2023. február 7. kedd
Ma Tódor, Rómeó, Richárd névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

Kókai Péter: Az államtitkárok munkájáról „szinte semmit sem lehet tudni”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó Párthoz, pontosabban annak az elnökéhez, Aleksandar Vučićhoz és a retrográd, nacionalista politikájához való hűség – a közösség hátrányára – nyolc jól fizetett állást ért a VMSZ-nek. A hatalom megtartása a fontos! Megéri? Vučićnak ezek a kinevezések nem kerültek semmibe. Nyolc fikusszal több vagy kevesebb, mit számít. A Véemeszess államtitkárokat viszont, az adófizetők pénzén, lehet mutogatni a nemzetközi közösségnek, hogy európai mércék szerinti nemzeti kisebbségi politikát folytat. Függetlenül attól, hogy a Véemesz államtitkári szinten vesz rész a haladó koalíciós hatalom gyakorlásában, semmi sem mentesíti a kormány döntéseivel járó politikai felelősség alól! Bozóki Antal:

Pásztor Bálint, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) (egyik) alelnöke, képviselőházi frakcióvezetője, stb. – október 25-én – azt mondta, hogy „a VMSZ, mint ahogy Ana Brnabić előző két kormányát, úgy a leendő kormányt is támogatja, mert a VMSZ a realitások talaján maradt, és nem követelt túlzottan sokat magának”.

– A VMSZ-nek nyolc államtitkára lesz, többségük ugyanazokban a minisztériumokban, mint az előző mandátumban. Pásztor hozzátette, hogy az új kormány a kisebbségeket befogadó kormány lesz, a VMSZ pedig támogatja is ezt – közölte a junior Pásztor.

A kispásztor „gratulált Tomislav Žigmanov (az emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős – B.A.) miniszternek is, és sok sikert kívánt neki, az eskü letétele után pedig reméli, hogy változtat a retorikáján, mert az általa »szerbnek« nevezett kormány tagja lesz, és minden nemzeti közösség minisztere lesz” – közölte a FoNet.

November 1-jén, mindenszentek napján, Pásztor István pártelnök, tartományi képviselőházi elnök stb., a Facebookon közölte, hogy „aláírásra került a Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ koalíciós megállapodása. Ez már a negyedik az elmúlt nyolc évben, az aktuális parlamenti választásokat követően”.

Az új szerbiai kormány november 4-ei ülésén ki is nevezte a VMSZ nyolc államtitkárát.

Hét korábbi államtitkár – Nyilas Mihály jogász (igazságügy), Lálity Urbán Emese építészmérnök (építésügy, közlekedés, infrastruktúra), Vickó Ferenc onkológus (egészségügy), Vicsek Annamária pedagógus (oktatásügy), Juhász Attila mezőgazdasági mérnök (agrártárca), Jaksa Róbert (környezetvédelem), Kerekes József (pénzügy) megmaradt a tisztségében – függetlenül attól, hogy mutattak-e fel eredményt vagy sem.

Nyolcadik államtitkárnak csatlakozott hozzájuk Gyivánovity Dániel okleveles közgazdász-vállalkozó, aki az előző mandátumban parlamenti képviselőként szolgálta a VMSZ-t, de a legutóbbi parlamenti választásokon kibukott onnan, mivel a párt az addig kilenc képviselői hely közül négyet elvesztett. Valahol csak munkát kellett neki találni! Még mondja valaki, hogy az öreg Pásztor nem visel gondot a híveiről!

– Soha ilyen gyorsan nem írtuk alá a koalíciós szerződést és soha ilyen hamar nem nevezte ki a Kormány az államtitkárainkat. Több minisztériumban is egyelőre csak az általunk delegált államtitkár kinevezése történt meg. Mindez a VMSZ tekintélyéről tanúskodik – áradozott a junior Pásztor a Facebookon.

– A minisztériumnak lehet egy vagy több államtitkára, akik munkájukért a miniszternek és a kormánynak tartoznak felelősséggel. Az államtitkár a minisztertől kapott meghatalmazása keretében segít a miniszternek. A miniszter nem hatalmazhatja meg az államtitkárt, hogy jogszabályokat alkosson, vagy hogy a kormány ülésén szavazzon – írja az Államigazgatási törvény 24. cikkében.

Az államtitkár – a törvény szerint – a minisztérium második számú embere, akinek valójában a minisztérium hivatalnoki személyzetének a munkáját kell(ene), hogy megszervezze. Szinte semmilyen önálló döntéshozatali joga nincsen.

A nyolc Véemeszes államtitkár közül mennyien értenek egyáltalán az államigazgatáshoz, és mennyire ismerik az államigazgatási törvényt?

Kókai Péter újságíró „nagyon felszínes és hevenyészett kis kutatása alapján sem teljesen megalapozatlan kijelenteni, hogy a (mindenkori) államtitkárok munkája képezi a VMSZ tevékenységének legszürkébb zónáját, amiről szinte semmit sem lehet tudni”.

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó Párthoz, pontosabban annak az elnökéhez, Aleksandar Vučićhoz és a retrográd, nacionalista politikájához való hűség – a közösség hátrányára – nyolc jól fizetett állást ért a VMSZ-nek. A hatalom megtartása a fontos! Megéri?

Vučićnak ezek a kinevezések nem kerültek semmibe. Nyolc fikusszal több vagy kevesebb, mit számít. A Véemeszess államtitkárokat viszont, az adófizetők pénzén, lehet mutogatni a nemzetközi közösségnek, hogy európai mércék szerinti nemzeti kisebbségi politikát folytat.

Függetlenül attól, hogy a Véemesz államtitkári szinten vesz rész a haladó koalíciós hatalom gyakorlásában, semmi sem mentesíti a kormány döntéseivel járó politikai felelősség alól!

Feltűnő, hogy a Véemeszes vezetőknek nem jutott eszébe, vagy tudatosan kerülték a követelést, hogy a pártnak az Emberi-, kisebbségjogi és társadalmi párbeszéd minisztériumában legyen államtitkára! Nincs olyan tagja, aki értene ehhez, vagy nem is érdekli a nemzeti közösségi jogok védelme?

 

2022. november 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A jövő cserbenhagyott bennünket

A nyugalmazott tanárnővel abban is szót értettünk, hogy a kilencvenes évek baljósabbak voltak, mint a maiak, >

Tovább

„Razzia-emlékközpont épül Újvidéken”

Az Újvidéken készülő Razzia-emlékközpont ellen senkinek semmi kifogása nem lehet. A természetes azonban az lenne, ha >

Tovább

Balkáni road-movie

„Az élet egy road-movie”, amelyben a „nappalok és éjszakák átmenet nélkül torlódnak egymásba”, miközben „sebességváltó nélkül >

Tovább

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább