2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Nemzeti tanácsi választások előtt

Lesz-e kihívója a VMSZ-nek?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Lesz-e kihívója a VMSZ-nek?
Ülésezik a Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testülete (Fotó: Pannon RTV)

Félő, hogy – amennyiben a VMSZ-nek nem lesz ellenzéki alternatívája – az októberi nemzeti tanácsi választásokon még rosszabb/gyengébb/alkalmatlanabb összetételű nemzeti tanács kerül hivatalba, mint a jelenlegi. Ismét nem azok kerülnek a nemzeti tanácsba, akik képesek megfogalmazni és hatékonyan képviselni is a közösségi érdekeket, hanem akik pártvonalon megfelelnek/alkalmasak, mint ahogy a jelenlegi összetételben is. Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy a magyar választópolgárok elveszítették hitüket a változások lehetőségében, beleuntak a VMSZ (Pásztor István) több mint másfél évtizedes önkényuralmába. Ennek csakis a magyar közösség további leépülése, fogyatkozása lehet az eredménye. Tisztában vannak ezzel a magyar ellenzéki vezetők? Bozóki Antal:

Októberben esedékesek a nemzeti tanácsi választások. A Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testületének május 27-ei belgrádi ülésén „nem született konszenzus a nemzeti tanácsok választásának elhalasztását illetően”.

– A nemzeti tanácsok többsége ugyan támogatta, hogy halasszák el a nemzeti kisebbségi tanácsi választásokat, ám Ana Brnabić kormányfőnek és többek között a magyar nemzeti tanácsnak is az a véleménye, hogy a törvény által megszabott választási időszakot nem a nemzeti tanácsok javaslatára kellene módosítani, hanem megvannak erre a megfelelő illetékes szervek – emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke a Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testületének ülését követően – írja a Magyar Szó nevű véemeszes napilap. – Mi azt szeretnénk, ha minden a törvényes előírások szerint történne – mondta Hajnal.

A nemzeti tanácsok választásának elhalasztása kisebbségi minisztérium javaslatára került a koordinációs testület elé, mivel a Köztársasági Statisztikai Hivatal és a Köztársasági Választási Bizottság kifogásolta, hogy egybeesik az októberben esedékes népszámlálás és a kisebbségi tanácsok választásának kampánya. A koordinációs testület ülésén azonban „nem született egyetértés”.

A népszámlálás 2021 őszén volt esedékes, a Covid-19 járvány miatt azonban a szerb képviselőház 2021. április 7-én törvényt módosított és az idén októberre halasztotta, mivel „nem volna biztonságos, mert növelhetné a vírus terjedésének kockázatát”.

A Magyar Nemzeti Tanács megválasztására (harmadik alkalommal) 2018. november 4-én került sor.

A választáson azok a magyar nemzetiségű szerbiai állampolgárok élhettek szavazati jogukkal, akik 2018. október 31-ig feliratkoztak a magyar választói névjegyzékre a lakhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat általános közigazgatási és közös feladatok hivatalában. Az egyfordulós választáson listákra lehetett szavazni, bejutási küszöb nem volt. A listaállításhoz 1500 hitelesített aláírást kellett összegyűjteniük a jelölőszervezeteknek. Összesen 35 mandátumot osztottak ki arányos rendszerben.

A 129 471 választásra jogosult közül a szavazáson 47 309-en adták le szavazatukat, vagyis a szavazópolgárok mindössze 36,54 százaléka.

A 35 tanácsnoki hely közül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) „Magyar Összefogás” listája 39 166 szavazattal (83,90%) 30-at szerzett, a „Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc” lista 7 516 szavazattal 5 képviselői helyet kapott. Az MNT mandátuma 4 évre szól. A szervezést a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) végezte. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a tanácsi választásokat bojkottálta.

A jelenlegi  MNT a  választásra jogosult magyarok 30,25 százalékának a szavazatával képviseli a teljes közösséget, ami miatt kérdéses, vitatható a képviseleti joga, a legitimitása is.

Az MNT mandátuma november 4-én lejár. Amennyiben a törvényes határidőben nem tartják meg a választásokat, az MNT működésképtelenné válik, formálisan megszűnik létezni és semmilyen törvényes döntést nem hozhat, csak adminisztrálhat. Éppúgy, mint a szerb parlament, amelyik az április 3-ai választásokkal megszűnt, csak éppen az új összetételű parlament nem állt fel, és a kormány is csak technikai, mivel a választások végeredménye még mindig nem ismeretes.

Egyáltalán mi köze van a két események egymáshoz, mármint a népszámlálásnak és a nemzeti tanácsok esedékes választásának? Miért nem lehet ezt egy időben megtartani?

Ez a dilemma tejesen mesterséges és azoknak az érdekeit szolgálja, akik arra törekednek, hogy Szerbiában semmi ne működjön, akik nem a törvényesség, a határidők betartását szorgalmazzák, hanem a minél nagyobb és több káosz kialakulását.

Dura lex sed lex, vagyis „a törvény kemény, de ez a törvény”! A római jogból eredő kifejezés „egy olyan jogi maximum, amely kifejezi a törvény tiszteletben tartásának és alkalmazásának szükségességét és kötelezettségét, még akkor is, ha szigorú vagy túlzott mértékű, mivel a törvény tiszteletben tartása pozitív hatással van a társadalom életére és általában mindenki számára előnyös”.

Törvények, jogszabályok nélkül az emberi társadalom nem is létezne. Azért hozzák ezeket, hogy betartsák, betartassák! Nem véletlen, hogy az Európai Unió is, amikor Szerbiáról van szó, követeli a jogszabályok tiszteletben tartását, a joguralmat.

Nem lenne szabad, tehát, egy újabb jogi vákuumot előidézni a nemzeti tanácsok működésében sem. Az MNT illetően pedig azért is, mivel – a lassan kitelő mandátuma alatt – a jelenlegi vezetőivel éppen semmivel nem javított a magyar közösség helyzetén. A Pásztor István VMSZ elnök „konfrontáció helyett együttműködés” nemzeti kisebbségi politikáját alkalmazó MNT leginkább a Magyarországról befolyó hatalmas mennyiségű pénzösszeg főként pártalapon való elosztásával volt elfoglalva. A közösség lényegi kérdéseinek megoldását egy jottányival sem vitte előbbre!

A Hajnal Jenő vezette testület szükséges menesztésénél nagyobb gond az, hogy lesz-e szervezet, amelyik a VMSZ ellenében részt vesz az októberben esedékes MNT választásokon, amely végre megtöri az egyeduralmát?

Az április 3-ai választások után, az addig agilis Magyar Mozgalom (MM) életjelt sem ad magáról. A szervezet hivatalos honlapján az utolsó bejegyzés 2022. március 7-ei, a Facebookon pedig április 6-ai.

A VMDK hivatalos honlapján az utolsó bejegyzés a 2021. november 10-esi dátumot viseli. A VMDK – a gerinces magyarok pártjának Facebook oldalán a legutóbbi bejegyzés még 2019. január 17-ei keltezésű.

A párt június 12-én tisztújító közgyűlést tartott. A küldöttek szavazattöbbséggel újra Csonka Áront, a VMDK eddigi elnökét választották újra a párt élére. A régi/új elnök szerint a párt „első esedékes kihívása a nemzeti tanácsi választások” lesznek. Kérdés azonban, hogy a párt egyáltalán milyen erőt képvisel, a legutóbbi választási sikertelenség után rövid idő alatt meg tud-e újulni?

Oda jutottunk, hogy a véemesz – anyaországi segítséggel – minden magyar ellenzéki szervezetet letarolt, vagy bedarált.

Az MM és a VMDK a legutóbbi választásokon szerb pártokkal koalícióban vett rész, ami semmi eredményt nem hozott.  A Vajdasági Magyar Demokrata Pártról és a Magyar Egység Pártról pedig már huzamosabb ideje egyáltalán nem is hallani. Így, alig néhány hónappal a választások előtt, nem az a kérdés, hogy melyik/mennyi ellenzéki szervezet lesz a VMSZ kihívója a következő MNT választásokon, hanem hogy lesz-e erre egyáltalán vállalkozó?

Félő, hogy – amennyiben a VMSZ-nek nem lesz ellenzéki alternatívája – az októberi nemzeti tanácsi választásokon még rosszabb/gyengébb/alkalmatlanabb összetételű nemzeti tanács kerül hivatalba, mint a jelenlegi. Ismét nem azok kerülnek a nemzeti tanácsba, akik képesek megfogalmazni és hatékonyan képviselni is a közösségi érdekeket, hanem akik pártvonalon megfelelnek/alkalmasak, mint ahogy a jelenlegi összetételben is.

Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy a magyar választópolgárok elveszítették hitüket a változások lehetőségében, beleuntak a VMSZ (Pásztor István) több mint másfél évtizedes önkényuralmába. Ennek csakis a magyar közösség további leépülése, fogyatkozása lehet az eredménye. Tisztában vannak ezzel a magyar ellenzéki vezetők?

 

2022. június 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább