2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Koszovó és Szerbia azt csinál, amit akar: Az EU-nak tekintélyproblémája van a Balkánon – és ez veszélyes

Koszovó és Szerbia azt csinál, amit akar: Az EU-nak tekintélyproblémája van a Balkánon – és ez veszélyes

A jelek szerint a két szembeálló oldal egyáltalán nem szorgalmazza a kapcsolatok rendezését. Sőt a vasárnapi támadás azt jelzi, hogy várhatóan csak rosszabbra fordul a helyzet. A szerb terroristák nyilvánvalóan pont ezt akarták. Hetente növelik az adagot. A taktikát két éve hol Bosznia, hol Koszovó ellen vetik be. Szerbia vezetői ugyanilyen rendszeresen hangsúlyozzák, hogy nekik semmi közük a fejleményekhez. Az albán kormányfőt ördögnek állítják be. A propaganda és az akciósorozat ismerős a 90-es évekből. Belgrád azon van, hogy az országhoz csatolja Koszovó északi, szerbek által lakott részét. A támadás jól jön neki, hogy elterelje a  figyelmet a sokezres belgrádi tüntetésekről, amelyeket az erőszak ellen, a demokráciáért, az átláthatóságért és a jogállamért rendeznek. A nyugati politika ugyanakkor kudarcot vallott. Így a koszovói állapotok már csak azért is romlanak, mivel a Nyugatnak nincs egyértelmű irányvonala. Pedig az ellenségeskedés már halottakat is követel. Kurti nagy szolgálatot tehetne, ha kezet nyújtana a szerbeknek az ország északi részén. Azok ugyanis egyáltalán nem bíznak benne, viszont felmorzsolódnak a két fél között. A politikus a gesztus révén valamennyi külföldi támogatást is visszaszerezhetne, mert a Nyugat főleg őt teszi felelőssé a súlyos eseményekért. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 Yahoo/Fox News

 

A magyar külügyminiszter nyomatékosan tanácsolja, hogy az Egyesült Államok építsen kerítést  a mexikói határon, mert különben nem tudja feltartóztatni a migránsáradatot. Szijjártó a Fox Newsnak nyilatkozott (csak nem világos, hogy ez ugyanaz az interjú-e, amelyről már két nap beszámoltunk, csak most további részletek kerültek elő – a szerk. megj.). Kifejtette, hogy az Orbán-kormány tapasztalatai szerint nincs más megoldás, mert különben védtelen marad az ország.

Közölte, hogy annak idején a kerítés miatt nagy nyomás nehezedett a hatalomra baloldali politikusok, illetve sajtó részéről, de szerinte emögött az volt, hogy a migráció, a nemzeti identitás és a szuverenitás ügyében erősen megosztott a jobb- és baloldal. Megismételte, hogy a liberálisok azért forszírozzák a bevándorlást, mert számukra nem gond, ha egy ország elveszti identitását, nemzeti jellegét.

Az állította, hogy a migráció igen gyorsan súlyosbodik és ez kemény feladat elé állítja mindazokat, akik a déli határt védik. A helyzetet tovább bonyolítja a háború. Az EU ugyanakkor ahelyett, hogy segítene megoldani a két problémát, inkább csak ront a dolgokon – tette hozzá.

 

Reuters

 

A szombati szlovák parlamenti választás nagy esélyese illuzórikusnak nevezte, hogy Ukrajna egyhamar bekerüljön az EU-ba. Fico, aki győzelme esetén leállítaná Kijev megsegítését, a háborúval, a korrupcióval és az ukrán demokrácia hiányosságaival indokolta véleményét. Ily módon igencsak közel áll ahhoz, amit Orbán Viktor képvisel, vagyis felvetődik, hogy tengely jöhet létre Pozsony és Budapest között az Unió és a NATO ellen, ha a SMER nyer öt nap múlva.

Úgy fogalmazott: hosszú távon nem zárja ki, hogy az ukránok a lehető legszorosabban együttműködjenek Brüsszellel, de előtte teljesíteniük kell a felvételeket, mint bárki másnak. A belépési tárgyalások megkezdéséről az év végén kell dönteni, ám európai diplomaták szerint Magyarország kötheti az ebet a karóhoz.

 

Bloomberg

 

Elképzelhető, hogy a szlovák választás eredményeként olyan vezető kerül hatalomra, aki barátságosan viszonyul Oroszországhoz. A hírügynökség idézi Boris Zalát, a SMER társalapítóját, aki úgy látja, hogy Fico számára nem gond, ha át kell lépni valamely vörös vonalon. Megtesz mindent, hogy még több szavazatot szerezzen.

Szlovákia, Magyarország és Lengyelország feldühítette Ukrajnát a gabonatilalom kiterjesztésével, és Fico azt közölte, hogy a maga részéről szombat után is érvényben tartaná az intézkedést. Viszont megkérdőjelezné az együttműködést a NATO-val, ha leállítaná a fegyverszállításokat, és szembefordulna a szankciókkal, ami viszont megnövelné Orbán befolyását.

A kérdés az, hogy az új kormány visszalépne-e az EU perifériája felé, főleg, mivel lehet, hogy egy szélsőjobbos párttal kell osztozkodnia a hatalmon. Grigorij Meszezsnyikov, a pozsonyi Közügyek agytröszt elnöke úgy látja, hogy Fico ténykedése elszigetelheti az országot. Benn marad ugyan az EU-ban, de kiválik a politika fő áramlatából.

Ám még nem biztos, hogy győz. Orbánhoz hasonlóan ugyan rendszeresen kirohan az Unió ellen. Ő is hangoztatja, hogy Soros beleavatkozik a szlovák politikába, és hogy a liberális ellenzék idegen érdeket szolgál.

Bugár Béla azt mondja róla, hogy megváltozott, de hát próbálták sarokba szorítani az elmúlt években és annak ez lett a következménye. Zala ehhez azt teszi hozzá, hogy nehéz lesz megállítani. Gátlástalanul terjeszt összeesküvés elméleteket – a maga érdekében.

 

EUobserver

 

Levette a kesztyűt a kampány hajrájában a PiS, amely a hatalom megőrzéséért küzd. A kormánypárt még inkább jobbra tolódott, ami nem sok jót ígér az EU-hoz fűződő kapcsolatokban. A legutolsó húzása az volt, hogy Ukrajna ellen fordult, mivel szeretné megnyerni a nacionalistákat, illetve a vidéki szavazókat.

De önmagában az a tény, hogy kész volt Kijevet ostorozni, megmutatta, mennyire mocskos lett a politika a 20 nap múlva esedékes választás előtt. Tusk, az ellenzék vezére úgy értékelte, hogy Varsó politikailag hátba döfte az ukránokat, mert ettől hasznot remél az urnáknál.

A Jog és Igazságosság arról ismert, hogy gyakran hallat Unió- és németellenes jelszavakat, nem szereti a melegeket és nőgyűlölő. Kwasniewski volt elnök szerint azonban a párt hadjárata már olyan szintre jutott gonoszságban és felelőtlenségben, hogy az elvette a vezetőinek az eszét.

Mindenáron ki akarják csinálni Tuskot és ebben segítségükre van a katolikus egyház. Ugyanakkor a vízumbotránnyal a PiS saját magát lőtte lábon.

 

Die Zeit

 

A PiS-nek egy célja van a választási hadjárat finisében: hogy lejárassa Tuskot. Kaczynski azt állítja róla, hogy Berlinből irányított brüsszeli bürokrata. Ellene találták ki azt a vitatott törvényt is, amely kizárna az indulásból olyan politikusokat, akikről kimondják, hogy orosz érdekeket képviselnek.

Csakhogy a kormánypárt közben nagy nehézségekkel birkózik, mert hírek szerint főként keleti lengyel konzulátusokon jó 300 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki/el és ez kikezdi a Jog és Igazság hitelét, hiszen azt hirdeti, hogy kérlelhetetlen a migránsok távoltartása ügyében. 

A hatalom jelentősen meggyengítette a fékeket és ellensúlyokat. Korlátozta az alkotmánybíróság jogkörét, jogi lehetőséget teremtett a nemszeretem bírák felelősségre vonására, bár itt most változtat az EU követelésére.

Veszélyben van a sajtó függetlensége. A közmédiát a hatalom telerakta a saját embereivel. Nagy állami cégek több száz szerkesztőséget vásároltak fel. Az autoriter fejlemények az orbáni Magyarországra emlékeztetnek. Az Unió úgy ítéli meg, hogy fenyegetés éri a jogállami elveket, ezért Brüsszel visszatart 35 milliárd eurónyi támogatást.

aufruf 

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A kommentár kiemeli, hogy a legutóbbi fegyveres összecsapás azt tanúsítja: Koszovó és a szerbek azt csinálnak, amit akarnak. Az EU-nak nincs meg a kellő tekintélye a Nyugat-Balkánon és ez veszélyes. A térségben mind a két fél megszegte ígéreteit és orránál fogva táncoltatja az uniót, ám legfőbb ideje, hogy Brüsszel keményen közbelépjen.

Mint emlékezetes, két napja egy katonai ruhába öltözött szerb fegyveres egység órákon át tűzpárbajt vívott a koszovói rendőrséggel és annak egy tagját megölte. Senki sem tudja, honnan jöttek a támadók, illetve honnan szerezték a géppisztolyokat.

Előzőleg a koszovói kormányfő eredménytelennek nyilvánította a Szerbiával folytatott tárgyalásokat. Azzal vádolta az unió közvetítőjét, Lajčak volt szlovák külügyminisztert, hogy az elfogult Belgrád javára, mi több, hazudik. Ám Kurti nem veszi figyelembe, hogy a párbeszédet az összes tagállam támogatja, Washington pedig Brüsszellel ért egyet.

Mindez a szerb elnök kezére játszik. Vučić józan államférfiként lép fel, közben azonban olajat önt a tűzre. A Koszovó elleni sajtóhadjárat tele van rasszista és trágár vádakkal. De megkapja a magáét tőle a Nyugat is.

Az Uniónak minden lehetséges diplomáciai és anyagi eszközzel rá kell vennie a két felet arra, hogy teljesítsék, amit vállaltak. Koszovó ellen már szankciók vannak érvényben, de ha Szerbia ellenkezik, akkor rá is ki kell terjeszteni a megtorló intézkedéseket. Ám szükség van mézesmadzagra is, vagyis, hogy az EU gyorsan segítsen az infrastruktúra fejlesztésében, illetve nemzetközi segítséget mozgósítson.

Az időzítés roppant fontos, mert Brüsszel már sok évet eltékozolt. Fogy az idő, számolni kell az orosz neoimperializmussal, valamint Kínával is a régióban. Az Uniónak hatalmi szóval kell élnie!

 

Der Standard

 

A jelek szerint a két szembeálló oldal egyáltalán nem szorgalmazza a kapcsolatok rendezését. Sőt a vasárnapi támadás azt jelzi, hogy várhatóan csak rosszabbra fordul a helyzet. A szerb terroristák nyilvánvalóan pont ezt akarták. Hetente növelik az adagot. A taktikát két éve hol Bosznia, hol Koszovó ellen vetik be.

Szerbia vezetői ugyanilyen rendszeresen hangsúlyozzák, hogy nekik semmi közük a fejleményekhez. Az albán kormányfőt ördögnek állítják be. A propaganda és az akciósorozat ismerős a 90-es évekből. Belgrád azon van, hogy az országhoz csatolja Koszovó északi, szerbek által lakott részét.

A támadás jól jön neki, hogy elterelje a figyelmet a sokezres belgrádi tüntetésekről, amelyeket az erőszak ellen, a demokráciáért, az átláthatóságért és a jogállamért rendeznek. A nyugati politika ugyanakkor kudarcot vallott. Így a koszovói állapotok már csak azért is romlanak, mivel a Nyugatnak nincs egyértelmű irányvonala. Pedig az ellenségeskedés már halottakat is követel.

Kurti nagy szolgálatot tehetne, ha kezet nyújtana a szerbeknek az ország északi részén. Azok ugyanis egyáltalán nem bíznak benne, viszont felmorzsolódnak a két fél között. A politikus a gesztus révén valamennyi külföldi támogatást is visszaszerezhetne, mert a Nyugat főleg őt teszi felelőssé a súlyos eseményekért.

 

2023. szeptember 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább