2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Az anyanyelv- és íráshasználati jogok semmibevétele!

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel szabályozott következetes megvalósítása érdekében”? Mit tett a VMSZ? A jogszabályok csak azért vannak, hogy a külföld felé mutogassuk, itthon pedig semmibe vegyük azokat? Miért kapják a fizetést? Minek van egyáltalán a Köztársasági Választási Bizottság (RIK), ha még az alapvető jogokat sem tartják tiszteletben? Mit szól ehhez Tomislav Žigmanov, az emberi- és kisebbségjogi, valamint a társadalmi párbeszéd új minisztere? Értesíteni kellene erről a botrányról nemzetközi szervezeteket is! Nem alaptanul mondja Ljubomir Simonović költő, drámaíró és akadémikus, hogy „az államot mindenható dilettánsok irányítják”! Újabb ok ez arra, hogy távol maradjuk a szavazástól! Bozóki Antal:

Nemzeti tanácsi választások lesznek november 13-án.

– A Szerb Köztársaság alkotmánya (a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 83/06. szám) 10. szakasza megállapítja, hogy a Szerb Köztársaságban a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód van hivatalos használatban azzal, hogy más nyelvek és írásmódok hivatalos használatát az Alkotmány alapján törvény szabályozza.

Az Alkotmány 79. szakaszának rendelkezése továbbá pontosítja, hogy a nemzeti kisebbségek tagjainak joguk van nemzeti sajátosságaik megőrzéséhez, amelyen a saját nyelv és írásmód használatához való jog is értendő.

Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma (Vajdaság AT Hivatalos Lapja, 20/14. szám) 24. szakaszának 1. bekezdése megállapítja, hogy Vajdaság AT szerveiben és szervezeteiben a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód, a magyar, a szlovák, a horvát, a román és a ruszin nyelv és írásmód van hivatalos használatban. A 2. szakasz továbbá előírja, hogy Vajdaság AT szervei hatáskörük keretében intézkedéseket tesznek a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel szabályozott következetes megvalósítása érdekében.

A községi, illetve városi statútumok megállapítják az adott község, illetve város, vagy az egyes települések területén hivatalos használatban levő nyelveket és írásmódokat – írja a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság hivatalos internetes oldalán.

A tartomány 45 községe közül, a hivatalos adatok szerint, 16-ban (Alibunar/Alibunár, Apatin, Bački Petrovac/Petrőc, Bačka Palanka/Bácspalánka, Beočin/Belcsény, Inđija/India, Irig/Ürög, Kikinda/Nagykikinda, Opovo/Ópáva, Pančevo/Pancsova, Pećinci/Pecsince, Ruma, Sremski Karlovci/Karlóca, Stara Pazova/Ópazova, Šid/Sid és Žabalj/Zsablya) a magyar nyelv- és írás (már) nincs hivatalos használatban. Ezek közül öt község többségében magyarok lakta helységeiben, az Apatinhoz tartozó Bácskertesen (Kupuszina) és Szilágyin (Svolojevón), az Ingyijához tartozó Maradékon, a Nagykindához tartozó Töröktopolyán (Banatska Topola), Torontáloroszin (Kisorosz, Rusko Selo) és magában a városban, valamint a Pancsovához tartozó Hertelendyfalván (Vojlovica) és Sándoregyházán (Ivanovo) a magyar is hivatalos használatban van, vagy legalábbis használatban kellene, hogy legyen.

A hatályos nyelv- és íráshasználati jogszabályok alapján az értesítőt a nemzeti tanácsi választásokról két nyelven – szerb nyelven és cirill írással és az adott nemzeti közösség nyelvén valamint írásmódjával kellett volna nyomtani.

Amennyiben a jelenlegi Szerb Haladópárti (SNS) haladó hatalom – amelyiknek a Vajdasági „Magyar” Szövetség is (nyolc államtitkár révén!)  tevékeny részese – szép gesztust akart volna gyakorolni a nemzeti közösségek felé, az értesítést akár csak az adott nemzeti közösség nyelvén is készíthették volna. Semmivel nem került volna többe, de kedvezőbb választási légkört teremtett volna. A nemzeti közösségek tagjai érezték volna, hogy a nemzeti tanácsukat választják. Olyan államban, amelyik tiszteletben tatja a nemzeti közösségeket, a közösségi jogokat, úgy is jártak volna el!

Mit kaptunk ehelyett? Újvidéken például, ahol a magyar nyelv és írás is egyenrangú hivatalos használatban  van, csupa cirill betűs értesítést küldtek, amelyen csak a szavazópolgár neve van feltüntetve az anyanyelvén!

Ezt nem csak az anyanyelv használati jogszabályok semmibevételének, de a nemzeti tanácsi választásokon részvevők megalázásnak is lehet nevezni. Jól kifejezi azonban azt, hogyan viszonyul a hatalom a nemzeti kisebbségi polgárokhoz! Hogy néz ki ez a többi községben és nemzeti közösség vonatkozáséban, azt külön lehetne és kellene is elemezni.

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel szabályozott következetes megvalósítása érdekében”? Mit tett a VMSZ? A jogszabályok csak azért vannak, hogy a külföld felé mutogassuk, itthon pedig semmibe vegyük azokat? Miért kapják a fizetést?

Minek van egyáltalán a Köztársasági Választási Bizottság (RIK), ha még az alapvető jogokat sem tartják tiszteletben?

Mit szól ehhez Tomislav Žigmanov, az emberi- és kisebbségjogi, valamint a társadalmi párbeszéd új minisztere?

Értesíteni kellene erről a botrányról nemzetközi szervezeteket is!

Nem alaptanul mondja Ljubomir Simonović költő, drámaíró és akadémikus, hogy „az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Újabb ok ez arra, hogy távol maradjuk a szavazástól!

 

2022. november 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A jövő cserbenhagyott bennünket

A nyugalmazott tanárnővel abban is szót értettünk, hogy a kilencvenes évek baljósabbak voltak, mint a maiak, >

Tovább

„Razzia-emlékközpont épül Újvidéken”

Az Újvidéken készülő Razzia-emlékközpont ellen senkinek semmi kifogása nem lehet. A természetes azonban az lenne, ha >

Tovább

Balkáni road-movie

„Az élet egy road-movie”, amelyben a „nappalok és éjszakák átmenet nélkül torlódnak egymásba”, miközben „sebességváltó nélkül >

Tovább

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább