2022. augusztus 14. vasárnap
Ma Marcell, Maximilián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Aki a-t mond, mondjon b-t is

Aki a-t mond, mondjon b-t is

Olyan vajdasági magyar közösséget kell teremteni, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem ahol elégedettek, lehetőségeket látnak és megtalálják a számításaikat. Olyan intézkedések összefüggő rendszerére van szükség, amely gazdaságpolitikától kezdve az oktatáson át a települések fejlesztésig alkalmas arra, hogy megállítsa ezt a katasztrofális folyamatot. Azoknak, akik a jövőben szolgálni szeretnék a vajdasági magyar közösséget, folyamatosan azon kell dolgozniuk, hogy a politikai önkénytől megszabadult emberek tudatosan és félelem nélkül nyilvánítsák ki véleményüket. Lepeš Josip (MM Közéleti kávéház):

A vajdasági magyar társadalom egy része megszokásból, vagy éppen a változástól való idegenkedés miatt együtt él azzal a rendszerrel, amelyben a párt nem szolgálja, hanem irányítja a közösséget. A rendszer hatalomtechnikai szempontból stabil, de a jó működés tekintetében, ha tetszik, ha nem, rendkívül esendő. Esendő, mert a hatalmat gyakorló párt, politikai, közösségi kontroll hiányában a szakmai kontrollokat is kikapcsolhatja, ahogyan ezt egy ideje már meg is teszi. Fejlett demokráciákban a hatalmat és a közösséget kiszolgáló szakmai apparátusok jelentős autonómiával rendelkeznek. A végrehajtó hatalomtól független szakmai intézmények pedig teljes függetlenséget élveznek. Ma Vajdaságban ezek egyike sem valósul meg. A magyar többségű önkormányzatok vezetőit, testületeinek tagjait a politikai lojalitás alapján választják ki, akik nem a közösséget éltető, fejlesztő döntések előkészítőivé, hanem pusztán utasítások végrehajtóivá válnak. Ennek egyenes következménye a szakmai kontraszelekció.

A vajdasági magyar közösséget foglyul ejtő párt nemcsak a közigazgatás szakapparátusát alakítja egyszerű végrehajtókká, hanem más autonóm intézményeket is. Ezt látjuk ma Vajdaságban, az oktatástól az egészségügyön át a tudományos, a művészeti (pl. Tanyaszínház) és a sportintézményekig, szervezetekig. A párt ezzel a hatalomtechnikával nemcsak a közigazgatást és az autonóm intézményeket formálja saját képére, hanem az egész politikai berendezkedést, sőt a gazdaság működését is, a párthoz közel álló személyeket, vállalkozásokat hozzásegítve tekintélyes vissza nem térítendő anyagi támogatások elnyeréséhez.

Vajdaságban a közösségi irányítás és politikai irányváltás esetén a vezetésre vállalkozóknak egyet kell érteniük abban, hogy az első lépés a foglyul ejtett vajdasági magyar közösség kiszabadítása, valamint a megválasztott vezetőknek a társadalom szolgálatába állítása. A közösség vezetésére vállalkozóknak csak akkor van esélyük a szakpolitikák (gazdaság, oktatás, egészségügy stb.) megegyezésen alapuló kialakítására, ha a foglyul ejtett vajdasági magyar közösség kiszabadításában egyetértenek.

A gazdaságpolitika alakítását természetesen jelentős mértékben befolyásolja a szerbiai, európai és a világgazdaság helyzete. Ezért fontos a vajdasági magyarság tekintetében, hogy a leendő vezetők elkötelezzék magukat egy áttekinthetően szabályozott gazdaság mellett, ahol a szabályozás nem személyre, vagy vállalatra szabott, ahol a megrendelések és támogatások oda jutnak, ahol a leghatékonyabban tudnak hozzájárulni a vajdasági magyar közösség versenyképességének növeléséhez, és ezáltal az általános gazdasági és társadalmi jólléthez. Ezért szükséges a vajdasági magyarságot érintő gazdasági vállalkozások számbavétele, szerkezeti áttekintése és területi elosztásának elemzése. 

Az egyik, ha nem a legfontosabb szakpolitika ma az oktatáspolitika, hosszabb távon ugyanis ez határozza meg minden szakpolitika, köztük a gazdaságpolitika lehetőségeit is. Az új nemzedékek tudása, kompetenciái és erkölcse a gazdaság, a közélet és a kultúra minden területére kihat. A tudás, a képzettség, a kompetenciák kell, hogy meghatározzák a társadalmi munkamegosztásban való részvételt, amelynek természetes része a közéletben való részvétel is. A vajdasági magyar fiatalok mai oktatási kínálata egy letűnt korból öröklött hagyaték, amely sem tartalomban, sem alkalmazhatóságban nem kapcsolódik az előttünk álló évek elvárásaihoz, kihívásaihoz.

A fiatalok jövőbeli lehetőségei nagymértékben az oktatástól függnek, és ez nincs másként a vajdasági magyar fiatalok esetében sem. A csökkenő gyermekszám és a fiatalok elvándorlásának aggasztó mértéke ma is számos probléma forrása. A most kezdődő évtized visszafordíthatatlan demográfiai megroppanás jeleit hordozza. Ennek tudatosítása, valamint a jelenség megfordítása létkérdés. Tudni kell, hogy a mai fiatalok nem kérnek a megalázóan alacsony bérekből, a párthűségtől függő elhelyezkedési lehetőségekből, ahogy az olyan jövőből sem, ahol az út eleje olyan lehangoló, mint az út vége (mindezt szüleik példáján keresztül tapasztalták meg az elmúlt 20 év alatt). Látjuk tehát, hogy csak az életkörülmények összességének javításával remélhető pozitív demográfiai változás. Olyan vajdasági magyar közösséget kell teremteni, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem ahol elégedettek, lehetőségeket látnak és megtalálják a számításaikat. Olyan intézkedések összefüggő rendszerére van szükség, amely gazdaságpolitikától kezdve az oktatáson át a települések fejlesztésig alkalmas arra, hogy megállítsa ezt a katasztrofális folyamatot.

Azoknak, akik a jövőben szolgálni szeretnék a vajdasági magyar közösséget, folyamatosan azon kell dolgozniuk, hogy a politikai önkénytől megszabadult emberek tudatosan és félelem nélkül nyilvánítsák ki véleményüket.

 

2021. november 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Húsz milliárdos kerítésmagasítás, közben Magyarország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”?

A szerb hatalom nem biztosítja a polgárok személyi biztonságát, sérthetetlenségét, a tulajdon és egyéb jogainak békés >

Tovább

Tántorgunk az emberarcú szolgalelkűségbe

A jelek szerint a hatalom készül a személyes szabadság további megnyirbálására. Nem kell hozzá durva erőszak, >

Tovább

Bálványosi akármi

Ha elemeznénk, hogy akkor mit is mondott Pásztor Pista, akkor – az első benyomás alapján – >

Tovább

Csetepaté a szakadék szélén?

Egyre inkább kiélesedik a vita Orbán Viktor a Tusványoson előadott a fajkeveredésről szóló nézetéről.  Nem hiszem, >

Tovább

Kishegyesi Bálványos

A fiatal és tapasztalatlan parlamenti államtitkár nem először mond valótlanságokat a vajdasági magyar közösséggel kapcsolatban. Annyira >

Tovább

A gyanús európai szellemiség

Még a jugoszlávságába is beszivárgott ez a történelmi emlék. Horvát volt, jugoszláv aurával. Miért ne lehetne >

Tovább

A hatalom szolgálatában

A Titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Neki, tehát, már csak >

Tovább

Putyinlelkű város lettünk

Mihal Ramač író és újságíró, a Danas volt főszerkesztője a Danasban (2022.07.25.) elkeseredetten kérdezi, hogy miért >

Tovább

Mára alaposan megváltozott a Magyarország-kép

Az utcán többen is megállítanak. Mi történt Magyarországgal? Mindeddig respektálták ezt a megszenvedett országot és nemzetet. >

Tovább

Nincs többé kocsonyás középút

Biztosra vehető, hogy Orbán Viktor mai tusványosi beszéde óriási felháborodást kelt majd. Nem vagyok véleményvezér, csak >

Tovább

Ilonka tánti angyalkái

Egy effajta megállapítás például: „Magyarokná olyan szar a pálinka”, és a kommentár hozzá: „Én nemtom nem >

Tovább

Náci beszéd vagy náci rendszer?

Hiszen a fasiszta energia ma a legnagyobb, az igazi történeti újdonság. Sokan várnak újdonságra, diadalra, sikerre, >

Tovább