2022. október 2. vasárnap
Ma Petra, örs névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Boris Johnson utódjának helyre kell állítania Nagy-Britannia tekintélyét a világban

Boris Johnson utódjának helyre kell állítania Nagy-Britannia tekintélyét a világban

Eredményeit beárnyékolja, hogy immár széles körben notórius hazudozónak, felelőtlennek tartják. Olyannak, aki képtelen kemény döntéseket hozni. Viszont az ország belátható időn belül nem szabadul meg a bukott miniszterelnök politikai-gazdasági örökségétől. Bárki is váltja, lesz lehetősége, hogy javítsa a viszonyt a fő európai vezetőkkel, főként Emmanuel Macronnal, bár ez nem szükségszerű. Viszont ahol tényleg hiányozni fog Johnson, az Kijev. Merthogy igen jelentős támogatást nyújtott az Oroszország elleni háborúban. Igaz, ez ügyben teljes egyetértés van a brit politikán belül, de ettől még a következő miniszterelnök a 2. világháború óta a legsúlyosabb geopolitikai válsággal szembesül. A jelölteket elnézve azonban nem biztos, hogy bármelyikük rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek megkívántatnak a jelenlegi helyzetben.

The Times

 

Hiába vesztette el a hatalmat az előző amerikai elnök, majd most a brit kormányfő, populizmusuk tovább él. Mindkettejük nagy találmánya az volt, hogy megújították politikai erőként a jobboldalt, de megbuktak, mert narcisztikusak lévén, alkalmatlannak bizonyultak hivatalukra. Ezt Gerard Baker, a szintén konzervatív Wall Street Journal volt (brit) főszerkesztője írja vendégkommentárjában.

A média általában ellenséges volt velük szemben, hol gúnyolódott rajtuk, mondván, hogy bohócok, hol pedig bepánikolt, azt állítva, hogy létveszélybe sodorják a demokráciát. Ám ezzel együtt igen fontos, hogy megértsük kudarcuk okát, mert anélkül nem lehet talpra állítani a jobboldalt, amelyet ők ketten jobban újra kitaláltak, mint bárki más az eltelt évtizedek során.

Végzetükben kulcsszerepet töltött be egy sor jellemgyengeségük, így érthető, hogy a konzervatívok soraiban sokan örülnek a távozásuknak. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy Trump és Johnson változatlanul a győzedelmes populizmus pillérének számít, márpedig ez az irányzat vezérli a politikát az Atlanti-óceán mindkét oldalán. A legkeményebb vád az ellenük jobbról, hogy elpackázták a lehetőséget, amit pedig ők maguk teremtettek meg, mármint hogy olyan politikai erőt hozzanak létre, amely egy egész nemzedék sorsát határozhatta volna meg.

Lenyűgöző paradoxon, hogy minden fegyelmezetlenségükkel együtt olyan örökséget hagynak hátra, ami országukban a legnagyobb változást jelenti fél évszázad óta. Az egyik a Brexit, a másik az amerikai Legfelsőbb Bíróság konzervatív többségének kialakítása. Kormányozni viszont meglehetősen kaotikusan tudtak csak. Merthogy opportunisták és csupán a sors adta kezükbe az irányítást.

Hozzá nem értésükkel, tisztességtelenségükkel és fondorlatosságukkal aláásták a saját hitelüket, illetve megingatták a bizalmat a demokratikus intézmények iránt. Trump persze lekörözi politikai aljasságban a kollégáját, hiszen megpróbálta meggátolni a békés hatalomátadást és bedönteni az alkotmányt.

De ettől még megmarad a két párt esélye, mert a tömegek továbbra is kiábrándultak a politikai-kulturális elitből, így nagy az igény a megújult populista jobboldalra, amely védi a nemzetállamot, hirdeti a fokozott gazdasági önerőre támaszkodást, egyenlő esélyt teremt mindenki számára és ellenáll annak, hogy progresszív ideológiák meneteljenek az állami intézményekben. Érthető, hogy az ember olyan vezetőkre vágyik, akik mindezt meg tudják csinálni, csak éppen tisztességgel, szaktudással és becsületességgel felvértezve.  

 

FT

 

A lap vezető külpolitikai kommentátora úgy látja, hogy Boris Johnson utódjának helyre kell állítania Nagy-Britannia tekintélyét a világban. Gideon Rachman szerint azonban még az is elképzelhető, hogy több ideiglenes miniszterelnök is lesz, amíg megtalálják a Downing Steet 10 végleges lakóját, ami nem volna gond, egy erős és magabiztos állam esetében.

Ám a johnsoni birodalom bajban van, méghozzá veszélyes időkben. A G7-ek egyetlen más országában sem ilyen magas az áremelkedés, illetve ennyire alacsony a növekedés tempója. A legtöbb külföldi megfigyelő a bajokat a Brexit-népszavazásra vezeti vissza, mert az destabilizálta a politikát, nagy károkat okozott a gazdaságnak és tönkretette a kapcsolatokat az EU-val. A kampányt Johnson tartotta kézben.

Eredményeit beárnyékolja, hogy immár széles körben notórius hazudozónak, felelőtlennek tartják. Olyannak, aki képtelen kemény döntéseket hozni. Viszont az ország belátható időn belül nem szabadul meg a bukott miniszterelnök politikai-gazdasági örökségétől. Bárki is váltja, lesz lehetősége, hogy javítsa a viszonyt a fő európai vezetőkkel, főként Emmanuel Macronnal, bár ez nem szükségszerű.

Viszont ahol tényleg hiányozni fog Johnson, az Kijev. Merthogy igen jelentős támogatást nyújtott az Oroszország elleni háborúban. Igaz, ez ügyben teljes egyetértés van a brit politikán belül, de ettől még a következő miniszterelnök a 2. világháború óta a legsúlyosabb geopolitikai válsággal szembesül. A jelölteket elnézve azonban nem biztos, hogy bármelyikük rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek megkívántatnak a jelenlegi helyzetben.

Szelestey Lajos

2022. július 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A moszkvai atomfenyegetésről

Mindebből pedig az következik, hogy az igazi veszély nem az orosz erő, hanem az orosz gyengeség, >

Tovább

Putyin már a végjáték felé botorkál Ukrajnában

A Washington Post kommentárja azt ajánlja a Nyugatnak, hogy készüljön, mert Putyin már a végjáték felé >

Tovább

Putyin a mozgósítást is elszúrta

Hiszen megszegte azt az egyezséget, hogy a társadalom távol tartja magát a politikától, cserében viszont az >

Tovább

A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes

Putyin számára öngyilkosságot jelentene, ha megnyomná az atomrakéta indítógombját. Csak abban reménykedhet, hogy meggyengül az európai >

Tovább

Putyin józan őrülete

Azaz, ha a sarokba szorul, megkétszerezi a tétet. Ez akár az egész világot romlásba taszíthatja, hiszen >

Tovább

Meloni nem fog a tűzzel játszani

Már az feltűnő, miként indokolta, hogy pártja EP-képviselői a napokban nem szavazták meg az EP-ben, hogy >

Tovább

Putyin kétségbeesett húzása

Az ukránok már ott tartanak, hogy a Donyecki-medencéből is kiűzik az oroszokat, pedig annak a résznek >

Tovább

Meloni: nem a demokráciára, hanem a baloldalra jelent veszélyt

Úgy értékelte: a baloldal igyekszik befeketíteni pártját azzal a jelszóval, hogy az Olaszország Fivérei veszélyezteti a >

Tovább

Jönnek fel Európában a jobboldali-populisták

Ezt fejti ki szokásos keddi kommentárjában Paul Lendvai. Mert ki gondolta volna pl. hogy a földrész >

Tovább

Amire szüksége van Ukrajnának

Paul Krugman elolvasta jó pár korábbi háború gazdasági veszteséglistáját, így azt kérdezi szokásos kommentárjában: már az >

Tovább

Hatalmas erkölcsi különbség

A Kijevben szerzett személyes benyomások alapján a Washington Post legendás elemzője, Fareed Zakaria most már érti, >

Tovább

A Putyin-párti jobboldal világképe romokban

Putyin bajba került Ukrajnában, de ugyanez a helyzet mindazokkal, akik idáig jobbról védték nyugaton. Az orosz >

Tovább