2024. június 22. szombat
Ma Paulina, Tamás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Európában annyi elnök van, hogy egymás sarkába érnek, de nincs közöttük egy sem, aki vállalná a földrész vezetését

Európában annyi elnök van, hogy egymás sarkába érnek, de nincs közöttük egy sem, aki vállalná a földrész vezetését

Ezt állapítja meg az Economist Nagy Károlyról elnevezett rovat heti elemzése. Váratlanul hatalmi űr keletkezett, miközben dúl a háború, kereskedelmi vita alakult ki Kínával és idegtépő, hogy mi lesz az amerikai választás eredménye. A franciák azt hiszik, hogy ők diktálják a tempót, a németek boldogak, hogy Párizsnak ez a véleménye, ugyanakkor az Orbán és Meloni-féle nacionalisták meg vannak győződve arról, hogy eljött az ő idejük, hiszen a kontinens jobbra tolódott. Az EP azt gondolja, hogy nála van a kormányrúd, de a lényeg, hogy feltételezett vezetők egytől egyik megbotlottak. Lásd Macront és Scholzot. Az olasz kormányfő egy rövid időre azt remélte, hogy ő a királycsináló, de hamar kiderült, hogy a politikai közép jól szerepelt a választáson, ezért el van a támogatása nélkül. Von der Leyen azért nem jön szóba vezetőként, mert a következő hónapokban az új Bizottság összetételét kell kialkudnia a tagállamokkal. Ily módon – mutat rá ironikusan a kommentár – ahhoz kell fordulni, aki a soros elnökséget ellátja, ez esetben Orbán Viktorhoz! A szerencse úgy hozta, hogy éppen ő, a civakodó politikus, az EU fekete báránya látja el ezt a feladatot. Mindig kéznél van, ha segíteni kell Putyinnak, vagy pajzsra kell emelni euroszkeptikus kulturális harcosokat. Meghirdette a jelszót: Tegyük újra naggyá Európát, ami teljesen úgy hangzik, mint egy terv. Bárcsak volna valaki, aki végig vinné! Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. június 21.Tovább

Viktátor az orbániversumban

Viktátor az orbániversumban


A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna állnia Bernért. A tét Orbán tekintélye, illetve Rossi állása volt. Mostantól a foci a főnökre tartozik. A szerző, Thomas Vieregge úgy látta, hogy a miniszterelnök legszivesebben becserélte volna magát. Lehet, hogy már egy negyedóra változást hozott volna, ha söprögetőt játszik, aki belátja az egész pályát és ha kiteszi a labdát a jobbszélre (a szélsőjobbra).  De hát nem működött a lipcsei retesz, Willi Orbán és Gulácsi bakiztak. Ez egyáltalán nem volt a kormányfő inyére. A Viktárornál az forgott kockán, hogy ő a Napnyugat védelmezője és győztes – trumpi értelemben. Lúzerek számára nincs hely az orbániverzumban. De közben több más is gallyra ment. Budapesten felbukkant Magyar Péter, illetve Meloni becsapta a Fidesz orra előtt az ECR ajtaját. Ezért mindenképpen kellett a siker az este Stuttgartban, akár Németország ellen. Scholz-cal nem sok megbeszélnivalója volt a lelátón, annál inkább a találkozó után a játékosokkal, valamint a szövetségi kapitánnyal. Innentől kezdve ő mondja meg a frankót, és a labda kerek, akárcsak a magyar politikus, aki most fél éven át Mr. Európa lesz. Vagy ha úgy tetszik, Európa bajnoka. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. június 20.Tovább

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást


A Fico elleni merénylet óta a kormány tervezetet nyújtott be a közrádió és –tévé alakítására – sokan attól félnek, hogy ily módon befellegzett az intézménynek. A politikus és pártja ugyanis az ellenzéken kívül a sajtót is felelőssé tette a gyilkossági kísérletért. Hogy mennyire nem bírja a miniszterelnök az újságírókat, abból sosem csinált titkot. A jelek szerint el van szánva, hogy még jobban sarokba szorítja őket, függetlenül attól, hogy mindenki megbékélésre szólít fel a belpolitikában. Több orgánumot tavaly már ellenségesnek nyilvánított, az állami adót pedig azzal vádolja, hogy az nem elfogulatlanul működik. A koalíció részét képező szélsőséges Nemzeti Párt vezetője egyenesen azt mondta, hogy politikai háború kezdődött, vége az arcátlanság időszakának. Azóta csak még élesebb lett a hang. Ráadásul informálisan is megy a nyomásgyakorlás. Úgyhogy a legfontosabb magántévé, a Markíza leállította a politikai adásokat. A legnépszerűbb beszélgető műsor vezetője kijelentette, hogy megkezdődött a csatorna orbanizálása.A jelek szerint Fico és a hasonló vezetők számára egész Európában modellként szolgál, ahogyan a magyar kormányfő engedelmességre bírta a sajtót. A Markízánál jogvita robbant ki, mert a munkatársak a szerkesztőségi függetlenség megsértésével vádolják a hatalomnak parírozó tulajdonosokat. Mások öncenzúrára panaszkodnak. De nem mindenki gondolja, hogy bejön Fico elképzelése, mert messze nincs akkora befolyása, mint magyar kollégájának. Ám éppen magyar újságírók mesélik, hogy Szlovákia most ott tart az illiberalizmus útján, mint Magyarország tíz éve. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. június 18.Tovább

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

A nacionalista, szélsőjobbos Orbán Viktornál keveredik a futball és a politika. Arról álmodik, hogy a nemzeti 11-et politikája kirakatába állíthatja. Az egykori profi játékos már jó 25 éve szögre akasztotta a focicsukát, de a labdarúgást stratégiája középpontjává tette meg. Célja, hogy azon keresztül erősítsea nemzeti identitást, egy olyan országban, amely történelmileg fehérnek és kereszténynek tekinti magát. A szélsőséges amerikai CPAC fórumán minden évben kifejti, hogy Magyarország nem keveredik, nem kíván kevert faj lenni. Évszázadok óta három csatát vív: a demográfiában, a migráció és a gender ellen. Ehhez jól jön propagandaeszközként a labdarúgás. A kormány kisebbségi klubokat pénzel Horvátországban, Szerbiában és Romániában, de már előtte hozzálátott a stadionok rendbe tételéhez az ország minden szegletében. Az adókból 10 év alatt csaknem egymilliárd euró jött össze az egyesületek számára az első osztályban. 11 vagy 12 klubot fideszes elnök dirigál. Orbán az mondja, nagyon hasonlít egymásra a futball, illetve a politika. Azt kell tudni, hol lesz a labda, mert akkor elsőként lehet cselekedni és ily módon nyerni. Ez a felfogás politikailag már meghozta a gyümölcsét, bár a kormányfő a ténylegesnél jobb eredményben bízott az EP-választáson. Ha jól szerepel az EB-n a válogatott, az főként négy játékosnak köszönhető: Negónak, Styles-nak, Dárdainak és Willi Orbánnak. Külföldön születtek és nem beszélnek magyarul. Ez azonban igencsak fura, ahhoz képest, hogy Orbán olyan társadalmat képzel el, amely nem vegyül más nemzetekkel. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. június 16.Tovább

Trump győzelme - újabb háború a Balkánon?

Trump győzelme - újabb háború a Balkánon?

A Neue Zürcher Zeitung kommentárja abból a szempontból is fölöttébb problémásnak tartaná Trump győzelmét, mert az hosszú idő óta először igencsak komolyan felvetné a háború lehetőségét a Balkánon. Andreas Ernst nem gondolja, hogy fordulat állna be a Fehér Ház politikájában, mert a térség nem fontos a korábbi elnök számára, a régió azonban destabilizálódhatna. Vučić számára a példakép Azerbajdzsán, amely kivárta, amíg eljött az ideje Hegyi Karabah visszahódítására. Viszont a politikus számára azért jönne jól a washingtoni hatalomváltás, mert a republikánus elnök meggyengítené a transz-atlanti szövetséget. Ez persze függ az EU belső állapotától is, ám pont ezért aggasztóak a francia és német belpolitikai fejlemények. Ay EUobserver szerint kritikus útelágazáshoz érkezett ismét a Balkán, mert meg kell küzdeni Vučićtyal és a szerbek féktelen nacionalizmusával. Az elnök továbbra is a megosztó múlt rabja, ahelyett hogy a nyugatbarát, európai jövő felé fordulna. Az is szükséges, hogy a Nyugat ne összpontosítson egyoldalúan a szerbekre, annál is inkább, mert azok folyamatosan beleavatkoznak a szomszédos országok ügyeibe, a Republika Srpskától, Koszovóig.

2024. június 21.Tovább

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni a szélsőjobbal, ám ily módon szép csendben feladják a 2. világháború utána demokratikus rend alaptételét: nem működünk együtt a fasisztákkal! Hogy igazát bizonyítsa, a tudós kissé átalakított formában idézi a legendás komikus Marx-fivérek nagy mondását: Lehet, hogy Európa úgy beszél és cselekszik, mintha a radikális jobb felé tartana, de ez senkit se vezessen félre, mert a földrész tényleg a radikális jobboldal felé húz. A sajtó javarészt próbálta bagatellizálni Le Pen, Meloni és az AfD sikerét, mondván, hogy náluk valóban felbukkannak fasiszta elemek, de semmi pánik, mert ha hatalomra kerülnek, tiszteletben tartják a demokratikus szabályokat. Csakhogy nyugtalanító a radikális jobb háziasítása, mert azt jelzi, hogy a hagyományos jobboldali pártok készek beállni az új mozgalom mellé. A választás üzenete egyértelmű: a választóvonal a legtöbb államban immár a Néppárt által képviselt jobboldal, illetve a neofasiszták között húzódik. A kérdés az, hogy az EPP kooperál-e a Le Penekkel, Melonikkal.Zsizsek helyesli, hogy Marcon a parlament feloszlatásával reagált a szélsőjobb sikerére, bár van benne rizikó. De megéri kockáztatni, mert ha társbérlet alakul ki, az elnöknek lesz lehetősége mozgósítani egy új többséget. A lehető leghatározottabban fel kell venni a harcot az új fasizmussal. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. június 19.Tovább

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat


Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a kép még rosszabb az ingadozó államokban, ahol nagy valószínűséggel eldől majd a választási verseny. Trump az összesített felmérések alapján 1 %-kal vezet, de mintha a Demokrata Párt stratégái, sőt maga a politikus sem értékelné a helyén az eredményt. Abban bíznak, hogy mivel javult a gazdaság állapota, ez majd meghozza a politikai szerencsét. Ám ősz óta 53-ról 56 %-ra nőtt azoknak az aránya, akik nem kérnek az elnökből. A korábbi kemény mag, a fiatalok, a feketék, spanyol-ajkúak mind inkább Trump bűvkörébe kerülnek, mert ő radikális változásokat helyezett kilátásba. Biden viszont kétségbe vonja közvélemény kutatások hitelességét. Nem jól teszi, mert a szavazás érzelmi kérdés, nem okvetlenül befolyásolja a makrogazdasági helyzet. Szóval amikor ennyire sok múlik egy választáson, észszerűbb volna, hogy Biden higgyen azoknak, akik szondázzák a közhangulatot és ennek megfelelően cselekedjen. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. június 17.Tovább

A fasisztoid lázadás a maga korában

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon azt mondta: Ti mindannyian meg vagytok hülyülve! – és meg sem állt Amerikáig. Ők is elenyészően kevesen voltak. És ma már nincs értelme Amerikába menni. Akik mindezt ott szemlélik, ma már nincs hová szaladjanak nemzetük másik fele elől. Ahogy mi se az elől a többség elől, akik irtózatosan félrevezethetők az orbáni aljamaszlaggal (amelynél mindig van lejjebb), és a hatalomban tartják a fasisztoid rendszer magyar, hitványságban szinte felülmúlhatatlan változatát. Szép, ahogy lassan lángra lobban a háztető, a benne lakók meg azt kérdezik, nincs-e nagyon hideg kint. Ungváry Rudolf (Élet és Irodalom):

2024. június 14.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

Európában annyi elnök van, hogy egymás sarkába érnek, de nincs közöttük egy sem, aki vállalná a földrész vezetését

Ezt állapítja meg az Economist Nagy Károlyról elnevezett rovat heti elemzése. Váratlanul hatalmi űr keletkezett, miközben >

Tovább

Trump győzelme - újabb háború a Balkánon?

A Neue Zürcher Zeitung kommentárja abból a szempontból is fölöttébb problémásnak tartaná Trump győzelmét, mert az >

Tovább

Viktátor az orbániversumban

A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna >

Tovább

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni >

Tovább

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást

A Fico elleni merénylet óta a kormány tervezetet nyújtott be a közrádió és –tévé alakítására – >

Tovább

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a >

Tovább

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

A nacionalista, szélsőjobbos Orbán Viktornál keveredik a futball és a politika. Arról álmodik, hogy a nemzeti >

Tovább

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább