2023. február 7. kedd
Ma Tódor, Rómeó, Richárd névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az EU újabb esélyt ad Orbán Viktornak

Az EU újabb esélyt ad Orbán Viktornak

Így Bizottság akár azt is javasolhatja, hogy az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzt fagyasszanak be. De egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy meglesz a döntéshez szükséges minősített többség. Nyilvánvalóan a franciák és a németek szeretnék, ha nem lenne kétséges a szavazás kimenetele, ezért vizeznék fel a korábbi javaslatot. Egyes kelet-, illetve dél-európai kormányoknak ugyanis nincs sok kedvük keménykedni, mert attól tartanak, hogy egy nap a korrupciós gondok miatt ellenük is hasonló eljárás indulhat. A kudarc azonban azt üzenné a világnak, hogy nem túl jól áll az európai egység, éppen ilyen nehéz időkben. Viszont a koronaalap jóvoltából van még egy jelentős eszköz Brüsszel kezében. Úgyhogy most az év végéig kemény csörte jön. A határozatot csomagban kell meghozni. A számítás az, hogy Magyarország feladja a vétót, cserében a többiek megnyitják az utat az újjáépítési alaphoz, illetve a felzárkózási támogatáshoz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A német kancellár közölte: azt szeretné, ha a mind a 27 tagállam támogatná Ukrajna megsegítését. Olaf Scholz Tiranában, az EU-nyugat-balkáni csúcstalálkozóján nyilatkozott és reményét fejezte ki, hogy a végén teljes lesz az egyetértés. Pénzügyminiszteréhez hasonlóan ő is kiemelte, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni az időközben meghozott magyar jogszabályokat, mert a döntéseket csak kellő alap birtokában szabad meghozni, Ám hogy miként értékelik a tényeket, azt majd meglátjuk – fűzte hozzá.

 

Bloomberg

 

A német pénzügyminiszter szerint a magyar kormány a felelős, amiért az EU nem tudja megmutatni: szolidáris Ukrajnával. Christian Lindner, aki az FDP elnöke, megjegyezte: olyan háború zajlik, amelyben az ukránok a kontinens értékeit és érdekeit védik, ezért nem veszíthetnek. Ehhez azonban segíteni kell őket. Vagyis megy a küzdelem az idő ellen, mivel Kijevnek eszméletlenül kellenek a források, részben, hogy működtetni tudja gazdaságát, részben, hogy képes legyen védekezni az invázió ellen.

A tegnapi tanácsülésen súlyosbodott a patthelyzet Magyarország és az Unió között, így az EU kénytelen volt elhalasztani a döntést a magyar alapok befagyasztásáról, miután a magyar fél meghiúsította, hogy Ukrajna hozzájusson a kulcsfontosságú anyagi támogatáshoz, illetve hogy a földrészen egységes adót vessenek ki a legnagyobb multikra. Közölte továbbá, hogy a többieknek, immár Budapest nélkül, amilyen gyorsan csak lehet, egyezségre kell jutniuk, miként szervezzék meg a kölcsönt.

Az Unió igyekszik véget vetni a magyar korrupciónak, illetve a jogállam lebontásának, de úgy, hogy Orbán ne tudja maga előtt terelni a szervezetet. A német szakminiszter ugyanakkor azzal indokolta a döntés elhalasztását, hogy figyelembe kell venni az időközben született magyar reformokat, ám a felmérés nem húzódhat a végtelenségig. Azt kell megállapítani, történt-e lényeges változás.

 

Euractiv

 

A Bizottság alelnöke úgy értékelte, hogy rendkívül rövid időt kaptak a Pénz- és Gazdasági Miniszterek Tanácsától annak felmérésére, milyen reformokat léptetett életbe Magyarország november 19. óta a jogállam visszaállítására. Valdis Dombrovszkis szerint pár nap alatt nehéz érdemi munkát végezni, de Brüsszel megteszi, amit csak tud.

Utalt ugyanakkor arra, hogy Ukrajna hadban áll, elképesztően nagy szüksége van a pénzre, ám nem szabad megengedni, hogy egyetlen tagállam késleltesse, illetve megakadályozza a segítséget. Így vagy úgy, de küldeni kell neki a támogatást. A portál hozzáteszi, hogy ha nem futnak be záros határidőn belül a milliárdok, akkor Ukrajna kénytelen lesz nyakló nélkül hrivnyát nyomtatni, így viszont elszaladhat az infláció.

 

Washington Post

 

Daniel Freund német zöld EP-képviselő úgy látja, hogy Orbán Viktor példátlan módon visszaél a vétó intézményével, és most már az ukrán kórházaknak szánt pénzeket is túszként kezeli. Teljes mértékben kiélezi a helyzetet. De – tette hozzá a törvényhozó – Brüsszel megtalálja a módját, hogy a magyarok nélkül is segítsen az ukránoknak, csak éppen több idő, erőfeszítés és költség árán. A magyar miniszterelnök azonban ennél szebb ajándékot nem adhatott volna Putyinnak.

Vagyis mélyül a szakadék Brüsszel és az Orbán-kabinet között, miután Magyarország megvétózta az ukrán segélyt. Sok ország szerint a miniszterelnök alig-alig leplezett módon próbálja kényszerhelyzetbe hozni az EU-t, hogy az nyissa meg a pénzcsapokat, és így Budapest teljes egészében megkaphassa mind a felzárkózási támogatásokat, mint a korona milliárdokat.

Az európai szövetségesek évek óta tanakodnak, hogy megbüntessék-e a kormányfőt az illiberális demokráciáért, mivel az sokak szerint nem fér össze a nyugati demokratikus szabadelvűséggel. De Orbán még azzal is felhúzta az Unió illetékeseit, hogy visszatérően bírálja a szankciókat. 

 

Le Monde

 

Az EU megosztott a budapesti zsarolás kapcsán. Igaz, nem Orbán az egyetlen, aki ilyen eszközhöz nyúl, ám Magyarország mesteri szintre fejlesztette, hogy éljen a vétó jogával és így sarokba szorítsa az európai partnereket. Budapest megint csak felsorakoztatta kedvenc módszerét. De más frontokon is túszként használja az uniós ügyeket, elég csak az orosz szankciókra, vagy a svéd-finn NATO-tagság blokkolására gondolni.

A kormányfő tagadja, hogy meg akarná bénítani az európai intézményeket, ám senki sem hülye: azért jár így el, mert meg akarja győzni a többieket: a jogállami kifogások miatt ne vegyenek el tőle egy fityingnyi uniós támogatás se.

Az előállt helyzetben a cseh pénzügyminiszter bejelentette, hogy csak akkor lehet szó bármiféle erőlépésről az egyes területeken, ha már az összes vitás kérdésben megállapodtak. Ez azonban idáig nem bizonyult nyerő stratégiának.

Belgium, Hollandia, Luxemburg, Dánia és Svédország nem kíván engedni a magyarok zsarolásának. Ezzel szemben a franciák, németek, olaszok és lengyelek túl keménynek tartják a Bizottság megközelítését. És ezúttal a Berlin-Párizs-Róma-tengely kerekedett felül.

Dombrovskis alelnök ugyanakkor utalt arra, hogy nem lesz könnyű összeállítani az új jelentést, mert a magyar fél a magyaron kívül többnyire angolul küldi el Brüsszelnek a dokumemtumait, ám a magyar fordításra nem mindig lehet támaszkodni.

 

FT

 

Daniel Freund úgy véli, hogy a vétó teljes hadüzenetet jelent Orbán Viktor részéről. Rácz András, a Német Külkapcsolati Tanács orosz szakértője pedig azt hangsúlyozza, hogy ez a mélypont a magyar külpolitikában. A lap maga úgy értékeli, hogy élesedett a vita a két fél között, ezzel párhuzamosan azonban még nehezebb helyzetbe kerül Ukrajna, mert egyre fokozódnak a pénzügyi veszélyek.

Egy diplomata ugyanakkor megjegyezte, hogy nagyrészt kiveri Orbán kezéből a fegyvert a döntés, mármint hogy a többiek alternatív megoldást keresnek. Ugyanakkor az alapok ügyében bajos a késlekedés a magyar gazdaság számára, mivel az igen nehéz évvel néz szembe. 

 

Wall Street Journal

 

Európai illetékesek és diplomaták szerint Magyarország nem hivatalosan az uniós támogatások felszabadításától tette függővé, hogy támogassa az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárdos kölcsönt. A tegnapi pénzügyminiszteri értekezlet több részvevője elárulta, hogy igen éles vita zajlott. A holland képviselő úgy fogalmazott, hogy az EU  hitele forog kockán a hitel kapcsán. Német részről pedig azzal érveltek, hogy odahaza nem tudják megmagyarázni, miért nem jött létre megállapodás Kijev megsegítéséről.

Így most új határidőt szabtak, hogy a jövő hét elejére megpróbáljanak dűlőre jutni Magyarország ügyében, aminek eredményeként lehetővé válik a pénzek folyósítása az ukránoknak. Bennfentesek szerint azonban innentől kezdve igen valószínű, hogy egyetlen csomagként kezelik az elvileg össze nem tartozó kérdéseket. A végső szót pedig a jövő héten várhatóan az állam- és kormányfők mondják ki. Ukrajnának egyébként hírek szerint havi 3-5 milliárd euró kell, hogy betömködje költségvetésében a háború miatt támadt lyukakat.

 

Die Zeit

 

A magyar kormány fokozta a nyomást a pénzügyi vitában, miután blokkolta 18 milliárd euró folyósítását Ukrajnának. A soros elnökséget betöltő cseh pénzügyminiszter ezek után közölte, hogy a többiek alternatív megoldást keresnek – Magyarország nélkül. A cél az, hogy a jövő év elején utalhassák Kijevnek az első részletet.

Diplomaták úgy vélik, hogy a magyar fél haladékot igyekszik kapni a jogállami vitában. Azaz hogy Brüsszel ne zároljon számára több mint 13 milliárd eurót. Ám a büntető intézkedések jóváhagyásához egyelőre nincs meg a szükséges többség. Főleg a keleti kormányok félnek, hogy egy nap őket is pellengérre állíthatják a demokratikus normák megsértése miatt.

 

Daily Telegraph

 

A magyar vétó miatt erőpróba lesz a következő héten Orbán Viktor és más európai vezetők között az uniós csúcsértekezleten. A száguldó infláció folytán a magyar gazdaságnak nagyon kellenek az uniós alapok, valamint az újjáépítési keret milliárdjai is. Ukrajnának viszont azért van szüksége az anyagi mankóra, mivel egyre nagyobb a költségvetés hiánya, működtetni kell az országot a háború közepette is.

Varga Mihály azonban azt állította, hogy ők nem vétóztak, hiszen nem is volt szavazás. Hasonlóképpen vélekedett Orbán Viktor is, kiemelve, hogy kétoldalú alapon hajlandó segíteni. Azaz nincs vétó és nincs zsarolás. A konzervatív lap szerint azonban látnivaló, hogy a miniszterelnök addig nem enged, amíg nem kapja meg a kívánt összeget.

A helyzet áthidalására az egyik lehetséges megoldást a kiterjesztett együttműködés, mert így a többiek megszervezhetik a kölcsönt, a magyar vétó ellenére is. De ez esetben minden kormánynak magának kellene előteremtenie a hitelt és a nemzeti parlamenteknek jóvá kellene azt hagyniuk, ami gyakorta hosszadalmas. Ugyanakkor többe kerül, mintha az EU vesz fel kölcsönt, ráadásul tartozásként megjelenik az érintett államok költségvetésében.

Terry Reintke, a német zöldek strasbourgi képviselője úgy értékelte: önmagáért beszél, hogy Orbán gátolja az ukránoknak nyújtandó anyagi támogatást. Mutatja, hogy kinek az oldalán áll. Nem szabad azonban, hogy az EU továbbra is próbáljon megbékíteni egy ilyen autokratát.

 

Politico

 

A francia és német vezetés mentőövet dobott Orbán Viktornak a jogállami vitában. A két legnagyobb európai hatalom segédkezett nyújtott a magyar vezetőnek, így kétségessé vált, hogy az EU mennyire kész megbüntetni a politikus a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásáért. A Párizs és Berlin vezette csoport egyébként attól tart, hogy ha a Bizottság nem méri fel ismét a magyar helyzetet, akkor nem lesz meg a többség a Tanácsban a Magyarországnak szánt pénzek befagyasztására.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az EU újabb esélyt ad, új reményt nyújt Orbán Viktornak. Így Bizottság akár azt is javasolhatja, hogy az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzt fagyasszanak be. De egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy meglesz a döntéshez szükséges minősített többség. Nyilvánvalóan a franciák és a németek szeretnék, ha nem lenne kétséges a szavazás kimenetele, ezért vizeznék fel a korábbi javaslatot. Egyes kelet-, illetve dél-európai kormányoknak ugyanis nincs sok kedvük keménykedni, mert attól tartanak, hogy egy nap a korrupciós gondok miatt ellenük is hasonló eljárás indulhat.

A kudarc azonban azt üzenné a világnak, hogy nem túl jól áll az európai egység, éppen ilyen nehéz időkben. Viszont a koronaalap jóvoltából van még egy jelentős eszköz Brüsszel kezében. Úgyhogy most az év végéig kemény csörte jön. A határozatot csomagban kell meghozni. A számítás az, hogy Magyarország feladja a vétót, cserében a többiek megnyitják az utat az újjáépítési alaphoz, illetve a felzárkózási támogatáshoz. 

Daniel Caspary, a CDU-CSU strasbourgi képviselőcsoportjának vezetője azonban arra figyelmeztet, hogy nem szabad engedményt tenni Magyarországnak. Az értékekről nem lehet alkudozni. Daniel Freund ezt azzal toldotta meg, hogy a Bizottság már számtalan haladékot adott Orbánnak, ám az mindegyiken túllépett. Az pedig egészen groteszk, hogy kisebb lenne a büntetés mértéke, amikor a 7,5 milliárd már eleve nem sok.

 

2022. december 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább