2024. július 15. hétfő
Ma örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu miatt ugyanakkor félő, hogy a Nyugat leállítja az Izraelnek nyújtott támogatást. A Nyugati-partvidéken tavaly hírek szerint 224 palesztin vesztette életét és az idén várhatóan csak tovább rosszabb lesz a mérleg. Elsősorban azért, mert az ultranacionalista, szélsőségesen vallásos koalíció, benne rasszista, arabellenes miniszterekkel, el van szánva, hogy elveszi az összes arab területet. A fejlett világ mégis igen visszafogottan reagál. Nincsenek olyan szankciók, mint amikor más országban kell móresre tanítani a politikai szélsőséget. Benjamin Netanjahu vezetése azonban tehertétel. Akadályozza a két-állam megoldást, gúnyt űz az ENSZ-ből és a nemzetközi jogból. Nem pártolja az oroszellenes intézkedéseket, viszont elveti az Iránnal kötött nukleáris egyezményt, ez pedig háborút vonhat maga után. Kémszoftvereket és fegyvereket ad el tekintélyuralmi rezsimeknek. De talán még ennél is keményebb, hogy a politikus fanatikus bandája szorgosan ássa alá az izraeli demokratikus intézményeket, illetve a civil jogokat. Akár még polgárháború is kitörhet. Diplomaták és tábornokok lázadoznak. Ám mindez nem érdekli a meggondolatlan és megalkuvó Netanjahut. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Guardian

 

A Guardian kommentárja azt kérdezi, miért nem szállnak szembe a nyugati szövetségesek az izraeli miniszterelnökkel, amikor ő országa legrosszabb ellensége? Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu miatt ugyanakkor félő, hogy a Nyugat leállítja az Izraelnek nyújtott támogatást.

A Nyugati-partvidéken tavaly hírek szerint 224 palesztin vesztette életét és az idén várhatóan csak tovább rosszabb lesz a mérleg. Elsősorban azért, mert az ultranacionalista, szélsőségesen vallásos koalíció, benne rasszista, arabellenes miniszterekkel, el van szánva, hogy elveszi az összes arab területet. A fejlett világ mégis igen visszafogottan reagál. Nincsenek olyan szankciók, mint amikor más országban kell móresre tanítani a politikai szélsőséget.

Benjamin Netanjahu vezetése azonban tehertétel. Akadályozza a két-állam megoldást, gúnyt űz az ENSZ-ből és a nemzetközi jogból. Nem pártolja az oroszellenes intézkedéseket, viszont elveti az Iránnal kötött nukleáris egyezményt, ez pedig háborút vonhat maga után. Kémszoftvereket és fegyvereket ad el tekintélyuralmi rezsimeknek.

De talán még ennél is keményebb, hogy a politikus fanatikus bandája szorgosan ássa alá az izraeli demokratikus intézményeket, illetve a civil jogokat. Akár még polgárháború is kitörhet. Diplomaták és tábornokok lázadoznak. Ám mindez nem érdekli a meggondolatlan és megalkuvó Netanjahut.

Az persze igaz, hogy Izrael a térség egyetlen igazi demokráciája. Ellenséges hatalmak veszik körül, és a világ a holokauszt miatt adósa a zsidóságnak. Ám ez nem menti, hogy a fejlett demokráciák nem szállnak szembe a szélsőjobbos izraeli fanatikusokkal. Miközben az országban már nem tanácsos nyíltan bírálni a kormányt. Mellesleg Izrael immár képes megvédeni magát a külső veszéllyel szemben.

Bidennek, aki vállaltan a demokrácia védelmezője a világban, el kell gondolkodnia azon, melyik oldalon áll Netanjahu, miután az összeállt a jogállamot megsemmisítő Trumppal, lelkesen támogatja a puccsista Bolsonarót, bratyizik Putyinnal és Orbánnal.

Előbb-utóbb ismét előhozakodik azzal, hogy megtámadja Teherán nukleáris létesítményeit, ebbe a viszályba pedig mindenképpen belekeveredik Európa és az USA. Noha idáig sikeresen fogták vissza a miniszterelnököt. De egy újabb intifáda sem érdeke a Nyugatnak, ám a jelek arra utalnak, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkezik, miután egyes miniszterek legalizálni akarják a törvénytelenül létesített zsidó településeket a Jordán folyó nyugati partján, vagy ha összeomlik a Palesztin Hatóság.

Netanjahu és gyűlöletkeltő vazallusai az ország legszörnyűbb ellenségei. Megosztanak és uralkodnak, miközben egyre szélesebb a szakadék a Nyugattal, továbbá Izrael meggyengül.

 

FT

 

A gyors kínai újranyitás felkavarja a világgazdaságot, ideértve mind a növekedést, mint az inflációt. Pedig az árak az USÁ-ban egy éve nem voltak olyan alacsonyak, mint most. Európában a gázár a háború előtti szintre esett vissza. Egyes elemzők már abban bíznak, hogy a Világbank túl borúlátó volt, amikor azt jelezte, hogy az idén mindössze 1,7 %-kal bővül a globális gazdaság. Ám a bizonytalanság nem enyhül és az egyik kulcskérdés, hogy mivel jár a kínai járványügyi korlátozások eltörlése.

Nem sokan gondolták, hogy Hszi elnök ilyen gyorsan kapitulál saját zéró-Covid politikája ügyében. És főleg, hogy ennyire előkészítetlenül. A járvány így azonban most végigfutott az országon, volt olyan nap, hogy több tíz millióan fertőződtek meg. Ám közben a Capital Economics tanácsadó cég már arra számít, hogy a korábban jelzett 3 helyett 5,5 %-os lesz a növekedés tempója.

Hogy ismét meglódul az eddig elfojtott kínai fogyasztás, illetve beruházás, az felnyomja a globális keresletet. Szétrajzanak a világban a turisták, akik 4 éve 255 milliárd dollárt költöttek. Fellendül a fémek és az energia kivitele is. Ám ezáltal fokozódhat az árnyomás. Egyes szakértők már azzal számolnak, hogy az olajért az idén hordónként több, mint 100 dollárt kell fizetni. Kínának nagy szüksége van a cseppfolyósított gáz is, ez pedig azzal járhat, hogy a következő télen Európában gázhiány lép fel.

Mindennek az lehet a következménye, hogy az inflációt csak lassabban lehet lenyomni, a jegybankok pedig kénytelenek lesznek még tovább szigorítani. Ez viszont megint csak betesz a növekedésnek. Vagyis nagyon is befolyásolja a világgazdaságot, hogy miként alakul a ragály Kínában és mit tesz ezek után Hszi.

 

FT

 

A lap fő külpolitikai elemzője szerint az a nagy félelem a három év után ma ismét megnyíló Világgazdasági Fórumon, hogy véget ér a béke, a jólét és a világméretű gazdasági összefonódás hosszú korszaka. Az esemény jelszava: Együttműködés egy széttagolt világban. Gideon Rachman kifejti, hogy a szétesés a Coviddal kezdődött, de hogy most ismét összegyűltek Davosban a nemzetközi politika és gazdaság nagyjai, azt akár úgy is lehetne tekinteni, hogy visszaállnak a normális állapotok.

Csakhogy Kína váratlanul feladta a korlátozásokat, ami felveti, hogy bármikor új variánsok egész hulláma bukkanhat fel. De még ha ez nem is következik be, a járvány erősen rányomja a bélyegét arra, miként gondolkodik a politikai és az üzleti világ a globalizációról. Már nem igaz az a tétel, hogy az árukat és szolgáltatásokat bármikor könnyedén célba lehet juttatni.

A gazdaságban immár nem az a vezérlő elv, hogy ütemezetten kell szállítani, hanem hogy szükség esetén. Újabb járványok jöhetnek, egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek. Ez pedig megkérdőjelezi az élelmezés és az utazás biztonságát. Az államok, illetve bűnözők által végrehajtott kíbertámadások azt az infrastruktúrát fenyegetik, amely a modern világ épül.

Felgyorsultak a cégek erőfeszítései, hogy függetlenítsék magukat Kínától, nem egyszerűen a ragály, hanem geopolitikai kockázatok, azaz a háború miatt. Az orosz invázió megmutatta, hogy még az elképzelhetetlen is bekövetkezhet. Nagy a veszély, hogy kiszélesedik a konfliktus, még a nukleáris csapásmérést sem lehet kizárni.

A viszály rávilágított, miként szakítja szét a háború a nemzetközi gazdaság szálait. Az EU drasztikusan csökkenti az orosz energiahordozók importját, ami gerjeszti az inflációt és versenyképtelenné tehet több iparágat is. Felmentek az élelmiszerárak, sok millió emberre leselkedik az éhezés veszélye.

És akkor még ott van az eshetőség, hogy Peking lerohanja Tajvant, amely a legkorszerűbb félvezetők 90 %-át állítja elő. A Nyugat ugyanakkor aggódhat a populista nyomás miatt is. A demagógok szemében Davos nem ritkán az egyenlőtlenség és a hazátlan nemzetközi kapitalizmus jelképe. Ezzel együtt alkalmat nyújthat arra, hogy a részvevők csendben elgondolkodjanak azon, miként lehet megelőzni, hogy a háború és természeti katasztrófák sora megint bekerítse a világgazdaságot.

 

2023. január 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Monroe-elv és ami ebből következett

A gyakorlatban azonban a hidegháború viszonyai között, a szovjet és kommunista fenyegetés nyomásában a nemzetbiztonságát fenyegetőnek >

Tovább

Izrael nem alapozhatja politikai stratégiáját a megkérdőjelezhetetlen katonai erőre

A palesztinokhoz fűződő viszonyt egy évtizeden át a jobboldal szabta meg, ám felsült vele. A hadsereg >

Tovább

Még Trump sem állhat a törvény felett

Őt is megilleti persze a tisztességes tárgyalás és az ártatlanság vélelme. Ám nem szabad semmiféle kiváltságot >

Tovább

Európa új frontvonalai

Az olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint új határok alakulnak ki Európában, mert a háború bebizonyította, hogy >

Tovább

A szaudi-iráni megállapodásról

Persze, van még egy ismerős ismeretlen ebben s közel-keleti egyenletben, aki nem is olyan háttérszereplő, különösen, >

Tovább

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel >

Tovább

Léggömb, vagy csak egy lufi?

Az aligha új, hogy két állam kémkedik egymás ellen, amióta világ a világ, ez az egyik >

Tovább

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább