2024. július 24. Szerda
Ma Kinga,Kunigunda, Kincső, Krisztina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Bozóki Antal
A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése alatt. A haladó párti módszerek ellen sajnos csakis ugyanolyan eszközökkel lehet küzdeni. Ennek állítottak példátlan vizuális emléket a rektorátus falán napokig lógó hatalmas transzparensek, és ha cikkek erről érdemben nem is születtek, félő, hogy a sokatmondó fotók bekerülnek a rektorátusról szóló történeti összefoglalókba. Vajon mekkora szégyen kell, hogy összedőljenek a rektorátus diadalmasnak álmodott oszlopai? Bozóki Antal:

2024. július 19.Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Bozóki Antal
A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) meghosszabbított keze. Arcátlanul semmibe veszi a médiatörvényt, az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak a szerbiai médiával kapcsolatos állásfoglalásait! II. Pásztor (Bálint) pártvezérnek ez „jó” és még jobbá (érts: szolgalelkűbbé) kell tenni! Nem csoda, hogy „az igazgatóban őszinte partnert lát”, akivel közös az érdekük is, a jelenlegi rendszer fenntartása! Képtelen volt bármilyen javaslatot vagy netán követelést megfogalmazni a vajdasági magyar média helyzetének javítására!

Karadžić szabadkai látogatása, Pásztor „lábához járulása” nem más, mint a tájékoztatás és a tévénézők megalázása! Bozóki Antal:

2024. július 15.Tovább

Újhold

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: újhold van. Hát emiatt evett ma a hal ilyen vehemensen, gondolhattam volna, hogy valami szolunáris izé van a dologban. Emiatt, vagy ennek ellenére. Komáromi Ákos:

2024. július 10.Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Végel László
A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, mire a rendőrség rémületében az utolsó eszközhöz folyamadott: a betiltáshoz. Érdekes annak a rendőrségnek a rémülete, amely egyébként tízezres tüntető tömeggel szemben is megállta a helyét, ha kellett akkor könnygázzal és gumibotokkal. Ezúttal azonban a rendőrségi aggály közvetetten elismerte, hogy a legnagyobb veszélyt a szélsőjobb képviseli, hiszen annyira megrémült, hogy eleget tett óhajának. Biztos, ami biztos. Végel László:

2024. július 6.Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Bozóki Antal
„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 magyarral lett kevesebb, hogy megélhetési politikusok uralják a terepet, hogy munkahelyet jobbára csak pártprotekció (VMSZ) alapján lehet kapni életfogytiglani viszontszolgáltatások fejében, hogy a döntéshozatali szervekben a nemzeti kisebbségi közösségek számára nincs biztosítva a lakosságban való részvételükkel arányos képviselet, hogy az államigazgatási és az igazságügyi szervekben a nemzeti kisebbségek tagjainak „elhelyezkedése” nem hogy „nehézségekbe ütközik”, hanem egyenesen kiszorítják onnan őket, hogy Vajdaságban megszűnőben van a multikulturalizmus és, hogy nagyban folyik a „szerb világ” építése! Bozóki Antal:

2024. július 17.Tovább

El nem képzelt riport

Szerbhorváth György
El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a rezsim nem bukik meg. A kikindai alak vagy túlkompenzál, túlbuzgó, s bizonyítani akarja lojalitását, vagy ukázt kapott felülről – a szervezők korábban elküldték neki a fellépők listáját, számítva a reakciókra, de arra nem reagált. És aligha hiszem, hogy egy sort is olvasott volna az „államellenes”, „szerbellenes” szerzőktől, pláne nem tőlem.

A belgrádi betiltás viszont beleillik a kormányzat Koszovóval kapcsolatos politikájába. Így a minap Észak-Koszovóban plakátok jelentek meg a szerb elnök képével, mögötte egy szakasz szerb katonával, s egy felirattal: „Várunk, főparancsnok.”

Hogy ebből mi lesz még, nem tudni, talán könyvégetés? Volt már olyan. Bár ennyire borúlátó nem akarok lenni. Szerbhorváth György (Élet és Irodalom):

2024. július 12.Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Bozóki Antal
Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításai után elért eredményeket és azok hatásait”, hogy befolyásuk lehet „a gazdasági, szociális és egyéb kérdések megoldására”! Mintha függne tőlük egyáltalán valami! Ehhez nincsen kellő politikai súlyuk, erejük, befolyásuk, tekintélyük, de nem is értenek hozzá! Volt tehát egy Juhász és Žigmanov ismerkedési, protokolláris találkozó, és egy Žigmanov tisztelgő látogatás Gojkovićnál – aminek a sajtóhíren kívül semmilyen más jelentőséget nem kell tulajdonítani, se valamiféle eredményt elvárni. Politikai fikuszok (kirakat)találkozója volt mind a kettő! Bozóki Antal:

2024. július 8.Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

Bozóki Antal
Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, aki senkit nem tűrt meg maga mellett. Pásztor Bálint is kisajátította a magyar közösséggel kapcsolatos döntéshozatalt! Erről semmilyen intézményes, társadalmi vagy szakmai párbeszédet nem folytat! Ezt nem szabad elfogadni! A két találkozó kapcsán meg lehet állapítani, hogy az apja elnöki székébe ült, politikusként tehetségtelen, irányváltásra képtelen II. Pásztor (Bálint) folytatja a Szerb Haladó Párttal tíz évvel ezelőtt a magyar közösség érdekei ellenére kötött természetellenes szövetséget, ami által a VMSZ beágyazódott a hatalomba, néhány jól fizetett állami tisztséget kikupeckodott ugyan, de a közösség helyzete, nem hogy javult volna, hanem folyamatosan rosszabbodott. Bozóki Antal:

2024. július 6.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább