2024. április 13. szombat
Ma Ida, Márton, Hermina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen a jövő év második felében az EU soros elnöke, mert nem tartja tiszteletben sem a közösségi jogot, sem az alapelveket. A benyújtott indítvány éppen emiatt megkérdőjelezi az Orbán-kormány alkalmasságát a feladat ellátására, arra, hogy tisztességesen együttműködjön az uniós szervekkel, illetve a többi tagállammal. Az EP arra kéri a Bizottságot, hogy az mielőbb, lehetőleg már a jövő szerdáig találja meg a megfelelő megoldást, mert ha nem akkor Strasbourgra hárul át a feladat. Egy svéd baloldali törvényhozó, az előterjesztés támogatójaként kijelentette, hogy ha a magyar vezetés nem tesz érdemi intézkedéseket a jogállamiság javítására, akkor nem kaphatja meg az elnöki teendőket. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

EUobserver

 

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen a jövő év második felében az EU soros elnöke, mert nem tartja tiszteletben sem a közösségi jogot, sem az alapelveket. A benyújtott indítvány éppen emiatt megkérdőjelezi az Orbán-kormány alkalmasságát a feladat ellátására, arra, hogy tisztességesen együttműködjön az uniós szervekkel, illetve a többi tagállammal.

Az EP arra kéri a Bizottságot, hogy az mielőbb, lehetőleg már a jövő szerdáig találja meg a megfelelő megoldást, mert ha nem akkor Strasbourgra hárul át a feladat. Egy svéd baloldali törvényhozó, az előterjesztés támogatójaként kijelentette, hogy ha a magyar vezetés nem tesz érdemi intézkedéseket a jogállamiság javítására, akkor nem kaphatja meg az elnöki teendőket. 

A francia zöld Gwendoline Delbos-Corfield, a Parlament magyar ügyekben illetékes jelentéstevője szintén aggályát fejezte ki, hiszen egy olyan ország venné kézbe az EU-n belül a dolgokat, amelyet nem lehet működő demokráciának tekinteni.

Egy brüsszeli illetékes arra figyelmeztet, hogy poszt révén Orbán igen jelentős megszólalási lehetőséghez jutna, és lényeges kérdésekben tudná befolyásolni az események alakulását. Főként miután a földrész akkor már az európai választások után lesz, és kezdődik a vita a kulcstisztségek betöltéséről. Hozzátette: ha von der Leyen ismételni akar, akkor különösen kényes helyzetben kell egyensúlyoznia, miután az Unió jelenleg felfüggesztette Magyarország anyagi támogatását.

A jelentés emlékeztet rá, hogy a magyar kormányfő egyre gyakrabban él a vétó lehetőségével, továbbá mind ellenségesebb Brüsszellel szemben, mert így akarja megszilárdítani a hazai bázisát.

 

New York Magazine

 

Belső vihar tört ki az amerikai szélsőjobb trumpista ernyőszervezeténél, a Konzervatív Akció Konferenciánál, mert lemondott a pénzügy vezető. Bob Beauprez azzal indokolta elhatározását, hogy nem tudja tiszta szívvel támogatni a közelgő igazgatósági ülésen előterjesztendő zárszámadó beszámolót, mert nem látja át az elnök körüli anyagi mozgásokat.

Matt Schlappet, aki Orbán Viktor nagy tisztelője, azzal vádolta meg még januárban az egyik férfi munkatársa, hogy az egy közös görbe este után szexuálisan közeledni próbált hozzá. A CPAC azonnal 50 ezer dollárt szavazott meg az ügyvédi költségekre – ugyanazt a jogászt kérték fel, aki Johnny Deppet képviselte Amber Hursttel szemben.

Csakhogy azóta kiderült, hogy az elnök az anyaszervezeten, az Amerikai Konzervatív Unión keresztül még majdnem 300 ezer dollárt szerzett, de erről semmi részletet nem árult el a pénzügyi főnöknek. Annak az újabb idevágó kiadásokról sincs tudomása, sőt az igazgató tanácsnak sem. Az érintett úgy érzékeltette a helyzetet, hogy olyan, mintha gomba lenne. Sötétben tartják, viszont zúdítják a nyakába a trágyát. Ebből azonban elege van, noha idáig jó barátja volt Schlappnek.

Szerinte jelen viszonyok közt bármelyik elvadult kerületi ügyész eljárást indíthat, mert a CPAC még a saját szabályait sem tartja be. Az elnök közben azt hajtogatja, hogy minden a legnagyobb rendben van, szépen kerestek pl. a közelmúltban rendezett budapesti tanácskozáson (a házigazda az Alapjogokért Központ volt – a szerk. megj.)

Beauprez azzal zárja levelét, hogy a szervezetnél évek óta bajok vannak, olyan, mintha rákos szövet terjedne. Meg kell azonban állapítani a forrását, kezelni, gyógyítani kell, mert ha nem, abba belepusztul a Politikai Akció Konferencia.

 

Der Standard

 

Két osztrák nyelvész arra jutott, hogy a Szabadságpárt vezérének kijelentései nyelvészeti szempontból is alátámasztják: az FPÖ abszolút szélsőséges, ezért már most szólnak, hogy ne lepődjön meg senki azon, mi fog történni, ha a párt a 2024-es választások után netán hatalomra kerül. Ruth Wodak, a Lancasteri és a Bécsi Egyetemen az alkalmazott nyelvtudomány professzora, szerzőtársa, pedig az osztrák fővárosban a kollégája.

Mindketten csodálkoznak azon, hogy sokan úgy tesznek, mintha váratlanul érnék őket Kickl kijelentései, holott a politikus már évek óta ugyanazt szajkózza. Sőt, beszédíróként ő adta a szavakat két elődje szájába is. Szóval, ha most mégis az a benyomás, hogy valami újról van szó, az csakis kollektív amnézia eredménye lehet.

Hiszen tudnivaló, hogy mi a párt programja, és hogy mit csinált, amikor kisebbik erőként kormányon volt. Jellemzője, hogy válság idején bűnbakokat gyárt, majd megmentőként jelenik meg. Haider óta ez a módi az FPÖ háza táján. Amikor Kickl pl. azt hangoztatja, hogy egy helyre kell begyűjteni a migránsokat, akkor az sokak fejében a koncentrációs lágereket idézi.

Fontos törekvése a szélsőségeseknek, hogy ők szabják meg a közbeszédet a sajtón keresztül. Nem véletlen, hogy az Ibiza-botrányba belebukott Strache elnök magyar médiaviszonyokra vágyott. Maga Kickl legutóbb május 1-jén kifejtette, hogy igazságra, szabadságra és igazságosságra van szükség, de példaképe Orbán illiberális demokráciája. Ideértve a menekültek kirekesztését és az iszlámellenességet is.

Fontos követelése a határok lezárásán kívül az idejétmúlt genderpolitika, az EU-ellenesség, a rossz értelemben vett nacionalizmus, valamint a német nyelv fontosságának túlhangsúlyozása. Gerjeszt a kisember félelmét, ellenségképeket gyárt.

 

Guardian

 

Az olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője osztja a félelmeket, hogy Oroszország miatt nagy veszély leselkedik a kicsiny Moldovára, ám helyszíni tapasztalatai alapján reménykedik, hogy mégsem lesz baj. Nathalie Tocci emlékeztet arra, hogy az orosz csapatok az Ukrajnával határos egykori szovjet köztársaságra is fenték a fogukat, de szerencsére a tervet megakadályozta a hősies ukrán ellenállás.

Ám Moldovának így is szerencséje van, hogy még egyáltalán létezik. Ennélfogva Európának kell szavatolnia, hogy fennmaradjon az ottani demokrácia, ami pont olyan fontos, mint Ukrajna túlélése. Az orosz dezinformáció elárasztja az országot, mindennaposak a kíber támadások, a destabilizálási próbálkozások a 2,6 milliós köztársaság ellen a Moszkva-barát ellenzék és a Dnyeszteren túli szeparatista enklávé részéről.

Viszont az kedvező, hogy az invázió miatt az EU tagjelöltnek minősítette Moldovát. Az az eltelt jó egy évben 100 %-ról nullára csökkentette függőségét az orosz gáztól. Az árak ugyan horribilisek a helyiek zsebéhez mérve, de legalább megszűnt a biztonsági veszély. Az áram a szakadár területről jön és orosz földgázból állítják elő, de ott a Kreml nem mer semmit sem csinálni, mert a gazdasági összeomlást idézne elő saját szövetségesénél.

 

 

Viszont Ukrajna és Moldova is összehangolta saját hálózatát az európai rendszerrel, továbbá összekötő vezetéket épített Romániába. Súlyos gond ugyanakkor, hogy Európa legszegényebb országáról van szó, és sok képzett káder külföldre ment a jobb élet reményében.

 

Washington Post

 

A vezércikk felhívja az amerikai elnököt: akadályozza meg, hogy az Arab Liga rehabilitálja a szír elnököt. Hogy nagy baj van a régióban, az már akkor látszott, amikor az ukrán elnök beszédet mondott a szervezet rijadi csúcskonferenciáján és Asszad, akit 12 év után engedtek vissza, már a felszólalás elején látványosan levette a fülhallgatót. Hogy jelen volt, az már önmagában arról tanúskodott, hogy az ukrán vezető az egész plénumon süket füleknek beszélt.

Amúgy a repülőtéren a szaúdi koronaherceg csókkal köszöntötte a diktátort, majd a fórumon azt hangoztatta, hogy fátylat kell borítani a múltra. A többiek milliárdos segélyeket ígértek Szíriának, a pénz nagy része várhatóan a politikus zsebeiben tűnik majd el. Ugyanakkor Zelenszkij vendégszereplésére a jelek szerint csupán azért volt szükség, hogy elterelje a figyelmet Asszad visszatéréséről. Ám voltaképpen leleplezte, hogy az arab államok képmutatóan hirdetnek semlegességet a háború ügyében.Az amerikai kormányzat azt közölte, hogy nem rendezi kapcsolatait Damaszkusszal, de többé nem ellenzi, ha az arab szomszédok másként járnak el. Csakhogy ily módon Washington megszegi a saját ígéretét, miszerint az elnöknek felelnie kell a saját népe ellen elkövetett bűncselekményekért. Így most alighanem a nyomásgyakorlás marad az egyetlen eszköz, nehogy egyesek beálljanak Asszad mögé, még mielőtt az elengedné a sok ezer megkínzott foglyot és beszüntetné a külföldre menekült szírek gyilkolászását. 

Hogy az Arab Liga becsukta a szemét a szír háborús bűnök láttán, az alátámasztja, hogy nem érdekli az sem, mit művel Putyin. De ha nem vonják felelősségre a szír államfőt, akkor még bőven lesz másutt is áldozat, nem csupán Szíriában és Ukrajnában.

 

Economist

 

Európa lerázta magáról a Putyin gázembargóját, de most azt kell végiggondolnia, mitévő legyen Kínával. Mindenesetre csütörtököt mondott az orosz elnök gazdasági tömegpusztító fegyvere, mert már szinte teljes egészében túl vagyunk a válságon. és a vezeték elzárása a vártnál sokkal kisebb veszteséget okozott. De vajon mennyit kell fizetnie a földrésznek azért, hogy megszabaduljon a kínai importfüggéstől?

Visszatekintve, az orosz gáz esetében a kiszolgáltatott helyzetet álmos politikusok és rövidlátó üzletemberek idézték elő. Egyszerűen nem figyeltek oda, mekkora szerepet töltenek be az orosz szállítások az ellátásban. De a leválás csupán a lehető legcsekélyebb technikai visszaesést eredményezte. Fontos volt, hogy a háztartások lejjebb tekerték a termosztátot, már ahol a hatalom nem alkalmazott árplafont. Energiaigényes iparágak pedig más áramforrásra álltak át.

Új vezetékek épültek, valamint átfejtők a cseppfolyósított energiahordozó számára. Németország 10 hónap alatt megoldotta a feladatot. Európa egyhamar nem kerül ismét függő helyzetbe. Viszont – erős amerikai ösztönzésre – nem szeretné, ha most Kína diktálna neki. Az egyik mód, hogy bizonyos termékeket a jövőben saját maga állít elő. A másik, hogy nem kínai partnerektől, hanem másoktól vesz dolgokat.  

A balul sikerült orosz embargó azt igazolja, hogy a gazdaságok képesek jobban alkalmazkodni a körülményekhez, mint ahogy azt a politikusok gondolják. Sikerült kikerülni a visszaesést, de érdemes megszívlelni a tanulságokat. Vagyis végiggondolni, honnan, mit szerezzünk be. Ám a kockázatok kizárásának egyes módjai intelligensebbek, mint más eszközök.  

 

FT

 

Az orosz sürgetés ellenére Kína halogatja, hogy új földgázvezeték épüljön a két ország között, Mongólián át. Peking alkudozik a „Szibéria ereje 2” névre keresztelt csőrendszer fejében. Ezért a héten az orosz miniszterelnök is dolgavégezetlenül távozott a kínai fővárosból. Kudarca mutatja, mennyire meggyengült Moszkva érdekérvényesítő képessége a gazdaságilag erősebb szomszéddal szemben.

Van ugyan már egy vezeték a két ország között, de az nem arról a lelőhelyről indul, amely most jelentős felesleggel küszködik, miután lezárult az európai piac jó része. Azaz sokat nem segít a Kreml gondjain.

Az Európai Külkapcsolati Tanács egyik szakértője azt mondja, hogy Kínának régi jó szokása elhúzni a tárgyalásokat, mert így jobb feltételeket tud kicsikarni. És mivel nem szeretne túlságosan függeni egyetlen szállítótól, már forrásokat is leköt – teszi hozzá Molnár Gergely, a Nemzetközi Energiaügynökségtől. Oroszország jelenleg a kínai gázigény 5 %-át fedezi, ez az évtized végére felmehet 20 %-ra.

Kínának persze jó, hogy lesz egy új összeköttetés, mert az biztonságos, ha netán bármi gond adódnak a tengeri útvonallal, geopolitikai vagy katonai okok miatt. Az oroszok azért forszírozzák az együttműködést, mert így legalább részben ellensúlyozni tudják az Európában elszenvedett veszteségeket. De Pekinget semmi sem sürgeti.

 

New York Times

 

A Rossz, a Gyenge és a Rút címmel megjelent kommentárjában Paul Krugman küszöbön állónak minősíti az amerikai államcsődöt, mert a republikánusok nem hajlandóak felemelni a köztartozások felső határát. A katasztrófáért - mutat rá a Nobel-díjas közgazdász – egyértelműen az ellenzék a felelős, mert zsarolni próbált.

A demokraták közül sokan dühösek Bidenre, mondván, hogy az nem lépett a válság elhárítására, ám itt bizonyosan a Stockholm-szindróma jelentkezik. Azaz amikor a túszok jobban haragszanak a megmentőikre, mint az emberrablókra. Viszont azért három kiút mégiscsak kínálkozik.

Az egyik, hogy a hatalom ne vegyen tudomást az adósságplafonról, nyilvánítsa azt alkotmányellenesnek. Hiszen immár mindenképpen törvényt kell szegnie, akkor meg válassza inkább ezt a megoldást. A másik, hogy éljen a különleges jogi eszközzel, és gyártasson platina érméket, majd azokat helyezze el a jegybanknál. Cserében a kormányzat készpénzt vehet fel az ottani számlájáról a költségek kifizetésére.

Végül pedig kibocsáthatna örök kötvényeket. Azok sosem járnak le, nincs névértékük, márpedig a plafont az összes államadósság százalékában határozzák meg. Ráadásul ezt a módszert már többször alkalmazták az Egyesült Államokban.

Krugman úgy véli, hogy a Legfelsőbb Bíróság a végén nem állna egyik lehetőség útjába sem, mert nem érdeke pl., hogy futótűz pusztítson a világgazdaságban. De igazából nincs jó választás. A hatalom persze az utolsó pillanatig igyekszik elodázni, hogy unortodox lépést hajtson végre, de remélhetőleg a Pénzügyminisztériumban addig sem tétlenkednek. Mert ha igen, akkor isten irgalmazzon mindnyájunknak!

 

2023. május 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább

Százezrek tüntettek Orbán ellen

Százezrek vonultak a Kossuth térre, tiltakozásul az Orbán-kormány politikája ellen. Magyar Péter, aki pártot alapít és >

Tovább

Kiürül a Balkán

Talán furcsán hangzik, de Nyugat-Balkán tervezett felvétele az unióba jóval kevésbé segítené a Balkánt, mint amennyire >

Tovább

Orbán Viktor politikai bajba került a júniusi európai választások előtt

A pártját ugyanis hat héten belül két politikai botrány rázta meg – mutatott rá a CNBC >

Tovább