2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Európa azzal szembesül, hogy Orbán Viktor zsarolja

Európa azzal szembesül, hogy Orbán Viktor zsarolja

Mégpedig azért, mert hozzá akar jutni a felfüggesztett pénzügyi alapokhoz. Ezért azután blokkolja mind Ukrajna támogatását, mind a multikra kivetendő egységes nemzetközi minimumadót. Ily módon főhet az EU soros elnökségét ellátó csehek feje, amikor előkészítik a december 6-i pénzügyminiszteri ülést, ahol döntés várható a milliárdokról. Összesen jó 13 milliárd euró a tét, a magyar gazdaságnak nagy szüksége van rá a súlyos gazdasági válság miatt. A viszony egyre feszültebb Budapest és Brüsszel között. A viszály már ott tart, hogy az Unió fokozta a nyomást, mivel véget akar vetni a jogállam sorozatos megsértésének, illetve azt szeretné, hogy tisztességesen költsék el a közösségi alapokat a járványos korrupció sújtotta országban. A következő 10 nap döntőnek ígérkezik. A Bizottságnak közölnie kell, hogy támogatja-e a milliárdok kifizetését. Diplomaták szerint a javaslat kedvező lesz, ám a testület egy biztonsági ütőkártyát meg akar tartani. Nevezetesen, hogy addig a magyarok egyetlen fityinget sem látnak, amíg nem hajtják végre az egyeztetett reformokat. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Figaro

 

Európa azzal szembesül, hogy Orbán Viktor zsarolja, mert hozzá akar jutni a felfüggesztett pénzügyi alapokhoz. Ezért azután blokkolja mind Ukrajna támogatását, mind a multikra kivetendő egységes nemzetközi minimumadót. Ily módon főhet az EU soros elnökségét ellátó csehek feje, amikor előkészítik a december 6-i pénzügyminiszteri ülést, ahol döntés várható a milliárdokról.

Összesen jó 13 milliárd euró a tét, a magyar gazdaságnak nagy szüksége van rá a súlyos gazdasági válság miatt. A viszony egyre feszültebb Budapest és Brüsszel között. A viszály már ott tart, hogy az Unió fokozta a nyomást, mivel véget akar vetni a jogállam sorozatos megsértésének, illetve azt szeretné, hogy tisztességesen költsék el a közösségi alapokat a járványos korrupció sújtotta országban.

A következő 10 nap döntőnek ígérkezik. A Bizottságnak közölnie kell, hogy támogatja-e a milliárdok kifizetését. Diplomaták szerint a javaslat kedvező lesz, ám a testület egy biztonsági ütőkártyát meg akar tartani. Nevezetesen, hogy addig a magyarok egyetlen fityinget sem látnak, amíg nem hajtják végre az egyeztetett reformokat.

A jogállami mechanizmus kérdése még bonyolultabb és lehet, hogy csúszik a határozat, de csak kevéssé valószínű, hogy az alapok befagyasztásával ér véget. Inkább az várható, hogy az Unió megfigyelés alá helyezi az országot. Így a Bizottság három havonta jelenti, hol tart az ígért változtatások valóra váltása. A franciák és a németek e megoldás mellett vannak, viszont a Benelux-, illetve északi államok ebbe egyelőre nehezen mennek bele.

Daniel Freund arra panaszkodik, hogy ugyan a négy nagy strasbourgi frakcióból egy csomó képviselő szerint a magyar vállalások messze nem elegendőek, mégis sokan arra számítanak, hogy Brüsszel beadja a derekát. Senki sem kívánja megvonni a forrásokat Magyarországtól, mert sem a Bizottság, sem a Tanács nem akarja vállalni a felelősséget érte.

 

Reuters

 

Jó pár európai törvényhozó ellenzi, hogy az EU kifizesse a függőben lévő milliárdokat Magyarországnak, mivel úgy ítélik meg, hogy Orbán Viktor lábbal tapod a demokratikus normákon. A várakozások szerint azonban a Bizottság a jövő héten zöldre állítja a jelzőt, így az ország megkapja az idei GDP nagyjából 10 %-ának megfelelő összeget, miután Budapest megígérte, hogy javít a korrupció-ellenes biztosítékokon, valamint a bíróságok függetlenségén. 

Orbán éles vitába keveredett az Unióval, mivel korlátozta a civil szféra, a sajtó, a tudomány és az oktatás, az igazságszolgáltatás függetlenségét, és szűkítette a migránsok és a melegek jogait. Az EP szociáldemokrata, liberális és zöld csoportjához tartozó képviselők szerint a magyar vezetés által benyújtott intézkedés-tervezet messze nem szavatolja a demokráciát.

Sophie in t Veld, a holland szabadelvűektől úgy ítéli meg, hogy Orbán zsarolja a szervezetet, visszaél azzal, hogy egyhangú döntést kell hozni az olyan kérdésekben, mint az, hogy a közösség vegyen fel 18 milliárdos hitelt Ukrajna javára, illetve csatlakozzon a nagy cégek egységes megadóztatását szolgáló nemzetközi kezdeményezéshez. Úgy fogalmazott, hogy a közös elvekről megy az alkudozás.

Daniel Freund a német zöldek nevében kijelentette, hogy egyszer és mindenkorra meg kell vonni a szóban forgó alapokat, mert Orbán Viktor csakis a pénzből ért. A Néppárt szóvivője már nem volt ilyen határozott, ugyanakkor a szélsőséges konzervatívok és reformerek egyik tagja Budapest mellé állt.

Úgy néz ki, hogy a magyar miniszterelnök teljes egészében felmarkolhatja a koronaalapból előirányzott 7,2 milliárdot. A fejlesztési segélyek ügyében pedig úgy hírlik, hogy csökkentenék a korrupció miatt kiszabott büntetést.

 

Bloomberg

 

A Nomura nemzetközi pénzügyi szolgáltató azt jósolja, hogy jövőre Magyarországra, Csehországra és Romániára is átterjed a valutaválság, azaz bajba kerül a három nemzeti fizetőeszköz. Az elemzők olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a valutatartalékok nagysága, a reálkamatok szintje, valamint a fizetési, illetve kereskedelmi mérleg állapota.

A forint az idén a feltörekvő piacon azok közé tartozik, amelyek a legrosszabbul teljesítenek, miután az EU hatalmas összegeket nem utalt át az Orbán-kormánynak. A lej és a cseh korona több, mint 8 %-kal romlott a dollárhoz képest.

 

Spiegel

 

Orbán Viktor már megint Nagy-Magyarország ürügyén provokált: a kormányfő olyan sállal gratulált Dzsudzsák Balázsnak vasárnap este, a csatár válogatott-beli búcsúmeccse után, amelybe a Trianon előtti magyar állam körvonalát hímezték bele. Azaz magába foglalta a mai Ausztria, Szlovákia, Románia, és Horvátország, valamint Szerbia és Ukrajna egy részét is.

Az Instagramon a politikus maga tette közzé az inkriminált videófelvételt. Ez már nem az első eset, hogy felháborodást vált ki az efféle gesztussal. Két éve olyan fénykép jelent meg róla, amely a földgolyó térképét mutatja az irodájában, azon szintén az 1. világháború előtt Magyar Királyság határait lehetett látni. Az az ügy főleg a horvátoknál és a románoknál verte ki a biztosítékot.

 

Die  Welt

 

Sem a kelet-európaiak, sem a keletnémetek nem tudják, milyen srófra járnak az agyak Kremlben, és a Lengyelországot ért rakétacsapás óta az is világos, nem tudják megmondani, mi történik a háborúban, vagyis, hogy mi a hazugság és mi a propaganda – állapítja meg a konzervatív lap főkommentátora. Jacques Schuster szerint Oroszország túl messze van és túl zárt, így nem lehet egykönnyen felmérni.

Így amikor az ukránok visszaszerezték Herszont, a legtöbb elemző ujjongott, csak azt felejtették el, hogy az oroszok saját maguktól vonultak ki, és a folyó túlpartján építettek ki állásokat. Valahogy az sem tűnt fel, hogy az orosz lakosság többsége nem tekinti vereségnek a város elvesztését.

Viszont nagy hála illeti meg az amerikai elnököt, aki a hidegháború gyermeke. Akkor került be a Szenátusba, amikor az elrettentés úgy, ahogy gondoskodott a nemzetközi stabilitásról. ezért feltételezni lehet, hogy Washington többet tud az oroszokról, mint a német megfigyelők. Mégis látnivaló, hogy működik az elriasztás mechanizmusa. Mert amikor az USA bejelentette, hogy nem az orosz fél lőtte ki a lengyel földön becsapódott két rakétát, szóvivője útján Putyin megköszönte a visszafogott és profi amerikai hozzáállást. Vagyis minél erősebb a Nyugat, annál kevésbé van kedve a Kremlnek, hogy kiterjessze a hadműveleteket.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Ha valakinek ilyen szövetségese van, akkor annak már nincs is szüksége ellenségre – hangsúlyozza a török elnökről a kommentár, amely egotripnek minősíti, amit Erdogan művel. Hiszen az hónapok óta gátolja Svédország és Finnország belépését a NATO-ba, kardot csörtet a görögökkel szemben az Égei-tengeren, Szíriában és Irakban pedig háborút vív a kurdok ellen.

Ám bármennyire is nehéz partner, stratégiailag és geopolitikai túlságosan is fontos, így nem lehet nélkülözni. Hídfő az ázsiai térségben, regionális nagyság, a katonai szervezet 2. legnagyobb hatalma. És a háborúval csak nőtt a jelentősége. Jó viszony fűzi Putyinhoz, ennélfogva kiemelt szerephez juthat a béketárgyalások során. A két elnök szellemi társ, egyformán gyűlölik a liberális korszerűséget.

A török államfő már ott tart, hogy csatlakozni kíván a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, noha ez az autokrata klub a fennálló nemzetközi rend megbuktatását hirdette meg célként. Erdogan a NATO-ban ott okoz gondot, ahol csak tud. Olyannyira, hogy már azon gondolkodik: háborút indít Görögország ellen több sziget megszerzésére.

De hát török földön fél év múlva választások lesznek, és az ankarai politikában mindig jól jön, ha valaki az Egyesült Államok, Európa és a kurdok ellen uszít. Így Erdogan jó eszközt lát benne a hatalom megtartására a NATO-bővítés meggátlásában. Vagyis óriási tehertételt jelent a szervezet számára, amikor pedig egységre lenne szükség, hogy Putyint móresre tanítsák.

Kiút azonban nincs. Csakis angyali szóval lehet az erős emberre hatni.

 

New Yort Times

 

Paul Krugman arra számít, hogy az amerikai ellenzék a következő két évben ott tesz be a kormányzatnak, ahol csak tud, mert egyáltalán nem tekinthető normális pártnak. Nincsenek elvei, csak politikai céljai, azaz valójában teljesen fejre állt. Pedig jó esélyei voltak a félidős választásokon, hiszen magas az infláció és elégedetlenek a fogyasztók, ám a várt áttörés elmarad. A Nobel-díjas közgazdász szerint ilyenkor az volna a követendő, hogy mérsékli álláspontját, kompromisszumokkal próbálkozik, tehát hogy legalább valamennyit meg tudjon valósítani követelései közül.

Ehelyett a republikánusok azt közölték, hogy mindenekelőtt a Biden-család ellen kívánnak vizsgálatot indítani. Vagyis nem segítenek kormányozni Amerikát, ezért a demokratáknak fel kell készülniük a politikai szabotázs megakadályozására. Két oka van annak, hogy a jobboldal ilyen mértékben romboló és felelőtlen lesz: Az egyik, hogy csak igen csekély többségre támaszkodhat a Képviselőházban, ezért mindenkire szüksége lesz, tehát a szélsőségesek és az elnökválasztás eredményének meghamisítói fognak diktálni a frakcióban.

A másik, hogy egyre jobbak a gazdasági kilátások, ezért a demokraták ellentábora mindent megtesz, hogy ezt megkontrázza. Ily módon a Biden-adminisztrációnak még a mostani törvényhozás idejéből hátralévő pár hét alatt keresztül kell vinnie a kulcsfontosságú döntéseket, beleértve az Ukrajnának küldendő támogatást. Egyben pedig folyamatosan ostoroznia kell ellenfelét annak szélsőségességéért, és azért, hogy az nem tesz meg mindent az amerikai életek javításáért. Ez már az elnöknek is bejött a hónap elején tartott választás során, pedig mennyire óvták tőle a szakértők. Ám ezzel a módszerrel a demokraták mérsékelhetik kárt és a rossz fiúkkal fizettethetik meg a politikai dúlás árát.

 

 

 

2022. november 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább