2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba helyezett brüsszeli milliárdok sem hangolják át. Ily módon az EU a Brexit óta az egyik legsúlyosabb geopolitikai vereségnek néz elébe. Jelen állás szerint ugyanis a tagállamok vezetői nem jutnak dűlőre Kijev anyagi támogatása, illetve a felvételi folyamat megkezdése kapcsán. Merthogy a magyar vezető hiába ígért már sok mindent az ukránoknak, hallani sem akar az elképzelésekről. Egy magas rangú uniós illetékes szerint a fiaskó benne van a pakliban a teljes magyar elutasítás folytán, habár Orbán október végén még egyetértett az előterjesztéssel. Legújabb megnyilatkozásai alapján viszont ma már egészen másként látja a dolgokat. Stratégiai vitát követel, de valójában ilyen dokumentum már létezik: a társulási egyezmény, amely 2014-ben látott napvilágot. Ez volt az, amelyet Janukovics elnök nem akart aláírni. Ily módon robbant ki a majdani felkelés, mad a politikus bukása után szállta meg Moszkva a Donyec-medencét, valamint a Krímet. Érdekes, hogy a negatív hozzáállást Orbán mostanság már nem a kárpátaljai magyarság jogaival indokolja. Arra hivatkozik, hogy az ukránok elvesztik a háborút, vagyis sürgősen módosítani kell az európai politikán. Egy brüsszeli tisztségviselő úgy érzékeltette a helyzetet, hogy a kormányfő az egész játékteret odébb akarja tolni, a többiek azonban maradnának a mostani pályán. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 • Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet 
 • A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba helyezett brüsszeli milliárdok sem hangolják át. Ily módon az EU a Brexit óta az egyik legsúlyosabb geopolitikai vereségnek néz elébe. Jelen állás szerint ugyanis a tagállamok vezetői nem jutnak dűlőre Kijev anyagi támogatása, illetve a felvételi folyamat megkezdése kapcsán. Merthogy a magyar vezető hiába ígért már sok mindent az ukránoknak, hallani sem akar az elképzelésekről. Egy magas rangú uniós illetékes szerint a fiaskó benne van a pakliban a teljes magyar elutasítás folytán, habár Orbán október végén még egyetértett az előterjesztéssel. Legújabb megnyilatkozásai alapján viszont ma már egészen másként látja a dolgokat. Stratégiai vitát követel, de valójában ilyen dokumentum már létezik: a társulási egyezmény, amely 2014-ben látott napvilágot. Ez volt az, amelyet Janukovics elnök nem akart aláírni. Ily módon robbant ki a majdani felkelés, mad a politikus bukása után szállta meg Moszkva a Donyec-medencét, valamint a Krímet. Érdekes, hogy a negatív hozzáállást Orbán mostanság már nem a kárpátaljai magyarság jogaival indokolja. Arra hivatkozik, hogy az ukránok elvesztik a háborút, vagyis sürgősen módosítani kell az európai politikán. Egy brüsszeli tisztségviselő úgy érzékeltette a helyzetet, hogy a kormányfő az egész játékteret odébb akarja tolni, a többiek azonban maradnának a mostani pályán. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:
 •  
 • FAZ
 •  
 • Brüsszel 10 milliárd euróval csábítja Orbánt, miután az bekeményített és blokkolni kíván minden fontos határozatot a következő állam- és kormányfői egyeztetésen. Az EU rengeteg pénzzel igyekszik megpuhítani. Ami kockán forog: a csatlakozási tárgyalások megkezdése Kijevvel, további anyagi segítségnyújtás az ukrán államnak, végül pedig az uniós költségvetés feltöltése. De egyáltalán nem biztos, hogy lesz belőle bármi is.
 • Egyrészt mert még igencsak eltér egymástól Németország és több más nettó befizető, valamint a Bizottság véleménye a pénzügyekről. Másrészt Magyarország keresztbe fekszik mind a három témakörben. Orbán előbb stratégiai vitát szeretne a háborús célokról, a szankciókról és arról, hogy mivel jár az ukrán belépés a többiek számára.
 • Brüsszelben sokan úgy vélik, hogy csupán azért ennyire kemény, mert neki a visszatartott milliárdok kellenek. Ha ez a stratégiája, a jelek szerint bejön, mivel bennfentes források szerint a Bizottság 10 milliárdot kíván felszabadítani a felzárkóztatási alapokból. Állítólag 500 milliót már a következő hetekben utalnak olyan tervekre, amelyeket a magyar kormány előfinanszírozott.
 • Az EU természetesen visszautasítja, hogy a budapesti nyomásnak engedne. A már említett forrás, aki névtelenül, de kifejezetten engedéllyel nyilatkozott, azzal érvelt, hogy ha teljesülnek az előírt feltételek, akkor az Unió tovább nem ellenkezhet. Főleg – teszi hozzá a tudósító – ha politikai szempontokat is mérlegel.
 • A magyar félnek már csak néhány apróbb ügyben kell megadnia a felvilágosítást, amit boldogan meg is tesz, annál is inkább, mivel hiába ágál az Országos Bírói Tanács, nem kell mennie a Kúria Fidesz-hű elnökének. Még legalább 7 évig betöltheti hivatalát. Egyébiránt Orbán 7 éve igyekszik megrendíteni az igazságszolgáltatás függetlenségét.
 • Ugyanakkor egyelőre marad a kasszában 11,7 milliárd, amit a korrupció és csalás miatt nem folyósítanak és nem úgy néz ki, hogy egyhamar zöldre váltana a jelző.
 •  
 • Die Presse
 •  
 • Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet. A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba helyezett brüsszeli milliárdok sem hangolják át. Ily módon az EU a Brexit óta az egyik legsúlyosabb geopolitikai vereségnek néz elébe.
 • Jelen állás szerint ugyanis a tagállamok vezetői nem jutnak dűlőre Kijev anyagi támogatása, illetve a felvételi folyamat megkezdése kapcsán. Merthogy a magyar vezető hiába ígért már sok mindent az ukránoknak, hallani sem akar az elképzelésekről.
 • Egy magas rangú uniós illetékes szerint a fiaskó benne van a pakliban a teljes magyar elutasítás folytán, habár Orbán október végén még egyetértett az előterjesztéssel. Legújabb megnyilatkozásai alapján viszont ma már egészen másként látja a dolgokat. Stratégiai vitát követel, de valójában ilyen dokumentum már létezik: a társulási egyezmény, amely 2014-ben látott napvilágot. Ez volt az, amelyet Janukovics elnök nem akart aláírni. Ily módon robbant ki a majdani felkelés, mad a politikus bukása után szállta meg Moszkva a Donyec-medencét, valamint a Krímet.
 • Érdekes, hogy a negatív hozzáállást Orbán mostanság már nem a kárpátaljai magyarság jogaival indokolja. Arra hivatkozik, hogy az ukránok elvesztik a háborút, vagyis sürgősen módosítani kell az európai politikán. Egy brüsszeli tisztségviselő úgy érzékeltette a helyzetet, hogy a kormányfő az egész játékteret odébb akarja tolni, a többiek azonban maradnának a mostani pályán.
 • Viszont egy másik meccsen a magyar fél a hosszabbításban elérte a döntő találatot: a Bizottság hamarosan 10 milliárdot felszabadít számára. Nem azonnal kapja meg azonban az összeget, hanem abban az ütemben, ahogy beküldi a számlákat. Egy uniós diplomata azzal érvelt, hogy a Fidesz eleget tett a kívánalmaknak, bár még van tennivalója. Lásd az akadémiai szabadságot, valamint az LMBT-jogokat. Csakhogy – tette hozzá az illetékes – nem szabad a Bizottság részéről politikai játszmába belebonyolódni, mert az veszélyes volna.
 •  
 • Le Monde
 •  
 • Egész Közép-Európát megrázta az inflációs hullám, de különösen sújtja Magyarországot, azon belül is főként a legszegényebbeket. Mindazonáltal az utóbbi hónapokban kúsznak felfelé a bérek, így enyhül a lakosság háborgása a régióban.  
 • Az eltelt években a magyar árak emelkedtek a legmeredekebben az egész Unióban. Összesítve 33 %-kal lettek magasabbak. A múlt hónap elején a nacionalista Orbán-kabinet mindenesetre ünnepelhetett, mert a szint a jelképesnek számító 10 % alá bújt vissza.
 • Az élelmiszereknél azonban feljegyeztek 60 %-os drágulást is az elmúlt két évben, sőt még ennél is magasabb volt a tojás és a liszt esetében. Virovácz Péter, az ING közgazdásza felidézi, hogy az árnyomás már a járvány előtt is igen erős volt, mert megemelték a kereseteket, miután munkaerőhiány lépett fel.
 • A helyzetet súlyosbította a gazdaság jelentős energiafüggősége, az élelmiszergazdaság gyenge termelékenysége, valamint a választás előtt a kormányzati osztogatás. A térség nagy részében azonban a 2008-as válság óta példátlan módon zuhant az életszínvonal. Ezen javítanak az emelkedő bérek.
 • A nyugdíjasok ugyanakkor bajban vannak, mert a bértárgyalások őket nemigen érintik, ezért azután megerősödött a populista pártok támogatottsága, mivel azok megkérdőjelezik Ukrajna megsegítését. Azt az érvet játsszák ki, hogy a helyi hatóságok sokkal szívesebben foglalkoznának a saját lakosság gondjaival, illetve hogy túl sokba kerülnek a szankciók.  
 • Az év végére valószínűleg csak Magyarország és Csehország küszködik kisebb visszaeséssel, de a lendületes munkaerőpiac folytán a hangulat nem utal válságra. Virovácz megjegyzi, hogy a vállalatok bíznak a jövőben. Ám ha a jelek szerint sikerült is elkerülni az ár-bérspirált, a mind magasabb jövedelmek meggátolhatják az infláció elvárt lassulását. A szakértők azt jósolják, hogy a szint még hónapokig a jelenlegi szinten marad.
2023. december 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább