2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Diplomáciai jegyzet

Oroszország és a Balkán

Oroszország és a Balkán
Karikatúra 1877-ből. ? Moszkva szerint semmi sem változott?

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen nyomon követni a növekvő távolságtartást, ami a magyar miniszterelnökkel eddig szoros baráti és szolidáris viszonyt mutató Aleksandar Vučić nyilatkozataiban mostanság fel-feltünedezik. Mintha Vučić felmérte volna azt, hogy a magyar miniszterelnök által felkínált alternatíva nem rejthet számára más sorsot, mint azt, amit Slobodan Milošević sem kerülhetett el. Amíg tart az ukrán konfliktus, s különösen, ha az orosz vereséggel zárul – aligha zárulhat mással –, a Balkán államai jó okkal mindent elkövetnek majd, hogy elkerüljék az 1914-et megelőző válsághoz hasonló konfliktus kialakulását, s azt is, hogy bárminemű orosz érdek szekértolói legyenek. Egyedül a magyar miniszterelnök, Orbán az, aki számára minden maradt a régiében… És úgy tűnik, ezen már semmi sem tud változtatni. Legkevésbé önmaga. Ara-Kovács Attila:

Alig pár éve emlékeztünk meg az első világháború kitörésének századik évfordulójáról, s mindarra a kataklizmára, ami azt követte, s amit ma egyre inkább a 20. század harmincéves háborújaként emlegetünk (1914-1945). A globális konfliktust kiváltó formális ok a szerbek balkáni hatalmi törekvése volt, amelyet csak tovább tüzelt a megelőző két balkáni háborúban elért szerb területi gyarapodás. Ám mindez kevés lett volna ahhoz, hogy elszabadítsa a világégést, involválja az össze európai – 1917-től pedig az össze globális – nagyhatalmat, ha Oroszország nem játszott volna a háttérben hagyományosan felbujtó szerepet.

A történelmi magyarázatok Szentpétervár – az akkori főváros – birodalmi-imperialista céljaiból indulnak ki, illetve abból a tényből, hogy a középázsiai hódítások és a Sárga-tengeren elszenvedett katonai vereség (1905) után, az oroszok puhább ellenállást reméltek a Balkánon, ahol az Oszmán Birodalom történelmi összeomlását megelőlegző általános erjedés erre esélyt kínált.

Ám volt egy másik ok is, amit a kortársak még nem láthattak, s amely majd csak az első világháború lezárást követő évtizedben mutatkozott meg teljes egészében, s ami egy évszázadra átrendezte az európai politika erővonalait. És ez nem más, mint – az Oszmán Birodalom javíthatatlan belső válságaival párhuzamosan kialakuló – általános orosz társadalmi válság. Ennek nem csak a cári hadsereg minősíthetetlen rossz szereplése lett a következménye a szövetségesek oldalán, hanem a békekötés utáni belső összeomlás, a bolsevik hatalomátvétel, s minden, ami ebből később következett.

 

Birodalom-e még Oroszország?

 

Ma sokan azzal érvelnek Oroszország 21. századi nagyhatalmi szerepvállalásának indokoltsága kapcsán, hogy nem tekinthetünk mellékes tényezőként egy olyan birodalmat, amely a 20. században atomhatalommá vált, s az Egyesült Államok megkérdőjelezhetetlen egyenragú partnerévé, ellensúlyává. Tény, a technológiai fejlettség sokat nyomhat a latba, még akkor is, ha az ahhoz szükséges tudás nem autochton forrásként, hanem a technológia ellopása révén került is oroszok kezekbe. Annál is inkább, mert e kétes módon megszerzett tudás nyomán, komoly értelmiségi elit jöhetett létre, amely valóban világszínvonalon tudott teljesíteni olyan elvárásokat, amelyeket egy – persze korántsem – világszínvonalon teljesítő politikai vezetés elvárt tőle.

Viszont a mai események tükrében már joggal feltehető a kérdés: mi maradt meg ebből a potenciálból? Képes-e a mai orosz elit megismételni a 20. századi bravúrt, és ha igen, milyen mértékben tud ehhez a színvonalhoz felzárkózni az aktuális orosz politikai vezetés? Három lényeges kérdés, melyek Oroszország sorsát eldöntik már ebben az évszázadban

Első kérdés tehát: létezik-e még olyan orosz elit, mely reprodukálni tudja elődei technológiai teljesítményét?

Feltétlenül létezett azt megelőzően, hogy Vlagyimir Putyin 2000-ben átvette a hatalmat, ám az mégis kevéssé hasonlított korábbi önmagára. Az értelmiség egy jelentős része – beleértve a karrier felhajtó erejét elődjeitől megöröklő elitet – már 2000-ig jelentős számban kivándorolt. Élve a szabadabb mozgás adta lehetőségekkel, családok tízezrei fordítottak hátat Oroszországnak. Többségük az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában talált új hazára, gyerekeik azóta ott szocializálódtak. Jelentős technológiai tudás eközben Izraelbe is vándorolt. Nemrég egy konferencián két amerikai-izraeli professzor is azt bizonygatta nekem: lehet aggódni amiatt, hogy az Oroszországból Izraelbe megtelepedő „homo sovieticus”-ok tömegei betonozzák be Benjamin Netanjahut a hatalomba, de az izraeli startup forradalom és a gazdaság technológiai csúcsrajáratása ugyancsak ennek a „túlképzett”, „roppant kompetens” rétegnek köszönhető. „Vagyis nem csak a klasszikus orosz maffia jelent meg az országunkban az orosz rendszerváltást, s különösen Putyin hatalomra kerülését követően, hanem ez a különleges, magasszintű tudás is” – hangzott a meggyőző vélemény.

Ezek a tények önmagukban igazolják azt a feltevést, hogy az Oroszországban maradt jelenlegi szakmai tudás még évtizedekig képtelen lesz felmutatni olyan eredményeket, mint a sztálini évtizedekben, még annak dacára is, hogy Putyin idejekorán igyekezett gondoskodni arról, hogy újabb és újabb orosz kémhálózatok települjenek a nyugati technológiai fejlődés fellegváraiba, s így biztosítsák a fejlődéshez szükséges ismeretek olcsó beszerzését.

A harmadik kérdésre a tulajdonképpeni választ a 2022. február 24-ei, Ukrajna elleni orosz terrortámadás és agresszió adja meg. Az orosz politikai elit képtelensége, hogy felmérje saját oroszága valós biztonsági helyzetét, katonai erejét és az ellenfél képességeit, hogy ellenálljon, nos ez mindent elmond erről az elitről, annak mai állapotáról. És ha egy lokális háborúban ily mértékben alul marad Moszkva, hogyan lett volna képes átlátni az agresszió által kiprovokált nyugati ellenlépéseket, s az azok nyomán Oroszországban fellépő gazdasági összeomlást?

 

… és eközben a Balkán

 

Az Ukrajna elleni agresszió egyébként párhuzamosan zajlott Moszkva új, fellazító, és helyi nacionalista erőket felkaroló balkáni politikájával. Ám az ukrajnai kudarc immáron második éve teljesen leköti Putyin politikai figyelmét és titkosszolgálati potenciálját, így a Balkán államai – főként a bajok okozójaként ismét régi történelmi szerepében feltűnő Szerbia – hirtelen két szék között a földön találták magukat.

Nem történt egyéb a magyar kormánnyal sem, mely különösen három területen próbálta szítani a nyugat-ellenes érzelmeket. Magában Szerbiában és a boszniai szerb enklávéban. Továbbá Macedóniában, ahol a Gruevszki-klán tartotta kezében a hatalmat egy ideig, hogy aztán bukásukkal Orbán Viktor nyújtson diplomáciai segítséget kimenekítve a „Balkán tolvajaiként” elhíresült Gruevszki famíliát.

Hasonló a helyzet Boszniában, ahol a régivágású szerb titkosszolgálat, az oroszokkal karöltve próbálta volna szétszakítani az országot, ám a nemzetközi politikai erők még idejekorán közbeléptek, s a boszniai nacionalisták vezetője, Milorad Dodik előtt bezárultak a kapuk, s kizárólag Magyarország és Oroszország az, ahol még menedéket remélhet.

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen nyomon követni a növekvő távolságtartást, ami a magyar miniszterelnökkel eddig szoros baráti és szolidáris viszonyt mutató Aleksandar Vučić nyilatkozataiban mostanság fel-feltünedezik. Mintha Vučić felmérte volna azt, hogy a magyar miniszterelnök által felkínált alternatíva nem rejthet számára más sorsot, mint azt, amit Slobodan Milošević sem kerülhetett el.

Amíg tart az ukrán konfliktus, s különösen, ha az orosz vereséggel zárul – aligha zárulhat mással –, a Balkán államai jó okkal mindent elkövetnek majd, hogy elkerüljék az 1914-et megelőző válsághoz hasonló konfliktus kialakulását, s azt is, hogy bárminemű orosz érdek szekértolói legyenek.

Egyedül a magyar miniszterelnök, Orbán az, aki számára minden maradt a régiében… És úgy tűnik, ezen már semmi sem tud változtatni. Legkevésbé önmaga.

 

2023. szeptember 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább