2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap egyeztette, merre vezet tovább az út a magyar támogatások ügyében, miután a Bizottság azt szeretné, ha Magyarország nem csúszna még jobban vissza a demokrácia területén. Eszerint a végleges ajánlást a jövő héten öntik formába az egész Bizottság bevonásával, de a lényeg, hogy milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára, mivel Brüsszel cseppet sincs megelégedve a magyar fél által kidolgozott 17-pontos reformcsomaggal. A lépés meglepetés, mert még a múlt héten is úgy volt, hogy lesz megegyezés. De most úgy áll, hogy az Unió megdorgálja Magyarországot, amiért az nem teljesíti az ígéreteit. Így az EU kiköti, hogy a magyarok erősítsék meg az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősítésére, valamint tegyék szigorúbbá a közösségi támogatások felhasználásának ellenőrzését. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

A portál bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap egyeztette, merre vezet tovább az út a magyar támogatások ügyében, miután a Bizottság azt szeretné, ha Magyarország nem csúszna még jobban vissza a demokrácia területén. Eszerint a végleges ajánlást a jövő héten öntik formába az egész Bizottság bevonásával, de a lényeg, hogy milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára, mivel Brüsszel cseppet sincs megelégedve a magyar fél által kidolgozott 17-pontos reformcsomaggal.

Különösen az új Integritás Hatósággal van baja, megkérdőjelezi annak jogkörét és függetlenségét. De elégtelennek tartja a politikusok vagyonnyilatkozatának szabályozását, valamint azt is, hogy mi lehet tenni akkor, ha az ügyészség nem hajlandó nyomozást folytatni egy gyanús ügyben. Itt a tét 7,5 milliárd euró a felzárkózási célokra a hosszú távú költségvetésből.

Az Unió végrehajtó testülete ugyanakkor azt tartaná jóvá, ha a pénzügyminiszterek rábólintanának a gazdasági segélyalap milliárdjainak elköltésére benyújtott magyar elképzelésre, ám addig egy fitying sem kelne útra az e forrásból rendelkezésre álló 5,8 milliárdból, amíg a magyar vezetés nem hajt végre 27 ponton változtatást a jogállam visszaállítására. A miniszteri tanácsnak december 19-ig kell határoznia.

A lépés meglepetés, mert még a múlt héten is úgy volt, hogy lesz megegyezés. De most úgy áll, hogy az Unió megdorgálja Magyarországot, amiért az nem teljesíti az ígéreteit. Így az EU kiköti, hogy a magyarok erősítsék meg az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősítésére, valamint tegyék szigorúbbá a közösségi támogatások felhasználásának ellenőrzését.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A vezető német lap megerősíti az FAZ értesülését, hogy fordult a kocka és a Bizottság mégiscsak komolyan gondolja a magyar kormány megbüntetését. Elégedetlen ugyanis azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a tekintélyuralmi Orbán Viktor irányzott elő a jogállam megerősítésére, illetve a korrupció kiküszöbölésére. Ezért Brüsszel azt kívánja javasolni, hogy az EU fagyasszon be sokmilliárdnyi támogatást.

Legelőször is a felzárkózási alapból úszhat el 7,5 milliárd euró. Ezért beavatott források szerint a biztosi testület a jövő héten azt javasolja hivatalosan, hogy tartsák vissza az egyelőre pontosan meg nem határozott összeget. De nem lesz egyszerű összehozni hozzá a kétharmadot, mert több kelet-, illetve délkelet-európai kormány fél, hogy egy nap ő kerül célkeresztbe a korrupciós aggályok miatt. Így azután nemigen szeretnének keménykedni. De azt megtehetik, hogy mérséklik, hogy mennyi pénzt fagyasszanak be.

Vagyis a jelek szerint nem igazolódnak be a félelmek, hogy a Bizottság engedékeny lesz és ez nagyon is helyeslésre talál az EP részéről. A képviselők éppen ma akarják határozatban pellengérre állítani a magyar vezetés a jogállami hiányosságok miatt.

Egyelőre bizonytalan a koronaalap 5,6 milliárdjának a sorsa is. Annak kifizetését az Unió attól kívánja függővé tenni, hogy a magyar fél teljesíti-e a korrupció, illetve a demokratikus normák ügyében előírandó részfeladatokat. De ettől még jóváhagyná a felhasználásra vonatkozó magyar kormányprogramot. Ám a forrás csak akkor nyílna meg, ha Orbán sorjában végrehajtja a megkívánt intézkedéseket.

 

Die Welt

 

Közeledik az erőpróba Budapest és Brüsszel között, mivel a Bizottság szerint a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére benyújtott magyar terv kedvez a korrupciónak. Ezért egyelőre nem fizetnék ki az 5,8 milliárd eurót, ha azzal az Európai Tanács is egyetért. Brüsszel nagyon nem szeretné pl., ha a pénzekből jutna olyan alapítványoknak és más, ún. vagyonkezelőknek, amelyek Orbán, a barátai és a családja ellenőrzése alatt állnak. 

A magyar fél az utóbbi időben nagyon reménykedett, hogy végre megkapja a támogatást a koronaalapból és úgy hírlett, hogy ennek érdekében még engedményekre is hajlandó az igazságügy területén. Sok európai fővárosban arra számítottak, hogy a döntés kedvező is lesz, miután Magyarország zsarolni tud. Így meglőheti, hogy az EU 18 milliárd eurós kölcsönt vegyen fel Ukrajna javára, vagy ugyanígy meggátolhatja a svédek és a finnek NATO-felvételét. 

 

Reuters

 

A szlovák diplomácia vezetője azt tette közzé a Facebookon, hogy az országban otthon vannak a magyar kisebbség tagjai. Viszont a kétoldalú kapcsolatokban nincs helye az irredentizmusnak és a revizionizmusnak. Mert megmutatkozott 1939-ben, hová vezetnek az ilyen érzelmek és tervek, de jól lehet látni ma is Ukrajnában, amely az orosz agresszió áldozata. A megjegyzés oka az Orbán-féle sál-ügy, amely a cseh kormányfő szerint minden bizonnyal téma lesz a mai, kassai V4-es csúcson.

 

Euractiv

 

A cseh diplomácia vezetője megengedhetetlen provokációnak minősítette, hogy Orbán Viktor olyan sálban fényképezkedett a vasárnapi magyar-görög után, amelybe Nagy-Magyarország térképét hímezték bele. Jan Lipavsky rámutatott, hogy Európa a 2. világháború óta nem került szembe akkora biztonsági és a gazdasági veszéllyel, mint Ukrajna lerohanása. Ezért alapvető az EU-tagállamok közti egység, illetve együttműködés. Ily módon a politikus megérti a szlovákok és mások felháborodását.

A szlovák külügyminiszter nem fogta vissza magát, amikor az ügyről beszélt nyilvánosan. Úgy értékelte, hogy a magyar gesztus ízléstelen és ocsmány volt. A jelentés felidézi, hogy mindössze pár nappal korábban Toroczkai László olyan üdvözletet küldött a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából, amelyen még 1939-ben egy lengyel és a magyar katona ráz kezet a két ország akkor határán, amely ma Ukrajna része. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke és képviselője azt üzente, hogy találkozzanak ismét a magyar-lengyel határon.

 

FAZ

 

A sál-história miatt csak még hűvösebb lett a viszony a Visegrádi Csoporton belül – az orbáni provokáció folytán aligha valószínű, hogy a részvevők közös álláspontra jutnak ma, Kassán a kormányfők fórumán, az első számú téma, a háború kapcsán. A magyar miniszterelnök ugyanis szembemegy a többiekkel, akik növelni akarják Ukrajna támogatását. És különösen a házigazda számára nehezíti meg a párbeszédet a magyar vezető legutóbbi túlkapása.

Pár éve a V4-ek jóformán még diktáltak az EU-nak, a migránsválságban Orbán a regionális összefogás nem hivatalos szóvivőjévé lépett elő. Ám az egység utána lassan töredezni kezdett, és az invázió csak még jobban lehűtötte a kapcsolatokat. Az első félévben, amikor a magyarok látták el a soros elnökséget, gyakorlatilag nem volt érdemi egyeztetés. Sőt, lemondták a védelmi miniszterek tanácskozását. A szlovákok azonban igyekeznek életben tartani a visegrádi kereteket. Olyan témák kerülnek terítékre ezúttal, mint az energiabiztonság, a közlekedési összeköttetések és a migráció. Itt még lehet közös érdekeket találni, bár a háború beárnyékol mindent.

Orbán főként a kárpátaljai magyarság védelmével indokolja álláspontját, de ezt a többiek nemigen fogadják el. Prágában az a vélemény, hogy szögesen ütköznek a megközelítések, és nagy tévedés, ha a magyar vezető a többiek szószólójaként próbálja eladni magát. Ezzel együtt nem kívánják leírni a szervezetet, mert az fennmaradhat, ha ismét lesznek közös pontok a kooperációhoz.

 

Dennik

 

A szlovák lap szerint nehéz megérteni, a magyar vezetés miért nem fogja fel, hogy a szomszédállamok nem szeretik, ha valaki játszadozik a múltból átvett magyar jelképekkel. Képzeljük el, mi lenne a reakció, ha a német kancellár olyan sállal a nyakán jelenne meg, amelyen Németország 1945 előtti határai vannak, vagy ha az orosz elnök olyan térképet reklámozna, amelyeken országa látható, benne a balti köztársasággal, vagy más, posztszovjet országokkal. Az ilyesmi feszültséget okoz, de attól, hogy a kis Magyarország vezetője csinálja, még nem lesz kevésbé ostoba megnyilvánulás. 

 

Pravda

 

A pozsonyi lap úgy ítéli meg, hogy nem szabad félvállról venni Orbán Viktor revansista provokációját, habár a politikus nem kíván visszaszerezni egykori magyar területeket. Ám ez nem enyhít a következményeken. Mert bármennyire is úgy tűnik, hogy csupán ártatlanul flörtöl a történelmi érzelmekkel, ez a hozzáállás egyes esetekben véres hatásokkal járt. Ahogy azt nap mint nap látjuk az ukrán háborúban. Vagyis a magyar miniszterelnök ismét emlékeztetett arra, hogy sokkal több a közös benne és Putyinban, mint ahogy azt sokan gondolják.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Orbán Viktor Ausztriának nem szövetségese, neki mindössze az az érdeke, hogy tovább küldhesse a délről érkező menekülteket. Ezt az osztrák kormányszövetség kisebbik erejét alkotó zöldek szóvivője közölte, hozzátéve, hogy Magyarország úgy tesz, mintha őt nem érintené a bevándorlási hullám. Ám világossá kell tenni számára, hogy a magyar menedékrendszer nem működik, ám ennek a következményei az osztrákokat sújtják.

Mint parlamenti képviselő felidézte: a Fidesz-kormány hatályon kívül helyezte az uniós menedékjogot.  Így nem ellenőrzi, hogy ki jogosult menekültstátuszra és ki nem. Mindenkit visszatoloncol, ezért a kárvallottaknak nem marad más választásuk, mint az, hogy az embercsempészekhez forduljanak. 

 

Die Presse

 

Vita robbant ki a migrációról az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártján belül, miután a belügyminiszter felvetette, hogy Ausztria megvétózza Horvátország, Románia és Bulgária schengeni tagságát, illetve szóba került a Nemzetközi Menekültügyi Konvenció felülvizsgálata is. Othmar Karas, az Európai Néppárt ÖVP-s alelnöke nem tudja hová tenni a javaslatot. Azzal érvel, hogy nem szabad összekeverni az emberi jogot, a közösséget belüli szabad utazás rendszerét valamint a menedékpolitikát.

Nehammer kancellár közben tegnap Zágrábban tisztázta: kormányának semmi baja a horvát vezetéssel, így Zágráb december 8-án csatlakozhat a schengeni térséghez. Ellenben a migránsok 40 %-a bolgár és román területen át jut el Magyarországra, majd onnan Ausztriába. Karas szerint azonban a másik két jelölt is teljesíti a feltételeket.

Azt is nehezményezi, hogy Bécs Szerbiával és Magyarországgal együtt szeretne gátat vetni az illegális bevándorlásnak, jóllehet a legtöbb határsértő éppen e két ország közös határán veszi az akadályt az EU-ba.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Orbán szórakozik az osztrák miniszterelnökkel – mutat rá a legnagyobb ausztriai bulvárlap kommentárja, amely azon ironizál, hogy a magyar politikus szó szerint vette a német területen ismert mondást, miszerint az utazót nem szabad feltartóztatni. Ausztriában már a 100 ezer felé közelít a menedékkérők száma, Magyarországon ezzel szemben csupán 50-en szeretnének maradni.

Hogy Nehammer miért hagyja megvezetni magát? A két ember közös nyilvános szereplései arra utalnak, hogy jó cimborák. De nem veszi észre a kancellár, hogy magyar kollégája kihasználja? Vagy nincs más választása Magyarország földrajz elhelyezkedése miatt? Esetleg nem is akar mást, hiszen az ÖVP hagyományosan jó viszonyt ápol a Fidesszel?

A két ország egyetért abban, hogy migráció-ügyben az EU menedékjoga okozza a gondokat. Ám Orbán megy a maga útján, az osztrák vezető azonban megelégszik azzal, hogy Brüsszelt szidja. Ám ily módon nem lehet semmit sem elérni a Bizottság betonfala mögé húzódó eurokratáknál. Ausztriától azonban nem lehet várni, hogy nyomást fejtsen ki, mert jó fiúnak akar látszani. A Néppárt súlyos válságban van, ezért talányos, hogy miért ennyire ájtatos, illetve miért Orbánnál keresi a boldogságot. Mert aki lépre megy a magyar politikusnak, az el van veszve.

2022. november 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább