2022. augusztus 12. péntek
Ma Klára, Hilária, Diána névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Siker a semmittevésben!

Szerbia miért nem ösztöndíjaz magyar jogászhallgatókat?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik a délvidéki/vajdasági magyarok az adót? A munkájukat idejében nem végezték, most – a magyar adófizetők pénzéből – valamiféle „mecénásokként”, „megmentőkként” tetszelegnek. Mintha legalábbis a saját zsebükből fizetnék az ösztöndíjat! Egyiküknek még csak véletlenül eszébe nem jutott, hogy belássa, kárt okozott a közösségnek, és hogy távozzon a közéletből. Továbbra is „képviselnek” bennünket! Jó pénzért! A sajtókonferencia jó példa arra, hogyan lehet a semmittevést sikernek bemutatni! Továbbra i jobban megéri politikusnak, mint jogásznak lenni! Bozóki Antal:

Számos magas beosztású ember tragédiája abban van,

hogy nem tudnak idejében visszavonulni.

Harry S. Truman

 

Június 7-én Szabadkán sajtótájékoztatót tartott Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Lulić Emil, a pályázati bizottság elnöke és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági parlamenti képviselője.

A konferenciát annak kapcsán rendezték meg, hogy a Magyar Nemzeti Tanács az az idén (második alkalommal) hirdették meg a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot.

– Tavaly tíz ösztöndíjat hirdettek meg Magyarország Igazságügyi Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásának köszönhetően, de a nagy érdeklődésre való tekintettel, ki kellett pótolni a forrásokat, hogy mind a 17 jelentkezőt támogatni tudják. A tavalyi tapasztalatokból okulva idén már húsz ösztöndíjat terveznek kiosztani.

A jövendőbeli joghallgatók ezúttal is évi 1 millió forintnak megfelelő dinárra számíthatnak. A sikeresen pályázók más ösztöndíjakra is jogosultak, tehát nem zárja ki ez az ösztöndíj, hogy a joghallgatók akár a nemzeti tanács ösztöndíjára, vagy más egyéb jogász vagy önkormányzati ösztöndíjakra is pályázzanak – hangzott el a tájékoztatón.

A témával az „Elfogynak a magyarul is tudó jogászok”! c. 2021. augusztus 4-ei írásban foglalkoztam. Semmi nem változott, csak az ösztöndíjak száma. A (köz)szereplők is ugyanazok.

A tavaly július 27-én tartott sajtókonferencián a junior Pásztor Bálint, aki – a parlamenti, a véemesz és egyéb tisztségei mellett egyetemi docens is – elismerte, hogy „amennyiben nem történik drasztikus változás, akkor néhány év múlva elfogynak a magyarul is tudó jogászok a magán- és a közszférából is”.

A tavalyi 17 ösztöndíjas közül „11-en a szabadkai Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karra iratkoztak (ahol Pásztor Bálint előadó – B.A.), 6-an pedig az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára”. Egy hallgató időközben egy már lemorzsolódott, mivel „a jogász szakma mégsem neki való”.

Az említett (köz)tisztségviselők csak 2021-ben kaptak észbe, hogy nem lesz magyar jogász utánpótlás, miközben a fiók Pásztor „2007. február 14-től köztársasági parlamenti képviselő”, Hajnal Jenő pedig 2014-óta (második mandátumban) látja el az MNT elnöki posztját. Az MNT apparatcsik Lulić Emilnek – az MNT hivatalvezetőjének, vagyis Hajnal segédjének –, ebben a felállításban a statiszta/adminisztrátor szerepe jutott, miközben ezen a téren bizonyára semmilyen tapasztalata sincsen.

Nem az lett volna a logikus, ha a pályázati bizottság elnökének az MNT Közoktatási Bizottságának az elnökét, vagy a Jerasz Anikót, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnökét teszik meg, aki egyébként is az oktatási ügyekben szerepel?

A délvidéki/vajdasági magyar jogászképzés (is) a – véemeszes „érdekképviselet” alatt – válságban van, úgyszólván megszűnt.

A 36 ösztöndíjas közel sem oldja meg a magyar jogászképzés problémáját. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezek a fiatalok esetleg csak hat-nyolc év múlva állhatnak munkába, kapcsolódhatnak be az igazságügybe – akkor is mint kezdők.

A sajtókonferenciát tartók egy szóval nem említették, mit tettek annak érdekében, hogy magyar középiskolások az anyanyelvükön felvételizhessenek az újvidéki Jogtudományi Karon, amely – a bírósági ítéletek ellenére – továbbra sem teszi ezt számukra lehetővé. Szerbia mért nem ösztöndíjaz magyar jogászhallgatókat? Az újságírók erről persze meg sem kérdezték őket erről. Mint ahogy arról sem, hogy a tavalyi ösztöndíjasok milyen tanulmányi eredményt értek el?

A véemesz tisztségviselőinek, Pásztor Bálintnak, Hajnal Jenőnek, Nyilas Mihály korábbi tartományi oktatási titkárnak, aki a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke is, Vicsek Annamária oktatási államtitkárnak évekkel ezelőtt tudni kellett volna erről a problémáról és oda hatni, hogy a szerb költségvetésből ösztöndíjazzák a magyar közösség számára fontos jogászok képzését, akik nélkül a részarányos foglalkoztatás nem valósulhat meg a közigazgatásban, az igazságügyben, a közhivatalokban, a tájékoztatásban, a művelődésben, stb. és a magyar közösség sem fejlődhet!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik a délvidéki/vajdasági magyarok az adót? A munkájukat idejében nem végezték, most – a magyar adófizetők pénzéből – valamiféle „mecénásokként”, „megmentőkként” tetszelegnek. Mintha legalábbis a saját zsebükből fizetnék az ösztöndíjat!

Egyiküknek még csak véletlenül eszébe nem jutott, hogy belássa, kárt okozott a közösségnek, és hogy távozzon a közéletből. Továbbra is „képviselnek” bennünket! Jó pénzért!

A sajtókonferencia jó példa arra, hogyan lehet a semmittevést sikernek bemutatni! Továbbra i jobban megéri politikusnak, mint jogásznak lenni!

 

2022. június 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Húsz milliárdos kerítésmagasítás, közben Magyarország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”?

A szerb hatalom nem biztosítja a polgárok személyi biztonságát, sérthetetlenségét, a tulajdon és egyéb jogainak békés >

Tovább

Tántorgunk az emberarcú szolgalelkűségbe

A jelek szerint a hatalom készül a személyes szabadság további megnyirbálására. Nem kell hozzá durva erőszak, >

Tovább

Bálványosi akármi

Ha elemeznénk, hogy akkor mit is mondott Pásztor Pista, akkor – az első benyomás alapján – >

Tovább

Csetepaté a szakadék szélén?

Egyre inkább kiélesedik a vita Orbán Viktor a Tusványoson előadott a fajkeveredésről szóló nézetéről.  Nem hiszem, >

Tovább

Kishegyesi Bálványos

A fiatal és tapasztalatlan parlamenti államtitkár nem először mond valótlanságokat a vajdasági magyar közösséggel kapcsolatban. Annyira >

Tovább

A gyanús európai szellemiség

Még a jugoszlávságába is beszivárgott ez a történelmi emlék. Horvát volt, jugoszláv aurával. Miért ne lehetne >

Tovább

A hatalom szolgálatában

A Titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Neki, tehát, már csak >

Tovább

Putyinlelkű város lettünk

Mihal Ramač író és újságíró, a Danas volt főszerkesztője a Danasban (2022.07.25.) elkeseredetten kérdezi, hogy miért >

Tovább

Mára alaposan megváltozott a Magyarország-kép

Az utcán többen is megállítanak. Mi történt Magyarországgal? Mindeddig respektálták ezt a megszenvedett országot és nemzetet. >

Tovább

Nincs többé kocsonyás középút

Biztosra vehető, hogy Orbán Viktor mai tusványosi beszéde óriási felháborodást kelt majd. Nem vagyok véleményvezér, csak >

Tovább

Ilonka tánti angyalkái

Egy effajta megállapítás például: „Magyarokná olyan szar a pálinka”, és a kommentár hozzá: „Én nemtom nem >

Tovább

Náci beszéd vagy náci rendszer?

Hiszen a fasiszta energia ma a legnagyobb, az igazi történeti újdonság. Sokan várnak újdonságra, diadalra, sikerre, >

Tovább