2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Ajándékcsere

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ajándékcsere

Pintér Attila 8 évet töltött nagykövetként Belgrádban. Szemtanúja és tevékeny részese volt a szerb magyar/magyar-szerb kapcsolatok alakulásának. Ennek eredményeit csak bizonyos idő elteltével lehet majd értékelni. Már most meg lehet azonban állapítani, hogy a nagykövet leginkább a véemeszesekkel „barátkozott”, táplálva ezzel is a magyar-magyar megkülönböztetést. A szélesebb közönségben nem volt különösebben ismert, se népszerű. Azzal is tisztában kell lenni, hogy egy ország nagykövete az őt kinevező hatalom politikáját képviseli... A junior Pásztor bejegyzéséből tudjuk, hogy közte és a magyar nagykövet között „személyes barátság alakult ki”, és hogy „egy ezüstből készült Szabadka címerrel viszonozta” a Pintértől kapott, „minden játékos által aláírt Real Madrid mezt”. A cikkből nem derül ki, milyen értékű az egyik és a másik ajándék. Ez azért érdekes, mivel – a szabályok szerint – a tisztségviselőknek bizonyos érték felett az ajándékokat át kell adni az erre illetékes hatalmi szerveknek. Bozóki Antal:

Szeptember 5-17.

A látszólagos reformok minimuma

 

– Ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Bizottság (EB) Szerbiáról szóló két előző jelentése eléggé éles volt a korábbiakhoz viszonyítva, ebben az évben se, a joguralom kulcsfontosságú területeinek állapota miatt, nincsen ok a lelkesedésre sem az ünneplésre – véli Sofija Popović, az European Western Balkans portál újságírója a Danas belgrádi napilapnak adott nyilatkozatában.

Az EB újabb jelentésével kapcsolatosan Szerbia haladásáról az európai integrációs folyamatban, amelynek a közzétételére októberben kerül sor, Popović azt mondja, hogy „az a dokumentum különösen sajátságos lesz és biztosan különböző perspektívából készül el, amennyiben tekintetbe vesszük, hogy mi történt az országban tavaly október óta.

– Októbertől decemberig a látszólagos reformok minimumát hajtották végre, hogy megerősítsék az EB politikai határozatát, hogy új klasztert nyisson meg és két év fennakadás után előrelépés történjen. Onnantól napjainkig, a választási kampány és az a tény miatt, hogy még mindig nincs kormányunk, semmit nem tettek. Nem csak, hogy nem hajtották végre az előző jelentésben javasolt reformokat, mivel nem volt kormányuk és parlamentünk, de az egyes területeken visszalépés is történt – értékelte Popović.

– Azokról az akadályokról és a problémákról, amelyekkel az EuroPride szembesült Belgrádban a következő jelentésben lesz szó, nyilatkozta a N1 televíziónak Vladimir Bilčik az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője.

– Bármi történjen is itt Belgrádban tükröződni fog a következő szerbiai jelentésemben, mondta Bilčik az EuroPride séta előtt. Az előző hétvégi Pride elleni tiltakozásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva, amelyen Vladimir Putin képeit is vitték, azt válaszolta, tudatában van annak, hogy „létezik bizonyos külföldi befolyás, beleértve a moszkvait is”.

 

 

Szeptember 7-16.

Ajándékcsere

 

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete járt búcsúlátogatáson szeptember 7-én a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) köztársasági parlamenti frakciójánál Szabadkán, ahol Pásztor Bálint, a párt frakcióvezetője fogadta a VMSZ köztársasági képviselőivel. Az eseményről Pásztor Bálint számolt be Facebook-oldalán.

– Személyes barátság alakult ki köztünk, a közösség ügyeinek szolgálata mellett, közös nevező volt a sport is. Nem sok hozzá hasonló embert ismerek, aki évtizedekre visszamenőleg, a legkülönbözőbb sportágakat illetően, teljes mérkőzéseket tud a legapróbb részletekig fölidézni.

Barátságunknak és nagykövet úr viszonyulásának legékesebb bizonyítéka, az a minden játékos által aláírt Real Madrid mez, amelyet tavaly decemberben kaptam tőle ajándékba. Ma megpróbáltam ezt a gesztust egy ezüstből készült Szabadka címerrel viszonozni, annak reményében, hogy mindig örömmel tér majd hozzánk vissza – olvasható a junior Pásztor Facebook oldalán.

 – Aleksandar Vučić miniszterelnök, megválasztott köztársasági elnök, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke, stb. 2017. április 6-án hivatalában fogadta dr. Pintér Attila magyar nagykövetet, aki „nemcsak személyes gratulációját tolmácsolta Vučić elnökválasztási győzelme kapcsán, hanem Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter gratulációit is.

Vučić a Szerbia és a Magyarország közötti jószomszédi viszonyokat méltatta, mondván, hogy a kapcsolatok építésében fontos szerepe van a szerbiai magyarságnak, illetve a magyarországi szerbségnek. Pintér szavai szerint a szerbiai magyarok elégedettebbek a helyzetükkel, mint korábban bármikor.

Ezzel kapcsolatban néhány kérdés is megfogalmazódik: Honnan tudja, mire alapozza Pintér Attila, hogy a szerbiai magyarok mennyire elégedettek a helyzetükkel? Megkérdezte a vajdasági magyarokat, hogyan vélekednek a helyzetükről? Pintér Attila kinek a nagykövete, Magyarországnak, vagy a délvidéki magyaroknak? Ki bízta meg a nagykövet urat, hogy mindannyiunk nevében beszéljen és értelmezzen? – írtam a 2017. április 12-ei jegyzetemben.

Pintér Attila 8 évet töltött nagykövetként Belgrádban. Szemtanúja és tevékeny részese volt a szerb magyar/magyar-szerb kapcsolatok alakulásának. Ennek eredményeit csak bizonyos idő elteltével lehet majd értékelni. Már most meg lehet azonban állapítani, hogy a nagykövet leginkább a véemeszesekkel „barátkozott”, táplálva ezzel is a magyar-magyar megkülönböztetést. A szélesebb közönségben nem volt különösebben ismert, se népszerű.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy egy ország nagykövete az őt kinevező hatalom politikáját képviseli.

Vučić szeptember 16-án fogadta búcsúlátogatáson Pintért. – A szerb államfő köszönetet mondott a Magyarország belgrádi nagykövetének, amiért belgrádi megbízatása során nagyban hozzájárult a két ország közötti szoros barátság fejlesztéséhez – közölte a VMSZ házi televíziója, a Pannon RTV.

A cikkben említés se nincsen arról, hogy Vučić kitüntette volna Pintért a két nép, illetve ország barátságának „történelmi csúcsra” fejlesztésben való tevékenységéért, de arról sem, hogy bármivel is megajándékozta volna.

A junior Pásztor bejegyzéséből tudjuk, hogy közte és a magyar nagykövet között „személyes barátság alakult ki”, és hogy „egy ezüstből készült Szabadka címerrel viszonozta” a Pintértől kapott, „minden játékos által aláírt Real Madrid mezt”.

A cikkből nem derül ki, milyen értékű az egyik és a másik ajándék. Ez azért érdekes, mivel – a szabályok szerint – a tisztségviselőknek bizonyos érték felett az ajándékokat át kell adni az erre illetékes hatalmi szerveknek.

Az is homályos maradt, hogy a „köztársasági parlamenti frakció” tagjai a saját pénzükből állították-e elő az ajándékot Pintének, vagy ha nem, honnan, miből van/jutott pénze a „frakciónak” Szabadka ezüst címerének ajándékozására? Esetleg a fiók Pásztor a személyesen kapott ajándékot közpénzből vett ajándékkal viszonozta? Mennyibe került ez nekünk adófizetőknek?

 

2022. szeptember 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább