2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Jogi precedens

Az államnak fizetni kell a migránsok okozta károkért!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az államnak fizetni kell a migránsok okozta károkért!

A Hangadó Szerda műsorában elhangzott hírt, miszerint a szerb államnak kárpótlást kell fizetni a migránsok által okozott kárért – ismereteim szerint – a Magyar Nemzeti Tanács áltat „alapított” egyetlen média, de még a közszolgálati VRTV magyar szerkesztősége sem közölte. Pedig a határmenti lakosságot érintő fontos eseményről van szó. Ebből is látszik, a közösség érdekeit mellőző, politikailag irányított sajtóról van szó! A családok, amelyek vállalták a kárpótlási per kockázatát, az ügyvéd, aki megtette, amit a szakma becsülete megkövetel, a bíró, aki az ítéletet meghozta, és Muci Szántó  Márta is, aki a riportot készítette, megérdemlik az elismerést, a gratulációt. A bíróság ítélete mindazok számára példa értékű lehet, akik a migránsok által kárt szenvedtek, mivel jogi hivatkozási alapot jelent  a jóvátételre. A majdányi házrombolás ügyében hozott precedens/példa értékű ítélet figyelmezeti az államot a polgárok biztonságának és vagyoni jogai alkotmányos védelmének kötelezettségére is. Bozóki Antal:

Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című szeptember 21-ei műsorában értesülhettek a hallgatók, hogy „jogi precedens történt Majdányon”. – Anyagi elégtételről hozott ítéletet a bíróság néhány család számára, akik beperelték a szerb államot és a rendőrséget, mert a házukat úgy tönkretették a menekültek, hogy azok lakhatatlanná váltak – hangzott el a műsorban.

– Az érintett családok egy évvel ezelőtt ügyvédhez fordultak és átadták a szükséges bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy ingatlanjukat szándékosan vagy gondtalanság miatt kár érte. Ezt pedig a rendőrség, a feljelentések ellenére, nem akadályozta meg.

A kárpótlásról a napokban érkezett a bírósági értesítés (az ítéletről lehet szó – B.A.).

Boško Stanimirov ügyvéd elmondta, „az anyagi kártérítésről szóló ítélet jogerős. A bíróság megállapította, hogy a szerb belügyminisztérium, vagyis a rendőrség részéről mulasztás történt, aminek alapján akkora összegű anyagi elégtételt kell fizetni, amekkorát a bírósági szakértő megállapított.”

– A megítélt érték megtérítését a szerb államnak kell állnia, illetve ilyen címen a megállapított pénzösszeget ki kell fizetnie – közölték a műsorban.

A riport szerint a bírósági eljárás jogerősen befejeződött, már csak a kártérítési összeg megfizettetése, vagyis a végrehajtás maradt.

Az adásban az egyik érintett elmondta a majdányi háza tönkretételének történetét a migránsok által.

A Vajdasági Magyar Szövetség sokáig egyáltalán nem, utóbb pedig nem megfelelő módon foglalkozott a migránsok okozta felbecsületlen anyagi kárral, amit leginkább a határmenti, többségében magyarok lakta településeken (Horgos, Magyarkanizsa, Majdány, Oroszlámos, Rábé, Törökkanizsa, Szabadka stb.) okoztak.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke még a 2020. február 6-ai sajtótájékoztatóján kezdeményezte a tartományi képviselőház biztonsági tanácsának az összehívását a migránshelyzet miatt.

A testület elnökének tisztségét Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, vagyis Pásztor István látja el, aki a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) nevű magyar-szerb vegyespárt elnöke is, stb.

A testület migránskérdésekkel kapcsolatos ülésére – ismereteim szerint – mind a mai napig nem került sor. Elnök úr, bizonyára a bokros teendői, önreklámozó „ünnepi beszédei” miatt nem ért rá a polgárok biztonsága és vagyona védelmének kérdéseivel foglalkozni. Vagy épen a Szerb Haladó Párttal (SNS) való együttműködése miatt.

Nem egy alkalommal nyilatkozott a migráns-ügyben a haladó Pásztor. A szavaiból, ígéreteiből azonban szinte semmi nem valósult meg.

A kialakult helyzetről olyasmiket mondott, hogy „a jogrendet kellene életszerűvé tenni”, meg hogy „el kellene érni, hogy a migránsok a befogadóközpontokban maradjanak”. A jogrend nem változott, a migránsok  nem maradtak a befogadó központokban és egyre többen vannak.

A fikusz politikus egyetlen fontos, a magyar közösséget is érintő társadalmi kérdést nem, hogy megoldani, de még csak felvetni sem képes! Belgrád nemtetszésére a haladó többségű tartományi képviselők – egy intésre – azonnal menesztenék!

A kétszeres elnök újabban azt találta ki, hogy az illegális migráció terhét évek óta nyögő észak-bánáti határ menti Majdányt és Rábét – a Törökkanizsáért Egyesület támogatásával – „meg kell szabadítani az elhagyatott, düledező, romos házaktól, amelyek a migránsok búvóhelyéül szolgáltak”. Pásztor erről szeptember 8-án az anyaországi forrásból támogatott házrom-eltakarításról a helyszínen, a majdányi Petőfi Sándor utcában nyilatkozott a sajtónak.

– Ahelyett, hogy a szerbiai hatalmi felállás részeként kormányzati, parlamenti, tartományi és önkormányzati szinten kihatnának a migránskérdés rendszerbeli rendezésére, ők „megoldásként” a vajdasági magyar falvakban lévő házak ledózerolását viszik végbe, mindezt – saját bevallásuk szerint – anyaországi eszközökből! – kommentálta szeptember 9-ei közleményében az eseményt a VMDK.

 

Pásztor Bálint, a politikus fia, a VMSZ képviselőinek frakcióvezetője, a szerb parlament 2021. január 28-ai ülésén, a képviselő kérdések idején elmondta, hogy „a polgárok kérdezik, számíthatnak-e kárpótlásra, a migránsok okozta károk pedig hatalmasak a polgárok vagyonában?” A problémát olyan módon adta elő, hogy nem ő, hanem „a polgárok kérdezik”(!!). Miért nem képviselői kérdésként vetette fel a problémát és követelt határozott intézkedéseket?

Ana Brnabić (még midig hivatalban lévő!) miniszterelnök a kérdésre adott válaszában nem zárta ki a migránsok okozta anyagi károknak az állam által való megtérítési lehetőségét. Készséget mutatott a VMSZ-el, a helyi önkormányzatok és a polgárok képviselőivel való ezzel kapcsolatos „beszélgetésre”.

Időközben valószínűleg „a polgárok kérdését”, de választ is elfelejtették, mivel – ismereteim szerint – a migránsok okozta károk jóvátétele ügyében éppen semmi nem történt – az írás elején említett bírósági ítéletig. A jelek szerint, a beígért „beszélgetésből” sem lett semmi.

A szerb alkotmány 57. szakaszának (A vagyonra való jog) első bekezdése szerint Szerbiában „szavatolt a tulajdon és a jogszerűen szerzett egyéb vagyoni jogok békés élvezete”. Ez a rendelkezés jogi alapot nyújt(hat) az állam kötelezettségének a megállapítására, hogy – a migránshelyzet nem megfelelő kezelése által, mivel nem tartotta azokat a menekülttáborokban – nem biztosította a polgárok vagyonának védelmét, ami jogi alap lehet a kártérítésre – írtam a Megtérítik-e a migránsok okozta károkat? című 2021. február 10-ei írásomban.

Annak ellenére, hogy a migránskérdés leginkább a határmenti, többségében magyarok lakta falvak lakosait érinti, a délvidéki/vajdasági magyar nyelvű média, de – érdekes mód – még a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács által ellenőrzött sajtó sem foglalkozott mindeddig az illegális menekültek okozta károk bírósági úton való megtérítésével. Ez nyilvánosan mostanáig egyáltalán fel sem merült. A Véemeszes propaganda ezt a lehetőséget teljesen elhallgatta. A polgároknak nem kell arról tudni, hogy a jogaikat milyen úton-módon érvényesíthetik?

A Hangadó Szerda műsorában elhangzott hírt, miszerint a szerb államnak kárpótlást kell fizetni a migránsok által okozott kárért – ismereteim szerint – a Magyar Nemzeti Tanács áltat „alapított” egyetlen média, de még a közszolgálati VRTV magyar szerkesztősége sem közölte. Pedig a határmenti lakosságot érintő fontos eseményről van szó. Ebből is látszik, a közösség érdekeit mellőző, politikailag irányított sajtóról van szó!

A családok, amelyek vállalták a kárpótlási per kockázatát, az ügyvéd, aki megtette, amit a szakma becsülete megkövetel, a bíró, aki az ítéletet meghozta, és Muci Szántó  Márta is, aki a riportot készítette, megérdemlik az elismerést, a gratulációt. A bíróság ítélete mindazok számára példa értékű lehet, akik a migránsok által kárt szenvedtek, mivel jogi hivatkozási alapot jelent  a jóvátételre.

A majdányi házrombolás ügyében hozott precedens/példa értékű ítélet figyelmezeti az államot a polgárok biztonságának és vagyoni jogai alkotmányos védelmének kötelezettségére is.

 

2022. szeptember 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább