2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor eddig miért nem szorgalmazta a magyar intézmények szerbiai pénzelését?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen az ország önerőből vajmi keveset tud tenni a haladás irányában. A másik a pásztorvilág kudarca, hiszen ez a széllelbélelt, melldöngető politika az anyaországi (uniós) alapok kezelésének idejéig tart(ott), azok eltűnésével pedig kámforrá válik. „Úgy lesz jó, ahogy lesz”?! Az sem hagyható szó nélkül, hogy a magyar nyelvű média (a Pannon RTV, a Magyar Szó, a Szabad Magyar Szó, a Vajdaság Ma) Pásztor szavait minden kommentár nélkül közli! Ez is a VMSZ-virágkor vívmánya! Bozóki Antal:

A császár meztelen, de a média-sötétségben ez nem látszik.

Milan R. Simić

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség nevű magyar-szerb párt- és tartományi képviselőházi elnök a „házi rádiójának” is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban – alákérdezős interjú formájában – szinte rendszeresen közli a jobb sorsra érdemes vajdasági magyar közösséggel, amit éppen szükségesnek tart. Urbi et Orbi.

A 2023. január 31-ei műsorban Pásztor a nemzeti közösségi jogok érvényesülése szempontjából több „üzenetet” is megfogalmazott.

– A magyarországi forrásoknak köszönhetően az idei évben is sikerül fenntartani a meglévő intézményrendszert. Minden, a vajdasági magyarság szempontjából fontos intézmény működése biztosított az idei év nehéz körülményei ellenére is – erről biztosította a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Pásztor Istvánt és az MNT vezetőit budapesti látogatásukkor – mondta Pásztor.

Ezekkel a mondatokkal csak megerősítette, hogy a vajdasági magyar közösség intézményrendszerét a VMSZ a magyarországi adófizetők és nem a szerb állam pénzéből működteti – mintegy mesterséges lélegeztető gépen. Egy rendezett és helyes nemzeti kisebbségpolitikát folytató országban országon belül biztosítják az intézmények fenntartását.

Hát ennyit ér a híres pásztori érdekérvényesítés a „kedves Ácónál”, aminek fejében számos szégyenletes megalkuvás történt?! Szerbiának nem kellett ezzel törődni és a 20 százalékos áfa még növelte is a költségvetést.

Hogy a „fenntartani” kifejezés Pásztor szóhasználatában pontosan mit jelent, nem tudni, de maga a szó (átvitt értelemben) „valamely intézmény, szervezet, közösség, építmény lét(ezés)ének, fennmaradásának, működésének biztosítását” jelenti „anyagi eszközökkel és erkölcsi támogatással”.

No, de mi lesz jövőre? Magyarország (Unió) segítsége nélkül összeomlik a szerbiai magyar intézményrendszer, mint a kártyavár?

– A legfontosabb célkitűzések, a legfontosabb programok szempontjából biztos, hogy azoknak biztosítjuk azokat a forrásokat, amikből talpon lehet őket tartani, például az ösztöndíjprogram, például a beiskolázási program, vagy pedig az Európa Kollégium, vagy a Vackor óvoda, vagy pedig a különböző fejlesztések, amik magas prioritásúak, és amik ennek a közösségnek az elsődleges célkitűzéseit jelentik, ezeket mind talpon tudjuk tartani – mondta Pásztor.

A „fenntartásnak” több szintje lehetséges – alapszintű, magasabb és alacsonyabb szintű is. Erről ugyan nem nyilatkozott, de nagyon úgy tűnik, hogy (az Európai Uniós források megcsappanásával) – ez a „fenntartás”, vagy Pásztor szavaival „talpon tartás” – esetleg csak takaréklángon vagy még azon sem lesz lehetséges.

Az elhangzottakból azt is ki lehet olvasni, hogy ez alól kivételt képeznek az általa megnevezett „magas prioritású” programok. A többi program – Pásztor szavai alapján – viszont vagy megvalósul, vagy nem, vagy „talpon marad” vagy mégsem. Magyarán: szűkös esztendő(k)nek nézünk elébe! Eddig tartott a látványpolitizálás?!

Ha Magyarország az EU büntetőlistájára kerül, akkor már nem is működik az Európa Kollégium és a Vackor Óvoda?! Nem áll meg a lábán?! A mesterséges lélegeztetés és tömény ideologizálás helyett nem saját lábon álló, fenntartható, egészséges, a szerb állam által is finanszírozott projektekben kellett volna gondolkodni?!

– A nemzetpolitikai mozgástér most már sokkal nagyobb, mint amilyennek a múlt év novemberében tűnt – nyilatkozta a pártvezér.

Pásztor nem pontosította azt sem, hogy mit is jelent a „nemzetpolitikai mozgástér”. Ennek a vélhetően általa kreált, vagy valahol hallott kifejezésnek ugyanis nincs meghatározott jelentése. (Mintha a hírhedt német Lebensraum/élettér szóra asszociálna.)

A „sokkal nagyobb” kifejezés is ugyancsak mérhetetlen és viszonyíthatatlan. Lehetséges, hogy „most már”, vagyis manapság ugyan „sokkal nagyobb (a „mozgástér”), mint amilyennek a múlt év novemberében tűnt”, de lehet, hogy holnap meg éppen kisebb lesz!

Pásztor István azt is elmondta, hogy „a magyar költségvetést hamarosan kiigazítják, amely jelentős forrásokat jelent majd a külhoni magyarok számára”. – A jelen helyzetben nem várhatunk túl sokat, ezért úgy lesz jó, ahogy lesz (sicc!!) – tette hozzá.

Meg kell elégedni azzal, amit és amennyit Magyarország esetleg juttat?!

A VMSZ vezérét eddig nem ez a beszédmód jellemezte. A lemondó, belenyugvó magatartás avagy a „picsogás” eddig nem volt nyerő nála, eddig a hencegés retorikájában licitált túl mindenkit.

No de jön a nagy felismerés, amivel a problémát szerinte meg lehet oldani: azt tanácsolja a hoppon maradt klientúrának, hogy „egyes projektek, rendezvények, beruházások esetében a szerbiai pénzeket is igényeljenek, harcoljanak ki”. – Ez kicsit több utánajárással jár, de meg kell lépni, mivel ennek az országnak az adófizetői vagyunk – tette hozzá. Jó reggelt!

Rögtön felmerül azonban a kérdés, hogy nem az ő dolga lett volna dupla mandátumú duplaelnöki mivoltában, hogy ezt a rögösebb, igaz, jóval kevesebb nyerészkedéssel kecsegtető utat kijárja a vajdasági magyar intézmények, beruházások számára?

Képviselőházi elnökként pl. arra sem volt képes, hogy „kiharcolja”, hogy Vajdaság megkapja a szerb költségvetésből a törvény által szavatolt „legalább” 7 (hét) százalékos járandóságát?! Ez lett volna a dolga! Nem az, hogy a magas posztjait a meglévő intézmények leuralására, a vajdasági közhangulat „toxikussá” tételére használja.

Ezek szerint a magyar költségvetésben nincsenek előrelátott források a külhoni magyarok számára! A költségvetést pedig vagy kiigazítják – ha lesz erre pénz – vagy mégsem. Erre szokták azt mondani, hogy „nesze semmi, fogd meg jól”!

Pásztor mintha beszédstílust (is) váltott volna. Új jelszava, „bölcs” mondásainak legújabb gyöngyszeme az „úgy lesz jó, ahogy lesz” (!?).

Ez azt jelent(het)i, meg kell elégedni azzal, amit Magyarország esetleg juttat majd a délvidéki és a környező országokban működő magyar intézményeknek.

A megélhetési politikusnak most már így is jó. Neki személy szerint már ennyi is elég, ami lehullott az égből.

Szerinte le kell mondani arról, ahogyan egy rendes ország működik. Ugyanis azzal rögös úton kellett volna járni, „kicsit több utánajárással járt” volna.

De a munka maradjon másra.

Pásztor eddig miért nem szorgalmazta a magyar intézmények szerbiai pénzelését? A „kedves Ácó” erre nem volt vevő? Szégyenletes!

Egy biztos, eddigi megalomániás pénzelésnek/pénzszórásnak – nagy eséllyel – lőttek. Vége a Magyar Nemzeti Tanács és a (Lovas Ildikó, Pásztor Pista élettársa által irányított) VM4K ismeretlen összegű pénzekkel való tömésének, a szemfényvesztő rongyrázásnak. Vagy ezek azok a prioritások?!

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen az ország önerőből vajmi keveset tud tenni a haladás irányában. A másik a pásztorvilág kudarca, hiszen ez a széllelbélelt, melldöngető politika az anyaországi (uniós) alapok kezelésének idejéig tart(ott), azok eltűnésével pedig kámforrá válik.

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?!

Az sem hagyható szó nélkül, hogy a magyar nyelvű média (a Pannon RTV, a Magyar Szó, a Szabad Magyar Szó, a Vajdaság Ma) Pásztor szavait minden kommentár nélkül közli! Ez is a VMSZ-virágkor vívmánya!

 

2023. február 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább