2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Véemeszes propagandagépezet

A sajtószabadság kicsúfolása

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A sajtószabadság kicsúfolása

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság lapja” – nem csak a közszolgálatiság hiányzik, de a „pártatlanul széles körű tájékoztatás” is. A lapban egyetlen más véleményt, kritikus írást sem lehet olvasni a hatalmi szervek, Pásztor István és Hajnal Jenő viselt dolgairól és pártjuk tevékenységéről! Miközben a sajtónak egyik legfontosabb feladata a mindenkori hatalom tevékenységnek ellenőrzése kellene, hogy legyen. Lehet-e itt egyáltalán „szabadon, politikai befolyástól mentesen működő” médiáról beszélni? Az egyoldalú és pártos tjékoztatás iskolapéldája ez. Értesíteni kell erről Vera Jourova biztost! Ilyen médiával nem lehet az EU-ba jutni, de még a társadalmi-gazdasági fejlődés sem elérhető! Bozóki Antal:

– A médiának szabadon, politikai befolyástól mentesen kell működnie, nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé – jelentette ki Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős biztos a médiapluralizmus és a média függetlenségének védelmét célzó európai bizottsági javaslatok bemutatásakor szeptember 16-án.

Vera Jourová brüsszeli sajtótájékoztatóján a javaslat részleteit ismertetve közölte: a szerkesztői függetlenség védelme érdekében a rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságát, beleértve a közszolgálati médiumokat is.

A szabályozás hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, előírja, hogy a közszolgálati média vezetőjét és igazgatótanácsát átlátható, nyílt és megkülönböztetéstől mentes módon kell kinevezni. A közszolgálati médiaszolgáltatók, küldetésüknek megfelelően, pártatlanul kell széles körű tájékoztatást nyújtaniuk és véleményeket közölniük

Az Európai Bizottság a közbiztonságra kockázatot jelentő, nem uniós médiára vonatkozó nemzeti intézkedések meghozatalát is javasolta, hogy a külföldi médiumok se kerülhessék meg az EU-ban kötelező szabályokat – közölte Jourová.

– Olyan szabályozást javaslunk, amely Európában mindenütt ugyanúgy és ugyanazon normák szerint kötelezően alkalmazandó. Szeretnénk, ha a szabályok a lehető leggyorsabban hatályba lépnének, alkalmazását nagyon sürgetőnek tartjuk – tette hozzá a cseh biztos.

Szerbia és az Európai Unió (EU) még 2013-ban kezdték meg az csatlakozási tárgyalásokat. Az ország – legalábbis a hivatalos politika szerint – szeretne „mielőbb” tagja lenni ennek a gazdasági és politikai egyesülésnek.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás összetett folyamat. A tagság feltételeit teljesítő, csatlakozni kívánó országnak be kell emelnie jogrendszerébe az uniós jogszabályokat az összes szakpolitikai területen.

A csatlakozáshoz teljesíteni kell bizonyos, ún. koppenhágai kritériumokat. Ezeket az Európai Tanács az 1993-as koppenhágai ülésén megállapították állapították meg, majd az 1995-ös

madridi ülésén megerősítették.

A kritériumok a következők:

– a demokráciát, a jogállam és az emberi jogok érvényesülését garantáló intézmények stabilitása, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és védelme;

– működő piacgazdaság és képesség az Unión belüli versenyviszonyokkal és piaci erőkkel való megbirkózásra;

– a tagsággal járó kötelezettségek teljesítésére – és ennek részeként az uniós jogot képező szabályok, standardok és szakpolitikák (a közösségi vívmányok) hatékony végrehajtására – való képesség, valamint a politikai, gazdasági és monetáris unió célkitűzéseinek vállalása.

Szerbiának az EU-ban való felvétele attól függ, hogy mikor teljesíti a meghatározott feltételeket. Hacsak valamilyen politikai döntés folytán az országgal nem tesznek kivételt, de erre nem túl sok esély van.

Az Európai Parlament (EP) 2022. július 6-i állásfoglalásában a Bizottság Szerbiáról szóló, 2021. évi jelentéséről (2021/2249(INI))[3] „felszólítja a szerb hatóságokat, hogy valóban hajtsák végre a szükséges reformokat, és tereljék vissza az országot az uniós integráció felé vezető helyes útra, ezáltal megvalósítva Szerbia európai törekvéseit”.

Újabban még az is követelmény, hogy „a szerb és a koszovói hatóságoknak konstruktív szerepet kell vállalniuk a kölcsönös elismerésen alapuló, jogilag kötelező erejű, átfogó normalizációs megállapodás létrejöttében”.

Sokan vannak, akik hangosan követelik Szerbiának az EU-hoz való csatlakozása „meggyorsítását”, mégpedig a feltételek megvalósítása nélkül, a gyakorlatban azonban azon dolgoznak, hogy erre ne kerüljön sor.

Ezek közé tartozik a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is. Jól látszik ez, például, a sajtó helyzetével kapcsolatban is.

Hiába az EU-s álláspont, miszerint „a médiának szabadon, politikai befolyástól mentesen kell működnie, nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé”, a csaknem teljes magyar nyelvű médiát, a Családi Kör független hetilap és néhány internetes portál kivételével – az MNT hathatós segítségével – teljesen leuralt a VMSZ.

Groteszkül hat, hogy az MNT „alapította” Magyar Szó szeptember 17-én közölte az MTI írását a média függetlenségének védelmét célzó európai bizottsági javaslatok bemutatásáról, miközben ez a lap, csakúgy, mint a többi MNT alapítású média – semmiben nem felel meg ezeknek. Vonatkozik ez, sajnos, egyaránt a Hét Napra, a Pannon RTV-re, a Szabadkai Magyar Rádióra stb. is. Egy pártirányítású propagandagépezet részeit képezik! Az ugyancsak a Véemesz befolyású Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete pedig minderről nem vesz tudomást!

Az eredetileg közszolgálati lap „szerkesztői függetlensége”, „szerkesztői szabadsága” egyáltalán nem létezik. A szerkesztéspolitika egyetlen párt, a VMSZ, pontosabban Pásztor Pista pártvezér politikájának a befolyása alatt, a szolgálatában áll. Jól látszik ez, például a lap szeptember 19-ei címoldalán is, ahol Pásztor István már nem is egy, hanem két cikkben is szerepel. Nem kuriózum ez, sajnos, hanem szinte gyakori eset.

Külön botrányos, hogy az egyik cikk szerint a noszai ménesgazda, új Mercédesz-tulajdonos, a szerinte mindenhez egyformán „értő” Pásztor a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok palicsi megnyitóján a VMSZ elnöki minőségében mondott inkább politikainak nevezhető „ünnepi beszédet”.

A másik írás szerint a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban (VM4K) szólalt fel, ahol az „információs szakmérnökök vették át a diplomájukat”, hangoztatva az intézmény „fontosságát”. Annak az intézménynek, amelyikben a vele „évek óta intim kapcsolatot ápoló” Lovas Ildikó a „koordinátor”, a Magyar Összefogás nevű pártlistán a hetedik számú jelölt a november 13-án esedékes nemzeti tanácsi választásokon.

A Magyar Szó Kft. vezetőjét, főszerkesztőjét és a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete (igazgatóbizottsága) tagjait – megkülönböztető módon – az MNT a pártalapú megbízhatóság alapján nevezi ki. A testületnek olyan tagjai is vannak, akik tisztsége összeegyezhetetlen a tagsággal.

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság lapja” – nem csak a közszolgálatiság hiányzik, de a „pártatlanul széles körű tájékoztatás” is. A lapban egyetlen más véleményt, kritikus írást sem lehet olvasni a hatalmi szervek, Pásztor István és Hajnal Jenő viselt dolgairól és pártjuk tevékenységéről! Miközben a sajtónak egyik legfontosabb feladata a mindenkori hatalom tevékenységnek ellenőrzése kellene, hogy legyen. Lehet-e itt egyáltalán „szabadon, politikai befolyástól mentesen működő” médiáról beszélni? Az egyoldalú és pártos tjékoztatás iskolapéldája ez. Értesíteni kell erről Vera Jourova biztost!

Ilyen médiával nem lehet az EU-ba jutni, de még a társadalmi-gazdasági fejlődés sem elérhető!

Szerbiát mindaddig nem szabad felvenni ebbe a nemzetközi szervezetbe, amíg a sajtóban is nem történnek meg szükséges változások, reformok!

 

 

 

2022. szeptember 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább