2023. szeptember 28. csütörtök
Ma Vencel, Salamon névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Új parlament – régi nóta

A VMSZ-es képviselők továbbra is a Vučić-féle Szerb Haladó Párt (SNS) szekerét tolják

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Új parlament – régi nóta
A VMSZ/BMC képviselői: II. Pásztor (Bálint ? Szabadka, 1979), frakcióvezető, Kovács Elvira (Szentmihály, 1982), a helyettese, Fremond Árpád (Topolya, 1981), Ökrész Rozália (Temerin, 1957) és Újvári Zsombor (Magyarkanizsa, 1982) ? ?Ezek ugyanazok?, mint az előző mandátumban ? Újvári kivételével (Fotó: Ótos András)

Pásztor Bálint már a parlament alakuló ülésén nem hagyott kétséget afelől, hogy a VMSZ-es képviselők az új összetételű parlamentben is a Vučić-féle nacionalista és retrográd Szerb Haladó Párt (SNS) szekerét fogják tolni, s nem a magyar közösség érdekeit képviselik. Kovács Elvira személyében lesz, aki „a külföldi vendégeknek” (értsd: nemzetközi szervezeteknek) elmagyarázza „a vajdasági magyarság helyzetét is”. Már ahogyan azt a Vajdasági Magyar Szövetség látja! Hogy Vučić és Orbán „aranykorában élünk”! Bizonyára büszkék is rá a szentmihályiak! Folytatódik tehát a Pásztor Pista féle „nem konfrontálódunk, együttműködünk” politika, amely a vajdasági magyar közösségnek az utóbbi másfél évtizedben éppen semmi jót nem hozott! Bozóki Antal:

Az április 3-ai parlamenti választások után, a képviselők eskütételével, augusztus 1-jén megalakult végre a köztársasági képviselőház 13. összetétele.

Az új összetételű parlament alakuló ülését Vladeta Janković, a képviselők közül a legidősebb vezette, az Egyesült Szerbia győzelméért listáról.

Sokéves élet- és politikai tapasztalatára hivatkozva, Janković „a parlament dicsőségéről és különösen a választások fontosságáról” fejtette ki nézeteit.

– Bármelyik országban, amelyikben tíz évig nem lennének igazi és tisztességes választások, az elkerülhetetlenül megkérdőjelezné minden választott testület legitimitását. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy megfelelő mértékben és alapos gyanúba kerülnének a képviselőházi döntések, valamint a képviselőházi intézmények hatályossága is. Bármelyik ország a világban, amelyikben ez megtörténne, olyan egypártrendszerbe kerülne, mint amilyenbe mi is, amelyben egy politikai párt, a sérthetetlen vezetőjével, a társadalom nagy részét – tudatosan és szándékosan – tudatlanságban tartja és megvonja tőle az alapvető szabadságokat és jogokat.

Nem nevezte meg ugyan, hogy pontosan mire gondol, de hozzáfűzte, „a végrehajtó hatalom nem a parlamentben összegyűlt képviselők által közvetve kifejezett népakarat szerint jár el, hanem a vezér közvetlen diktátuma alapján.  És az igazságszolgáltatás esetében sem szabad, hogy így legyen. Ha az igazságszolgáltatás részrehajló és passzív, a polgárok védtelennek és tehetetlennek érzik magukat”.

Beszédét üzenettel fejezte be, miszerint „a szabad és tisztességek választásoktól megfosztott Szerbia nem lehet boldog és tisztelt ország. Tisztességek választások nem lesznek és nem is lehetnek, amíg minden, Szerbia legtávolibb élő polgára is minden nap nem láthatja az RTS híradójában, mit tesz, és mit mond a hatalom, de azt is, hogy mit mondanak erről azok, akik nem részesei a hatalomnak. Tisztességek választások nem lesznek és nem is lehetnek, amíg megvesztegetés, zsarolások, nyomásgyakorlás és erőszak lesz, amíg a nemzeti médiatér nem lesz mindenki számára hozzáférhető, amíg a választási bizottságok arra várnak, hogy helyettük a vezető politikusok hozzák meg a döntéseket, illetve amíg egy személy szeszélyei az Alkotmány felett állnak, különösen pedig amíg a bíróságok hallgatólagosan támogatják ezt – zárta mondatait Janković.

„Beszédét több alkalommal az ellenzék soraiból feltörő taps szakította meg, illetve a többségi lista képviselőinek nem tetsző moraja.”

A parlamentben összesen 16 képviselői csoport alakult (a 12 választási lista alapján).

A legnagyobb politikai erőt most is, 104 mandátummal (a 250 képviselőből) az Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk (SNS) képviselői csoport képezi. Következik az Ivica Dačić – Szerbia Szocialista Pártja (SPS) 23 képviselővel és a Marinika Tepić vezette Egyesülve (SSP, PSG, Preokret, Sloga) frakció 16 képviselővel stb.

A parlamentbe került öt kisebbségi lista közül a legtöbb mandátummal a Vajdasági „Magyar” Szövetség rendelkezik, összesen 5 képviselővel.

A parlament elnökének Vladimir Orlićot választották, akit az ellenzéki képviselők nem támogattak, mivel „a kampányi időszakban az agresszív fellépés bajnoka volt, aki nem hajlandó meghallgatni a másik véleményét, így azzal számolnak, hogy elnöksége alatt az ellenzék nem tud majd kellő mértékben érvényesülni a parlamenti üléseken”.

Ezzel szemben Pásztor Bálint a VMSZ képviselő csoportjának vezetőjeként – és az SNS fogadatlan (?) prókátoraként – „arra mutatott rá, hogy Vladimir Orlić tapasztalt politikus, negyedik mandátumban képviselő, fiatal, és nem csupán a politikával foglalkozott, hanem a tudomány terén is bizonyított. Kiemelte, nem mindegy, hogy az előttünk álló nehéz időszakban ki a parlament elnöke, ugyanis ő az államvezetés második legfontosabb embere. Szerinte Orlić eleget tud tenni a kihívásoknak.”

A Danas c. belgrádi napilap Orlić jelölése kapcsán azt írja, hogy ő volt „a legélesebb a független média, valamint az ellenzéki politikusok elleni támadásokban és Szerbia elnökének magasztalásában valamint védelmében.

Kovács Elvirát, a VMSZ (egyik) alelnökét, stb. („aki valamiért nem vette még fel a férje, Voislav Milosavljević nevét), második alkalommal választották meg a köztársasági képviselőház – a hét közül az egyik – (fikusz) alelnöki posztjára.

A Magyar Szó nevű véemeszes újságnak Kovács elmondta: „az alelnök feladata nemcsak a parlamenti ülések vezetésében merül ki, hanem diplomáciai kérdésekkel is foglalkozik”.

– Fontos, hogy amikor külföldi vendéggel találkozunk, vagy beszélgetünk, megmagyarázzuk Szerbia specifikus helyzetét, illetve rámutassunk a kisebbség, az én esetemben a vajdasági magyarság helyzetére is – emelte ki Kovács.

Parlamenti munkáját – elmondása szerint – „az eurointegrációs bizottság elnökeként fogja folytatni”. – Parlamenti alelnökként is több lehetőség adódik arra, hogy azoknak a külföldi politikusoknak a számára, akik barátian közelítenek Szerbia felé, ám nem értik az ország specifikus helyzetét, és az itt élő kisebbség helyzetét, hogy segítsünk annak megértésében – hangsúlyozta – tette hozzá.

Pásztor Bálint már a parlament alakuló ülésén nem hagyott kétséget afelől, hogy a VMSZ-es képviselők az új összetételű parlamentben is a Vučić-féle nacionalista és retrográd Szerb Haladó Párt (SNS) szekerét fogják tolni, s nem a magyar közösség érdekeit képviselik.

Kovács Elvira személyében lesz, aki „a külföldi vendégeknek” (értsd: nemzetközi szervezeteknek) elmagyarázza „a vajdasági magyarság helyzetét is”. Már ahogyan azt a Vajdasági Magyar Szövetség látja! Hogy Vučić és Orbán „aranykorában élünk”! Bizonyára büszkék is rá a szentmihályiak!

Folytatódik tehát a Pásztor Pista féle „nem konfrontálódunk, együttműködünk” politika, amely a vajdasági magyar közösségnek az utóbbi másfél évtizedben éppen semmi jót nem hozott!

 

2022. augusztus 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább