csökkennek a reálbérek, menekül a tőke. A kormány árellenőrzést vezet be, szubvenciókat nyújt. Végül pedig, mondjuk, a Valutaalaphoz fordul és olyan takarékossági intézkedéseket rendel el, amelyekről előzőleg hallani sem akart.

A populizmussal szemben az ellenszer: a bajbajutottak megsegítése, a túlzott piaci befolyás és a korrupció visszaszorítása, az átlátható politika. És a fokozott társadalmi szerepvállalás.

FAZ

 

A jobboldali lap kiadója arra figyelmeztet, hogy a szabad világ nem hajolhat meg Putyin zsarolási kísérlete előtt, mert ha megteszi, akkor abból az orosz elnök üzleti modellt kovácsol. Berthold Kohler rámutat, hogy a jelentős uralkodókhoz hasonlóan a Kreml ura is közelgő születésnapja előtt jelentette be az ország területének gyarapodását, de hol van e téren Nagy Pétertől?

Azon felül mint félelmet nem ismerő hódítónak igyekszik látszani, aki missziót teljesít, visszahozza a szomszéd államokban élő oroszokat a birodalomba, de jobban illene hozzá Rettegett Iván eposzi jelzője. Nem csupán Ukrajna miatt, hiszen már Csecsenföldön és Grúziában is bizonyította gátlástalanságát, brutalitását és cinizmusát. De a mostani invázióval rémületbe kergette egész Európát, továbbá súlyos energia- és gazdasági válságot indított el.

Az így keletkezett lökőhullámok sok helyütt megsemmisítik a jólétet és elveszik a biztonságérzetet. Putyin az egész világot szegényebbé, éhesebbé és bizonytalanabbá teszi. De az oroszok is nagy árat fizetnek a politikus becsvágyáért. Vége az eddigi gazdasági modellnek, már nem lehet a nyersanyagokat nyugati technológiára és sok pénzre váltani. Lehet, hogy Kína beugrik a résbe, de akkor Moszkva maga is meg fogja tapasztalni: milyen is az, függni valaki mástól. Peking semmit sem ad ingyen.

Az államfő téved, amikor abban bízik, hogy főként a fagyoskodó németek majd jobb belátásra bírják a télen a kormányukat.  De ha az nem segít, akkor majd az atomfenyegetés? Az Kijivnek, illetve elsősorban Amerikában szólt, de a legnagyobb hatást alighanem a németeknél váltotta ki. Hiszen Scholz kancellár más a háború kezdete után közölte: Berlin semmiképpen sem szeretné, ha nukleáris konfliktussá fajulna a viszály.

 

Die Zeit

 

A népes szerzőgárda által megkérdezett szakértők három lehetőséget látnak arra, hogy Oroszország atomfegyvert robbant, bár a NATO jelenleg nem lát semmiféle előkészületet egy ilyen akcióra. Azt ugyanakkor minden megkérdezett kizártnak tartja, hogy Moszkva stratégiai, vagy középhatótávolságú eszközt vetne be első csapás mérésére. Sokkal valószínűbb, már ha eljut odáig, hogy harcászati készleteiből mozgósít. Annak hatóereje eltörpül a hadászati rakétákhoz képest, mégis sokkal nagyobb pusztítást okozna, mint a hirosimai bomba.

A lehetséges opciók:

1. Az orosz hadvezetés egy „kisebb” taktikai fegyvert hoz működésbe, magasan a Fekete-tenger felett. Ennek közvetlen katonai kihatása nem lenne, de egyértelmű politikai üzenetet hordozna, vagyis hogy Putyin nem tréfál és kész mindenre. A mögöttes számítás pedig az, hogy a nyugati közvélemények ezek után ráveszik kormányukat Ukrajna támogatásának leállítására és a szankciók feloldására.

2. Nagyobb bombát robbantanának Ukrajna légterében. Az elektromágneses hatás tönkretenné az ukrán kommunikációs rendszert, a nyugati felderítő műholdak nem tudnák többé megadni Kijevnek a kiszemelt katonai célpontok adatait.

3. Nukleáris támadás valamelyik város ellen ám mivel ennek több száz áldozata lenne és nagy terület szennyeződne radioaktivitással, Oroszország páriává válna. Kína, India elfordulna tőle, úgyhogy ez a változat a legkevésbé valószínű.

Viszont nagyon nehéz megállapítani, ha valami készül a harcászati atomütőerőnél, mert ezeket a rakétákat sokszor fel lehet szerelni hagyományos, illetve atomrobbanófejjel is. De azért amerikai szakemberek szerint időben ki lehet kombinálni, ha Moszkva ilyesmire adná a fejét.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Putyin mindig ugyanúgy reagál, amikor nyomás alá kerül: emeli a tétet, nagyobb kockázatot vállal, mutatja, hogy mennyire virtuózan alkalmazza a megrémítést, ám legutóbb már igen veszedelmes hangot ütött meg. Azt persze nem lehetett várni tőle, hogy a csapatok visszavonását jelentse be, miután hatalma legnagyobb válságát éli át, mert az a véget jelentené számára.

Liman elvesztése hatalmas pofon az agresszornak. Az ukránok most már ellenőrzés alá vonhatják Luhanszk megye északi részét, elvágták az egyik legfőbb orosz utánpótlási vonalat. Ez azonban aligha zavarja az elnököt, hiszen ő már régen ideológiai párhuzamos világban él. Ezt bizonyítja, hogy valószínűleg az oroszok robbantották fel a két gázvezetéket a Balti-tenger alatt. Továbbá, hogy formálisan Oroszországhoz csatolták a megszállt területeket, de az is, hogy az államfő kirohant az USA, a „sátán, az ellenség, a pusztulás forrása” ellen.

Ám az is látszik, hogy visszatér a hibrid hadviseléshez. Az Északi áramlatot azért vette célba, hogy megüzenje: a háború átterjed a nyugatra. Véget kíván vetni az eddigi nemzetközi rendnek, ideológiai csatát vív az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. És közben a jelek szerint egyre jobban radikalizálódik, veszélyesen bekeményít, egyre kevésbé valószínű, hogy képes ésszerű megközelítésre, ezt bizonyítja a legutóbb beszéd.

Úgy tünteti fel, hogy Oroszországot védelmezi, és ezzel az igazságos világ utolsó bástyája. Ez pedig a szemében még az atomcsapást is igazolja. Bármennyire is groteszk ez a fantáziavilág, ebben él. Ám legfőbb ideje, hogy megtudja, mi az ára a fenyegetőzésnek. Hogy figyelmen kívül hagyja a Limannál elszenvedett kudarcot, az intő jel a tábornokai számára, mármint hogy meg kell állítani azt az embert, akinek a fegyvertárában 4800 atomrobbanófej van.

 

2022. október 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább