2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Rendkívüli választások Szerbiában?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Rendkívüli választások Szerbiában?

A hatalmi képviselők – akikhez a VMSZ képviselői is tartoznak – és az ellenzéki képviselők egymást vádolják a kialakult helyzetért. Az ellenzéki képviselők május 19-én 18 óráig adtak határidőt a hatalmi szerveknek a Miroslav Aleksić által is hangoztatott feltételek teljesítésére. Úgy tűnik, a két tábort álláspontjai összeegyeztethetetlenek. Elválik, hogy az ellenzék érvényt tud-e szerezni a követeléseinek... A rendkívüli helyzet rendkívüli választásokat követel – ha tetszik ez Pásztornak, ha nem. Neki persze nem felelnének meg a rendkívüli választások, amelyek során esetleg kibukhatna a tartományi képviselőház elnöki tisztségéből, a hatalomból! Hogy viselné el ezt vezető tisztségekben eltöltött 16 év után? Bozóki Antal:

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű elszerbesedett párt és a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke a belgrádi Politika napilapnak adott április 27-ei nyilatkozatában nem támogatta a rendkívüli parlamenti választásokat.

– Az elmúlt harminc évben az vált gyakorlattá, hogy rendkívülit választásokat tartunk. Úgy gondolom, hogy a képviseleti testület mandátumának lerövidítése csorbítja annak tekintélyét és a köz érdekében végzett tevékenység komolyságát – nyilatkozta Pásztor.

Szerbiának politikai stabilitása, erős parlamenti többsége és működőképes kormánya van – értékelte a VMSZ elnöke. Éppen ezért nem látom okát, hogy rendkívüli választásokra pazaroljunk energiát és időt. Nem az ellenzék kívánsága a döntő. Volt lehetőségük megméretni politikai erejüket – mondta az április 28-án megjelent beszélgetésben.

Azokban az országokban, amelyekben az intézmények működnek, nincsenek napi szintű tiltakozások, elégedetlenségek, funkcionál a kormány és a parlament, valóban nincsen szükség rendkívüli választásokra. Szerbiában azonban ez nem így van. Pontosabban: semmi sem úgy működik, ahogy az alkotmányban és a törvényekben elő van látva! Egyre növekszik az elégedetlenség a lakosság körében, ami már az ország stabilitását is veszélyezteti – a hatalomban részes Pásztor állításával szemben.

A rendkívüli helyzet rendkívüli választásokat követel – ha tetszik ez Pásztornak, ha nem. Neki persze nem felelnének meg a rendkívüli választások, amelyek során esetleg kibukhatna a tartományi képviselőház elnöki tisztségéből, a hatalomból! Hogy is viselné el ezt vezető tisztségekben eltöltött 16 év után?

Április 27-e óta azonban Szerbiában tovább romlott a helyzet. A belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában (május 3-án) történtek után, amelyben kilenc gyerek és a biztonsági őr vesztette életét, további hét személy súlyosan megsérült, és a Mladenovác környéki falvakban történt tömeggyilkosság után (május 4-én), amelyben 8-an meghaltak és legalább 13-an megsérültek, két tüntetés is volt Belgrád utcáin, több tízezer polgár részvételével.

Miroslav Aleksić, a Néppárt [Narodna stranka] képviselői csoportjának vezetője május 14-én felszólította a polgárokat, hogy május 19-én vegyenek részt a szerb képviselőház előtti tiltakozáson, amely „minden követelés teljesítéséig tart, vagy amíg (Aleksandar) Vučić nem mondja, hogy minden követelést teljesítenek”.

A  követelések közé tartozik „az Elektronikus Médiát Szabályozó Testület (REM) Tanácsa minden tagjának leváltása, a Pink és a Happy televíziótól a nemzeti frekvencia megvonása, azoknak az újságoknak a betiltása, amelyek népszerűsítik az erőszakot és a bűnözést, valamint hogy mondjon le (Bratislav) Gašić belügyminiszter és Aleksandar Vulin, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója” – mondta Aleksić az N1 televíziónak.

– Eszünkbe se jut, hogy leváltsuk Bata Gašićot, aki kitűnően végzi a munkáját, de nincs probléma, még jobban teljesíthetjük a kívánságokat, leválthatjuk az egész kormányt.  Azonnal választásokat tartunk. Csak ezért meg kell várni május 26-át és semmi többet – mondta Aleksandar Vučić a Szendrő [Smederevo] melletti Duvanište faluban.

Vučić az ellenzék egy részét azzal vádolta meg, hogy a hatalmat választások nélkül akarja megszerezni, de „Belgrád nem lesz új Majdan”, mondta, majd hozzátette, hogy rendkívüli választások lehetnek szeptemberben, „ha az előtt megbukik a kormány”. (2013. november 21-én kezdődött Ukrajnában a „Majdan” tüntetéssorozat, melynek győzelme után a hatalomba került új vezetők „A méltóság forradalmának” nevezték el az akkor történteket.)

 – Választásokat akarnak. Május 26-án (erre a napra ellentüntetést szervez a szerb elnök, az „eddigi valaha legnagyobb politikai összejövetelt Szerbia történetében”) értesíteni fogom a népet, hogy választásokat tartunk. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb szeptemberben választások lesznek – mondta Vučić.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a szerb elnök ismét időt akar nyerni, eddig ugyanis még egyetlen ígéretét sem tartotta be. Bizonyára arra számít, hogy a nép elégedetlensége szeptemberig csillapodik. Ha pedig szeptemberben mégis választások lennének, a kormányalakítással ismét elhúzná az időt az utolsó törvényes határidőig és bizonyára ismét Anna Brnabićot bízná meg azzal.

A tömegek azonban ezt a forgatókönyvet már jól ismerik. Kérdés csupán, hogy meddig tűrik még el Vučić önkényeskedését? Félő, hogy még jobban megosztja Szerbia lakosságát, aminek beláthatatlan következményei is lehetnek.

Belgrádban 15 órakor kezdődött a szerb képviselőház ülése, amelyen megvitatják a kormány jelentését a szerbiai biztonsági helyzetről Szerbiában a Belgrádban, Szendrőn [Smederevo] és Mladenovácon (Malo Orašjeban és Dubonában) történt tömeggyilkosságok után.

A hatalmi képviselők – akikhez a VMSZ képviselői is tartoznak – és az ellenzéki képviselők egymást vádolják a kialakult helyzetért.

Az ellenzéki képviselők május 19-én 18 óráig adtak határidőt a hatalmi szerveknek a Miroslav Aleksić által is hangoztatott feltételek teljesítésére. Úgy tűnik, a két tábort álláspontjai összeegyeztethetetlenek. Elválik, hogy az ellenzék érvényt tud-e szerezni a követeléseinek.

 

2023. május 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább