2023. február 7. kedd
Ma Tódor, Rómeó, Richárd névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország jövője érdekében igen fontos, hogy Moszkva méretes kudarcot szenvedjen el, mert az egész mostani gyarmatosító hadművelet nem más, mint figyelemelterelés. Csak arra jó, hogy erre hivatkozva halogatni lehessen az elkerülhetetlen belső változásokat. A Guardiannak adott interjúban a szakértő arra is rámutat: a világbéke szempontjából is kedvező lenne, ha az oroszok alulmaradnak, mert az visszafogna más, szintén birodalmi álmokat melengető hatalmakat. Így Kína feltehetőleg kevésbé merne kalandor akcióba belevágni Tajvanon.Snyder arra is kitért, hogy a történelmi tapasztalatok alapján Európában a nagyhatalmak csak akkor váltak „normális” országgá, ha előbb kikaptak az imperialista háború(k)ban. Épp ezért érdemi béketárgyalások csak akkor lesznek időszerűek, ha az ukránok már megnyerték a háborút. Szelestey Lajos nemzetközö sajtószemléje:

Daily Express

 

Szijjártó Péter azt állította: Magyarországot nem érdekli, mit gondol róla Oroszország, azért akar mielőbbi békét, mert a háború a közvetlen szomszédságában zajlik. Nevetségesnek minősítette az vádat, hogy az Orbán-kormány Moszkva szekerét tolná. Arra hivatkozott, hogy véletlenül is bele lehet keveredni a viszályba, ahogy azt a lengyel rakétaincidens mutatja.

A külügyminiszter abból az alkalomból nyilatkozott a szigetországi bulvárlapnak, hogy Londonban legújabb brit kollégájával találkozott. Sürgette, hogy vessenek véget az ukrán nép szenvedéseinek. Ugyanakkor nyilvánvaló oldalvágást intézett az amerikai elnök ellen, amikor kifejtette: érti, hogy más országok, pl. egy óceánnyi távolságból másként ítélik meg a helyzetet, ám a magyarok közvetlen közelről figyelik a fejleményeket.

Bírálta az európaiakat is, amiért azok nem szorgalmazzák a fegyverszüneti megbeszéléseket, és hogy a 26-ok egyáltalán nem beszélnek a békéről. Közölte, hogy Magyarország egymillió ukrán menekültet fogadott be (külföldi sajtóértesülések szerint az idén mindösszesen 50 ukrán kapott menedékjogot – a szerk. megj.) 

Hangsúlyozta, hogy Magyarország azért vesz orosz olajat és gázt, mert nincs más. Egyben nehezményezte, hogy hiába találtak amerikai és osztrák cégek nagy gázmezőt a Fekete-tenger román szakaszán, nem termelik ki, így a magyar kormány nem jut alternatív forráshoz, pedig még az is felajánlotta, hogy vezetéket épít.

A sálbotrányról szólva megismételte, hogy nem kell összekeverni a futball és a politikát, a magyar fél nem fenyegeti senkinek a területi integritását, illetve a szuverenitását. Az újság ugyanakkor megjegyzi, hogy Orbán a választás után támadta az ukrán elnököt. Szijjártó szerint azonban kormánya a háború miatt félretette a kárpátaljai magyarok ügyét, de visszatér rá, ha elül a fegyveres viszály.

 

Die Presse

 

Orbán Viktor vitatott eszközökkel vívja harcát az igen magas infláció ellen. Egy sor termékre hatósági árat vezetett be, ám ezzel arra kényszeríti az üzleteket, hogy lényegesen emeljék a többi portéka árát, ha ellensúlyozni kívánják a veszteségeiket. Csakhogy ezzel egyre jobban gerjesztik a drágulást, ily módon az ársapka nyilvánvalóan alkalmatlan módszer a vágtató árnövekedés megfékezésére.

A 20 %-os szint így is csúcs az EU-n belül és a folyamatnak messze nincs vége. Az igaz, hogy egyes árak korlátozása jó a szegényeknek, a másik oldalon viszont az a következmény, hogy az érintett áruk eltűnnek a polcokról, illetve nincs elég belőlük. Olyan, mintha a szocializmus éledne újjá.

Becslések szerint 4 millió magyar él a szegénységi küszöb alatt, közülük két millió kénytelen havi 100 ezer forintnál is kevesebből kijönni. Ezzel együtt az árszabályozás torzulásokat eredményezett a piacon. Sok kiskereskedő létveszélybe került, ők igencsak kifogásolják, hogy a terhek rájuk hárulnak, amikor igazából az államnak kellene viselnie a saját politikája következményeit. Illetve Lentiben egy kis üzlet tulajdonosa azt kérdezi, miért nem a nagykereskedelem állja a cechet, mert így neki pl. 560-600 forintért kell megvennie a cukor kilóját, amelyet azután 260 forintért ad el.

Ám a bírálatok nyilvánvalóan leperegnek a kormányról. A hatalom közeli Makronóm gazdaságkutató fő elemzője azzal érvel, hogy az infláció sokkal súlyosabb lenne, úgy 30-40 %, az árkorlát nélkül. Szakértők viszont rámutatnak, hogy üres az államkassza, így a mostani rendszert sokáig nem lehet fenntartani. Orbán számára az a fogas kérdés, hogy ha kitart az árfék mellett, függetlenül az azzal együtt járó kiadásoktól, akkor csillagászati lesz a költségvetés hiánya. Ha viszont elengedi az árakat, akkor azok robbannak, amit a választók valószínűleg igen rossz néven vennének tőle.

 

Guardian

 

Timothy Snyder úgy látja, hogy Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában. A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora azt mondja, az ország jövője érdekében igen fontos, hogy Moszkva méretes kudarcot szenvedjen el, mert az egész mostani gyarmatosító hadművelet nem más, mint figyelemelterelés. Csak arra jó, hogy erre hivatkozva halogatni lehessen az elkerülhetetlen belső változásokat.

A brit lapnak adott interjúban a szakértő arra is rámutat: a világbéke szempontjából is kedvező lenne, ha az oroszok alulmaradnak, mert az visszafogna más, szintén birodalmi álmokat melengető hatalmakat. Így Kína feltehetőleg kevésbé merne kalandor akcióba belevágni Tajvanon.

Snyder arra is kitért, hogy a történelmi tapasztalatok alapján Európában a nagyhatalmak csak akkor váltak „normális” országgá, ha előbb kikaptak az imperialista háború(k)ban. Épp ezért érdemi béketárgyalások csak akkor lesznek időszerűek, ha az ukránok már megnyerték a háborút. Az oroszok csupán azért igénylik a szünetet, hogy utána újra támadhassanak.

Ily módon ha valaki gyorsabb rendezést szeretne, akkor e pillanatban nincs más választása, mint hogy támogassa az ukránokat, pl. nagyobb hatótávolságú fegyverekkel. Ő maga is ezen van és a Kijevben szerzett személyes tapasztalatai alapján 1,25 millió dollárt kíván összegyűjteni magánadományokból, amiből drónelhárító fegyvereket vesznek.

 

Deutsche Welle

 

A német elnököt mély aggodalommal tölti el az, ahogyan a kínai hatóságok hozzáállnak a szigorú Covid-politika miatt kirobbant megmozdulásokhoz. Frank-Walter Steinmeier az interjúban rámutat: a fejlemények tanúsítják, milyen fontos vívmány a szólásszabadság. Ám csak remélni tudja, hogy Kína tiszteletben tartja ezt a jogot, a tüntetés szabadságával együtt.

Ukrajnára áttérve rámutatott, hogy a brutális támadás most már az infrastruktúrára és ily módon a civil lakosságra is kiterjed. Így az emberekre sötétség és hideg vár. A fegyvernyugvás azonban e pillanatban nem lenne jó, mert tartósítaná a jogtalanságot, az ukrán területek elfoglalását. Ily módon bizonyos körök megerősítést kapnának a határok megsértéséhez, a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásához, idegen földek elhódításához.

Azt meg egyenesen elviselhetetlennek minősítette a politikus, hogy a Kreml nukleáris fegyverrel fenyeget, mert az ellentmond minden történelmi tapasztalatnak. És csak súlyosbítja a válságot. Ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a nyugat-balkáni országokat, hogy nem kell aggódniuk, az EU nem kizárólag Ukrajnára összpontosít és őket is felveszi, ha teljesítik a feltételeket.

 

 

 

 

2022. november 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább