2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A szabadság különös iránya

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden szerve és intézménye halott, a hivatalnokai szorongó, állásukat féltő végrehajtók, nincs többé mindenkire egyformán érvényes szabály; ő egyedül a szabály. Azt tesz, amit akar, akarnoksága elé legfeljebb saját belső sugallata állíthat sorompót, az viszont egyre ritkábban ereszkedik le. Alighanem nincs körülötte senki, aki figyelmeztethetné, ne csináld, nem jó az országnak. Hitleren kívül csak róla mondható el, hogy sikerült azonossá válnia az állammal, így most minden állami intézmény őt szolgálja és áttételesen mindenki az ő szolgája. S ha ez nem lenne elég, tavaly nyáron Tusnádfürdőn öntelten ezt mondta: „A világ nekünk tartozik, és ezt be is akarjuk vasalni”. Ez az egész így együtt nem sok jót ígér. Bruck András:

Magyarország, akár egy végső stádiumban lévő beteg, lassan belealszik a nemlétbe, szinte már alig vannak éber pillanatai, inkább csak fellobbanásai. Ebből a tragikus emberi állapotból nem jöhet ki jó, annál több rossz: új meg új kollektív megaláztatások, még nagyobb, még drágább Hatvanpuszták, újabb akkumulátorgyárak, tartós leszakadás, tovább erősödő nemzeti izoláció. Egyedül EU-tagságunknak tudhatjuk be, hogy a felszín még egy élhető ország illúziója, de a parlamenti kétharmad szavazataival azt is elveszíthetjük, márpedig ennek az esélye egyre nő. Ahol a hatalmon lévők lelkiismeret és szégyenérzet nélküli élete találkozik a lent lévők ugyancsak lelkiismeret és szégyenérzet nélküli életével – egyik fél sem teljesíti a sors által rá kirótt feladatot –, ott csak egy végkimenetel lehetséges: az elnyomás erősödése és háború nélküli háborús veszteségek.

Ami velünk itt most végbemegy, az ahhoz az erkölcsi megsemmisüléshez hasonló, ami a németekkel történt Hitler alatt és az oroszokkal most Putyin alatt. Ha körülötted erkölcstelenné válik a politika, és tartóan a hatása alatt állsz, akkor mindegy, mit teszel, mit gondolsz, egy idő után te magad is erkölcstelenné válsz. Lehetsz bár kényszerű elviselője a hatalmon lévők tetteinek, el kell fogadnod, hogy nem csak az áldozatuk vagy, hanem a bűnrészesük is. 

Van egy mondata Italo Calvino olasz írónak: "A meg nem valósított jövő csak a múlt ágai: halott ágak". Ha létezik ország, amelyre ez a végzetes prófécia a legteljesebben illik, az a miénk. Három évtized elteltével az alábbi fogalmak a magyarok nagy többségének csupán jelentés nélküli, üres szavak: köztársaság, jogállam, liberális állam, demokrácia, hatalmi ágak szétválasztása, az emberi jogok általában és az állampolgári jogok konkrétan, szakszervezet, sztrájkjog, fékek és ellensúlyok, szabadság, igazság, népszavazás, elszámoltathatóság… egy normálisan működni képes ország nélkülözhetetlen elemei. Gyökereitől megfosztott fa – ez lett Magyarországból, a rendszerváltás lázas, szép reményeiből.

Holnap utolérjük Ausztriát, holnapután régiós középhatalom leszünk, így szól most a gyengeelméjűeknek feltálalt és a fejlődés illúzióját szolgáló mese, de a nemzeti igények valójában a plázák mélygarázsaihoz hasonlóan legalulra, a mínusz szintekre lettek belőve. Legyél melós az ázsiai tulajdonú akkumulátorgyárakban, szobalány O. Ráhel szállodáiban. Magasabb nemzeti célok futó gondolatként sem merülnek fel ebben a hivatalos nevén kormánynak nevezett, de inkább csak keleti uralmi módszereket importáló bűnszövetkezetben. Az emberi romlottságot egy időben többféle forrás is táplálja, és mind egyformán szennyezett. Vesztünkre a magyar miniszterelnök mindegyikből szorgalmasan kortyolgat, és ez pontosan követhető is az ország egyre romló állapotán.

Ellentétben a kormánnyal, a nemzetközi összehasonlítások nem hazudnak, szinte mindenben az EU-rangsorok legaljára csúsztunk. Logikus. Diktatúrákban háttérbe szorul a nemzeti érdek, helyébe egy szűk kör, pár tucat ember saját érdekei lépnek – ezért rejtegetik bankszámláikat, titkosítják a számukra fontos szerződéseket –, viszont az Oroszországgal változatlanul fenntartott baráti, sőt segítő viszony különlegesen nyomasztó bűnként terheli elsősorban a miniszterelnököt, de kormánya valamennyi tagját is. Ugyanakkor óriási teher kell, hogy legyen minden tisztességes magyar állampolgár lelkiismeretén. 

Nincs tévedés, félreértés. Ha Orbán Viktor 2010 előtt tudta: „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik”, akkor tudja ma is. Ha akkor ez volt az álláspontja: „Nem szabad megengedni, hogy Magyarország a Gazprom legvidámabb barakkjává váljon”, akkor tavaly októberben miért küldte Szijjártót Moszkvába, a Gazprom vezetőihez, ő meg pedig ezt üzente vissza: „Megszereztem a Gazprom elkötelezettségét a hosszútávú együttműködésre velünk". Valóban úgy látná Orbán, hogy miközben Ukrajnában egy magyarországnyi területet tett már emberi életre alkalmatlanná az oroszok eszelős háborúja, a szabadság útirányt váltott és most már kelet felől érkezik? És amikor az EU valamennyi országa rohamtempóban és sikeresen válik le az orosz energiáról, akkor a magyar kormány miért nem mozdul? Miért finanszírozza még mindig a megháborodott orosz elnök teljességgel igazolhatatlan háborúját? 

A diktátorok mindig szívesen bíbelődnek a pusztítás valamilyen formájával: munka- és haláltáborok építése, újabban inkább betiltás, bezárás, külföldre kényszerítés, törvénytelenségek törvényesítése, ilyesmik. Amiről pedig azt mondják, hogy jó és hasznos, abba többnyire beledöglik az ország. Az orosz fiatalságot pont ilyen célért hajtják most tízezrével vágóhídra, mi pedig… hát ne legyünk túl optimisták. Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden szerve és intézménye halott, a hivatalnokai szorongó, állásukat féltő végrehajtók, nincs többé mindenkire egyformán érvényes szabály; ő egyedül a szabály. Azt tesz, amit akar, akarnoksága elé legfeljebb saját belső sugallata állíthat sorompót, az viszont egyre ritkábban ereszkedik le. Alighanem nincs körülötte senki, aki figyelmeztethetné, ne csináld, nem jó az országnak. Hitleren kívül csak róla mondható el, hogy sikerült azonossá válnia az állammal, így most minden állami intézmény őt szolgálja és áttételesen mindenki az ő szolgája. S ha ez nem lenne elég, tavaly nyáron Tusnádfürdőn öntelten ezt mondta: „A világ nekünk tartozik, és ezt be is akarjuk vasalni”. Ez az egész így együtt nem sok jót ígér.

 

2023. február 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább

Puszták népe

Nekik a puszták népére van szükségük. Azokra, akik most is, mint egykoron, "amint hírt kaptak uruk >

Tovább

Diktátorok egymás között

Paul Lendvai veszélyes érdekszövetségnek nevezi az orosz és a kínai diktátor összefogását. Úgy véli, nem véletlenül >

Tovább

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs után érkezik Hszi Moszkvába

Kínának ezek után nem lehet kétsége, mi a nemzetközi vélemény a mai és holnap tárgyalások házigazdájáról. >

Tovább

Egy zombi eltűnt, létrejött viszont egy szörny

Erre mutat rá a Neue Zürcher Zeitung kommentárja, miután az UBS felvásárolja a súlyos helyzetbe került >

Tovább

A tébolyult nyelv önkénye

Ha egyszer véget ér a már elnevezésében is dermesztően hazug NER-világ (amelynek helyes feloldása: Nemzetietlen Együttbűnözési >

Tovább

A NATO a jövőben ne bízzon meg Magyarországban és Törökországban

Hogy Erdogan végül is beadta a derekát Finnország kapcsán, az hatalmas nyomás alá helyezi Orbán Viktort. >

Tovább