2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

A Bloomberg azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az orosz kapcsolathoz. Erre utal, hogy továbbra is külügyminiszter lesz Szijjártó Péter, aki a miniszterelnök bizalmasaként kiérdemelte a legmagasabb orosz kitüntetést. Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, a védelmi tárca leendő vezetőjének pedig a legnagyobb orosz szakvállalattal közös érdekeltsége van a dunakeszi vasúti járműgyártóban. Azaz mivel a kormányfő továbbra sem áll be az Ukrajna megsegítését célzó nyugati erőfeszítések mögé, illetve bojkottálja az orosz olajimport beszüntetését, a személyi döntések véget vetnek a reményeknek, hogy elfordul Moszkvától. Hegedűs Dániel, a Német Marshall Alaptól azt mondja, hogy a névsor alapján az orosz szál várhatóan csak tovább erősödik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Orbán köti az ebet a karóhoz, ám ez kapóra jön több tagállamnak is az olajembargó késleltetésére. A magyar hozzáállás felháborodást kelt Kijevben, uniós diplomaták azonban óvatos optimizmussal ugyan, de azt állítják, hogy már közel vannak a megállapodáshoz. Úgy néz ki, hogy a miniszterelnök anyagilag jól járhat, ha rábólint a Bizottság javaslatára. Viszont Szlovákia és Csehország örömmel veszi a magyar politikus makacs ellenállását, mivel szintén tart a bojkott súlyos gazdasági következményeitől. Csak éppen a kifogásait jóval halkabban hangoztatja.

Nem lelkesedik az újabb csomagért Spanyolország, Olaszország és Portugália sem, mert szeretné megóvni az embereket a mind magasabb energiaáraktól, bár a tilalmat szükségesnek tartja a háború miatt. Ám látja azt is, hogy az mibe kerül nekik. Orbánnak ugyanakkor kinéz 500 millió euró a feldolgozó kapacitás korszerűsítésére, illetve 200 millió az Adria-vezeték bővítésére.

Csakhogy az új intézkedések immár érzékenyen érintik a tagországok kormányait is, és ez próbára teszi az egységet. Így lehet, hogy a Bizottság kivárásra játszik. Egy diplomata szerint a magyar magatartás nem jelent újdonságot, viszont vizsgázik az eddigi egyetértés. Egyik kollégája ezt megtoldotta azzal, hogy Orbán sokaknak szívességet tesz, nem egy tagállam örülne, ha időhöz jutna.

Ezzel szemben Zelenszkij gazdasági tanácsadója azt kérdezi: mikor ébred rá az EU, hogy nem megy elég messze, és nem cselekszik a kellő gyorsasággal, így továbbra is a fejős tehén szerepét tölte be Putyin háborúja számára. Ezért hagyni kell a csudába a szép szavakat, mert Ukrajna vérrel fizet minden csepp olajért, amelyet Európa megvásárol. Más ukrán források azzal vádolják meg Budapestet, hogy az a maga javára igyekszik kiaknázni a kérdést, mind a jogállami vitában, mind az új mechanizmus leállítása ügyében.

Brüsszelben is jócskán vannak olyanok, akik úgy látják, hogy Orbán a kötözködéssel valójában a nemrégiben megindult jogállami eljárást próbálja megfúrni. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy nagyfokú a bizalmatlanság az unió és Magyarország között és ez szintén hozzájárul a késedelemhez. Emellett a miniszterelnök ragaszkodik a legkeményebb biztosítékokhoz, mármint hogy megkapja az általa kért összeget.

Ezzel párhuzamosan akadnak kormányok, amelyek azt remélik, hogy az átmeneti időszak lendít a tűzszüneti próbálkozásokon. Zelenszkij elárulta: Macron azt szeretné, ha Ukrajna területi engedményeket tenne, mert szerinte így Putyin arcvesztés nélkül tudna véget vetni a háborúnak. Ez esetben pedig több idő lenne leválni az orosz energiahordozókról. Az ukrán államfő azonban nem kapható az alkura.

Egy illetékes szerint azonban a jövő hét közepére Orbán várhatóan beadja a derekát, éspedig úgy, hogy kinyilvánítja: ő győzött. Kemény tárgyalófél, nagyon ügyesen játssza a kerékkötő szerepét, de aztán jobb belátásra tér, de előbb bebiztosítja, hogy megkapja, amit a Bizottság ígér neki. Merthogy már nem bízik senkiben sem.

 

Le Figaro

 

Az ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy ha az EU nem terjesztené ki a szankciókat az orosz olajra, az az egység feladásával lenne egyenértékű. Kuleba a G7-ek külügyminiszteri tanácskozásán beszélt és azt mondta: Putyin a tenyerét dörzsölné örömében, ha egyetlen tag: Magyarország keresztül tudná vinni az álláspontját, azaz megakadályozná, hogy a nyersolajat is érintse az unió készülő új büntető csomagja. Úgy értékelte, hogy a magyar álláspontot sokkal inkább politikai, semmit gazdasági megfontolások befolyásolják. A vétó – tette hozzá – igen nagy károkat okozna Európának, ezért mindent el kell követni az elkerülésére.

A jobboldali francia lap megjegyzi, hogy a Bizottság kedvezményeket adna Magyarországnak, ám az ezt kevesli. A nacionalista Orbán Viktor úgy látja, hogy Brüsszel átlépte a vörös vonalat, ezért elutasítja a jelenlegi javaslatot, amelynek elfogadásához egyhangú támogatás szükséges.

 

FAZ

 

Továbbra sincs megállapodás az olajembargó ügyében, de diplomaták bizakodnak, hogy a jövő héten felszáll a fehér füst. A Bizottság szerdán mutatja be a nyilvánosságnak az új energiastratégiát, amelynek célja, hogy az EU függetlensítse magát az orosz szénhidrogénektől. Ennek keretében új vezetékek épülnének, amit főként Magyarország, Szlovákia és Csehország szorgalmaz, mivel egyiknek sincs tengeri kikötője. Ezért nem tud egykönnyen leválni az orosz energiahordozókról.

Beavatott körök szerint Budapest kész a tárgyalásokra, ám azt Brüsszel kizárja, hogy a magyarok nélkül hirdesse meg az energiatilalmat. Már csak azért is, mert az a piac torzulását eredményezné, ha a MOL továbbra is kedvezményes áron vásárolná az orosz olajat, majd azt eladná a szomszédos államoknak.

 

Daily Telegraph

 

A konzervatív újság a hivatalos cáfolat ellenére úgy tudja, hogy Brüsszel a magyar ellenkezés miatt jegelné az orosz olajembargót. Azaz csak cégeket és egyéneket tenne listára, közben pedig folytatná a próbálkozást, hogy meggyőzze Orbán Viktort. Ám több tagállam is jelezte, hogy vétót alkalmaz, ha a tervezetben nem lesz benne az olajimport fokozatos kivezetése.

Egy uniós nagykövet kijelentette: nem lehet felvizezni a csomagot, továbbá érdemtelenül pénzt adni olyanoknak, akik akadályozzák a szankciót. Merthogy Putyin hadigépezetét csakis az olajimport leállításával lehet megfékezni, és ennek érdekében nagy a politikai-erkölcsi nyomás. A magyar álláspontot pedig egyszerűen értelmetlennek minősítette.

 

Bloomberg

 

A hírügynökség azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az orosz kapcsolathoz. Erre utal, hogy továbbra is külügyminiszter lesz Szijjártó Péter, aki a miniszterelnök bizalmasaként kiérdemelte a legmagasabb orosz kitüntetést. Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, a védelmi tárca leendő vezetőjének pedig a legnagyobb orosz szakvállalattal közös érdekeltsége van a dunakeszi vasúti járműgyártóban.

Azaz mivel a kormányfő továbbra sem áll be az Ukrajna megsegítését célzó nyugati erőfeszítések mögé, illetve bojkottálja az orosz olajimport beszüntetését, a személyi döntések véget vetnek a reményeknek, hogy elfordul Moszkvától. Hegedűs Dániel, a Német Marshall Alaptól azt mondja, hogy a névsor alapján az orosz szál várhatóan csak tovább erősödik.

Orbán ugyan borsot tört az EU- és NATO-szövetségesek orra alá a Moszkvához fűződő viszonnyal, de rá az a jellemző, hogy igen gyakorlatias és nyitva tart minden lehetőséget. Ennek megfelelően Navracsics Tibor feladata alighanem az lesz az új kabinetben, hogy rávegye a Bizottságot: folyósítsa a korrupciós vádak miatt visszatartott milliárdos támogatást.

Hegedűs szerint a volt biztos kinevezése egyfajta gesztus és azt mutatja, hogy folytatódik a pávatánc a Kelet és a Nyugat között. Viszont hogy továbbra is szerepet kap néhány jól közismert figura, az arra utal, hogy miniszterelnök ragaszkodik a bevált gárdához, amely 2010 óta segített neki példátlan mértékben megszilárdítania a hatalmát az igazságszolgáltatás, az oktatás és a kultúra fölött.

 

Kurier

 

Az osztrák újság Orbán feltétlen híveként jellemzi az első magyar elnök asszonyt, aki jól be van ágyazva a jobboldal nemzetközi hálózatába. Emlékeztet arra, hogy miniszterként Novák Katalin konzervatív politikával szerzett nevet magának. Új tisztségében főként reprezentatív feladatokat lát majd el, de alatta nem sok fog változni Áder Jánoshoz képest. Az eddigi államfő mind jobban megkönnyítette a kormány dolgát, az első időszakban még 29, a második öt évben viszont már csupán 9 törvényt küldött vissza megfontolásra a Parlamentnek.

Simán aláírta a jogszabályt, amelynek alapján azután a végrehajtó hatalom szabadon hozhatott rendkívüli szabályokat, megváltoztathatta a választási normákat, és új szintre emelhette a sajtó ellenőrzését. Még a pedofil törvényt is átengedte.

Novák abszolút lojális a miniszterelnökhöz, szóban és tettben egyaránt segítette annak politikáját. Az ő idején a hagyományos családképre épült az idevágó irányvonal. A diplomáciában nemzetközi találkozókat szervezett az ultrakonzervatív körök összefogására. Olyan szélsőségesekkel mutatkozott, mint Salvini és Meloni, továbbá a spanyol Abascal.

 

Euractiv

 

Csehország felajánlotta, hogy ingyen vonatjeggyel visszatérhetnek Magyarországra azok a kárpátaljai romák, akik kettős ukrán-magyar állampolgárok. Egyben sürgős tájékoztatást kért Budapesttől arról, hogy kik az érintett menekültek. A cseh belügyminiszter telefonon tárgyalt az ügyben Pintér Sándorral. Szorgalmazta, hogy a magyar hatóságok nézzenek alaposan utána a menedékkérőknél, hogy van-e magyar állampolgárságuk, mert ha van, akkor cseh földön nem jogosultak segítségre.

A gond az, hogy ezek az emberek gyakran Magyarországon is hiába folyamodnak támogatásért, mivel magyar útlevelük van. Ugyanakkor az ukrajnai romák 20 %-ának semmiféle személyi okmánya sincs. Viszont a cseh hatóságok holnaputántól minden menedékkérőtől megkövetelik, hogy az útlevelébe nyomott pecséttel igazolja: hivatalosan átlépte az ukrán határt.

A magyar Helsinki Bizottság egyik munkatársa azt közölte, hogy a magyar állampolgárságú menekültek között egyre nagyobb az elégedetlenség, mert nem vagy csak igen nehezen kapják meg a törvényben szereplő segítséget.

 

2022. május 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább