2023. szeptember 26. kedd
Ma Jusztina, Kozma, Damján névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

A fellazítás politikája

A fellazítás politikája

Nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl élő kisebbségi közösségekben is elsorvasztották a magyar nyelvű független médiát és kultúrát, miközben hatalmas pénzeket nyomnak a fideszpropagandát közvetítő médiumokba.  és mindezt természetesen a mi pénzünkből! Még abba is megpróbálnak belepofázni, hogy mit, hogyan tanítsanak a svéd iskolákban. És ezek beszélnek a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartásáról. Az egész hivatalos magyar külpolitika nem szól másról, mint a nemzetközi sz@rkeverésről és feszültségkeltésről és más nemzetek szuverenitásának semmibevételéről. Vásárhelyi Mária:

2023. szeptember 25.Tovább

Nyugat türelme hamarabb elfogy, mint ahogy véget ér a háború

Nyugat türelme hamarabb elfogy, mint ahogy véget ér a háború

A Stanford Egyetem neves történésze Niall Ferguson azt látja, hogy kezd meginogni az amerikai támogatás. Az európai kormányok növelik ugyan a segítséget, de polgáraik lassan elvesztik a hitüket. A szakértő azt tapasztalta Kijevben, hogy az ukrán csapatok kellő légi támogatás nélkül kénytelenek előrenyomulni a jól megerősített orosz állások elfoglalására. Nem is haladnak, ám amit nyújtanak, az ezzel együtt csodálatra méltó. Az ország a jövő háborújának kísérleti terepe lett.

2023. szeptember 25.Tovább

Ukrajnának és az USA-nak is új stratégiát kell kidolgoznia

Ukrajnának és az USA-nak is új stratégiát kell kidolgoznia

A Washington Post biztonságpolitikai szakírója úgy látja, hogy Ukrajnának és az USA-nak is új stratégiát kell kidolgoznia, mivel láthatólag elhúzódik a háború. David Ignatius abból indul ki, hogy hacsak nem omlik össze katasztrofálisan az orosz ellenállás, akkor az ukránok nem tudják felszabadítani az összes elfoglalt területet az idén. De lehet, hogy a küzdelem még jövőre vagy akár még utána is tart, hiszen Putyin szeretné kivárni, hogy Trump nyerjen a választáson. Ez azt jelenti, hogy új feladatok adódnak. Ezért most fel kell fegyverezni az ukrán hadsereget a jövő évi, illetve az utána következő időszak hadműveleteire, továbbá látni kell, hogy minél tovább tart a háború, annál nagyobb az eszkaláció kockázata. Az jó, hogy az USA már hajlandó átadni Abrams tankokat és F-16-osokat is.Washingtonnak fokoznia kell a Moszkvára nehezedő gazdasági nyomást, mert a szankciók nem fektették két vállra az orosz gazdaságot, habár erős veszteségeket okoztak neki. Az Egyesült Államoknak meg kell akadályoznia, hogy a hosszú háború meggyengítse és eltérítse eredeti céljától. Ukrajna és Amerika nehézségei csak most kezdődnek. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. szeptember 24.Tovább

Nemzetes úr

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az arány csökkenése van, ahol lassabb – Szlovákiában harminc év alatt 10,8-ról 7,7 százalékra, Romániában 7,1-ről 6 százalékra. És van, ahol gyorsabb – Szerbiában 4,4-ről 2,8 százalékra, a lélektani kétszázezres határ alá. A Kárpátalján élő magyarok száma körül sok a budapesti varázslás, Orbán még (már) 2015-ben azt mondta Putyin látogatásakor, „kétszázezer érvünk van amellett, hogy Ukrajnában béke legyen”, de ez blöff, sohasem volt ennyi. A 2001-es népszámlálás szerint a létszám 156 566. Egy 2017-es felmérés szerint ez 131 000-re csökkent. És a háborús elvándorlás miatt valószínűleg már százezer alatt van, ám az elvándorlást a kettős állampolgárság intézménye is megkönnyíti, akárcsak Szerbiában, hiszen a magyar állampolgároknak schengeni útlevelük van. Az ukrán kisebbségpolitika nemzetközi egyezményeket sért, ez tény; de kétséges, hogy az ott maradók helyzetét javíthatja-e a magyar kormány látványosan oroszbarát és ukránellenes külpolitikája, a svéd NATO-csatlakozás blokkolásával bezárólag. Összefoglalva: a budavári politika eredményeként a határon túli magyar pártok, s ezzel az érdekérvényesítés lehetőségei gyengülnek, a népességfogyás viszont nem áll meg, sőt van, ahol gyorsul. Lehet, hogy ócskán kormányoznak, de ehhez legalább értenek, ugye. Széky János (Élet és Irodalom):

2023. szeptember 22.Tovább

Így működik a Meloni-rendszer

Így működik a Meloni-rendszer

Az olasz kormányfő olyan, mintha burok venné körül: amióta egy évvel ezelőtt megszerezte a hatalmat, egymás után helyezi rokonait és legszorosabb barátait kulcspozíciókba. Olyan képet sugall magáról, hogy az élet ugyan kemény, de ő átvágja magát a nehézségeken, miközben minden áldozatra kész. Továbbá Olaszországot eltékozolták, de majd ő rendet tesz, a baloldal, a szakszervezetek, az uniós partnerek és a politikai elődök ellenében. A politikus már így is történelmet írt, hiszen az országnak idáig nem volt női miniszterelnöke. Meg olyan sem, aki posztfasiszta lett volna. Ráadásul közeli munkatársai és rokonai részéről sorra hangzanak el szélsőséges kijelentések, ami ritkán fordul elő véletlenül. Meloni azonban soha nem szólal meg ilyen ügyekben. Akik régóta ismerik, nem hiszik, hogy farkasból lehet bárány. Roberto Saviano, az író-újságíró kétes embernek nevezi Melonit, akinek nem szabad elhinni, hogy jó útra tért. Valójában reakciós-populista, kormánya pedig teljesen hozzá nem értő. A politikus azonban nem felejt, így hiába tűzte műsorra az állami tévé a szakértő dokumentumfilm-sorozatát a maffiáról, azt minden indoklás nélkül kivették a programból.

2023. szeptember 25.Tovább

Harc a demokráciáért Kelet-Európában: Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára

Harc a demokráciáért Kelet-Európában: Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára

Az egyik legjobb osztrák sajtóelemző kiábrándítónak nevezik, hogy Kelet-Európában folyik a harc a demokráciáért, de egy sor ország átcsúszik tekintélyelvű, demokrácia-ellenes rendszerbe. Egészen pontosan szélsőjobbos nemzeti populizmusba. Hans Rauscher megállapítja a Der Standardban, hogy a jóléti felemelkedés vágya teljesült a kontinens keleti felén, ám az emberek mégis tekintélyelvű, nacionalista pártok felé fordulnak. Magyarország és Lengyelország a rendszerváltás éllovasának számított, de Orbán alatt a magyarok kleptokrata autokráciában élnek, a rezsim Putyin trójai falova az EU-ban.  A lengyeleknél reakciós, jobbos kormány van hatalmon. Azzal próbálkozik, hogy felszámolja a polgári szabadságjogokat, és lehet, hogy a választás után kénytelen lesz a szélsőjobbal koalícióra lépni. A szlovákoknál jó esélye van a korrupt és oroszbarát, nemzeti-populista Ficónak, hogy ismét győzzön. Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára. A német keleti tartományokban szélsőjobbos-neonáci AfD a legerősebb párt. Oroszország már régen ismét totalitárius diktatúra. A cseheknél és szlovénoknál újból a mérsékelt erők kerekedtek felül. A horvátok, bolgárok és románok még tartják magukat. A baltiak stabil demokráciát alkotnak. Az ukránok, ha nem üt be semmi baj, szintén megérkeznek Európába. A földrészre veszély leselkedik: egyrészt Oroszország részéről, másrészt belülről, az antidemokratikus, nacionalista irányzatok miatt. Erről szól majd a következő évek harca. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. szeptember 25.Tovább

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi parlamentben. Techet Péter elemző, aki most a Duna-térséggel, illetve Közép-Európával foglalkozó bécsi intézet munkatársa, a bécsi Standardban megjegyzi, hogy az etnikai hovatartozás egyre kevésbé határozza meg, hogy ki kire voksol. Ugyanakkor Orbán Viktor képes volt az anyaországi viszonyokat kicsiben átvinni a határon túli magyarokra Szerbiában és Romániában, Szlovákiában viszont felsült a tervvel, mert az ottani magyarok nem kértek belőle. Sem a Híd/Most, sem a Magyar Fórum nem szeretné, ha orbanizálnák a kisebbséget, illetve az ottani politikát. No meg a sajtó is sokszínűbb, mint Magyarországon. A Fideszt nemigen érdekli a felvidéki magyarság, mert van ott egy másik szövetségese: a baloldali-nacionalista SMER, Ficóval az élen. A különös szövetség Orbán pragmatikus-megalkuvó politikájának a következménye. Ha a partner vezetné az új szlovák kormányt, az fontosabb volna a magyar miniszterelnöknek, mint a nemzetiségi képviselet, hiszen Fico nacionalista, bírálja az EUT és oroszbarát. Orbán ugyan azt hirdeti, hogy a külföldi magyarok védelmezője, ez esetben mégis egy olyasvalaki mellé áll, aki kormányfőként kifejezetten magyarellenes vonalat vitt. Ám a liberális-ellenesség, valamint a Putyin-barátság a jelek szerint fontosabb, mint a sokat hangoztatott kiállás a magyar kisebbségek mellett. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. szeptember 22.Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen veszélyes is, hogy a PiS párhuzamos univerzumot épített ki. A történtek megrázták a lengyel politikát, nem egészen négy héttel a választás előtt, bár sok részlet még nem világos. De nagyon valószínű, hogy lengyel konzulátusokon – kenőpénzért – több százezer munkavállalási engedélyt adtak ki, nem pedig csupán néhány százat, ahogyan azt a hatalom állítja. Ám mivel a kormány ellenőrzés alatt tartja a média javát, a nyomozás akadozva halad, és úgy is csak főként külső nyomásra. Megesett a héten, hogy egy ellenzéki képviselő elment a Jog és Igazságosság egyik kampánygyűlésére, ám amikor szóba hozta a vízumügyet, a rendőrség elvezette, immunitás ide vagy oda. Erre mondták azt ellenzékiek, hogy ilyesmi a belarusz diktatúrában szokott előfordulni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. szeptember 21.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

A fellazítás politikája

Nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl élő kisebbségi közösségekben is elsorvasztották a magyar nyelvű független médiát >

Tovább

Így működik a Meloni-rendszer

Az olasz kormányfő olyan, mintha burok venné körül: amióta egy évvel ezelőtt megszerezte a hatalmat, egymás >

Tovább

Nyugat türelme hamarabb elfogy, mint ahogy véget ér a háború

A Stanford Egyetem neves történésze Niall Ferguson azt látja, hogy kezd meginogni az amerikai támogatás. Az >

Tovább

Harc a demokráciáért Kelet-Európában: Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára

Az egyik legjobb osztrák sajtóelemző kiábrándítónak nevezik, hogy Kelet-Európában folyik a harc a demokráciáért, de egy >

Tovább

Ukrajnának és az USA-nak is új stratégiát kell kidolgoznia

A Washington Post biztonságpolitikai szakírója úgy látja, hogy Ukrajnának és az USA-nak is új stratégiát kell >

Tovább

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább