2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztorlovas Szó

Van-e még lejjebb?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztorlovas Szó

A lapról azonban régóta tudjuk, hogy egy párt, pontosabban Pásztor pártjának és élettársának, Lovas Ildikónak a szolgálatában áll. Így történhet meg az is, hogy Pásztor akkor is a címoldalra kerül – nem először és bizonyára nem is utoljára – amikor éppen azt semmi nem indokolja, a pártvezér – a kedves Ácót utánozó – szereplési viszketegségén kívül! És az is, hogy „A mi Miránk” (Lovas Ildikó pártírónő) „teleírja az újságot” mindenféle elszállt agytermékekkel! Na meg az általa felkért pennabajnokok. Van-e ettől még lejjebb? Mi köze van Pásztor Istvánnak a Forum nyomdájához, a Pannon RTV-hez és a sajtóhoz egyáltalán? Tudjuk: az, hogy a Pásztor Kft. – Aleksandar Vučić példáját követve – a szolgalelkű, népbutító, a valóságtól eltávolodott sajtó és szerkesztők által tartja fenn a hatalmát. Mint a Happy és Pink TV-től, a Pásztorlovas Szótól is el kell kobozni a hamis valóság tükrözésének zsarnoki jogát! Olyan kevesen vagy erőtlenek lennénk, hogy ez ellen már a tiltakozásra sincs erőnk? Bozóki Antal:

Szerbiában politikai és hatalmi válság, rendkívüli helyzet van – csak éppen nincsen, aki ezt kimondja.

Belgrádban és másutt egy hónapja szinte mindennaposak a tiltakozások.

Május 26-án a Szerb Haladó Párt (СНС) és annak koalíciós partnerei – köztük a Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ nevű elszerbesedett párt –, valamint a szerb kormány szervezett tömeges ellentüntetést (mások szerint „rokonszenv-felvonulást”) a fővárosban – a saját polgárai ellen.

Június 27-én a szerbiai ellenzék sorozatban negyedszer hívta Belgrád utcáira az államvezetéssel elégedetlen polgárokat, akik tízezrei egy sor követelést fogalmaztak meg a médiával, a valóságshowkkal és a törvények tiszteletben tartásával kapcsolatban. Emellett követelik az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) tagjainak, Bratislav Gašić belügyminiszter és Aleksandar Vulinnak, a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) elnökének a lemondását. Kérik továbbá a Pink és a Happy televízió nemzeti frekvenciájának megvonását is. Az ötödik belgrádi tüntetést június 3-ára jelentették be.

A remény Szerbiája nevű tömegfelvonulásra Belgrádba „buszoztatták főleg az állami intézményekben dolgozókat, valamint a különböző szociális juttatásokban részesülőket, s egyes információk, valamint videófelvételek szerint a részvételért 2000-3000 dináros napidíj mellett szendvics és ásványvíz is járt.”

„A kizsákmányolt, megfélemlített polgárok tömegközlekedési eszközökkel és az adófizetők pénzén, munkaidőben történt utaztatása” azt a célt szolgálta, hogy – Aleksandar Vučić támogatottságát mutassa, és hogy „lejárassa a másként gondolkodókat.”

– Meg kell állítanunk az erőszakot, hogy közösen folytathassuk. Ha nem állítjuk meg azokat az embereket, akik autóbuszba pakolják az embereket, akkor tankokat kell majd megállítanunk. Akik ma autóbuszokat pakolnak, 1940-ben azokat a vonatokat töltötték, amelyek az embereket kelet felé vitték – írta Midhat Mido Kapetanović a belgrádi ellentüntetés kapcsán.

A kormányhű sajtó a néptömegek erőszak elleni tiltakozásait igyekezett minimalizálni vagy elhallgatni. „Az adófizetők pénzén működtetett magyar média”, a „Pásztorlovas Szó” a kormánypárti nagygyűlésről a május 27-ei szám címoldalán, fő hírként, terjedelmes írásban számolt be, míg az ellenzéki tiltakozást mellékesen említette, mintha nem is lett volna.

„A polgárok és az ellenzék tiltakozását eltitkoló Pannon RTV” – Pásztor István házi televíziója Aleksandar Vučić május 26-ai, nem épp sikeres – „legnagyobb – (b)uszítás néven elhíresült – gyülekezetét” „élőben közvetítette”.  (A rendezvényen a hatalmat támogató média szerint kétszázezer, a reálisabb elemzők szerint viszont csak 60 ezer ember vett részt.)

– A VMSZ Szabadkáról, Zentáról és Óbecséről is küldött embereket a nagygyűlésre, az viszont felettébb érdekes, hogy ezek közül senki nem érezte úgy, hogy meg kellene osztania egy videót vagy néhány képet arról, hogy milyen remek volt a hangulat, akár a buszban, akár a Köztársasági Képviselőház előtt, és néhány sort írjon arról, hogy milyen fontos támogatni a minden szinten koalíciós partner Szerb Haladó Pártot, valamint Aleksandar Vučić államelnököt – írta a Szabad Magyar Szó: „Se egy fotó, se egy videó arról, hogy a VMSZ ott volt Vučić nagygyűlésén” címmel. Vagy már érzik Vučić (és Pásztor) hatalma végének a közeledtét?

– Az emberiség történelmében Szerbia az egyetlen ország, amelyben a hatalom tiltakozik a polgárai ellen – írja Milojko Pantić az „Elvesztett igazság” Vučićról című írásában a Danas napilapban.

Június 1-jén A Vajdasági Rádió és Televízió a miénk! Vajdaságiak az erőszak ellen! elnevezéssel tartottak tiltakozást Újvidéken a VRTV épülete előtt.

A tiltakozók követelték, hogy a Vajdasági RTV programja „mentes legyen a politikai és a verbális erőszaktól, amelyet a Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić továbbít a programon keresztül, ezáltal a félelem és az erőszak egész Szerbiában terjed”.

Vučić rezsimje június 2-án „Megállítani a koszovói és metohiai szerbek elleni erőszakot” címmel tervezett újabb felvonulást. Ekkor a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű ötödik belgrádi tüntetést június 3-ára halasztották, hogy elkerüljék az esetleges „provokációkat”. Utóbb Vučić követői is erre a napra tették át a felvonulásukat.

– A rezsim, amelynek nincsen módjában megállítani a tömeges békés tüntetéseket Belgrád utcáin, szemlátomást elhatározta, hogy sötét, főleg oroszbarát csoportokat alkalmazva, megkísérelje besározni és belülről kompromittálni azokat – kommentálta Žarko Korać pszichológus a Danasnak, azzal összefüggésben, hogy a június 3-ai erőszak ellenes tüntetéssel szinte egyszerre tartják meg a jobboldali erők felvonulását is.

Az eseményekről a szakmát megcsúfoló félretájékoztatás, vagy inkább nem-tájékoztatás pálmáját mégis a Magyar Szó 2023. június 1-jei címoldala érdemelte ki.

A lapszerkesztő számára – a forrongó országban – a legfontosabb belpolitikai hír – Pásztor és munkatársai fotójával – az volt, hogy „Költözik a Magyar Szó nyomdája”. A másik fő hír azzal foglalkozik, hogy május 31-én „megejtették a nagyérettségi próbáját anyanyelvből”. A címoldalon elhelyezett harmadik írás arról szól, hogy „a Chat GPT nevű chatbot írta meg Mette Frederiksen dán kormányfő parlamenti beszédének bevezetőjét”.

Mondani sem kell, mindhárom írás „rendkívül fontos” a vajdasági magyar közösség szempontjából!

A Magyar Szó nyomdájával kapcsolatos írásnak (a másik kettővel nem is foglalkozok) a gazdasági, esetleg az újvidéki oldalon lett volna a helye, de azért került a címoldalra, mert Pásztor István, a kettős (képviselőházi és Véemeszes) elnök mondott valamit a lap telepi üzemrészének „bejárása után”.

Az, hogy hol nyomják a Magyar Szót, teljesen a lap belügye. Érdektelen az olvasók számára. Ma már lapot bárhol lehet nyomtatni. Nem is az a fontos, hogy hol nyomják, hanem, hogy mit tartalmaz. Éles ésszel, a fontos események között jó érzékkel súlyozva, szakszerűen, tárgyilagosan, pártatlanul tájékoztat-e vagy sem, eleget tesz-e a közszolgálatú feladatának? Az olvasóknak joguk van arra, hogy amit megfizetnek, objektív és tisztességes legyen!

Most, amikor arról van szó, hogy „mi vagy Ő”, a Magyar Szó a belső szervezési dolgairól cikkezik!

A lapról azonban régóta tudjuk, hogy egy párt, pontosabban Pásztor pártjának és élettársának, Lovas Ildikónak a szolgálatában áll. Így történhet meg az is, hogy Pásztor akkor is a címoldalra kerül – nem először és bizonyára nem is utoljára – amikor éppen azt semmi nem indokolja, a pártvezér – a kedves Ácót utánozó – szereplési viszketegségén kívül! És az is, hogy „A mi Miránk” (Lovas Ildikó pártírónő) „teleírja az újságot” mindenféle elszállt agytermékekkel! Na meg az általa felkért pennabajnokok. Van-e ettől még lejjebb?

Mi köze van Pásztor Istvánnak a Forum nyomdájához, a Pannon RTV-hez és a sajtóhoz egyáltalán? Tudjuk: az, hogy a Pásztor Kft. – Aleksandar Vučić példáját követve – a szolgalelkű, népbutító, a valóságtól eltávolodott sajtó és szerkesztők által tartja fenn a hatalmát. Mint a Happy és Pink TV-től, a Pásztorlovas Szótól is el kell kobozni a hamis valóság tükrözésének zsarnoki jogát!

Olyan kevesen vagy erőtlenek lennénk, hogy ez ellen már a tiltakozásra sincs erőnk?

 

2023. június 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább

Az otthonmaradás egy „alternatíva”?! – „Hagyd már abba”!

A Kossuth Rádió jobbat érdemlő hallgatói egy szubjektív, megalapozatlan, a Szerb Haladó Párt és az Orbán–Vučić >

Tovább

Tanúja voltam a legabszurdabb metamorfózisoknak

Jeleskednek azok, akik Titóhoz írtak ódát, aztán diadalmasan gyalázták a párt örökös elnökét.  Voltak barátaim, akik >

Tovább