2024. március 2. szombat
Ma Lujza, Ágnes, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU magára hagyta, így közösen lépnek: segíteni kívánnak, hogy Szerbia kiutasítsa a menekülteket, így azok ne tudjanak továbbmenni hozzájuk. Az Orbán-Nehammer-Vučić-hármas azt üzente Belgrádból Brüsszelnek, hogy minél kevesebb bevándorló jön, annál jobb, minél erősebb a határvédelem, annál kevesebb a migráns. Azt is egyértelművé tették, hogy az újra fellángolt válságért az EU-t tartják felelősnek. Az új trióban ugyanakkor paradox, hogy Ausztriában ebben az évben csaknem 90 ezren folyamodnak menedékért, Magyarországon viszont csupán 40-en. Szerbia pedig fordítókorong a 3. világból észak felé, mert nagyon laza a vízumpolitikája. Belpolitikai okai vannak, hogy Nehammer erősíti a kapcsolatot Budapesttel és Belgráddal. Így az, hogy a Néppárt e pillanatban csupán a 3. helyen áll a közvélemény kutatásokban. Ugyanakkor kétséges, hogy javítja-e az ÖVP népszerűségét a hármas szövetség.

Die Welt

 

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség. A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU magára hagyta, így közösen lépnek: segíteni kívánnak, hogy Szerbia kiutasítsa a menekülteket, így azok ne tudjanak továbbmenni hozzájuk.

Az Orbán-Nehammer-Vučić-hármas azt üzente Belgrádból Brüsszelnek, hogy minél kevesebb bevándorló jön, annál jobb, minél erősebb a határvédelem, annál kevesebb a migráns. Azt is egyértelművé tették, hogy az újra fellángolt válságért az EU-t tartják felelősnek.

Amit az osztrák kancellár a hármas találkozón mondott, az nagyon úgy hangzott, mint amikor Sebastian Kurz, 2015-ben még külügyminiszterként kijelentette: kudarcot vallott az európai migrációs politika. Ám a témát a jobboldali-nemzeti FPÖ már jó ideje lefoglalta magának.

Ugyanakkor az egyik segélyszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a menedékkérők száma valóban megugrott, de ez azzal függ össze, hogy a szigorúbb határvédelem folytán a korábbinál sokkal többen akadnak fenn a hálón. Ők pedig azonnal menekültstátuszért folyamodnak, mert különben rögtön kitoloncolják valamennyiüket.

Ám a nagy részük nem várja meg az eljárás végét, szakértők szerint 70 %-uk szedi a sátorfáját. Erre utal, hogy mind több ilyen ügyet azért zárnak le, mert az érintettet nem lehet megtalálni. Viszont nem emelkedett meg jelentősen azoknak a száma, akik alapellátásban részesülnek. Össz-vissz, olyan 36 ezer emberről van szó.

Az új trióban ugyanakkor paradox, hogy Ausztriában ebben az évben csaknem 90 ezren folyamodnak menedékért, Magyarországon viszont csupán 40-en. Szerbia pedig fordítókorong a 3. világból észak felé, mert nagyon laza a vízumpolitikája.

Belpolitikai okai vannak, hogy Nehammer erősíti a kapcsolatot Budapesttel és Belgráddal. Így az, hogy a Néppárt e pillanatban csupán a 3. helyen áll a közvélemény kutatásokban. Ugyanakkor kétséges, hogy javítja-e az ÖVP népszerűségét a hármas szövetség.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai szerint lejtmenetre váltott a nagyobbik osztrák kormánypárt, miután Karl Nehammer kancellár migráns-ügyben lepaktált Orbán Viktorral, illetve a szerb elnökkel. A kommentár arra figyelmeztet, hogy az osztrák vezetés hozzá nem értéséből még nemzeti válsághelyzet alakulhat ki Ausztriában, ugyanakkor a gesztus pofon azoknak a magyaroknak és szerbeknek, akik nem adták fel, hogy azért még lehet jobb a jövő.

Az persze érthető, hogy sok osztrák borzasztónak találja a „3 balkáni muskétásról” készült képet, hiszen az osztrák kormányfő, miközben a testvéri és nagyon is sokatmondó egységet hangoztatta a két autokratával, arról beszélt, hogy véget kell vetni a „menedékturizmusnak”. A kifejezést 4 éve a bajor miniszterelnök használta először, de az általános felháborodás láttán gyorsan bocsánatot kért és megígérte, hogy ilyet többet nem mond.

Ugyanakkor osztrák részről feltűnő a képmutatás, hiszen minden 3 menedékkérő a nagyvonalú szerb vízumgyakorlatnak köszönhetően Belgrádon át jut át először az orbáni Magyarországra, majd onnan osztrák földre. Egyébiránt minden négy menekült közül három szélsebesen tovább is áll Ausztriából.

A Néppárt teljesen értelmetlenül és kaotikus módon vitát robbantott ki az Európai Menekültkonvenció reformjáról, ám ezzel csupán a radikális Szabadságpárt felé tereli a tömegeket. Úgyhogy annak vezére már kijelentette: nem érdekes, hogy megsértik-e a közösségi jogot, amivel arra utalt, hogy Orbánnak ez ügyben vannak sikerei az EU-val szemben.

Hogy az ÖVP ismét felmelegíti a menekülttémát, azzal a Kurz-kabinet által hátrahagyott korrupcióról igyekszik elterelni a figyelmet, ám ily módon a párt a saját létét fenyegeti. Viszont mivel a baloldal és a liberálisok sem túlságosan combosak ebben az ügyben, a hatalom kétbalkezessége súlyos helyzetet idézhet elő. Annál is inkább, mert Ukrajnából további menekülthullámmal kell számolni.

 

Szelestey Lajos

2022. november 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A pofon röpte

A Putyin kegyeit kereső és élvező Orbán dörgölődzését Európában nem honorálják. Az kevés, amit ez alkalommal >

Tovább

Bidennek el kell mondani az igazságot a zsidó államnak. Csak ő teheti meg

Fareed Zakaria a Washington Postban sajnálatosnak tartja, hogy Biden mind inkább tehetetlennek és gyengének, ennélfogva egyúttal >

Tovább

Ady Endre: Kelet-Nyugat

Turulok kerengenek a levegőben, nyílzáport lőnek a Nap felé, támadásra készülnek a magyarok. Hányadikra, mióta a >

Tovább

Vár állott, most kőhalom

Jelen esetben például minden bizonnyal szimpla piaci ügyletről van szó, Putyin bőkezűbb, ennyi. Ha szent életű >

Tovább

Le Monde: Szerbia erőszakot alkalmaz a migránsok ellen

Az uniós tagságra pályázó Szerbia egyre jobban bekeményített a migránsok ellen, és ma már szinte mindennapos, >

Tovább

Putyin megértette, Trump nem

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem tartja kizártnak, hogy a volt elnök külön szövetséget hoz létre a >

Tovább

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább