2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

Csak éppen ugyanerre hivatkoznak a kutyatulajdonosok is, amikor a kedvence a nyílt utcán éppen egy vadidegen járókelő torkának ugrik.

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. Ám Orbán újabb sasszét mutatott be, és a vasárnap Nagy-Magyarország-sállal mutatkozott. Részben, hogy történelmi önbizalmat plántáljon a lakosságba, miután a gazdaság az unión belül példátlan módon lejtőre került. Részben pedig azért, hogy egy kicsit provokálja az európai partnereket. Mert egyébként mire volna jó a gesztus az utódállamokkal szemben, amikor a területi igények meglebegtetése kizárólag a magyar szélsőjobbnál jön be? Ám veszélyes a mutatvány, mert nem csupán az uniós alapjogokról van szó. A provokáció a földrész alapvető értékeit kérdőjelezi meg, így a békés egymás mellett élést. Ezt persze bizonyosan tudja Orbán is. Hívei azt mondják, csak játszik. Csak éppen ugyanerre hivatkoznak a kutyatulajdonosok is, amikor a kedvence a nyílt utcán éppen egy vadidegen járókelő torkának ugrik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Figaro

 

Az Európai Unió kész arra, hogy felfüggessze a Magyarországnak szánt támogatásokat, amivel az a gond, hogy súlyosbíthatja a magyar gazdaság válságát. Brüsszel most éppen a pénzügyi fegyvert veti be Orbán Viktor rezsimje ellen a jogállami vitában. Összesen a nemzeti GDP 8 %-ának megfelelő összeg sorsa a tét. Ha nem jön az utalás, az nagy gazdasági és költségvetési viharokat okozhat.

A két fő ütközőpont: a bíróságok önállósága és a korrupció. De a Bizottságnak még meg kell győznie a tagállamokat, hogy támogassák ezt a kemény álláspontot. Az Oxford Economics egyik szakértője szerint ha sikerül, akkor a politikai feszültség 2008 óta nem látott makrogazdasági instabilitást válthat ki Magyarországon, hiszen az államkassza létfontosságú forrásoktól esik el.

Ezekből a támogatásokból pénzelik ugyanis a leglényegesebb közberuházásokat. Így ha nincs pénz, akkor az ilyen programok akár 25 %-kal is visszaeshetnek, ami azután 1,3 %-os recessziót okoz.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Elképzelhető, hogy fekete bárányként Magyarország egy árva petákot sem kap az EU-tól, mert Brüsszel továbbra is be kívánja fagyasztani a milliárdokat. Úgyhogy reszkethet Orbán. A politikus a fenyegetés láttán szeptemberben bűnbánónak tűnt, megígérte egy új korrupcióellenes hatóság felállítását. Megfigyelők azonban már akkor úgy vélték, hogy annyira azért nem gondolja komolyan és a látszatreformmal mindössze a Bizottságot próbálja az ujja köré tekerni.

A 13,3 milliárdra azonban fölöttébb rászorul, mert országában egyre nagyobb az elégedetlenség a magas energia- és élelmiszerárak miatt. Ezért próbált valamit felkínálni az Uniónak, ám az nem volt oda az erőfeszítésektől.

A Bizottság döntése meglepetés, mert sok diplomata és EP-képviselő egészen más kimenetelre számított. És nem csupán azért, mert Ursula von der Leyen idáig kerülte az összetűzést Magyarországgal és Lengyelországgal. Hanem mivel Orbán a vétójog folytán sarokba tudja szorítani az EU-t. Daniel Freund szerint hogy ez mégsem így lett, az annak köszönhető, hogy az Európai Parlament nyomást fejtett ki a biztosokra.

Ám nem lehet mérget venni rá, hogy a Tanács megszavazza a javaslatot, mert Olaszországban Meloni, Orbán szövetségese kormányoz. Másfelől viszont a tagállamok részéről akkora a felháborodás a magyar vezető zsarolási kísérletei miatt, hogy az valószínűleg még többet nyomott a latban a végrehajtó testület számára, mint az, hogy mit gondol Strasbourg.

 

Die Presse

 

A kommentár szerint Orbán csak szórakozni akar, ezért provokál, ugyanakkor ellentmondásos jelzéseket küld Brüsszelbe. Ily módon azonban elúszhat számára az uniós alapok egy része. A politikus mesterien tud úgy piruettezni, hogy közben folyamatosan változtatja a pozícióját. De most mintha túlzásba vitte volna a forgást.

Hírek szerint a Bizottság azt tanácsolja a pénzügyminisztereknek, hogy fagyasszanak be 13,3 milliárd eurót a Magyarországnak előjegyzett keretekből. Merthogy nem tudni, mennyire fordítják tisztességes célokra ezeket a pénzeket egy olyan országban, amelyben sérült a jogállam, és a (túl) hosszú ideje hatalmon lévő kormány az öntelt és korrupt tekintélyuralom felé sodródik.

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. Ám Orbán újabb sasszét mutatott be, és a vasárnap Nagy-Magyarország-sállal mutatkozott. Részben, hogy történelmi önbizalmat plántáljon a lakosságba, miután a gazdaság az unión belül példátlan módon lejtőre került. Részben pedig azért, hogy egy kicsit provokálja az európai partnereket. Mert egyébként mire volna jó a gesztus az utódállamokkal szemben, amikor a területi igények meglebegtetése kizárólag a magyar szélsőjobbnál jön be?

Ám veszélyes a mutatvány, mert nem csupán az uniós alapjogokról van szó. A provokáció a földrész alapvető értékeit kérdőjelezi meg, így a békés egymás mellett élést. Ezt persze bizonyosan tudja Orbán is. Hívei azt mondják, csak játszik. Csak éppen ugyanerre hivatkoznak a kutyatulajdonosok is, amikor a kedvence a nyílt utcán éppen egy vadidegen járókelő torkának ugrik.

 

Die Presse

 

Az újság másik elemzése arra jut, hogy Magyarország fékezés nélkül csúszik át az autokráciába. Ám ezért most a miniszterelnököt az fenyegeti, hogy nem kap meg jó 13 milliárd eurót az EU-tól, mégis most még azt is megteszi, hogy rászabadítja a titkosszolgálatot az ellenzékre. Az immár csupán írott malaszt, hogy a Parlament ellenőrzi a hatalmat, de lényegesen meggyengült a bíróságok helyzetet is. Ám mindez nem zavarja a politikust abban, hogy tekintélyuralmi alapon erősítse kormányzását.

Hogy az Unió jelentős összegeket tart vissza a felzárkózási alapból, illetve a gazdasági újjáépítési keretből, az még nem eldöntött dolog, de politikailag véglegesnek vehető a Bizottságból kiszivárgott értesülések alapján. Ez dühíti Orbánt, mivel a hír ellentmond a hivatalos budapesti állításnak, mármint hogy immár csupán formalitás a pénzek jóváhagyása.

A magyar infláció a legmagasabbak közé tartozik Európában, a forint hétről hétre veszít értékéből, ami azt jelzi, hogy a külföldi befektetők elvesztették bizalmukat. Ugyanakkor megdrágítja az energiaimportot, illetve más nyersanyagok vásárlását. Ezen nem sokat segít, hogy állítólag sikerült különösen előnyös szerződést kötni az oroszokkal a kőolajról és a földgázról.

A súlyos anyagi gondokkal párhuzamosan a hatalom folytatja a tekintélyuralmi intézkedéseket. A hírszerzés azt közölte, hogy az ellenzéki szövetség a választási hadjáratban 7,3 milliárd eurónak megfelelő összeget kapott Amerikából. Kovács Zoltán szóvivő szerint a tranzakció komolyan veszélyezteti az ország szuverenitását, ezért a nyilvánosságnak joga, hogy mindent megtudjon a háttérről.

 

Frankfurter Rundschau

 

Az Unió meg akarja szorongatni Orbán Viktort, ám az képes túszul ejteni más, fontos témákat, ezért nem kizárt, hogy verseny indul: ki tudja hatékonyabban megzsarolni a másikat. Végjátékhoz közeledik a sokmilliárdos civakodás, és lehet, hogy ennek a svédek és a finnek isszák meg a levét.

A magyar vezető továbbra is problémás gyermek és nyugtalansági tényező az EU nem liberális része számára. Jelezte ugyan, hogy országa törvénybe iktatja Stockholm és Helsinki NATO-tagságát, de ez Skandináviában részben szkepszisbe ütközött. Merthogy Budapest már többször is elhalasztotta a döntést, és nem kizárt, hogy most is csak a saját pecsenyéjét igyekszik sütögetni. Azaz ütőkártyaként használja a két északi állam csatlakozásának ügyét, hogy megnyittassa a maga számára a pénzcsapot.

Európa megint azzal szembesülne, hogy két olyan problémát kell megoldania, amely pedig nem kapcsolódik össze. Egyfelől visszaterelné Magyarországot a jogállamiság útjára, mert nagy gond számára a korrupció, a felbillent médiapiac, valamint a kisebbségi jogok helyzete. Másfelől viszont a háború miatt szükség van Orbán együttműködésére. A magyar vétó nem csupán a svéd-finn belépést, hanem az újabb szankciókat is megtorpedózhatja.

Brüsszelben most nyilvánvalóan az a terv, hogy a felfüggesztett milliárdok formájában a pénzügyminiszterek karácsony előtt pisztolyt szegeznek a magyar kormányfő mellének. Nem arról van szó, hogy végleg elveszne a pénz, a lényeg, hogy a nyomásgyakorlás révén a magyar fél hajlandó legyen további engedményekre. Csakhogy – mondja Katarina Barley, az EU német szociáldemokrata alelnöke – Orbán még inkább megpróbálhatja megzsarolni az EU-t. Ehhez segítséget kaphat Melonitól.

Közben a jelek szerint a NATO-főtitkár kezdi elveszíteni türelmét és beszólt a magyar, illetve török vezetésnek, hogy a lehető legsürgősebben adják áldásukat a svéd és finn tagságra. De ha Budapest vétóz, könnyen magára maradhat, mert ez ügyben még a lengyelek sem támogatják.

 

 

2022. november 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább