2023. február 7. kedd
Ma Tódor, Rómeó, Richárd névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Katalin Volodimirnél

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák Katalin személyében a háború kezdete óta a legmagasabb rangú magyar vezető látogatott el Kijevbe. Az Orbán-kabinet nyilvánvalóan igyekszik eloszlatni a kialakult képet, mármint, hogy a Moszkva elleni egységfront leggyengébb láncszeme. Az államfő útját mindössze néhány nappal azelőtt iktatták be, hogy az EU meghozza a végleges döntést arról: folyósítsa-e a magyar félnek a visszatartott milliárdokat. Maga Novák arról beszélt a holodomor, a Sztálin által szándékosan előidézett éhínség 90 évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián, hogy országának 150 ezer oka van támogatni Ukrajnát, amivel a kárpátaljai magyarok lélekszámára utalt. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

Magyarországot politikai kockázatok fenyegetik, mert ha nem kapja meg az uniós milliárdokat, azt megérzi a forint és az államháztartás is. A gazdaságra máris egyre nagyobb nyomás nehezedik. A fizetőeszköz tartósan gyengélkedik, elég ránézni az árfolyamra.

A következmények már akkor igen súlyosak lennének, ha csupán a brüsszeli apanázs egy része marad el. Hónapok óta tart a drágulás, közgazdászok ez évre 15 %-os inflációt jósolnak, ami az EU átlagának majdnem kétszerese.

Gulyás Gergely már szeptember végén szükségesnek látta közölni, hogy szó sincs az állam fizetésképtelenségéről. Szakértők szerint valóban nem kell tartani effajta veszélytől, még akkor sem, ha továbbra sem nyílik meg a pénzcsap. Ugyan az új adósság aránya az idén előreláthatólag eléri a GDP 6 %-át, ami a rangelsők közé tartozik Európában, ám az Erste Csoport fő elemzője utal arra, hogy külföldi valutában csupán az adósság nem egészen egynegyedét jegyzik.

Ugyanakkor e tartozások futamideje nagyjából 9 év, vagyis egyhamar nem kell visszafizetni a kötelezettségeket.

 

FAZ

 

Bár az utóbbi hónapokban külföldi befektetők jelentős összegeket ruháztak be Magyarországon, az érintett német vállalatok nem túl rózsásan látják a jövőt. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legfrissebb felmérése szerint a magyar üzleti klíma az ősszel az utóbbi évek mélypontjára zuhant.

A cégvezetők a 2008-9-es válság óta nem tartották ennyire rossznak a kilátásokat, nem számoltak ily mértékben rossz konjunktúrával. A Kamara szerint azonban a régió hosszabb távon új lehetőségekhez juthat, ha alapvető változások állnak be a nemzetközi munkamegosztásban. És ha ezek az országok megfelelő kereteket teremtenek.

A közvélemény kutatásból egyébként az derül ki, hogy minden második német vállalkozás a beruházások visszafogására készül. Kedvezőbb viszont a kép a foglalkoztatásnál: minden 5. cég új alkalmazottakat kíván felvenni, és csupán 15 % gondol leépítésekre. Az érdekképviselet szerint a jelenséget részben a munkaerőhiány magyarázza, mivel az arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy tartsák meg az embereiket.

A cikk kitér arra, hogy a tekintélyuralmi magyar kormány 34 milliárd eurós támogatást ad a BMW Debrecenben építendő szupermodern akkumulátorgyárához, ám ezt az EU nem nézi jó szemmel. Brüsszel elégedetlen a korrupció elleni harccal, ezért be akarja fagyasztani a közösségi támogatásokat. Ha így lesz, az érzékeny veszteséget okoz a kis országnak. Az autógyártás, idevéve a beszállítókat is, kulcságazatnak számít. Jó ideje élvezi a hatalom nagyvonalú anyagi gyámkodását.

 

New York Times

 

Magyarország – legalább 20 másik kormánnyal az oldalán – vállalta, hogy több mint 150 millió dollárt ad, amiből 60 hajórakománnyi ukrán búza exportját fedezik jövőre, éspedig több olyan államba, amely a legszegényebbek közé tartozik a világban. Nagyjából egymillió ember helyzete enyhül ily módon.

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák Katalin személyében a háború kezdete óta a legmagasabb rangú magyar vezető látogatott el Kijevbe. Az Orbán-kabinet nyilvánvalóan igyekszik eloszlatni a kialakult képet, mármint hogy a Moszkva elleni egységfront leggyengébb láncszeme.

Az államfő útját mindössze néhány nappal azelőtt iktatták be, hogy az EU meghozza a végleges döntést arról: folyósítsa-e a magyar félnek a visszatartott milliárdokat. Maga Novák arról beszélt a holodomor, a Sztálin által szándékosan előidézett éhínség 90 évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián, hogy országának 150 ezer oka van támogatni Ukrajnát, amivel a kárpátaljai magyarok lélekszámára utalt.

Hozzátette: rémülettel tölti el, ami a szomszéd államban történik, megjegyezve, hogy kristálytiszta Putyin felelőssége a háborúért. Két másik hozzászóló, a lengyel és a litván miniszterelnök azonban közvetlen párhuzamot vont a múlt és – ahogy Mateusz Morawiecki mondta: a mostani agresszió imperialista terrorja között. Úgy fogalmazott: ha a világ megengedi, hogy Putyin folytassa az inváziót, akkor ő lesz a század Sztálinja.

Az újság emlékeztet arra, hogy az orosz elnök ellen a vád: az elektromos hálózat elleni légitámadásokkal azt igyekszik elérni, hogy a lakosság fagyoskodjon és ne legyen világítás, valamint ivóvíz sem, továbbá  veszélybe kerüljön az egészségügyi ellátás. Emiatt azután a hatalom adja meg magát.

 

FT

 

A nyár elején esedékes török választás előtt az ellenzék hasonló cipőben jár, mint négy éve a hat magyar párt. Lát esélyt a győzelemre, de még cseppet sem biztos, hogy talál közös elnökjelöltet és félre tudja tenni az egymás közti ellentéteket. A megosztottság akkora, hogy egyes vezetők jelenleg még közös teára sem hajlandóak.

Végül az idén Magyarországon összejött a Fidesz-ellenes koalíció, csak éppen nem jutott semmire, mert a hatalom, akárcsak a törököknél jelenleg az AKP, bőkezűen osztogatott. Orbán a maga javára billentette el a pályát, miután megtagadta, hogy a riválisok a kormánypárttal azonos megszólalási lehetőséget kapjanak a közmédiában, no meg az állami támogatást sem mérte ki egyenlő mércével.

Azon felül a török politikában is sokat számít, hogy a kormánypárt masszív vidéki táborra számíthat.  Erdogan oldalakat vesz át Orbán forgatókönyvéből, pl. törvényt hozott a „dezinformáció” ellen, ami az ellenzék szerint lehetetlenné teszi a hatalom bírálatát. Az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy lényeges hiányosságok mutatkoznak a török demokratikus intézmények működésében.

 

2022. november 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább