2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Tanulmányúton

Az apa, a fia és a szentlélek

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az apa, a fia és a szentlélek
Az MCC hallgatói a Pásztor Istvánnál (Fotó: Ótos András)

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik kedvencének” is mondják. Nem az a gond a látogatás szervezésével, hogy kizárólag csak Véemeszes „politikusok” fogadták a kollégistákat, hanem hogy egyetlen ellenzéki vezetővel, politikussal nem ülhettek le beszélgetni. Ilyen politikust bizonyára még csak nem is láttak. Nem csak magyart, de szerbet sem, ami ugyancsak kifogásolható. Milyen következtetésre juthattak ebből hallgatók? Hogy Szerbiában egyáltalán nincsen ellenzék? Hogy mindenhol magyarok a vezetők? Nem túl nagyon egyoldalúra sikeredett ez a látogatás? Nem indoktrinálásnak nevezik ezt? Milyen véleménnyel, benyomással távozhattak Szerbiából a kollégisták? Bozóki Antal:

Szerbiai tanulmányúton tartózkodtak a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény hallgatói (2 tanár és 7 diák), akiket szeptember 20-án a tartományi parlamentben Pásztor István házelnök fogadott, aki egyúttal a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) elnöke, noszai ménesgazda, új Mercédesz tulajdonos, stb.

– A beszélgetés során a képviselőház elnöke a vendégekkel ismertette az általa képviselt szerv működésének részleteit, azt a jogi keretet, amellyel összhangban döntéseket hoz, hatásköreit, az államapparátusban betöltött szerepét. Mint mondta, a képviselőház tagjai büszkék arra, hogy a vajdasági parlament a párbeszéd hosszú hagyományának az ápolója, a politikai vélemények különbözősége ellenére a parlamentben kimondottakról mindenki számot vezet, s a politikai kultúra szellemében zajlanak a viták. Ugyanilyen büszkék lehetünk a többnyelvűségre is, amely szintén meghatározó eleme a tartományi képviselőház működésének, fogalmazott Pásztor, hozzátéve, az Európai Parlament után ebben a házban beszélik hivatalosan a legtöbb nyelvet.

A találkozón szó esett a Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatokról is, amelyekben Vajdaságnak jelentős szerepe van a magyar megyékkel kialakított együttműködés révén is.

A Mathias Corvinus Collegium hallgatói Szabadkán is jártak, Újvidék után pedig Belgrádot is felkeresik – közölte a Magyar Szó nevű Véemeszes pártlap.

– A Mathias Corvinus Collegium hallgatóinak csoportját fogadtam ma Újvidéken.

Az autonómia, a kisebbségi politikai szerveződés, a VMSZ és a szerb-magyar kapcsolatok érdekelték őket leginkább.

A fiataloké a jövő, a rájuk szánt energia és figyelem biztos megtérül! – írta a látogatásról Pásztor István még az nap a Facebookon.

A protokollszerű hírből az kelti fel a figyelmet, hogy a kollégisták a tanulmányi útjuk során „Szabadkán is jártak, Újvidék után pedig Belgrádot is felkeresik”. Ezekről a látogatásokról azonban a lap már nem tudósított.

Pásztor Bálint, a pártelnök fia, a VMSZ (fényképes sorrendben 3.) alelnöke, aki egyúttal Szabadka város Képviselő Testületének az elnöke, a VMSZ köztársasági frakciójának a vezetője, egyetemi docens stb., ugyancsak Facebookos bejegyzéséből lehet megtudni, hogy a vendégek egy nappal korábban látogattak Szabadkára.

– A budapesti Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának hallgatóival és oktatóival beszélgettünk ma (szeptember 19-én – B.A.) Szabadkán a Városról, a közösségről, múltról és jövőről. A küldöttség Újvidékre és Belgrádba és ellátogat a következő másfél napban – közölte az ifjú Pásztor.

Kovács Elvira, a VMSZ (fényképes sorrendben 2.) alelnöke, a párt képviselője és (ugyancsak egyik) alelnöke a szerb parlamentnek, a szeptember 20-ai Facebook bejegyzésében írja, hogy „a budapesti Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának hallgatói és oktatói, vajdasági útjuk során Szabadka és Újvidék után Belgrádba látogattak”.

– A Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ frakciójának nevében Újvári Zsombor (szintén Véemeszes – B.A.) képviselőtársammal fogadtuk őket a Képviselőházban. Az önkormányzati és tartományi politizálásunk bemutatása után a köztársasági szerepvállalásunkról meséltünk nekik, de természetesen szó esett Szerbia európai útjáról és Koszovóról is, bel- és külpolitikai dolgokról egyaránt. Köszönjük az érdeklődést, megtisztelő volt vendéglátóiknak lennünk! – írta Kovács.

Kétnapos „szerbiai tanulmányútjuk” során – az idézett szövegek alapján – az MCC hallgatói csupán a Vajdasági „Magyar” Szövetség három vezető tisztségviselőjével találkoztak, akik bemutatták nekik a „politizálásukat” és „meséltek” nekik a „szerepvállalásukról”, „a közösségről, múltról és jövőről”. Csak az ő politikai nézeteikkel ismerkedhettek meg, amelyek egybevágnak a Szerb Haladó Párt (SNS) politikájával, annak támogatásában merülnek ki.

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik kedvencének” is mondják.

Nem az a gond a látogatás szervezésével, hogy kizárólag csak Véemeszes „politikusok” fogadták a kollégistákat, hanem hogy egyetlen ellenzéki vezetővel, politikussal nem ülhettek le beszélgetni. Ilyen politikust bizonyára még csak nem is láttak. Nem csak magyart, de szerbet sem, ami ugyancsak kifogásolható. Milyen következtetésre juthattak ebből hallgatók? Hogy Szerbiában egyáltalán nincsen ellenzék? Hogy mindenhol magyarok a vezetők? Nem túl nagyon egyoldalúra sikeredett ez a látogatás? Nem indoktrinálásnak nevezik ezt? Milyen véleménnyel, benyomással távozhattak Szerbiából a kollégisták?

Fiatal egyetemistákról lévén szó, lehetőséget kellet volna nyújtani nekik, hogy – Kovács szavaival – a Vémeszes „mesék” mellett más vezetők meglátásaival is megismerkedjenek és maguk vonják le a látogatás alatt hallottakból, látottakból, tapasztaltakból a következtetéseket. A magyar közösségtől és a valóságtól régen eltávolodott Véemeszes politikusok azonban – a látogatás is ezt mutatja – nagyon ódzkodnak, a hallgatók nehogy rajtuk kívül másokkal is találkozzanak, nehogy véletlenül megfertőzze őket valami másfajta vélemény! Ez lenne a fiatalok képzésének az útja?

A Tartományi Képviselőházi tudósító cikkének A párbeszéd a többnyelvűség intézménye címet adta. Ezek szerint ugyanazon a nyelven nem lehet párbeszédet folytatni, véleményt se cserélni? Az már veszélyes?

 

2022. szeptember 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább