2023. december 5. kedd
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A scholzkodás tétje

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte a világhálón a scholzkodás Ukrajnából elindult fogalmát, mármint hogy az azt jelenti, amikor valaki a jó szándékát hangoztatja, de csak azért, hogy minden lehetőséges kifogással késleltesse, illetve megakadályozza a Leopárdok eljuttatását Ukrajnának. Rövid idő alatt több mint egy millióan kattintottak rá a kifejezésre.nKomolyra fordítva a szót, az elemző rámutat, hogy a kancellár elvetette a sulykot, amikor a minap azt mondta, hogy országa nyújtja a legnagyobb támogatást Kijevnek. A segítség nem csekély, de ennyit el is lehet várni a legnagyobb európai gazdaságtól. Ám – bár minden tisztelet megilleti az ukránok bátorságát – sehol sem lennének Amerika nélkül. Illetve alighanem orosz megszállás alatt állnának. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Guardian

 

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte a világhálón a scholzkodás Ukrajnából elindult fogalmát, mármint hogy az azt jelenti, amikor valaki a jó szándékát hangoztatja, de csak azért, hogy minden lehetőséges kifogással késleltesse, illetve megakadályozza a Leopárdok eljuttatását Ukrajnának. Rövid idő alatt több mint egy millióan kattintottak rá a kifejezésre.

Komolyra fordítva a szót, az elemző rámutat, hogy a kancellár elvetette a sulykot, amikor a minap azt mondta, hogy országa nyújtja a legnagyobb támogatást Kijevnek. A segítség nem csekély, de ennyit el is lehet várni a legnagyobb európai gazdaságtól. Ám – bár minden tisztelet megilleti az ukránok bátorságát – sehol sem lennének Amerika nélkül. Illetve alighanem orosz megszállás alatt állnának.

Viszont az is látnivaló, hogy Európa biztonsága és szabadsága még mindig az Egyesült Államoktól függ. E közben hatalmas tragédia zajlik a szemünk előtt, hiszen egy ország terrorháború áldozata lett, de úgy, hogy előbukkannak a népirtás elemei. Ráadásul küszöbön áll az új orosz offenzíva. További emberek halnak meg, válnak rokkanttá, illetve árvává. Ebben a helyzetben minden késlekedés csak Putyinnak jön jól.

A német nehéz tankokat már fél éve el lehetett volna indítani. A késlekedés következménye, hogy még súlyosabbá vált az állóháború. De ha még csillapodik is a küzdelem, félig befagyott viszály léphet a helyére, és Oroszország megtarthatja az elhódított területek nagy részét. Odahaza az elnök hirdetheti, hogy győzött, mert visszafoglalta a Nagy Katalin-féle Új Oroszországnak legalább egy bizonyos hányadát. Ily módon tovább fennmarad zsarnoki rendszere.

A példa felbátorítja Hszi Csin-pinget, hogy lerohanna Tajvant, vagyis még nagyobb szöget ver a szabályokra épülő nemzetközi rend koporsójába. Mindez a tagadása lenne annak, amit Németország képvisel. Ez tehát a továbbiakban a scholzkodás tétje, és nincs benne semmi nevetnivaló.

 

New York Times

 

A döntő vizsga még csak most jön Németország számára, függetlenül attól, hogy tabut szegett, amikor engedélyezte a legkorszerűbb harckocsik szállítását Ukrajna részére. Erre figyelmeztet vendégkommentárjában Jochen Bittner, aki a Die Zeitnél a Vélemény Rovat vezetője. Mint írja, Scholz kancellárról a hosszas habozás eredményeként meghozott döntés után nem lehet tudni: most stratégiai zseni vagy gyáva, aki csak piszmog.

Nehéz megmondani, de végül is a fő az, hogy mit csináljon a Nyugat, ha Kijev beveti a páncélosokat és megindul a Krím felé. Ez lesz a nagy próbatétel. A kormányfő totojázása azonban emberéletek százaiba került. Hiszen az oroszok addig is minden erővel támadtak, amíg ő vacillált, hogy akkor most küldjön-e tankokat vagy sem. És ez alighanem így lesz egészen addig, amíg – több hónap után – nem szállnak be a harcokba a nehéz harceszközök.

Amikor Scholz ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikaiak adjanak Abramsokat, elárulta, hogy nem bízik a NATO híres 5. paragrafusában, vagyis a kölcsönös segítségnyújtás kötelezettségében. A kétkedő német közvélemény meggyőzésére nem hivatkozott arra, hogy az USA a szövetségesük. Ám erre nem csak Washingtonban, hanem Moszkvában is emlékezni fognak.

A politikus csigalassúsága egyébként ott is megmutatkozik, hogy nem hajlandó kimondani: Ukrajnának meg kell nyernie a háborút. Csak odáig jutott, hogy nem veszítheti el. Az ok alighanem az, hogy nem szeretné, ha mindaz teljesülne, amit Kijev szeretne, beleértve a Krím visszafoglalását. De lehet, hogy ez utóbbi ügyében igaza van, mert ha a elnök elveszti a félszigetet, akkor értelmetlen volt az egész katonai vállalkozás. Hamvába holt ígéret marad a nemzeti dicsőség és nagyság visszaállítása, és nem tudni, hogy egy sarokba szorított államfő nem folyamodik-e atomfegyverhez, hogy elkerülje a végső megaláztatást.

Viszont éppen a Krím ügyében Scholz nem lehet szemlélő, cselekednie kell.

 

Die Welt

 

Nouriel Roubini úgy látja, hogy a 2. világháború óta egyik legnagyobb próbatétele előtt áll az emberiség, mert többszörös válság jön. A neves közgazdász, aki megjósolta a 2008-as pénzügyi összeomlást, leginkább ott látja a gondot, hogy bár az infláció már elérte a csúcspontot, de sokkal lassabban csitul, mint ahogy azt a jegybankok várják. Jön a gazdasági visszaesés időszaka, mert az országok nem alkalmaznak szigorú pénz- és adópolitikát.

Azon felül balkanizálódnak az ellátási láncok, elöregszik a lakosság, a fejlett országokba csak korlátozottan vándorol be munkaerő, távolodik egymástól az Egyesült Államok és Kína, de vannak más geopolitikai veszélyek is. Továbbá itt a klímaváltozás, a kíberháború, a járványok, a kiáltó egyenlőtlenségek, megszűnik a dollár kulcsvaluta szerepe. Ez mind olyan tényező, amely egymagában is stagflációt eredményez – közép és hosszú távon. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szélsőjobbos és –balos populisták mindenütt szorongatják a demokráciákat.

Hogy azután ezek közül melyik a legsúlyosabb veszély, az megítélés kérdése. Az biztos, hogy az éghajlat változás az egész világot létében fenyegeti. De az is elképzelhető, hogy a nagyhatalmak közötti hagyományos fegyveres viszály atomháborúba torkollik. Vagy még súlyosabb ragály jön, mint a Covid. Rövidtávon a legfőbb baj mindenképpen az infláció, a recesszió és a stagfláció. Hogy mi várható, azért Európának érdemes Nagy-Britanniát figyelnie, az a kísérleti kémcső.

Ami a fegyveres viszályok lehetőségét illeti, Washington és Peking között hidegháború zajlik, Oroszország és Ukrajna pedig a hadseregek mozgósításával csatázik. Rendkívüli esetben mindkettőből még atomválság is lehet, és nem lehet kizárni, hogy abban a NATO is részt fog venni.

Az Egyesült Államok és Kína Tajvan kapcsán az összecsapás felé tart. A világgazdaság két, teljesen különálló rendszerre esik szét. Az egyik oldalon van Amerika, Európa és szövetségeseik, a másik oldalon Peking és akik vele tartanak. A nagy dilemma, hogy megütközik-e egymással a két tömb. Roubini inkább arra hajlik, hogy igen. A szakértők máris a 3. világháború lehetőségét emlegetik.

 

2023. február 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább