2022. június 25. szombat
Ma Vilmos, Viola, Vilma névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat csak kamu. Olyan, mint egy díszes csomag, és ha leszedjük róla az újabb és újabb borítórétegeket, akkor legbelül nincsen semmi. Nem több, mint jelzés a két ország lakosságának, de az akadályok továbbra is leküzdhetetlenek. Ez mutatja, hogy mennyire képtelen színjáték az egész csatlakozási folyamat, ám ezen mindenképpen változtatni kell. A tagjelölti státusz megítélése jogilag semmire sem kötelezi az EU-t, az egész kategóriát azért találták ki annak idején, hogy lehiggasszák, illetve ösztökéljék vele a nyugat-balkáni államokat. Egyáltalán nem szükséges, hogy legyen is belőle valami. Ezzel együtt lehet igazolni a lépést, mert azt sugározza az ukrán népnek, hogy Európához tartozik, jutalmazza az ukránok békevágyát. De hogy utána mi lesz, az teljesen homályban marad. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. június 24.Tovább

Merkel megtévesztő Oroszország-politikája

Merkel megtévesztő Oroszország-politikája

Nem véletlenül követeli a német politikusok új nemzedékének egész serege, hogy tisztázzák, miért nem vett tudomást Berlin ennyi időn át Putyin igazi szándékairól, mit tudott, és hogy megakadályozhatta volna-e a vérontást. Ideértve, hogy Angela Merkelnek nem kellett volna-e jobban odafigyelnie az orosz civil társadalom elnyomatására, több politikai ellenfél meggyilkolására? A mérgezési kísérletekre, a korrupcióra, az európai dezinformációs kampányra? Továbbá arra hogy Moszkva gondosan szőtte az energiafüggőség hálóját és mindinkább birodalmi törekvéseket árult el. Ám az előző kormányfő úgy gondolja, hogy nem érheti gáncs, ám véleményéből az derül ki, hogy értette ugyan a problémákat, de azokat elkente, ahelyett, hogy megoldotta volna. És ezt a gazdaság és a társadalom is helyesnek tartotta. Ám ez a módszer alkalmatlan arra, hogy Németország megbirkózzon egy elszabadult, totalitárius Oroszországgal, miközben a jövő folyamatosan felfordulást és rombolást ígér. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. június 22.Tovább

A háborút nem csupán Ukrajna vívja, hanem az egész demokratikus világ

A háborút nem csupán Ukrajna vívja, hanem az egész demokratikus világ

A béke megőrzésének legcélravezetőbb útja, hogy az ukránokat képessé kell tenni az agresszor visszaszorítására. Ez erős üzenet volna nem csupán Putyinnak, hanem az összes hasonló zsarnoknak, hogy ne húzzanak ujjat a Nyugattal. De pont nem ez történik, mert csak annyi fegyver megy az ukránoknak, hogy nem maradjanak alul, de a győzelemhez ez a tűzerő kevés. Az USA nem küld harckocsikat vagy vadászgépeket. Ám mennyivel más volna a helyzet, ha amerikai katonák vesztenék életüket a harcokban! Washington mindent bevetne, a légierőt is beleértve. Ehelyett azt üzeni az ukránoknak, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt. Ezek szerint az ukrán életek kevesebbet érnek, mint az amerikai életek? Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. június 21.Tovább

Lehet, hogy Vlagyimir Putyin nyer Ukrajnában, de az igazi háború csak most indul

Lehet, hogy Vlagyimir Putyin nyer Ukrajnában, de az igazi háború csak most indul

Az oroszok a Brexitben az EU gyengeségének és megosztottságának a jelét látták és csak felbátorodtak. Franciaországnak a jelek szerint nagyon nem fűlik a foga ahhoz, hogy szakítson Moszkvával. A németek – Merkel politikája folytán – a Kreml túszának tűnnek. És akkor még ott van, hogy Putyin az atomfegyverrel fenyegetőzik. Továbbá immár megalomániás, hiszen Nagy Péterhez hasonlította magát. Nem lehetséges a megbékítése, a Nyugatnak ragaszkodnia kell a legyőzéséhez, és ahhoz, hogy vonuljon ki ukrán földről. De a politikus alighanem ragaszkodik ahhoz, hogy de facto megossza a szomszédos országot. Továbbá meg van győződve arról, hogy főleg az energia, illetve az nukleáris veszély miatt a másik oldal előbb-utóbb hallgatólagosan belemegy a fennálló helyzetbe. Így most történelmi feladat bebizonyítani, hogy téved. Mert ha nem sikerül, az hatalmas csapás volna a demokráciára, a szabadságra és az igazságra. És akkor igencsak sekéllyé válna a nyugat-európai demokráciák minden eddigi sikere. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. június 20.Tovább

A magyar kormány szó szerint zsarolja Moszkva érdekében az uniót

A magyar kormány szó szerint zsarolja Moszkva érdekében az uniót

Az orosz elnök immár egyáltalán nem leplezi terveit, nyíltan értésre adta pl. hogy az energiaellátást fegyverként kívánja bevetni, ám hogy ez sikerül-e neki, az attól függ, mennyire marad egységes az EU. De már látni, hogy Magyarország kitáncol a sorból. Ezt az ukrán politológus, Anton Sehovcov nyilatkozta, aki a Die Welt szerint egészen mélyreható ismeretekkel rendelkezik a Kreml és a az európai szélsőjobb kapcsolatairól. Úgy értékeli, hogy a magyar kormány szó szerint zsarolja Moszkva érdekében az uniót. Az egység ugyan még nem tört meg, de a Kreml évek óta kísérletezik vele. A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy túlzottak a félelmek a szélsőjobb befolyása ügyében. Hiszen hiába voltak hatalmon egy ideig ilyen pártok az osztrákoknál és az olaszoknál, nemigen tudták átformálni a társadalmat. Nem jelentettek létveszélyt a demokrácia szemszögéből. Ám ettől még Putyin próbálja elmélyíteni az ellentéteket, hogy meggyengítse az érintett országokat. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. június 23.Tovább

Jupiter-Macron visszazuhant a földre és most meg kell tanulnia kompromisszumot kötni

Jupiter-Macron visszazuhant a földre és most meg kell tanulnia kompromisszumot kötni

Ezért igen valószínű, hogy hosszú politikai instabilitás kezdődik, miközben dúl a háború Ukrajnában, illetve egyre nagyobb a francia gazdaság visszaesésének veszélye. De hát a franciák úgy határoztak, hogy megbüntetik az államfőt, amiért csak tessék-lássék módon kampányolt, illetve mivel állítólag nem kínált ésszerű tervet az infláció megfékezésére. Ily módon Macronnak el kell sajátítania, hogy miként kell egyeztetni és egyezségre jutni, ami nem lesz könnyű számára.

2022. június 21.Tovább

A világ legjobb dolga magyarnak lenni

A világ legjobb dolga magyarnak lenni

Ekkoriban egyedül azok a magyarok gondolhatták azt, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, akik nem nagy munkával, kis erőfeszítéssel és kevés ráfordítással beballagtak az üresen maradt lakásokba, s ott egy mozdulattal leemelték a falról a képeket, felgöngyölítették a szőnyegeket, besöpörték a vászonzsákba az eszcájgot, s hogy ne kelljen annyit cipekedni, magukra öltötték a télikabátot és a bőrcipőt, s már ott sem voltak. Vagy a Duna parti „úsztatást” követően egyenest ott maradtak a már előre kinézett, meggusztált lakásban. Szabó Lászlónak tökéletesen igaza van: ezeknek a magyaroknak valóban a világ legjobb dolga volt akkor és ott magyarnak lenni. Gábor György:

2022. június 21.Tovább

Miért nem szabad megalázni az orosz elnököt?

Miért nem szabad megalázni az orosz elnököt?

A történelem magyarázza, hogy a francia elnök miért hangoztatja: nem szabad megalázni az orosz elnököt (helyesebben: Franciaországot – a szerk. megj.). A kétoldalú kapcsolatok ugyanis évszázadokra nyúlnak vissza, és a jelek szerint ma is befolyásolják Párizs álláspontját a háború kérdésében. A német-orosz viszonyt alapvetően az szabja meg, hogy Berlin még mindig bűntudatot érez a 2. világháború miatt, ugyanakkor hálás Gorbacsovnak az újraegyesülésért. A szoros gazdasági együttműködést, ideértve a mind nagyobb energiafüggést pedig a békefenntartás eszközének tekintette. Az ukrán EU-tagságból egyhamar nem lesz semmi, viszont igen fontos, hogy a héten tett kijevi látogatás során Macron és a többiek mit nem csináltak: nem terelték Volodimir Zelenszkijt afelé, hogy egyezzen ki Putyinnal. A harcokban jelenleg az oroszok állnak jobban. Viszont ha az ukrán elnök – ha és egyáltalán – egy nap a béketárgyalások mellett dönt, akkor Párizs számára adott, hogy közvetítő legyen. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. június 19.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább

A magyar kormány szó szerint zsarolja Moszkva érdekében az uniót

Az orosz elnök immár egyáltalán nem leplezi terveit, nyíltan értésre adta pl. hogy az energiaellátást fegyverként >

Tovább

Merkel megtévesztő Oroszország-politikája

Nem véletlenül követeli a német politikusok új nemzedékének egész serege, hogy tisztázzák, miért nem vett tudomást >

Tovább

Jupiter-Macron visszazuhant a földre és most meg kell tanulnia kompromisszumot kötni

Ezért igen valószínű, hogy hosszú politikai instabilitás kezdődik, miközben dúl a háború Ukrajnában, illetve egyre nagyobb >

Tovább

A háborút nem csupán Ukrajna vívja, hanem az egész demokratikus világ

A béke megőrzésének legcélravezetőbb útja, hogy az ukránokat képessé kell tenni az agresszor visszaszorítására. Ez erős >

Tovább

A világ legjobb dolga magyarnak lenni

Ekkoriban egyedül azok a magyarok gondolhatták azt, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, akik nem >

Tovább

Lehet, hogy Vlagyimir Putyin nyer Ukrajnában, de az igazi háború csak most indul

Az oroszok a Brexitben az EU gyengeségének és megosztottságának a jelét látták és csak felbátorodtak. Franciaországnak >

Tovább

Miért nem szabad megalázni az orosz elnököt?

A történelem magyarázza, hogy a francia elnök miért hangoztatja: nem szabad megalázni az orosz elnököt (helyesebben: >

Tovább

Ukrajnának helye van az EU-ban, ez jó az országnak és jó Európának

Az Oxfordi Egyetem politológus-történésze azonban hozzáteszi, hogy a Bizottság által felajánlott tagjelölti státusz csupán a kezdet, >

Tovább

Bizonytalanságba taszította a magyar vétó az EU-t

A francia pénzügyminiszter pedig leégett, miután Magyarország az utolsó pillanatban meghiúsította az új, egységes, 15 %-os >

Tovább

Ki segíti Ukrajnát valójában?

A kieli Világgazdasági Intézet szerint az USA áll az élen, idáig csaknem 43 millió euró értékben >

Tovább

Eljött Európa pillanata. Le kellene rá csapni

Az első számú európai lap a Financial Times szerkesztőségi állásfoglalásban sürgeti, hogy az EU hagyja jóvá >

Tovább